Buitenpost nadert koploper tot op een punt

Een dubbele overwinning voor Buitenpost. Zo typeert Buitenpost-trainer René van der Weij de wedstrijddag afgelopen zaterdag. De Blauwkes wonnen met 2-0 van Winsum, terwijl koploper Drachtster Boys met 0-3 fors onderuit ging tegen VEV’67. Daarmee is het spannend in de top van de eerste klasse E. Buitenpost is Drachtster Boys nu tot op een punt benaderd.

Penalty
Traditiegetrouw heeft Buitenpost het moeilijk tegen het stugge Winsum. Vorig seizoen werd er slechts een punt tegen de Groningers gehaald. Ook zaterdag had de thuisploeg het lastig tegen de Winsumers. Buitenpost begon wel goed aan de wedstrijd, was direct de bovenliggende partij en werd een aantal keer gevaarlijk uit standaardsituaties. Winsum verdedigde compact en loerde op de counter. Na een kwartier spelen slalomde Rik Weening het strafschopgebied binnen, maar kon niet uithalen omdat hij overduidelijk werd vastgehouden. De toegekende penalty werd onberispelijk door specialist Robin Huisman de Jong strak in de kruising geschoten: 1-0.

Mooie combinatie
Buitenpost ging door met het creëren van kansjes. Zo was er een mooie actie van Martijn van Roeden op de achterlijn, die de bal teruglegde op Weening. De spits gleed de bal echter naast. Ook een afstandsschot van Berend Schootstra mistte het doel. Een ingooi van Joost Jesse Visser bereikte Rob Dijkstra die de bal doorkopte op Van Roeden. Zijn doelpoging ging over. Na een half uur spelen kroop Winsum langzaam uit de schulp. De wind kreeg vat op een voorzet, waardoor Buitenpost-keeper Kevin van der Meulen, die ver voor de goal stond, bijna werd verrast. Met een katachtige redding wist hij een doelpunt te voorkomen. Net voor rust strandde een mooie combinatie in het Winsumer strafschopgebied in schoonheid en schoot Van Roeden net voorlangs. “Tussen de linies voetballen was echt lastig tegen een compact staande tegenstander. Als we de kansen benutten, konden we in de eerste helft drie doelpunten maken. Ik vind ook dat de counter goed hebben verdedigd”, zegt Van der Weij.

Meer druk
Direct na de thee liet Rolf Dijk zich gelden. Uit de eerste aanval schoot hij net naast en direct daarop had hij een prachtig afstandsschot die de Groninger keeper uit het doel ranselde. Na vijf minuten spelen had Winsumer spits Rogier Krohne, die een gevaarlijk duo vormde met Wouter Bloem, de gelijkmaker op zijn schoen. Tot opluchting van het thuispubliek raakte hij de bal niet goed en ging de kans verloren. Winsum ging meer druk zetten, waardoor Buitenpost minder aan voetballen toekwam. De gasten kwamen in de goede fase echter niet tot uitgespeelde kansen.

Dot van een kans
De andere speelwijze van Winsum leverde Buitenpost ook meer ruimte op. Zo kwam Weening 20 minuten voor tijd oog in oog te staan met de keeper, maar kon hij hem niet passeren. Meteen erop kreeg Winsum een dot van een kans. Krohne produceerde een prima schot, die door Van der Meulen uit de hoek werd getikt. In de tegenaanval gaf Rudmer Loonstra een voorzet op Dijk die eigenlijk uit het niets de 2-0 binnenkopte. Daarmee was de wedstrijd gespeeld. Buitenpost schroefde het tempo op en kreeg nog een prima mogelijkheid om het duel definitief in het slot te gooien, maar een situatie met vier aanvallers tegen twee verdedigers werd knullig verknoeid. Van der Weij: “Een degelijke overwinning waar ik heel blij mee ben. Nu toewerken naar Blauw Wit aanstaande zaterdag. De bekerwedstrijd hebben we er geheel terecht verloren. We moeten en willen dit rechtzetten.”

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Joost Jesse Visser, Robin Huisman de Jong, Danny Boersma, Aaron Boekhout, Berend Schootstra, Rob Dijkstra, Rudmer Loonstra, Rolf Dijk (88/Martijn Douma), Rik Weening (85/Durk de Haan) en Martijn van Roeden (66/Jorrit Terpstra).
Opstelling Winsum: Wouter Meijer, Heinze Andringa, Niels van Dalen, Steffen Vader (74/José Bello), Flaviou Fatima, Tomas Kauw, Roy Streppel, Tim Hoff (74/Reinder Haaksema), Wouter Bloem, Marcel Pannekoek (67/Hans Zwakenberg) en Rogier Krohne.

Gele kaart: Marcel Pannekoek en Flaviou Fatima (Winsum), Joos Jesse Visser (Buitenpost).
Scoreverloop: 16. Robin Huisman de Jong (1-0, penalty), 72. Rolf Dijk (2-0).

Foto’s van Hans Zwamborn, ook op www.kiepie.nl

Overig nieuws
Bekijk al het nieuws uit het archief »
Sponsoren
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor