Balk 1 – Buitenpost 1

Buitenpost speelt matige wedstrijd doelpuntloos in Balk

Afgelopen zaterdag werd er door Buitenpost afgereisd naar Balk, waar de mannen van trainer René van der Weij te gast waren op sportpark De Wilgen. Tegenstander was de plaatselijke hoofdmacht, Balk. De mannen van Balk, onder leiding van oud Buitenpost-trainer Dick Sangers, kennen tot nog toe een moeizaam seizoen. Vóóraf stonden de Balksters elfde in de rangschikking met zestien punten uit evenzoveel wedstrijden. Buitenpost, na de kraker tegen Drachtster Boys (2-2) twee weken geleden, op een vijfde stek. Bij beide ploegen ontbraken er spelers in de wedstrijdselectie. De thuisploeg kent een drietal langdurig geblesseerden (Harry Deinum, Nino Stijlaart en Schelte Reitsma) en bij Buitenpost ontbrak er zelfs een zestal! Berend Jan Schootstra en Danny Boersma zijn (nog) geschorst, Aaron Boekhout is in Zwitserland voor zijn studie en Martijn van Roeden en Rudmer Loonstra hadden een wintersportvakantie geboekt (….). Daarnaast was Pieter Henstra geveld door griep. “Ik had ontzettend zin, maar het kon echt niet”, gaf hij aan. Buitenpost-trainer Van der Weij moest hierdoor nogal wat wijzigingen doorvoeren. Zo stond A-junior Chiel de Jong in de basisopstelling, evenals ‘tank’ Alwin Kuperus, die van Buitenpost ZM4 werd ‘gehuurd’. De reservebank werd bevolkt door Joran Olijve die terug is van een knieblessure, keeper Marwin Heidstra (A-junior), Durk de Haan (A-junior) en ook assistent-trainer Dorjan Berisha was in een wedstrijdtenue gehesen. De algehele leiding was vandaag in handen van de heer J. Meints uit Grootegast en hij werd daarbij geassisteerd door de heren F. Folmer van Balk en J. de Haan van Buitenpost.

(door Anne de Haan)

Fysiek Balk iets sterker
Het werd vandaag een moeilijke wedstrijd voor beide ploegen. Balk was vooral in het begin fysiek wat sterker, de Blauwkes – ditmaal in het rood – moesten duidelijk wennen aan de vele wijzigingen. Tóch wilde trainer Van der Weij dit niet als excuus gebruiken voor de kwalitatief mindere wedstrijd vandaag. “Je weet, dat Balk stabiel verdedigd en nooit veel kansen weggeeft. Dan moet je zelf erg goed zijn en de kansen die je krijgt gelijk benutten. Vandaag waren we dus niet goed genoeg. Tuurlijk missen we spelers, maar dát vind ik geen excuus. Het zegt echter wél iets, dat we vandaag een beroep op Alwin (Kuperus – AdeH) en twee A-junioren moesten doen.”
De eerste mogelijkheid deze middag was dan ook voor de Balksters. Verdediger Ivar Klijnsma kwam net te kort en tikte de bal naast. Een tweede mogelijkheid was voor Balk-middenvelder Wybren Altenburg, maar zijn poging was een prooi voor Buitenpost-keeper Robert van der Laan. Na ruim twintig minuten kreeg Buitenposter Simon Schreiber een mogelijkheid. Na een mooie actie trok hij naar binnen en haalde uit, maar zijn poging verdween naast het doel van de ervaren Balk-keeper Hessel Altenburg.

Rollen omgedraaid, Buitenpost optisch de betere
Inmiddels waren de rollen omgedraaid. Buitenpost probeerde van achteruit te voetballen en was – zoals een gerenommeerde Buitenpost-supporter verwoordde – optisch de bovenliggende partij. “Helaas leidde dit niet tot grote mogelijkheden, wel hebben we eigenlijk geen enkele kans weggegeven”, aldus trainer Van der Weij. Buitenposter Rik Weening waagde nog wel een poging, maar van zijn inzet kon Balk-keeper Altenburg niet wakker liggen. Hij kon simpel redden. Aan de andere kant tikte Balkster Pieter Wijnja naast, waar ook de Buitenposter sluitpost Van der Laan niet van schrok. Vlak voor rust, schoot Bauke Lyklema nog naast, waarna arbiter Meints de acteurs richting kleedbox stuurde. Ruststand derhalve 0-0.

Wedstrijdniveau daalt, ook na de thee
Ook na de rust werd het niveau er niet beter op. De thuisclub kan op dit moment blijkbaar niet beter en bij Buitenpost waren de wisselingen in het basisteam eenvoudigweg te groot om het niveau te bereiken van de wedstrijd tegen Drachtster Boys. Balk probeerde het wel via snelle counters, maar de Buitenposter defensie gaf ook vandaag geen cadeautjes weg. Zo was, bijna tien minuten na rust, Marco van Leijen uitstekend bij de les toen Balk supersnel omschakelde na balverlies bij Buitenpost. Met nog bijna een half uur te gaan gaf Van der Weij de wedstrijd nog een nieuwe impuls door verdediger Alwin Kuperus naar de kant te halen. Zijn vervanger was aanvaller Joran Olijve. Kuperus, die vandaag dus weer even in de hoofdmacht terugkeerde, had een uur lang zijn ‘hele ziel en zaligheid’ gegeven had het moeilijk, maar kon terugkijken op degelijke wedstrijd. Tien minuten later werd ook Rik Weening gewisseld. Zijn vervanger was een debutant en heette A-junior Durk de Haan.

Arbiter trekt rode kaart voor A-junior De Jong
Nadat Olijve binnen de lijnen kwam, kwam er zowaar een Buitenposter offensiefje. Zo probeerde hij het van afstand, maar het leverde slechts een corner op. Buitenpost gaf meer druk, de thuisclub antwoorde met fysieke duels en zo ontstonden er enkele irritaties. Daarbij leek arbiter Meints ‘het even kwijt te zijn’ en trok hij zelfs een rode kaart toen Buitenposter Chiel de Jong een overtreding beging. “Chiel was te laat, de Balk-aanvaller tikte de bal net voor hem weg en dus raakte Chiel zijn tegenstander. Niks gemeens of een verkeerde intentie. Maar de arbiter oordeelde een en ander als een bewuste overtreding. Dan voel je de wedstrijd dus niet aan!” Ook zonder De Jong werd Balk echter niet gevaarlijk en bleef Buitenpost vrij eenvoudig overeind. Trainer Sangers bracht ook nog twee wijzigingen aan en haalde Johannes Altena naar de kant en bracht Folkert Bakker binnen de lijnen. Buitenposter Joop Pijnacker kreeg nog geel, waarna ook Balkster Pieter Wijnja naar de kant mocht. Hij werd vervangen door A-junior Marnix Zeldenrust. Het slotoffensief was nog voor Buitenpost, toen Pijnacker op de rand van het strafschopgebied onreglementair werd afgestopt. Marco van Leijen knalde in de muur en zo beëindigde arbiter Meints de wedstrijd met een eindstand, die ook de beginstand was, 0-0.

“Puntendeling met gemengde gevoelens”
“Ik heb nog aanvallend gewisseld, met Joran (Olijve – AdeH) voor Alwin (Kuperus – AdeH), maar het mocht niet baten. Wij waren vandaag simpelweg niet goed genoeg om de muur van Balk te slechten. Punt.”

Zaterdag 25 februari a.s. ontvangt Buitenpost een Drents vlaggenschip. De volgende tegenstander in het KNVB-bekertoernooi heet Annen 1. De ploeg komt uit in de Derde Klasse op Zondag en staat op een vijfde plaats in de rangschikking. Aan trainer Van der Weij de taak om te zorgen, dat van onderschatting geen sprake is! De wedstrijd op sportpark De Swadde in Buitenpost begint om 16.00 uur! (Jeltingalaan 80, 9285 WL). Ik zeg: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Balk: Hessel Altenburg, Harm Jan de Jong, Beerend Altena, Ivar Klijnsma, Pistis Nzoko, Karst Geertsma, Pieter Wijnja (87/Marnix Zeldenrust), Wybren Altenburg, Bauke Lyklema, Johannes Altena (82/Folkert Bakker), Johan Lyklema.
Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Wim de Vries, Marco van Leijen, Halbe Mossel, Jorrit Terpstra, Simon S. Schreiber, Rik Weening (69/Durk de Haan), Rob Dijkstra, Alwin Kuperus (57/Joran Olijve), Joop Pijnacker, Chiel de Jong.

Gele kaart: Marco van Leijen (Buitenpost), Joop Pijnacker (Buitenpost).
Rode kaart: 74. Chiel de Jong (Buitenpost)

Foto’s zijn van Hans Zwamborn, zie óók www.kiepie.nl!

Overig nieuws
Bekijk al het nieuws uit het archief »
Sponsoren
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor