Balk 1 – Buitenpost

Buitenpost wint in zeer matig duel, 1-2

BALK – Afgelopen zaterdag stond het vierde duel in de Eerste Klasse E op het programma, Balk – Buitenpost sierde het affiche. Gastheer Balk kende een wisselvallig begin en sprokkelde uit drie duels evenzoveel punten, wat een tiende plaats op de ranglijst opleverde. Buitenpost had zeven punten binnen gehengeld en stond op een keurige derde plaats, achter outsider en concurrent Drachtster Boys en nieuwkomer Zeerobben. Winst was dus nodig om in het spoor te blijven van Drachtster Boys, maar ook bekend is, dat Balk – de ploeg van voormalig Buitenposttrainer Dick Sangers – altijd een lastig te nemen horde is. Op de bank bij Buitenpost zaten naast reservekeeper Marvin Heidstra, ook Wim de Vries, Durk de Haan en Chiel de Jong. Jorrit Terpstra ontbrak nog steeds door een knieblessure en ook centrumspits Rudmer Loonstra was geblesseerd. Een hamstringblessure speelt hem parten. Bij Balk zaten André de Jong, Rik Smits, Gerrit Hoogeveen en Jacco Schaper op de bank. Omstreeks 14.30 uur werd afgetrapt op het hoofdveld van sportpark De Wilgen. Het arbitraal trio van de middag bestond uit arbiter de heer W. Wiersma uit Drachten en zijn assistenten de heren B.A.C. Basstra en J. Swart.

(door Anne de Haan)

Buitenpost prima uit de startblokken
Onder het genot van een heerlijk nazomer-zonnetje gaf arbiter Wiersma het startsein. Direct ook een sein voor de Buitenposter gasten om ten aanval te gaan. Met fris en snel voetbal werd getracht om de Balksters zo snel als mogelijk op de pijnbank te leggen. Dat lukte echter maar ten dele, en de vreugde was van korte duur. Al in de tweede minuut was er kopbal van centrumspits Rik Weening die maar een half metertje over de goal van Balk-keeper Hessel Altenburg vloog. Weening mocht bij afwezigheid van Rudmer Loonstra vandaag in de basis starten. Vijf minuten later leek de score door Rolf Dijk te worden geopend na een mooie pass van middenvelder Rob Dijkstra. De knal van Dijk spatte echter uiteen op de binnenkant van de paal, waarna de bal middels een geweldige carambole aan de buitenkant van de andere paal naast en over de doellijn vloog.
Een kopbal van verdediger Aaron Boekhout, die de aanval van achteruit zelf opzette, kon even later eenvoudig door de ervaren keeper Altenburg worden gered. Nadat er tien minuten waren gespeeld, kwam Buitenpost terecht op voorsprong. Balk-verdediger Harm Jan de Jong stond ongewild aan de basis toen hij noodgedwongen een corner weggaf. De grond was hem te heet onder de voeten geworden met een tegenstander in de rug. De corner werd door Joran Olijve uitstekend terug gelegd op libero Robin Huisman de Jong, die met een fantastische knal Balk-keeper Altenburg volstrekt kansloos liet. Een geweldige goal, 0-1. Lang kon Buitenpost echter niet genieten van de voorsprong, want zo sprak trainer Van der Weij: “het Sinterklaas-virus is blijkbaar nog steeds aanwezig … Wederom krijgt onze tegenstander een cadeautje!”. Bij het uitverdedigen en opzetten van een nieuwe aanval van achteruit legde schutter Huisman de Jong de bal zomaar breed op Balk-aanvaller Marnix Zeldenrust. Deze kende dan ook geen enkel medelijden en pakte het cadeautje met alle liefde uit. Hij liet Buitenpost-keeper Kevin van der Meulen volstrekt kansloos, 1-1. “Na een schitterend doelpunt van Robin, denk je dit word een mooie middag!”, aldus Van der Weij. “Balk komt natuurlijk veel te snel op gelijke hoogte, dat mag ons nooit gebeuren.”

Paal
Buitenpost probeerde de draad wel weer op te pakken, maar slaagde daar maar niet in. Mogelijkheden creëerde Buitenpost echter wel. Zo kopte Weening, na een voorzet van Dijk, diagonaal in maar ook over. Na een overtreding van Balk-verdediger Ivar Klijnsma op Dijk mocht Huisman de Jong een vrije trap nemen, maar zijn schot werd door de muur geblokt. Een voorzet van Buitenpost-aanvaller Martijn van Roeden kon vlak hierna door Balk-middenvelder Pistis Nzoko worden weggewerkt, voordat verder gevaar kon worden gesticht. Na bijna vijfentwintig minuten was er wederom een mooie actie van de behendige Dijk, maar weer spatte de bal op de binnenkant van de paal uiteen en verdween met een curve aan de verkeerde kant van de paal naast de veste van keeper Altenburg. Zo had het misschien al wel 1-3 moeten staan, maar zo zeiden enkele Balkster supporters terecht: “Als telt niet!”

Veel balverlies over en weer
Buitenpost zocht wel de aanval, was ook wel wat beter dan de thuisploeg, maar kon het gaatje in de Balkster defensie maar moeilijk vinden. Daarnaast deelde Balk zo nu en dan een plaagstootje uit. Zo schoot middenvelder Wiebe Rein Kuiper diagonaal over en schoot aanvaller Pieter Wijnja na een klutssituatie voorlangs, waarna Buitenpost-keeper Kevin van der Meulen simpel kon redden. De wedstrijd werd er niet beter op. Overigens gold dat voor beide partijen, er was veel balverlies over en weer. Vlak voor rust drong Buitenpost weer aan, kreeg een tweetal corners achter elkaar maar het leverde niet het gewenste resultaat. Ook een afstandsschot van Dijkstra, kon door Balk-sluitpost Altenburg onschadelijk worden gemaakt. Zo mochten de acteurs gaan rusten en stond de stand nog steeds gelijk. Ruststand derhalve, 1-1.

Spelpeil zakt verder
Van der Weij: “In de rust ben ik boos geworden, dat word ik niet zo snel. Dat we de voorsprong zó snel weggeven en geen afstand nemen van Balk mag ons niet gebeuren!”. Pas zeven minuten na rust viel het volgende wapenfeit te vermelden. Opnieuw was het Dijk die de actie maakte, het resultaat was een corner. De corner leverde geen gevaar op voor Balk. Voor Buitenpost wel , want in de contra-attack verslikte Huisman de Jong zich gigantisch. Hij verspeelde de bal en Zeldenrust leek wederom te profiteren. Gelukkig voor de Blauwkes kon keeper Van der Meulen redden en keek de ploeg van Van der Weij niet tegen een achterstand aan. Enkele minuten later probeerde Dijkstra namens Buitenpost het van afstand, maar hij had zijn vizier niet scherp gesteld. Na bijna zeventig minuten kwam de grootste kans op een Buitenposter voorsprong. Een dwarrelend schot van verdediger Joost Jesse Visser kreeg keeper Altenburg niet onder controle, waarna Joran Olijve een meter of drie van de doellijn een rebound kreeg. In de haast vloog de bal echter hoog over. Aan de andere kant kreeg spits Wijnja nog een mogelijkheid, maar ook hij schoot in vrije positie over. Hierna mocht Olijve naar de kant en kwam Durk de Haan binnen de lijnen. Doordat het doelpunt bij Buitenpost uitbleef, mocht de thuisclub absoluut nog hopen op een goede afloop. Zo rommelde Wijnja zich nog maar eens langs twee man, voordat Huisman de Jong – zij het met enig geluk – het gevaar teniet kon doen.

Buitenposter venijn zit in de staart
Met nog ruim een kwartier te gaan, wisselde Van der Weij nogmaals. Boekhout mocht naar de kant en Wim de Vries was zijn vervanger. Eerst was er nog een blessurebehandeling van Weening, nadat Balk-verdediger Klijnsma zijn handjes ietwat liet wapperen. Arbiter Wiersma had echter niks waargenomen, zodat een kaart uitbleef. Buitenpost stroopte de mouwen nog eens op en Balk werd met de rug tegen de muur gedrukt. Schootstra schoot hard voorlangs en Weening gaf een prima voorzet op Van Roeden, na een assist van Dijk. Van Roeden miste de bal net en kon met zijn blonde kruin niet binnenkoppen. Hierna kreeg Danny Boersma nog een gele prent van arbiter Wiersma, na een overtreding op Zeldenrust. Met nog vijf minuten te gaan wisselde Balk-trainer Sangers. Folkert Bakker mocht moegestreden naar de kant, Rik Smits kwam hem vervangen. Nadat diezelfde Smits nog geel incasseerde wegens spelbederf, volgde een nog grotere domper voor de thuisploeg. In de negentigste minuut, misschien net in blessuretijd aanbeland volgde een prachtige aanval van Buitenpost. Een pass van verdediger Visser belandde bij Dijkstra, waarna Dijkstra de bal bij maatje Van Roeden afleverde. Deze twijfelde niet en met een geweldige volley knalde Van Roeden zijn ploeg toch naar een voorsprong met een fantastisch doelpunt, 1-2. Het einde was spectaculair, want ook aan de andere kant kwam er nog een hachelijk moment. Eerst een corner, daarna een klutssituatie, waarna er opnieuw een corner volgde. De nieuwe corner werd door Wybren Altenburg hard ingekopt, maar via de grond verdween de bal ook over de lat boven keeper Van der Meulen. Hierna had de score ook nog hoger uit kunnen vallen, maar aanvaller Dijk ging voor eigen succes, waar een voorzet beter op zijn plaats was geweest. Weening incasseerde nog een gele kaart, maar het kon hem niet deren. Hij wist, dat de punten mee naar Buitenpost gingen, want arbiter Wiersma floot voor het einde, eindstand 1-2.

Van der Weij kijkt uit naar Drachtster Boys uit
“We waren wel iets beter, al was ons spel niet goed. We konden niet echt doordrukken. Joran krijgt nog een 100%-kans die hij helaas mist. Gelukkig valt het winnende doelpunt alsnog. We hebben terecht gewonnen en hebben bijna niets weggegeven. Dat is positief, we hebben daarnaast genoeg gecreëerd. Alleen moeten we dodelijker worden voor de goal, we belonen onszelf te weinig.” Daarnaast moet Van der Weij zijn ploeg verlossen van het Sinterklaas-virus, want zelfs Huisman de Jong deelde in die malaise. “Dat moet weg, hoognodig! Volgende week een topwedstrijd tegen Drachtster Boys. Heerlijk, eindelijk twee aanvallende ploegen, dan moet je scherp zijn. Dan zit het ook anders tussen de oren, niet dat negatieve voetbal! Met alle respect voor de andere teams, maar die laten ons het spel maken en maken het speelveld klein. Daarin moet je ruimtes zoeken om te voetballen en opletten om niet tegen een counter aan te lopen. Drachtster Boys, dat is andere koek. Die willen zelf voetballen, je krijgt dan zelf ook meer ruimte. Ik kijk daar naar uit!”.

Volgende week, d.d. 21 oktober a.s., de vijfde ronde in de competitie. Dan gaat Buitenpost dus op bezoek in Drachten, waar Drachtster Boys de gastheer is. De wedstrijd op sportpark Drachtster Bos (Postlaan 5, 9205 WT DRACHTEN) begint om 14.30 uur. Zoals eerder gemeld is Drachtster Boys de trotse koploper. Moet ik verder nog iets zeggen over instelling, gedrevenheid en concentratie? Ik denk van niet, tóch? Ik zeg ook nu: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Balk: Hessel Altenburg, Harm Jan de Jong, Berend Altena, Ivar Klijnsma, Folkert Bakker (85/Rik Smits), Hette Pieter Wink, Wybren Altenburg, Pistis Nzoko, Wiebe Rein Kuiper, Pieter Wijnja, Marnix Zeldenrust.
Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Joost Jesse Visser, Danny Boersma, Robin Huisman de Jong, Aaron Boekhout (76/Wim de Vries), Joran Olijve (70/Durk de Haan), Berend Jan Schootstra, Rob Dijkstra, Rolf Dijk, Martijn van Roeden, Rik Weening.

Aantal toeschouwers: 226
Gele kaart: Danny Boersma en Rik Weening (Buitenpost), Rik Smits (Balk).

Scoreverloop: 10. Robin Huisman de Jong (0-1), 12. Marnix Zeldenrust (1-1), 92. Martijn van Roeden (1-2).

• Wedstrijd: Buitenpost - AZSV
  • Datum: 04-05-2024
  • Aanvang: 14:30