BCV 1 – Buitenpost 1

Buitenpost zegeviert in Burgum: 1-2

Afgelopen zaterdag prijkte in de Eerste Klasse E de derby BCV – Buitenpost op het affiche. Sinds enkele jaren een heuse ‘broederstrijd’ tussen de beide keepers Van der Laan, Hendrik bij de Burgumers en Robert bij de Buitenposters. Het Burgumer programmaboekje sprak over een voetbalmiddag tussen twee ‘Traditionvereinen’ in de top van het noordelijke amateurvoetbal … Jawel! Hoe de stand op de ranglijst ook is, van derby’s is bekend dat de uitslag eigenlijk nooit vooraf kan worden voorspeld. BCV opende het seizoen met twee puntendelingen tegen Winsum (1-1) en VEV’67 (0-0). De Blauwkes startten met een overwinning op VEV’67 (3-2 winst) en liepen vorige week in Drachten tegen Drachtster Boys tegen een zeperd aan (4-1 verlies). Vandaag dus BCV op sportpark Het Koningsland in Burgum. Arbiter deze middag was de heer R. Wijma uit Oosterwolde en zijn assistenten de heren D. Brondijk en S.C. Brondijk.

(door Anne de Haan)

Start wedstrijd na flinke vertraging
Om ongeveer vijf minuten voor drie gaf arbiter Wijma eindelijk het startsein. Een wedstrijd van een Burgumer reserve-team liep een flinke vertraging op na enkele schermutselingen. Toen deze kruitdampen waren overgewaaid mochten beide hoofdmachten gaan aftrappen. Voor de rust bleek de thuisploeg iets alerter, iets scherper in de duels en had het de organisatie wat beter voor elkaar. Daardoor leek het optisch de betere ploeg. Een schot van Buitenposter Simon Schreiber kon door de prima keepende BCV-er Hendrik van der Laan onschadelijk worden gemaakt. Het lichte overwicht van BCV leidde in de zestiende minuut tot een treffer. Middenvelder Roel van der Meulen zette met een prima pass aanvaller Romke Bos (overgekomen van vv Kollum) alleen voor Buitenpost-keeper Robert van der Laan. Bos twijfelde niet en schoot BCV heel koel naar een voorsprong, 1-0. Het volgende wapenfeit was wederom voor Buitenpost. Na een overtreding van de altijd lepe Burgumer Fedde Durk Kingma op Wim de Vries, mocht Marco van Leijen zich belastten met de vrije trap. Dat deed hij uitstekend. Schreiber kwam helaas voor de Blauwhemden net te kort, zodat het slechts een doeltrap opleverde voor BCV. Gaandeweg kwam er wat meer vuur in de wedstrijd en werden de duels scherper. Van Leijen ging hierbij als eerste over de schreef. Arbiter Wijma toonde hem de gele kaart.

BCV blijft voor rust iets beter
Buitenpost moest BCV het initiatief laten, doordat de Burgumers wat meer grip hadden op het middenveld. Toch bleven de echte kansen voor BCV uit en had de Buitenposter-defensie zijn zaakjes prima op orde. Arbiter Wijma moest nu echter wel wat vaker optreden en gaf ook BCV-er Roel van der Meulen terecht een gele kaart na een felle overtreding op Ruben Boekhout. Gelukkig leverde het geen blessures op en kon de oudste Boekhout verder. Buitenpost kreeg voor de rust nog wél prima mogelijkheden. Eerst probeerde Joran Olijve het van afstand, maar Hendrik van der Laan redde bekwaam. Voor rust had Joop Pijnacker echter de beste mogelijkheid op de gelijkmaker. Hij mocht alleen op de keeper af, maar Van der Laan capituleerde niet. De rebound was voor Schreiber, maar na zijn avontuur strandde in de Burgumer defensie. Ruststand derhalve 1-0.

Buitenpost na rust op zoek naar gelijkmaker
In de rust paste Buitenpost-trainer René van der Weij zijn team enigszins aan. Aanvaller Pijnacker mocht gaan douchen en de jonge, onbevangen Rik Weening kwam hem aflossen. Het leverde na vijf minuten al een prima mogelijkheid op voor middenvelder Rob Dijkstra. Hij schoot echter net naast. BCV-trainer Meint Bouma wisselde hierna Jurjen Post voor Ronald van der Heijden om zo het tij enigszins te keren. Maar BCV werd steeds meer teruggedrongen en had hierbij ook wat meer overtredingen nodig. Een venijnige overtreding van BCV-er Erwin van der Meulen op Olijve leverde eerstgenoemde dan ook terecht geel op. Ook BCV-er Marciano Slager mocht gaan douchen en Joeke de Vries was zijn vervanger. De Burgumers waren echter na rust de onderliggende partij en waren het initiatief kwijt. Berend Jan Schootstra probeerde het maar eens van afstand, maar zijn schot werd gepareerd door de BCV-keeper. De druk werd verder opgevoerd en arbiter Wijma noteerde ook BCV-verdediger Roeland Rusticus in zijn boekje. Na tijdrekken voor het nemen van een vrije trap toonde de leidsman ook hem een gele kaart. Het bleek slechts uitstel van executie voor BCV.

Jonkie trekt stand gelijk
Twee nieuwelingen in de Buitenposter selectie stonden samen aan de basis van de gelijkmaker. Buitenposter Berend Jan Schootstra, overgekomen van SC Cambuur, leverde een uitstekende pass af bij jonkie Rik Weening. Weening liet in de voorbereiding op dit seizoen al zien zeer trefzeker te zijn en ook nu had hij weinig medelijden, zodat de stand weer gelijk getrokken was, 1-1. Wie hierna gedacht had dat Buitenpost de gelijke stand zou koesteren, kwam bedrogen uit. De Blauwkes gingen op zoek naar meer. Opnieuw was Weening gevaarlijk, maar BCV-keeper Van der Laan kon redden. Diezelfde – brave – Hendrik ging hierna wel heel erg theatraal naar de grond, blijkbaar om Weening een kaart aan te smeren. Jammer, dat heeft een ervaren keeper als hij niet echt nodig. Voor alles wat Buitenpost lief heeft, kwam het uiteindelijk allemaal goed. Met nog veertien minuten te gaan, was het de grillige Joran Olijve die een prima pass van Weening fantastisch afrondde. Een geweldig doelpunt! Hij bracht zijn team hiermee op de gewenste voorsprong, 1-2. Hierna mocht Olijve naar de kant en kwam Jorrit Terpstra hem vervangen. Bij BCV mocht Roel van der Meulen naar de kant en voor hem kwam Frank Harmens binnen de lijnen. Bij Buitenpost mocht hierna ook Schreiber gaan rusten en zijn stand-in heette Martijn van Roeden.

Nog veel mogelijkheden
Buitenpost-trainer Van der Weij zou nadien ook aangeven, dat hij “bewust zijn team anders neergezet had met meer snelheid voorin, omdat daar de mogelijkheden lagen.” Die mogelijkheden kwamen er ook nog wel, want met wat meer scherpte had de stand nog veel pijnlijker voor de thuisploeg kunnen worden. Alle drie invallers stonden aan de basis van de volgende mogelijkheid voor de Blauwkes. Terpstra passte uitstekend op Weening, waarna zijn assist bij Van Roeden terechtkwam. Van Roeden schoot echter niet met scherp en de bal ging naast. Hierna stuitte Weening nog op de BCV-goalie en kreeg Buitenpost-verdediger Wim de Vries nog een gele kaart. Dat deze kaart uiterst onnodig was, zal trainer Van der Weij hem zeker na de wedstrijd nog wel hebben verteld. We zullen het maar ‘jonge onervarenheid in het heetst van de strijd’ noemen. Hierna was er nog een assist van Van Roeden, die bij Terpstra terecht kwam. Zijn poging vloog echter over. Arbiter Wijma vond het hierna genoeg geweest en floot voor het laatst deze middag. Eindstand 1-2.

Van der Weij gelukkig met invallers
“De wisselingen deden ons inderdaad goed. Toch had het nog beter gekund, want als we het allemaal écht goed doen, dan had er ook zomaar 1-4, of zelfs 1-5 op het wedstrijdformulier kunnen staan.” De trainer was ontzettend blij met de spirit en het voetbal van de tweede helft en kon inderdaad terecht opmerken: “Na de thee was er meer rust in ons spel, was er weinig balverlies en werden de goede keuzes gemaakt. De oplossingen lagen achter de Burgumer defensie en daar hebben we goed van geprofiteerd. Daarnaast hebben we achterin weinig weggegeven en dus hebben we verdiend gewonnen!”

ONS Boso Sneek en Balk
Dinsdag, 20 september aanstaande, word er geoefend in Buitenpost. Niemand minder dan ONS Boso Sneek, uitkomend in de zaterdag Derde Divisie is dan te gast op sportpark De Swadde. De wedstrijd begint om 20.00 uur.
De volgende competitiewedstrijd staat zaterdag 27 september op het programma. Dan is Balk de tegenstander, onder leiding van oud Buitenpost-trainer Dick Sangers. Balk is de laatste jaren een moeilijke tegenstander gebleken. Opnieuw een mooie uitdaging voor trainer René van der Weij en zijn mannen! Deze wedstrijd begint om 14.30 uur, ook op het eigen sportpark in Buitenpost (Jeltingalaan 80, 9285 WL). KOMT ALLEN!

Gele kaart: Roel van der Meulen, Erwin van der Meulen en Roeland Rusticus (BCV), Marco van Leijen en Wim de Vries (Buitenpost).
Opstelling BCV: Hendrik van der Laan, Jacob Frimpong, Cor de Jong, Roeland Rusticus, Jurjen Post (55/Ronald van der Heijden), Roel van der Meulen (77/Frank Harmens), Marciano Slager (60/Joeke de Vries), Erwin van der Meulen, Bauke Prins, Romke Bos, Fedde Durk Kingma.
Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Aaron Boekhout, Ruben Boekhout, Marco van Leijen, Wim de Vries, Berend Jan Schootstra, Joran Olijve (77/Jorrit Terpstra), Halbe Mossel, Rob Dijkstra, Simon Schreiber (79/Martijn van Roeden), Joop Pijnacker (46/Rik Weening).
Scoreverloop: 16. Romke Bos (1-0), 67. Rik Weening (1-1), 76. Joran Olijve (1-2).

Overig nieuws
Bekijk al het nieuws uit het archief »
Sponsoren
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor