Buitenpost 1 – BCV 1

Matige derby eindigt in gelijkspel, 1-1

Afgelopen zaterdag stond de inhaalwedstrijd en streekderby Buitenpost – BCV op het programma. Zoals al in het programmaboekje aangegeven, een wedstrijd die op voorhand altijd lastig te voorspellen is. Ook het grote verschil op de ranglijst kan niet worden gerekend. Buitenpost begon vooraf als vijfde op de ranglijst, de Burgumers hebben het dit seizoen lastig en staan voorlaatste, op een dertiende positie. Zoals jullie inmiddels wel bekend wil Buitenpost graag aanhaken bij de top in de Eerste Klasse E en is het voor de ‘buren’ uit Burgum het bijeen sprokkelen van punten voor lijfsbehoud. Daarnaast nog het ‘derbygevoel’ en zie daar: een prachtig affiche! Bij de thuisploeg ontbraken ook vandaag weer de nodige spelers. Halbe Mossel was (nog) geschorst, Pieter Henstra is opnieuw geblesseerd geraakt – nu aan andere knie – Aaron Boekhout verblijft in het buitenland vanwege studie, en Danny Boersma en Berend Jan Schootstra genoten van vakantie. Wel zaten vandaag Rudmer Loonstra en Martijn van Roeden weer op de bank, zij keerden terug van wintersport. Ze hadden gezelschap van tweede keeper Ricky Miedema en verdediger/middenvelder Jasper Sietzema. Zo stond A-junior Chiel de Jong wederom in de basisopstelling, evenals ‘tank’ Alwin Kuperus, die normaliter in het vierde seniorenelftal acteert. Bij de Burgumers ontbrak keeper Hendrik van der Laan in verband met een schorsing en ontbraken er nog meer ‘bekende BCV-ers’ op het wedstrijdformulier (onder andere Jacob Frimpong, Mao Sheng Xiau, Marciano Slager, Fedde Durk Kingma en Frank Harmens). De algehele leiding was vandaag in handen van de heer M. Oosting uit Niekerk en hij werd daarbij geassisteerd door de heren W. Renkema en K.G. Jousma.

(door Anne de Haan)

Thuisploeg heeft het niet vandaag
Een derby dus vandaag, gespeeld op het Buitenposter hoofdveld, op de natuurlijke grasmat. Zoals een voetbalwedstrijd hoort te zijn! Na een kwartier was eigenlijk al zichtbaar dat de mannen van trainer René van der Weij en zijn assistent Dorjan Berisha vandaag niet over de juiste vorm beschikten. De vele wisselingen van de laatste weken doen het team geen goed. Dat je wordt geplaagd door schorsingen en blessures, dat is allemaal inherent aan voetbal. Oók studie heeft meer prioriteit bij een amateursport. Maar dat je dan op vakantie (wintersport) gaat en dus eigenlijk je maten in de steek laat, ik kan dat niet begrijpen. Genoeg daarover. Het werd dus een matig duel, zoals ook trainer Van der Weij een dag later verwoordde. “We hebben niet ons niveau gehaald. We willen graag, maar het kwam er niet uit. We waren slordig aan de bal, maakten verkeerde keuzes en wanneer we de bal verloren, had BCV meer power in de duels.” Zo moest verdediger Wim de Vries al na zes minuten corrigerend optreden. Geen zware overtreding, maar De Vries hield even zijn tegenstander vast. Arbiter Oosting vond het zelfs een gele kaart waard. Ondanks het matige spel, kwamen er wel mogelijkheden. Zo had BCV-keeper Van der Meulen mazzel, toen hij lang treuzelde met uitverdedigen. Spits Joop Pijnacker gaf wat extra gas, maar kwam net te kort. In de twaalfde minuut – zo gaf het nieuwe scorebord aan – verdween ook een BCV-er in het boekje van arbiter Oosting. Verdediger en routinier Cor de Jong beging een pittige overtreding op Rik Weening, zodat geel ook zeer terecht was.

Mogelijkheden voor beide teams
Buitenpost gaf het initiatief langzamerhand wat weg. Er kwamen ook kleine kansjes voor BCV. Zo stond Buitenpost-keeper Robert van der Laan goed opgesteld en kon hij eenvoudig redden op een intikker van middenvelder Peter Mank. Even later kwam BCV-spits Paul Westra maar net te kort om binnen te schieten. Aan de andere kant leek Pijnacker op weg naar een voorsprong, maar werd hij – na een uitstekende pass van verdediger Marco van Leijen – onderuit getrokken door De Jong. Blijkbaar durfde arbiter Oosting (nog) geen tweede gele kaart uit te delen en zag hij er blijkbaar helemaal geen overtreding in. Even later kreeg Pijnacker zowaar nog een grotere mogelijkheid. Na een mooie actie van Rik Weening op de achterlijn, gaf hij de bal uitstekend voor op Pijnacker, maar zijn schot – in vrije positie – mislukte jammerlijk. De laatste mogelijkheden in het laatste kwartier van de eerste helft waren allemaal voor BCV. En dat overkomt de Buitenposters dit seizoen eigenlijk nooit. Zo schoot Mank na bijna een half uur hoog over en herhaalde centrale middenvelder Roel van der Meulen (ex- Harkemase Boys) even later dit kunststukje, zij het van grotere afstand. Toen spits Westra even later van dichtbij ook nog miste, dan denk je als Buitenpost-aanhanger: “It komt wol goed!” Ook een klutssituatie in het Buitenposter strafschopgebied leverden diverse mogelijkheden op voor de gasten, maar telkens stond er een verdediger voor, was keeper Van der Laan alert en zelfs middenvelder Rob Dijkstra moest de bal nog van de lijn halen. Zo stond er in Buitenpost in deze streekderby een 0-0 stand op het prachtige nieuwe scorebord!

Buitenpost geeft extra gas
Meteen na de rust gaf Buitenpost wat extra gas bij. Daarbij bleef het opletten, want BCV kreeg ook zeker mogelijkheden. Zo moest ‘tank’ Kuperus geel incasseren, toen hij een (nuttige) overtreding beging in de omschakeling na Buitenposter balverlies. Slechts twee minuten na rust moest keeper Van der Laan zich tot het uiterste strekken om een Burgumer doelpunt te voorkomen, toen Mank uitstekend inschoot. Hierna vond de thuisploeg het wel genoeg geweest, want de mouwen gingen nog eens extra omhoog. Pijnacker had hierna de score moeten openen toen keeper Van der Meulen de bal uit een voorzet van Jorrit Terpstra de bal voor zijn voeten stompte. Pijnacker kon hierna vrij inschieten, maar hij schoot over. Een vrije trap van Terpstra, belandde bij Simon Schreiber, maar ook deze had zijn vizier te hoog afgesteld. Hierna bracht trainer Van der Weij een verse kracht binnen de lijnen. Weening mocht naar de kant en Martijn van Roeden kwam hem vervangen. Na vijf minuten bracht Van Roeden de thuisploeg op voorsprong, nadat eerst Terpstra alleen op keeper Van der Meulen afging. Van der Meulen moest een rebound toestaan aan Van Roeden en die had totaal geen medelijden en haalde de trekker over, 1-0. Met nog een half uur te gaan brachten beide trainers een invaller binnen de lijnen. Zo kwam bij Buitenpost Rudmer Loonstra voor Joop Pijnacker en kwam bij BCV Romke Bos voor Roel van der Meulen. Direct nog kwam er ook een mogelijkheid voor BCV. Aanvaller Joeke de Vries zette voor, spits Westra kopte over. Hierna mocht ook BCV-er Peter Man naar de kant ten faveure van Alwin Fonk. Uit een mooie aanval via verdediger Wim de Vries en Jorrit Terpstra restte slechts een corner, toen De Jong de bal over de achterlijn werkte. De corner van Van Leijen leverde geen noemenswaardig vervolg op.

BCV trekt stand gelijk, derby kleurt rood in slotfase
“Na rust vond ik ons beter en de 1-0 viel dan ook verdiend. De 1-1 komt uit de lucht vallen, uit een dood spelmoment. Dat mag ons niet overkomen. We moeten meer man worden in de duels. We kunnen verschrikkelijk goed voetballen, maar er komt meer bij kijken in balbezit. Lef, durf, tactisch vrijlopen en goede keuzes maken zijn dan nodig!”, aldus Van der Weij. Zo was het ook. Een afgeslagen corner kwam voor de voeten terecht van Steffen Procee en die had geen moeite met dit buitenkansje, 1-1. Buitenpost-keeper en Burgumer Robert van der Laan protesteerde hevig bij arbiter Oosting, omdat er een overtreding aan vooraf zou zijn gegaan, maar arbiter Oosting keurde de treffer goed en zo stond de stand weer gelijk. Het slot – er waren nog twintig minuten te gaan – werd er qua voetbal niet beter op, wel spannender en – daar moeten we eerlijk in zijn – de betere mogelijkheden voor BCV. Het slotoffensief werd geopend door Jurjen Post. Zijn schot vloog via de kruising over en een minuut later schoot Westra over. Een schot via een Buitenpost-been van invaller Alwin Fonk werd uitstekend gered door keeper Van der Laan, waarna de BCV-trainers Meint en Jasper Bouma de laatste verse kracht in het veld brachten. Jurjen Post mocht naar de kant en Roy van Houten kwam binnen de lijnen. Arbiter Oosting gaf nog geel aan Buitenposter Rudmer Loonstra en ook Burgumer Bauke Prins ging op de bon. Hiermee was het kaartenfestival nog niet geëindigd, want Oosting trok een minuut later zelfs een rode kaart tevoorschijn voor Jorrit Terpstra van Buitenpost en Bauke Prins van BCV, toen de twee al liggend op de grond blijkbaar over en weer hadden ‘gezondigd’. Een raar slot, temeer ook omdat zoveel kaarten totaal niet bij het beeld van de wedstrijd pasten. Buitenpost mocht nog een corner nemen, waarna Van Leijen nog mocht aanleggen, maar zijn knal verdween over het doel van BCV. Hierna had arbiter Oosting ook nog een tweede gele kaart voor Buitenpost-verdediger Wim de Vries in petto, zodat dit ook automatisch een rode kaart betekende. BCV-verdediger Ronald van der Heijden kreeg hierna nog twee mogelijkheden, waaronder een kopbal op de lat. Maar er werd niet meer gescoord, zodat er na ruim negentig minuten een 1-1 eindstand op het scorebord prijkte.

“Achteraf moeten we tevreden zijn met puntendeling”
“De winst lag vandaag via de zijkanten en daar hebben we niet goed gebruik van gemaakt. De opbouw verliep te traag en er waren te weinig afspeelmogelijkheden op het middenveld. Daarnaast waren we voorin niet balvast genoeg”, aldus Van der Weij. “De kracht van BCV zijn met name het winnen van persoonlijke duels, daarin zijn wij meegegaan. Dat moeten wij niet willen, wij moeten het voetballend oplossen en de bal laten rondgaan. Dat hebben wij vandaag niet goed genoeg gedaan. Dinsdagavond kunnen we revanche nemen, want we willen naar de laatste acht in het KNVB-bekertoernooi! Mooi om te zien is, dat iedereen een overwinning verwachtte, wij zijn niet meer tevreden met een punt. Dàt is de winst van dit seizoen tot nu toe!”

De volgende tegenstander in het KNVB-bekertoernooi heet VEV ’67 uit Leek. Dinsdagavond 07 maart begint deze wedstrijd om 20.00 uur, wederom op het eigen sportpark. Zaterdag aanstaande, 11 maart, speelt Buitenpost opnieuw thuis. De tegenstander in de competitie is dan Leeuwarder Zwaluwen. Oók zij bivakkeren in de onderste regionen in de Eerste Klasse E. Deze wedstrijd begint om 14.30 uur! (Jeltingalaan 80, 9285 WL). Ik zeg: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Wim de Vries, Marco van Leijen, Joran Olijve, Jorrit Terpstra, Simon Schreiber, Rik Weening (54/Martijn van Roeden), Rob Dijkstra, Alwin Kuperus, Joop Pijnacker (60/Rudmer Loonstra), Chiel de Jong.
Opstelling BCV: Jorrit van der Meulen, Edwin van der Meulen, Cor de Jong, Steffen Procee, Jurjen Post (80/Roy van Houten), Ronald van der Heijden, Bauke Prins, Peter Mank (67/Alwin Fonk), Paul Westra, Roel van der Meulen (60/Romke Bos), Joeke de Vries.

Gele kaart: Wim de Vries (Buitenpost), Cor de Jong (BCV), Alwin Kuperus (BCV), Rudmer Loonstra (Buitenpost), Bauke Prins (BCV).
Rode kaart: 87. Jorrit Terpstra (Buitenpost), 87. Bauke Prins (BCV), 90. Wim de Vries, 2x geel (Buitenpost).

Scoreverloop: 59. Martijn van Roeden (1-0), 71. Steffen Procee (1-1)

Foto’s zijn van Hans Zwamborn, zie óók www.kiepie.nl!

Overig nieuws
Bekijk al het nieuws uit het archief »
Volgende wedstrijd
 • Wedstrijd: Buitenpost - TVC '28
 • Datum: 25-05-2024
 • Aanvang: 18:00
Sponsoren
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor