Buitenpost 1 – Gorecht 1

Buitenpost in boeiend duel naar late zege, 1-0

Buitenpost ontving afgelopen zaterdag Gorecht op sportpark De Swadde. De promovendus uit het Groningse Haren is uitstekend gestart in de Eerste Klasse E en stond vooraf op een prima derde stek op de ranglijst. Buitenpost was – na de moeizame overwinning vorige week op Leeuwarder Zwaluwen – gestegen naar de zesde plaats, met slechts een puntje minder dan de tegenstander. Opnieuw een belangrijk duel voor de thuisclub, die deze week het contract van hoofdtrainer René van der Weij, met een seizoen verlengde. Daarnaast willen Van der Weij en zijn selectie zich graag mengen in de strijd om de bovenste plaatsen. Dus zou er gewonnen moeten worden. Bij Buitenpost ontbraken middenvelder Rob Dijkstra (spierblessure) en verdediger Pieter Henstra (hamstringklachten) en zaten Simon Schreiber, Martijn van Roeden, Joop Pijnacker en reservekeeper Rickie Miedema op de reservebank.

(door Anne de Haan)

Fantastisch hoofdveld voor twee prima ploegen
Een winterse temperatuur op sportpark De Swadde. Maar het werkelijk schitterend gerenoveerde Buitenposter hoofdveld en twee goede tegenstanders maakten veel goed. Na het eerste fluitsignaal van arbiter Wijma en een doelpunt van Pupil van de week Geert Marten Roorda, ontspon zich een boeiend duel, waarin Buitenpost optisch de betere was. Zo schoot verdediger Marco van Leijen uit een corner van Jorrit Terpstra maar net naast en een mooie poging van Joran Olijve, vloog na bijna tien minuten over. Trainer Van der Weij en assistent Berisha hadden hun huiswerk prima gedaan en wisten, dat Gorecht heel compact zou spelen. Dat bleek ook, want heel veel mogelijkheden werden er niet gecreëerd. Wat opviel, was dat de thuisploeg vanaf het begin heel geconcentreerd speelde en ook weinig mogelijkheden weg gaf. Na bijna twintig minuten, probeerde Gorecht het via middenvelder Roy Dobbinga het maar eens van afstand, maar het leverde niets op. De beste mogelijkheid voor rust, bleek later, was een volley van spits Rudmer Loonstra, die beter lot had verdiend maar helaas voor Buitenpost naast het doel van Gorecht-keeper Jelmer Kiewiet verdween.

Rode kaart voor Gorecht-sluitpost Kiewiet
Na een half uur kopte Berend Jan Schootstra maar een halve meter over uit een vrije trap van Van Leijen, waarna Gorecht zowaar een prima mogelijkheid kreeg. Ineens was daar aanvaller Frank van der Veen die zomaar op Buitenpost-keeper Robert van der Laan af mocht. Van der Laan was alert en bracht prima redding. Met vijfendertig minuten op de klok, was er ineens allemaal consternatie op het veld. Na een actie van Gorecht-keeper Kiewiet, had de assistent-arbiter hands geconstateerd, net buiten het beruchte strafschopgebied. Arbiter Wijma, die uitstekend floot, kende hierna maar één straf voor de doelman: een directe vrije trap én een rode kaart voor keeper Kiewiet. Kiewiet ging na enige discussie heen en Gorecht-trainer Bert Vos wisselde Roy Dobbinga voor een nieuwe keeper; Vincent Valkema was zijn naam. De toegekende vrije trap vanaf zestien meter en 17 centimeter (…) werd door Marco van Leijen hoog over geknald. Twee minuten voor rust leek Rik Weening Buitenpost op voorsprong te brengen, maar zijn doelpunt werd afgekeurd, omdat de assistent-arbiter buitenspel had gezien. Zo bleven beide teams qua score in evenwicht en werd de rust bereikt zonder verdere kleerscheuren. Ruststand derhalve 0-0!

“In de rust geduld gepredikt”, aldus Van der Weij
“Vorige week was al gebleken, dat het best lastig is om tegen tien man te spelen. Dat bleek óók vandaag”, sprak Van der Weij een dag later. “Je moet geduld opbrengen, iets wat we vandaag uitstekend deden, in combinatie met goed positiespel. Heel volwassen!” Gorecht legde na de rode kaart nog meer nadruk op de verdediging, wat natuurlijk ook niet zo verwonderlijk was. In de rust werd er niet gewisseld, waarna de draad weer werd opgepakt. Direct was daar ook een mogelijkheid voor spits Weening. Hij schoot prima diagonaal in, maar keeper Valkema stond goed opgesteld en redde prima. De Harenaars loerden op een spaarzame counter en kregen enkele minuten later een mogelijkheid via Van der Veen, maar zijn schot verdween voorlangs naast. Gorecht-trainer Vos haalde Nick Janzen naar de kant en bracht Hein van Marrum binnen de lijnen. Bij Buitenpost kwam Simon Schreiber en mocht Rik Weening een warme jas aan. Een paar minuten later mocht ook Jorrit Terpstra naar de kant, hij werd vervangen door Martijn van Roeden. Er kwamen weer wat meer mogelijkheden, doordat Buitenpost de druk opvoerde en Gorecht begrijpelijkerwijs wat meer achteruit moest, door de ondertalsituatie. Zo kreeg Aaron Boekhout een uitstekende mogelijkheid, maar hij kopte diagonaal op het lichaam van keeper Valkema. Een schot van Berend Jan Schootstra vloog via diezelfde Valkema naast.

Genomen risico betaalt zich uit
Gorecht kwam er ook nog een keer gevaarlijk uit, toen een vloeiende combinatie tussen de opstomende verdediger Sjoerd Hoekstra en Remmert van Stempvoort stokte toen de eindpass van laatstgenoemde mislukte. Het gaf maar aan, dat het ondanks de nummerieke minderheid, zeker ook oppassen was voor tegenstander Gorecht. Tóch gingen de Blauwkes op zoek naar meer. Eerst was er een uitstekende actie van invaller Simon Schreiber. Hij speelde zijn tegenstander knap uit op de achterlijn, maar stuitte op de uitkomende doelwachter Valkema. Rudmer Loonstra legde de bal nog eens prima klaar voor de inkomende Olijve, maar zijn schot vloog te gehaast over. Een uitstekende actie vanaf rechts via Van Roeden belandde uiteindelijk bij Olijve. Hij schoot fantastisch in, maar helaas voor de thuisploeg net naast. Deze poging had alleen al voor zijn schoonheid meer verdiend! Een kwartier voor het einde nam Buitenpost nog eens alle risico en haalde verdediger Van Leijen naar de kant. Voor hem kwam een extra spits, Joop Pijnacker. Gedurfd, want vijfennegentig procent van de trainers koestert een kwartier voor tijd een punt. Van der Weij niet, hij bekijkt het iets anders en vind, dat je ook iets moet laten zien aan je trouwe aanhang en thuispubliek. Bij de Harenaars mocht Nick Janzen naar de kant en zijn vervanger heette Twan Boersma. De mouwen gingen nogmaals ophoog en er werd achterin extra risico genomen. Bij Gorecht verdwenen de krachten, Buitenpost schakelde nog eens een tandje bij, maar werd daarbij ook duidelijk onzorgvuldiger. Rudmer Loonstra kopte nog over, voordat Buitenpost ineens – letterlijk en figuurlijk – een handje werd geholpen. De Blauwkes kregen een corner, welke door Joran Olijve werd genomen. Zijn trap belandde bij de eerste paal, waar invaller Hein van Marrum de bal duidelijk met de hand beroerde. Gele kaart en een strafschop, beoordeelde arbiter Wijma terecht! Olijve belastte zich met deze klus en schoot buiten bereik van keeper Valkema in de achtentachtigste minuut loeihard raak, 1-0! De euforie was dan ook groot, na enkele wat mindere wedstrijden, leek een zege bereikt! Daarna was er nog een geweldige aanval met Schreiber aan de basis. Hij gaf uitstekend voor, waar Pijnacker even zo mooi inschoot. Keeper Valkema redde even zo fraai trouwens, zodat de stand 1-0 bleef. De prima leidende arbiter Wijma vond het hierna genoeg geweest en floot voor het einde. Eindstand 1-0.

Keuze technisch en balvaste spits bleek de juiste
“Omdat Gorecht heel compact speelt, vond ik, dat we met een technische, balvaste spits moesten spelen. Die hebben we in de persoon van Rudmer Loonstra en hij vulde zijn taken dan ook prima uit vandaag! Het mooie is, dat ik daarin de keuze heb”, sprak Van der Weij. “Het feit, dat Gorecht met een 4-5-1- opstelling speelde, zegt dat ze ons erg serieus namen. Na de rode kaart ging men vanzelfsprekend nog defensiever spelen. Een compliment voor ons, nu is het zaak om deze vorm te consolideren!” Het genomen risico betaalde zich vandaag uit en de Buitenposters nestelen zich door dit resultaat op de vierde stek op de ranglijst. Het doelsaldo van Drachtster Boys is iets beter.

Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Wim de Vries, Danny Boersma, Marco van Leijen (75/Joop Pijnacker), Aaron Boekhout, Berend Jan Schootstra, Joran Olijve, Halbe Mossel, Rik Weening (59/Simon Schreiber), Rudmer Loonstra, Jorrit Terpstra (64/Martijn van Roeden).

Opstelling Gorecht: Jelmer Kiewiet, Sjoerd Hoekstra, Rik van der Hem, Thijs Hekman, Gerben Bouwman, Harmen Meijering, Nick Janzen (78/Twan Boersma), Erik Setz, Remmert van Stemvoort, Roy Dobbinga (35/Vincent Valkema), Frank van der Veen (59/Hein van Marrum).

• Gele kaart: Hein van Marrum (Gorecht)
  • Rode kaart: Jelmer Kiewiet (Gorecht)
  • Scoreverloop: 88. Joran Olijve (1-0)

Donderdag, 17 november a.s., speelt Buitenpost een bekerwedstrijd. Gastheer is dan Sneek Wit Zwart Boso Sneek 2 op het sportpark van VV SWZ Boso Sneek in Sneek (Molenkrite 132, 8606 XK). Een mooie uitdaging tegen een prachtige tegenstander!

De volgende competitiewedstrijd staat zaterdag 26 november op de agenda. Dan zijn we te gast in Groningen, waar we de – altijd lastige! – uitwedstrijd tegen PKC ’83 spelen (De Kring 100, 9727 AZ).

• Wedstrijd: Buitenpost - AZSV
  • Datum: 04-05-2024
  • Aanvang: 14:30