Buitenpost 1 – Leeuwarder Zwaluwen 1

Buitenpost naar gewenste driepunter

Afgelopen zaterdag stond er – na de bekerkraker afgelopen dinsdag tegen VEV ’67 (Buitenpost won na strafschoppen) – opnieuw een thuiswedstrijd op het programma. Tegenstander was Leeuwarder Zwaluwen. Geen eenvoudige middag dus, want ook in het verleden waren de onderlinge duels nooit heel gemakkelijk. Leeuwarder Zwaluwen heeft de punten hard nodig en bivakkeert op een twaalfde stek op de ranglijst, Buitenpost keurig vijfde. Voor de thuisploeg was winst dus prioriteit nummer één om omhoog te kunnen blijven kijken. Voor de Liwadders zijn de punten nog véél belangrijker in de strijd tegen lijfsbehoud. Vooraf dus genoeg ingrediënten voor een mooie pot voetbal. Bij de thuisploeg was Jorrit Terpstra nog geschorst, Pieter Henstra geblesseerd en ontbrak Aaron Boekhout in de wedstrijdselectie vanwege studie. Op de bank zaten naast tweede keeper Ricky Miedema ook de aanvallers Joran Olijve, Rik Weening en verdediger Chiel de Jong. De arbiter van vandaag heette de heer M. Vos uit Warnsveld en hij werd daarbij geassisteerd door de heren G.J. ten Pas en G. Malki.

(door Anne de Haan)

Moeilijk begin voor Blauwkes
“Ik vond, dat we niet goed begonnen. Eerst krijgt Leeuwarder Zwaluwen een grote kans door balverlies van ons”, aldus trainer René van der Weij. En dat was ook zo. Een foutieve terugspeelbal in de eerste minuut van Rudmer Loonstra stond eraan ten grondslag. Zwaluwen-spits Matias Dijkstra kon de bal onderscheppen – maar gelukkig voor de thuisploeg – verkeerd sluitpost Robert van der Laan in uitstekende vorm. Hij redde bekwaam. Nog maar een minuut later, toonde arbiter Vos een gele kaart aan verdediger Halbe Mossel, toen hij zijn tegenstander doorgang belette. En dat gebeurde allemaal in twee minuten. Gelukkig herpakte Buitenpost zich. In de vijfde minuut resulteerde dat in de gewenste voorsprong, toen Marco van Leijen over de linkerkant opstoomde. Hij gaf uitstekend voor, waarna Rudmer Loonstra er als de kippen bij was. Hij raakte de bal niet wonderschoon, maar het was genoeg om Zwaluwen-keeper Niels Kuperus het nakijken te geven: 1-0. Van der Weij: “Daarna pak je niet door, terwijl de mogelijkheden er wel waren. We waren slordig in balbezit, er waren teveel jongens die niet in de wedstrijd zaten.” Daarmee zei de trainer niks teveel. Zo kon Kuperus eenvoudig redden, toen Joop Pijnacker ‘via de stuit’ inkopte uit een voorzet van middenvelder Rob Dijkstra. Aan de andere kant probeerden de Liwadders wel degelijk wat terug te doen. Zo knalde notabene de mee opgekomen Zwaluwen-verdediger André Landman op keeper Van der Laan, die gelukkig niet wenste te capituleren. Ook middenvelder Michael Grendel was uiterst actief en Buitenpost had daar niet helemaal grip op. Buitenpost-aanvaller Martijn van Roeden kreeg nog een mooie mogelijkheid, maar Kuperus behoedde zijn ploeg voor een grotere achterstand.

Leeuwarder Zwaluwen knokt terug
Na een goede pass van middenvelder Berend Jan Schootstra, werd Simon Schreiber in stelling gebracht. Het schot van de grillige aanvaller werd echter prima door de Leeuwarder defensie geblokt. “We kregen kansen, die je niet maakt. Leeuwarder Zwaluwen vecht zich terug in de wedstrijd en had de zaken verdedigend prima op orde. Ze kwamen dan ook verdiend op gelijke hoogte”, aldus de Leeuwarder trainer van Buitenpost. En inderdaad, na ruim een half uur resulteerde het harde werken van de gasten in de gelijkmaker. Zwaluwen-verdediger Joost Jesse Visser kreeg daar ook alle gelegenheid voor en knalde prima raak. Van der Laan moest het antwoord schuldig blijven, 1-1. Het werd dan ook even stil langs de zijlijn. Dat duurde maar even, want tot aan de rust was Buitenpost het meest gevaarlijk. Een knal van Van Leijen vloog maar net naast, na een assist van Schreiber en Loonstra schoot over na wederom een assist van de actieve Schreiber. Er werd aan beide kanten echter niet meer gescoord, zodat er een terechte ruststand op het scorebord prijkte, 1-1.

Thuisploeg op zoek naar voorsprong
Na de rust ging Buitenpost op zoek naar meer. Trainer Van der Weij zal ongetwijfeld hebben meegedeeld, dat – wil je meedoen bovenin – slechts een overwinning telde. Hoe is dan niet altijd belangrijk, dat hadden sommige supporters in de rust al besproken. De tweede helft kwam wat moeizaam op gang. Een Buitenposter corner van Van Leijen, een wissel voor de gasten (Gilian Dijkstra voor Mylco Feenstra) en een pijnlijke hand voor Zwaluwen-verdediger en doelpuntenmaker Visser, waren het eerste kwartier het meest noemenswaardig. De Leeuwarders waren wel tevreden met de tussenstand, Buitenpost duidelijk niet. Leeuwarder Zwaluwen kon dan ook op de defensie steunen en door middel van een snelle omschakeling proberen gevaarlijk te worden. Na ruim een kwartier lukte dat bijna, toen Mossel een schot van Matias Dijkstra nog ternauwernood kon blokken. Ook Robbin Kleefstra was nog een keer gevaarlijk, waarna Zwaluwen-trainer Rietdijk nogmaals wisselde. Timo Bijma mocht naar de kant en Jaring Wouterlood van Doesburg kwam heb vervangen. Hierna kreeg Pijnacker nog een mooie kans, toen Rob Dijkstra uitstekend voor gaf. Dijkstra was verdediger Landman overigens uitstekend te slim af in een mooi duel. Pijnacker schoot echter over.

‘Gouden wissel’ bezorgt Blauwkes de zege
Trainer Van der Weij wisselde hierna. Met nog twintig minuten te gaan was het tijd om in te grijpen, zo moet hij hebben gedacht. Pijnacker mocht naar de kant en Joran Olijve was zijn vervanger. Na goed doorzetten van Schreiber, belandde de bal bij Dijkstra, maar zijn poging werd door de Leeuwarder defensie geblokt. Aan de andere kant probeerde ook Leeuwarder Zwaluwen het nogmaals, maar een knal van invaller Wouterlood van Doesburg leverde via een Buitenposter verdediger slechts een corner op. Een poging van Thomas Helfferich vloog naast, waarna Van der Weij opnieuw ingreep. Aanvaller Rik Weening kwam middenvelder Rob Dijkstra vervangen. Na overleg bij de technische staf op de bank werd er besloten. ”Alles of niks!”, aldus Van der Weij. “Ik vind, dat we op dit moment niks aan een punt hebben. We moeten winnen, dus met Rik (Weening – AdeH) een extra aanvaller en we hebben Halbe (Mossel – AdeH) doorgeschoven naar het middenveld.” Dat betekende een-op-een in de Buitenposter verdediging en volop druk naar voren. En dat pakte uitstekend uit. Twee minuten nadat Weening binnen de lijnen stond, schoot hij zijn ploeg op voorsprong. Met uitstekend voorbereidend werk van Van Roeden, moet worden gezegd. Hij zette Weening voor keeper Kuperus, waarna invaller Weening uiterst koel de bal binnentikte, 2-1. Nadat Weening en Van Roeden volop waren ‘geknuffeld’, waren er nog ongeveer zeven minuten te gaan, exclusief de extra tijd. De Leeuwarders sputterden nog even tegen, toen spits Matias Dijkstra naast schoot en ook Buitenpost kreeg nog een mogelijkheid. Na prima doorzetten van ‘goudhaantje’ Weening, kon keeper Kuperus redden, voordat Schreiber een derde Buitenposter doelpunt kon intikken. Dat was echter gezien de gehele wedstrijd teveel van het goede geweest. Dat vond ook arbiter Vos, die hierna de wedstrijd beëindigde. Eindstand derhalve, 2-1.

“Matige wedstrijd, met terechte winnaar!”
En dat merkte Van der Weij een dag later terecht op. “Onze verdediging stond weer goed, zoveel kansen geven wij niet weg. We moeten gewoon eerder afstand nemen, zodat de tegenstander niet meer in een goede afloop geloofd. Tegenstanders zakken tegen ons vaak in en spelen op de counter. Wij moeten zorgen, dat we ons daar tegen wapenen. Gelukkig kan ik weer meer keuzes maken, nu we weer met een fitte en complete selectie kunnen trainen!”

Zaterdag 18 maart a.s. gaat Buitenpost op bezoek in Winsum. Daar staat de negentiende wedstrijd van het seizoen op het programma tegen de plaatselijke hoofdmacht, fusieclub Winsum. De Grunnegers presteren – overigens na een stroeve start – prima en staan inmiddels op een keurige zesde plaats. En dus kunnen de mannen van trainers Van der Weij en Berisha opnieuw de borst natmaken! De wedstrijd op sportpark Schouwerzijlsterweg in Winsum begint om 14.30 uur! (Schouwerzijlsterweg 7A, 9951 TG WINSUM). Ik zeg: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Wim de Vries, Halbe Mossel, Marco van Leijen, Danny Boersma, Berend Jan Schootstra, Simon S. Schreiber, Rudmer Loonstra, Rob Dijkstra (82/Rik Weening), Martijn van Roeden, Joop Pijnacker (69/Joran Olijve).
Opstelling Leeuwarder Zwaluwen: Niels Kuperus, Joost Jesse Visser, Selwin de Vries, André Landman, Mylco Feenstra (55/Gilian Dijkstra), Thomas Helfferich, Robbin Kleefstra, Michael Grendel, Matias Dijkstra, Sjorick Bootsma, Timo Bijma (65/Jaring Wouterlood van Doesburg).

Gele kaart: Halbe Mossel (Buitenpost)

Scoreverloop: 5. Rudmer Loonstra (1-0), 32. Joost Jesse Visser (1-1), 84. Rik Weening (2-1).

• Wedstrijd: MASV - Buitenpost
  • Datum: 06-04-2024
  • Aanvang: 18:00