Buitenpost 1 – Olde Veste’54 1

Uitstekend Buitenpost stuurt ook d’ Olde Veste ’54 met lege handen naar huis, 3-0

Afgelopen zaterdag stond in de Eerste Klasse E de wedstrijd Buitenpost – d’ Olde Veste ’54 op het programma. Zoals ook vorige week al vermeld wederom een belangrijke wedstrijd in de strijd om de derde periodetitel en een plekje in de nacompetitie voor eventuele promotie! Bekend is ook, dat de tegenstander deze middag absoluut geen gemakkelijke broeder is …. Kon het affiche nog mooier? Beide nog in de strijd om de periodetitel en daar komt nog eens bij, dat de Steenwijkers – ondanks de tweede stek op de ranglijst – nog steeds geen prijs hebben dit seizoen. Voor beide partijen genoeg ingrediënten om ‘er vol op te klappen’, wat wil je als supporter nog meer? Bij d’ Olde Veste ’54 ontbrak Joy Okenge (geblesseerd) en Homme van der Veen mocht met d’ Olde Veste ’54 2 kampioen worden in de Reserve Hoofdklasse. Bij Buitenpost is iedereen, behalve routinier Pieter Henstra (knie), hartstikke fit. Op de bank zaten naast tweede keeper Ricky Miedema, Joop Pijnacker, Simon Schreiber en Rik Weening op de bank. De algehele leiding van vanmiddag was in handen van een ervaren arbitraal trio. Arbiter was de heer Jan van Dijk en zijn assistenten waren de heren G.J. ten Pas en J. Dijkman.

(door Anne de Haan)

Buitenpost opent sterk
“Vanaf minuut één zaten we goed in de wedstrijd en waren we dreigend. Wanneer we de bal verloren, hebben we geprobeerd d´ Olde Veste ´54 vast te zetten en op te jagen om als team zo snel mogelijk de bal weer te veroveren. Dat is vandaag goed gelukt”, aldus Buitenpost-trainer René van der Weij. Het leverde ook direct in de eerste minuut al een prachtige mogelijkheid op voor de thuisploeg via aanvaller Martijn van Roeden. Van Roeden mocht op keeper Tom Holleboom af van d´ Olde Veste ´54, maar zijn knal vloog via de lat over. Zo was d´ Olde Veste ´54 direct gewaarschuwd en het technisch duo Leo Blom en Jan Derk Brandsma moeten er aan de zijlijn vast en zeker van zijn geschrokken …. Buitenpost ging door en de volgende mogelijkheid was voor Joran Olijve. Een uitstekend bekeken lob, belandde net aan de verkeerde kant, buiten de palen. In diezelfde minuut, de vijfde, leverde een schot van Van Roeden, na een voorzet van Olijve, slechts een corner op. Ook een prima voorzet van middenvelder Rob Dijkstra, na uitstekend opbouwen van verdediger Aaron Boekhout, leverde niet de zo gewenste voorsprong op. Joran Olijve en Rudmer Loonstra waren veel te laat gestart en nog niet daar waar ze moesten zijn. Bood d´ Olde Veste ´54 dan geen tegenstand? Je zou bijna denken van niet, maar daar doen we de Steenwijkers absoluut te kort mee. D´ Olde Veste ´54 is, is ook dit jaar weer gebleken, een van de betere voetballende ploegen in deze Eerste Klasse E. Na ruim tien minuten moest Buitenpost-keeper Robert van der Laan dan ook voor het eerst handelend optreden, maar hij stond op de juiste plaats. Toen even later na een Steenwijker vrije trap de bal richting goal twee keer met het hoofd werd verlengd, moest Van der Laan zich tot het uiterste strekken te koste van een corner. Een gevaarlijke voorzet van d´ Olde Veste ´54- aanvaller Clint Kruisweg werd door Buitenposter Halbe Mossel tot corner verwerkt.

Buitenpost neemt voor rust afstand
Buitenpost drong aan en leek te voelen, dat er een voorsprong aankwam. Eerst was er nog een mogelijkheid van Olijve, maar zijn prima poging met een rare stuit er in, verdween maar net naast. Een minuut later was het wél raak. Van Roeden mocht opstomen en waar iedereen een voorzet verwachtte, ging van Roeden fantastisch voor eigen succes. Een prachtige lichaamsactie, werd door hem met een diagonaal schot bekroond, 1-0. Ook na de voorsprong hielden De Blauwkes het gas erop. Berend Jan Schootstra – ook vandaag weer keihard werkend – knalde een vrije trap in de handen van keeper Holleboom, nadat verdediger Bas Flobbe een overtreding beging op Dijkstra. Ook een corner van Olijve leverde geen gevaar op, nadat een voorzet van Dijkstra door Flobbe over de achterlijn werd gewerkt. Met nog vijf minuten te gaan tot de rust moest keeper Van der Laan handelend optreden, blunderde iets, maar herstelde zijn foutje uitstekend. Na enige communicatie tussen de supporters en Buitenposter Olijve, antwoorde diezelfde Olijve op de enige juiste manier. Hij veroverde de bal op het middenveld fantastisch en gaf de bal mee aan verdediger Wim de Vries. De Vries passte op Van Roeden, die op zijn beurt de bal geweldig klaarlegde voor Loonstra. Op Loonstra´s schot was keeper Holleboom kansloos, 2-0. Een geweldige aanval, waarmee Buitenpost zich uitstekend beloonde. Zo vlak voor rust schoot Schootstra nog te gehaast over, waarna de prima leidende arbiter Van Dijk de acteurs naar de hete thee stuurde. Ruststand – helemaal zelf verdiend – 2-0 in Buitenposter voordeel.

Oók beginfase na rust voor thuisclub
Was het aan het begin van de wedstrijd Van Roeden die een geweldige kans kreeg, na rust was het Loonstra. Eerst kwam Olijve net te kort, de rebound was voor Loonstra – helaas voor Buitenpost – niet tussen de palen ….. Even later was het Dijkstra, die na flink doorzetten de bal heroverde. Hij gaf prima voor, maar Olijve schoot naast. D´ Olde Veste ´54 stelde daar slechts een rollertje van aanvaller Sander Nijstad tegenover, waarna Van der Laan makkelijk kon redden. Voor Buitenpost leverde een soepel lopende aanval met hoofdrollen voor Van Roeden en Olijve slechts een corner op. Negen minuten na rust werd d´ Olde Veste ´54 gevaarlijk, al was daar wel een vrije trap voor nodig, na een overtreding van Berend Jan Schootstra op Patrick de Vente. De vrije trap van Kruisweg leverde een hachelijke situatie op voor de goal van Van der Laan, maar de thuisclub hield de nul op het scorebord.

D´ Olde Veste ´54 krijgt ook derde doelpunt om de oren
Eerst wisselde het duo Blom/ Brandsma. De Steenwijkers Brian van der Zweerde en Sjouke Pieter Oosterling mochten naar de kant, Justin Torn en Nick Spijker waren de vervangers. Bij Buitenpost wisselde Van der Weij hierna Olijve en Simon Schreiber – volgend seizoen PKC ´83 – was zijn vervanger. Na ruim tien minuten was Schreiber gevaarlijk. Een prima actie werd door Flobbe tot corner verwerkt, welke niets opleverde. Bij Buitenpost mocht hierna Van Roeden naar de kant, Joop Pijnacker kwam voor hem binnen de lijnen. D´ Olde Veste ´54 gaf extra druk, maar de Buitenposter defensie wenste niet meer te capituleren, daarnaast was keeper Van der Laan alert wanneer er wél een balletje door de defensie glipte. Buitenpost maakte hierna aan alle twijfels – mochten die er nog zijn – een einde, toen Loonstra zijn tweede doelpunt binnen kegelde, 3-0. Hierna mocht hij van trainer Van der Weij naar de kant en kwam Jorrit Terpstra nog voor hem in het veld. Terpstra was nog een keer gevaarlijk, maar een doelpunt leverde dit niet meer op. Eindstand 3-0.

Zege absoluut niet geflatteerd
“We pieken op het juiste moment. Ik heb de jongens gefeliciteerd met het spel en gezegd, dat ze er best even van mogen genieten. Dinsdag gaat de knop weer om en gaan we ons voorbereiden op Blauw Wit ´34. We zijn superfit en kunnen 90 minuten gasgeven. Vandaag creëren we, denk ik, zes à zeven 100% kansen, tegen d´ Olde Veste ´54, één van de beste ploegen in deze Eerste Klasse E. Dat zegt wel iets over de intentie en over onze kwaliteiten, deze zege was absoluut niet geflatteerd. Daarnaast winnen we thuis van kampioen HZVV, d´ Olde Veste ´54, PKC ´83 en pakken we – met z´n tienen – een punt tegen Drachtster Boys. Wij kunnen écht wel wat!”, aldus Van der Weij.

Zaterdag 13 mei a.s. speelt Buitenpost uit, nu tegen Blauw Wit ‘34 in Leeuwarden. Bij winst is Buitenpost zeker van de derde periodetitel. Grootste tegenstander is Balk in deze periode. Zij spelen uit bij d´ Olde Veste ´54 in Steenwijk. En – zoals al eerder genoemd – laat nou net d´ Olde Veste ´54 ook moeten winnen om tweede te worden in de eindrangschikking ……. De wedstrijd op sportcomplex Wiarda in Leeuwarden begint om 14.30 uur! (Ublingaplantage 4, 8939 EZ LEEUWARDEN). Ik zeg (en da´s logisch …): KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Danny Boersma, Halbe Mossel, Marco van Leijen, Aaron Boekhout, Berend Jan Schootstra, Joran Olijve (60/Simon Schreiber), Wim de Vries, Rudmer Loonstra (85/Jorrit Terpstra), Rob Dijkstra, Martijn van Roeden (73/Joop Pijnacker).
Opstelling d’ Olde Veste ‘54: Tom Holleboom, Bas Flobbe, Kevin de Vries, Erwin van Luik, Jordy Blijham, Brian van der Zweerde (56/Justin Torn), Sjouke Pieter Oosterling (56/Nick Spijker), Yannick Kaluzi, Patrick de Vente (66/Nick Kuiper), Clint Kruisweg, Sander Nijstad.

Scoreverloop: 17. Martijn van Roeden (1-0), 42. Rudmer Loonstra (2-0), 84. Rudmer Loonstra (3-0)

• Wedstrijd: Buitenpost - AZSV
  • Datum: 04-05-2024
  • Aanvang: 14:30