Buitenpost 1 – SC Feyenoord 1

Buitenpost blijft verbazen en walst in blessuretijd over SC Feyenoord heen, 3-2

BUITENPOST – Wedstrijd twee van de nacompetitie stond er voor Buitenpost op het programma. De wedstrijd Buitenpost – SC Feyenoord sierde het affiche. Na de winst tegen Oude Maas afgelopen dinsdag in Poortugaal (2-3, AdeH), ontvingen de Blauwhemden dus het roemruchte SC Feyenoord uit Rotterdam. Uit deze amateurclub ontstond in 1978 de profafdeling Feyenoord. Onder leiding van trainer Cesco Agterberg wil de huidige selectie graag promoveren naar de Hoofdklasse. Buitenpost daarentegen hoeft niet, maar gezien de uitstekende vorm van de laatste weken, weet je maar nooit waar het gaat eindigen ……. Bij de bewoners van het prachtige sportcomplex Varkenoord ontbraken vandaag eerste keeper Rick van der Burg en kwamen ook de namen van Tim Schoonheijm, Roel de Kruijk, Kevin Paque en Michael Mathilda Lucas niet voor in de wedstrijdselectie. Bij thuisclub Buitenpost ontbreekt alleen routinier Pieter Henstra bij de A-selectie, die tijdens dit seizoen helaas (opnieuw) werd geveld door een kruisbandblessure. Daarnaast – trouwens – raakte Buitenpost in de eerste seizoenshelft ook een andere routinier kwijt. Ruben Boekhout verkaste naar het buitenland in verband met zijn werk. Op de bank zaten naast tweede keeper Ricky Miedema, ook Jorrit Terpstra, Joop Pijnacker, Simon Schreiber en Rik Weening. Bij de Rotterdammers zat tweede keeper Kristijan Nikolic op de bank en hij werd vergezeld door Joris van Eijk, Mitchell van Esveld, Mohamed Faouzi en Tim Rheenen. De wedstrijd stond onder leiding van arbiter de heer F.E. ter Brake uit Dedemsvaart en zijn assistenten de heren A. Overwijk en D. de Haan.

(door Anne de Haan)

Prima start voor Blauwkes
En dan mag je als Pupil van de week met het arbitraal trio en de spelers van Buitenpost en SC Feyenoord het veld op! Het overkwam (FC Groningen-fan) Tiemen Groenbroek. Hierna gaf arbiter Ter Brake het startsein voor dit prachtige treffen. In een feestelijk jaar – Buitenpost viert dit jaar zijn 75-jarig jubileum – grossiert de thuisclub dit jaar ook in successen. Zo bereikten de Blauwkes de halve finale in de KNVB-beker, wat deelname aan de nationale KNVB-beker opleverde in het seizoen 2017 – 2018. Daarnaast behaalde de ploeg van trainer René van der Weij een recordaantal punten. Eenenvijftig maar liefst en daarmee een keurige vierde plaats en winnaar van de derde periode. Daarmee ook deelname aan de nacompetitie voor eventuele promotie naar de Hoofdklasse. Vooraf aan deze nacompetitie was het seizoen dan ook al geslaagd. En je mag gerust stellen: zeer geslaagd! Maar gezien de eerste wedstrijd in het verre Poortugaal – onder de rook van Rotterdam – blijkt de honger van de selectie nog niet gestild. Er werd tegen Oude Maas met 2-3 gewonnen. Ook tegen SC Feyenoord ging men prima van start, zag trainer Van der Weij. “Ik vond ons de eerste vijfentwintig minuten goed spelen en creëerden enkele grote kansen. Daarna pakte SC Feyenoord het overwicht.” De eerste mogelijkheid was echter voor de Rotterdammers. Aanvoerder Ferry van Lare mocht aanleggen na een scrimage voor het Buitenposter doel van keeper Robert van der Laan. Van Lare schoot echter naast. Enkele minuten later, in minuut negen, moest SC Feyenoord-trainer Cesco Agterberg echter al wisselen. Tweede keeper Patrick Bentem moest noodgedwongen naar de kant toen hij na een luchtduel verkeerd terecht kwam en een rugblessure opliep. Hij werd vervangen door de derde keeper, de achttienjarige Kristijan Nicolic.

Spel golfde op en neer
Na deze domper voor de bezoekers pakte Buitenpost de draad weer op en in de twaalfde minuut resulteerde dit in een prima mogelijkheid. Buitenpost-aanvaller Martijn van Roeden speelde verdediger Matthew Jones prima uit en gaf een prima voorzet. Maatje Joran Olijve kwam echter net te kort om binnen te koppen. Enkele minuten later waren de bezoekers gevaarlijk en lieten even zien, dat het niet voor niets op een prachtige tweede stek in de Eerste Klasse B was geëindigd. Een snelle vloeiende aanval van achteruit, belandde op het middenveld bij SC Feyenoorder Patrick van Oeveren. Deze liet vandaag zien, dat hij niet voor niets het ‘shirt met nummer tien’ droeg. Veel aan de bal komend, in de bal komend en daarnaast prima positie kiezend tussen de linies, was hij lastig te bespelen. Zo waren er zo nu en dan prachtige duels met bijvoorbeeld de Buitenposter rots-in-de-branding Berend Jan Schootstra. Schootstra – na omzwervingen bij SC Heerenveen en daarna ook SC Cambuur Leeuwarden – is weer terug bij zijn thuisclub en laat eigenlijk wekelijks zien blij te zijn met zijn terugkeer. Het spelplezier straalt er vanaf, een toonbeeld voor de anderen. Daarmee wil ik overigens de anderen in de selectie niet te kort doen, want zoals ook Van der Weij regelmatig aangeeft, “zijn al de zestien selectiespelers dit seizoen ontzettend belangrijk en is iedereen hard nodig, om tot mooie resultaten te komen.” Na twintig minuten was opnieuw Van Oeveren betrokken bij een mogelijkheid voor SC Feyenoord. Hij bediende aanvaller Junior Obiku – zoon van de legendarische aanvaller Mike Obiku bij profclub Feyenoord – die bij tijd en wijle liet zien, zeker kwaliteiten van zijn vader te hebben geërfd. Hij draaide heel kort en schoot diagonaal prima in. Buitenpost-keeper Van der Laan redde middels uitstekend voetenwerk. Even later was Van der Laan opnieuw goed bij de les, toen hij prima redde na een duel tussen verdediger Danny Boersma en SC Feyenoord-spits Paul Norbruis. Het spel golfde op en neer, een minuut later verdiende Buitenpost-aanvaller Rudmer Loonstra een corner na een duel met SC Feyenoorder Jean-Robairt de Windt. De corner kwam van Marco van Leijen, waarna Loonstra net te kort kwam om raak te koppen.

SC Feyenoord vlak voor rust op voorsprong
De Rotterdamse gasten lieten zien goed te kunnen voetballen en werden gaandeweg de eerste helft sterker. Het resulteerde na bijna een half uur in een prima mogelijkheid voor Obiku, maar de snelle en behendige flankspeler schoot hoog over. Zo nu en dan moest Buitenpost-keeper Van der Laan ingrijpen, maar hij deed dit zo nu en dan met uitstekend voetenwerk. Zo lieten de Rotterdammers wel zien over een uitstekend middenveld te beschikken met een gevaarlijke voorhoede, maar kreeg men door de uitstekende inzet van de thuisploeg geen echte grote kansen. Menigeen leek zich aan de zijlijn al te hebben verzoend met een gelijke stand bij rust, toen SC Feyenoord alsnog keihard toesloeg. In de veertigste minuut mocht hij vrij aannemen en kegelde de Rotterdammers naar een 0-1 voorsprong. Dit werd ook de ruststand, SC Feyenoord was tevreden met deze stand. Men kon in de rust rustig doornemen, hoe de stand kon worden uitgebouwd.

Buitenpost herpakt zich
“Omdat SC Feyenoord voor rust het overwicht had, heb ik in de rust besloten de speelwijze aan te passen naar twee spitsen, om er druk op te houden. SC Feyenoord was goed aan de bal en daarom”, vond Van der Weij, ”moesten we zorgen dat we in de duels konden komen. Dat lukte prima”, aldus de Buitenpost-trainer. Zijn collega-trainer Agterberg moest in de rust wederom gedwongen wisselen. Verdediger Kristian Adelmund bleef in de rust aangeslagen in de kleedbox achter, Joris van Eijk kwam hem vervangen. Direct na rust was het bijna raak voor de thuisclub. Aanvoerder Berend Jan Schootstra mocht een vrije trap nemen, vanaf de linker hoek van het strafschopgebied. Hij liet keeper Nicolic schrikken, maar zijn knal spatte via de lat het veld weer in. Aan de andere kant leverde Van Oeveren een uitstekende voorzet af, maar kopte spits Norbruis over en naast. Een minuut later, speelde Buitenposter Halbe Mossel zich prima vrij op de rand van het strafschopgebied, maar zijn schot vloog net over. Na slecht wegwerken van de thuisclubkeeper mocht Obiku alleen op Van der Laan af, maar hij herstelde het foutje zelf en kwam als winnaar uit de strijd. Ook middenvelder Joery Josée probeerde het met een diagonaal schot, maar Van der Laan stond goed opgesteld. Met nog een half uur op het scorebord mochten bij Buitenpost twee man naar de kant. Joran Olijve en Martijn van Roeden gingen en Jorrit Terpstra en Rik Weening waren de verse krachten.

Wedstrijd lijkt over
De wissels stonden nog maar net binnen de lijnen, toen Weening al een flinke opdoffer moest incasseren. Bij een kansrijke counter werd Weening ´opgevangen´ door SC Feyenoord-middenvelder René Beute, maar kon na een blessurebehandeling gelukkig verder. Het leverde hem een flinke blauwe plek op ter hoogte van zijn schouder. Rotterdammer Beute kreeg zeer terecht een gele kaart van arbiter Ter Brake. Zo probeerde Buitenpost met verse krachten weer wat te provoceren, maar kwam tegenstander SC Feyenoord wel heel gemakkelijk aan een tweede doelpunt. Vanaf een meter of vijfentwintig probeerde Van Oeveren het eens van afstand. Zijn knal kwam recht op keeper Van der Laan af, maar glipte hem niet alleen door de handen, maar ook door de benen ……. Op zo´n moment wil je heel ver wegkruipen en hier zit je als keeper – zeker in zo´n wedstrijd – ook niet op te wachten ……. Maar het scorebord loog niet, stand 0-2. En dan lijkt de wedstrijd over ….. Buitenpost-trainer Van der Weij gokte nog eens, verdediger Marco van Leijen mocht naar de kant en aanvaller Simon Schreiber kwam binnen de lijnen. Bij SC Feyenoord mocht Josée naar de kant en kwam Mitchell van Esveld in het veld. En geen minuut later – tien minuten voor tijd – was daar ineens de aansluitingstreffer. Er was een klutssituatie in het strafschopgebied van keeper Nicolic. De bal kwam voor de voeten van Rudmer Loonstra, die na een mooie kapbeweging diagonaal binnenschoot, 1-2. En dat leek bij Buitenpost te werken als een rode lap op een stier, want ineens was er weer geloof in een goede afloop. Daarnaast leek het bij SC Feyenoord wel verlammend te werken.

Spectaculaire slotfase zorgt voor hoofdschudden bij trainer Van der Weij
Van der Weij: “Wederom pakken de wisselingen goed uit en daar ben ik erg blij mee. Iedere keer verandert er iets na een wissel. Dat is een kracht van het team en wederom een teken dat we iedereen in de selectie hard nodig hebben!” Met nog zeven minuten te gaan kegelde Berend Jan Schootstra een vrije trap maar net naast, waarna – zo leek het – de paniek bij de Rotterdammers groter en groter werd. Men leek moegestreden en meerdere spelers waren rijp voor een wissel. Het resulteerde in frustratie, en een volgende gele kaart voor SC Feyenoord-aanvoerder Van Lare. Tot overmaat van ramp voor de Rotterdammers maakte even later, we schrijven de eenennegentigste minuut, Loonstra zijn tweede en de Buitenposter gelijkmaker. Hij kopte op de doellijn knap raak, 2-2. De ontlading was groot en het thuispubliek genoot met volle teugen. Iedereen vroeg zich af hoe dit zomaar kon, trainer Van der Weij sprong met zijn staf een gat in de lucht en schudde vol verbazing met zijn hoofd. Na het doelpunt kreeg ook SC Feyenoord-speler Van Oeveren geel, ook hij voor het leveren van commentaar op de leiding. SC Feyenoord probeerde het nog een keer, het leverde geel op voor Berend Jan Schootstra na een overtreding op het middenveld. “Totaal onnodig”, zo relativeerde Schootstra naderhand. “Maar achteraf weten we het allemaal wel, mijn drive en wil om alle duels te willen winnen, levert mij helaas een schorsing op voor de volgende wedstrijd. Het is niet anders.” Maar het werd nog mooier voor Buitenpost. Want ver in blessuretijd bezorgde invaller Jorrit Terpstra Buitenpost ook nog een overwinning. Een diepe bal werd door hem op waarde geschat, hij omzeilde de verdediging en mocht alleen op keeper Nikolic af. Maatje Loonstra zag heel knap dat hij in buitenspelpositie stond en ondernam geen verdere actie, waarna Terpstra door kon. Hij twijfelde niet en bezorgde zijn Buitenpost ook nog de overwinning. Een knotsgekke eindfase met alsnog een verrassende winnaar! Arbiter Ter Brake floot hierna voor het einde, waarna nog een penaltyserie volgde. Ondertussen kreeg een al gewisselde speler van SC Feyenoord, Joery Josée nog een rode kaart, toen hij verhaal ging halen bij de arbiter. Eigenlijk wel een smetje op de wedstrijd, al waren de frustraties begrijpelijk. De arbiter floot echter een prima wedstrijd en men kon slechts zelf in de spiegel kijken. Eindstand 3-2 in Buitenposter voordeel!
De penaltyserie leverde winst op voor SC Feyenoord, 4-5. Voor Buitenpost scoorden Schootstra, Loonstra en Terpstra, waarna Mossel naast schoot. Schreiber schoot raak en keeper Nikolic redde de knal van De Vries. Voor de Rotterdammers scoorde Beute, redde Van der Laan de knal van Dobber en schoten Norbruis, Van Oeveren, Jones en De Windt raak.

“Dinsdag opnieuw een finale”
“Hoe verzin je het? Eigenlijk uit een geslagen positie zó terugkomen, niet te geloven! Maar we hebben het geflikt en wanneer we nog meer willen, zullen we dinsdagavond opnieuw moeten winnen. Maar tegenstander SC Feyenoord heeft ons al gewaarschuwd, HSV De Zuidvogels schijnt een hele goede ploeg te zijn. We zullen ons opnieuw opladen.” En dus hoop ik, samen met Van der Weij, dinsdag opnieuw op een geweldig schouwspel op sportpark De Swadde in Buitenpost!

Dinsdag a.s., d.d. 23 mei, staat de laatste wedstrijd in deze nacompetitie-poule op het programma. Buitenpost ontvangt op het eigen sportpark De Swadde HSV De Zuidvogels uit het Noord-Hollandse Huizen. Beide teams hebben hun voorgaande duels gewonnen. De mannen uit Huizen hebben een beter doelsaldo, derhalve is er voor Buitenpost ‘slechts’ winst nodig om door te gaan naar de finaleronde. De wedstrijd in Buitenpost begint om 19.30 uur! (Jeltingalaan 80, 9285 WL BUITENPOST). Ik zeg: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Wim de Vries, Danny Boersma, Marco van Leijen (77/Simon Schreiber), Aaron Boekhout, Berend Jan Schootstra, Joran Olijve (59/Rik Weening), Rob Dijkstra, Rudmer Loonstra, Halbe Mossel, Martijn van Roeden (59/Jorrit Terpstra).
Opstelling SC Feyenoord: Patrick Bentem (9/Kristijan Nikolic), Matthew S.O. Jones, Jordy Dobber, Kristian Adelmund (46/Joris van Eijck), Jean-Robairt de Windt, René Beute, Joery Josée (79/Mitchell van Esveld), Ferry van Lare, Paul Norbruis, Lucas van Oeveren, Junior Obiku.

Gele kaart: 60. René Beute (SC Feyenoord), 90. Ferry van Lare (SC Feyenoord), 92. Lucas van Oeveren (SC Feyenoord), 93. Berend Jan Schootstra (Buitenpost).
Rode kaart: 96. Joery Josée (SC Feyenoord).

Scoreverloop: 40. Paul Norbruis (0-1), 67. Lucas van Oeveren (0-2), 81. Rudmer Loonstra (1-2), 91. Rudmer Loonstra (2-2), 94. Jorrit Terpstra (3-2).

• Wedstrijd: Buitenpost - AZSV
  • Datum: 04-05-2024
  • Aanvang: 14:30