Buitenpost 1 – Zuidvogels 1

Puntendeling zorgt voor 2e plaats in nacompetitie, doelsaldo geeft doorslag

BUITENPOST – Een heuse finale, sprak het wedstrijdprogramma vooraf. Wedstrijd drie van de nacompetitie moest voor deelname aan de finaleronde zorgen voor promotie naar de Hoofdklasse. Tegenstander op het eigen sportpark De Swadde was het vlaggenschip van HSV De Zuidvogels uit het Noord-Hollandse Huizen. En dus – om de woorden maar weer eens uit de kast te halen – een topaffiche! Was Buitenpost in het vorige thuisduel tegen SC Feyenoord nog op fabuleuze wijze aan een nederlaag ontsnapt, deze derde wedstrijd zou volgens de Rotterdammers pas écht moeilijk worden. Onder leiding van trainer Juan Fernandez Coto eindigde de ploeg op een derde stek in de Eerste Klasse A uit het district West. Geen kattenpis dus …… Maar goed, ook van Buitenpost is inmiddels bekend, dat je niet zo gemakkelijk een overwinning behaalt op sportpark De Swadde. En zo was daar wederom een geweldige uitdaging! Zou het wederom een thriller worden? Bij de Huizer Sport Vereniging De Zuidvogels ontbraken om diverse redenen ook enkele spelers in de wedstrijdselectie. Bij thuisclub Buitenpost ontbrak Simon Schreiber (studie) en – zoals jullie inmiddels wel bekend – routinier Pieter Henstra bij de A-selectie (kruisbandblessure, woensdag geopereerd – AdeH). Daarnaast was aanjager en animator Berend Jan Schootstra geschorst, na een gele kaart tegen SC Feyenoord. Ruben Boekhout verkaste voor de winterstop al naar het buitenland (werk). Vanavond zat Martijn van Roeden op de bank, want hij kon door problemen met het openbaar vervoer niet eerder in Buitenpost aanwezig zijn. Voor hem speelde Joop Pijnacker. Op de bank zaten naast reserve keeper Marvin Heidstra, ook Martijn van Roeden, Rik Weening, Chiel de Jong en Durk de Haan. Bij De Zuidvogels zaten naast tweede keeper Jasper Schaap nog vijf veldspelers op de bank. De wedstrijd stond onder leiding van arbiter de heer J.S. Boringa uit Groningen en hij werd geassisteerd door de heren H. Ploegstra en J. van Eyden.

(door Anne de Haan)

Droomstart voor Buitenpost
Het begon al met de Pupil van de week. Marijn Buikema, speler van Buitenpost JO11-2, mocht met de arbiter en zijn assistenten en de beide elftallen het veld op. Onder applaus van ongeveer 800 aanwezige toeschouwers, liet Marijn keeper Frank Mol van HSV De Zuidvogels met een flinke pegel kansloos. Daarna gaf arbiter Boringa het startsein, waar alle aanwezigen zo naar uit keken. En het begin kon echt niet beter voor de Blauwhemden. Na vijfentwintig seconden was het goudhaantje van afgelopen zaterdag – Jorrit Henstra – al gevaarlijk, maar amper een halve minuut later was het wél raak. Wederom Terpstra aan de basis, hij gaf de bal fantastisch breed, waar maatje Joran Olijve er als de kippen bij was en keeper Mol kansloos liet, 1-0. Een droomstart dus. In de vierde minuut nog maar, was er – na een assist van Joop Pijnacker – opnieuw een mogelijkheid voor Olijve, maar keeper Mol stond op de juiste plek om zijn volley te pareren. HSV De Zuidvogels deelde ook enkele plaagstootjes uit, want het was absoluut niet zo, dat men niet in het spel voorkwam. Eerst was er een harde knal van Danny Roozendaal hoog over het doel van Buitenpost-keeper Robert van der Laan na een assist van Jaap Jong en – ook nog binnen tien minuten – ook nog een kopbal van Steve Promes, welke te hoog en naast vloog. Na een kwartier kreeg Buitenpost een vrije trap, nadat de mee opgekomen verdediger Marco van Leijen was getorpedeerd door collega-verdediger Tim Horsmeier. De vrije trap en aansluitend een corner leverden niks op. Zo was het aan beide kanten in defensief opzicht oppassen geblazen. Naderhand zei ook trainer René van der Weij: “We wilden goed starten, meteen scherp beginnen. Dat pakte natuurlijk fantastisch uit met zo’n vroege goal! Maar we speelden zeker de eerste twintig minuten goed, positioneel hadden we het goed voor elkaar.”

Gelijkmaker HSV De Zuidvogels uit het niets
De gasten uit Huizen lieten echter wel zien uiterst effectief te kunnen zijn. Er ging een zogenaamd dood spelmoment aan vooraf. Na een overtreding op Jaap Jong, belastte Steve Promes zich met de vrije trap. Zijn trap vloog voorlangs, werd gemist door het Buitenposter centrale verdedigingsduo en belandde bij de geheel vrijstaande heer Danny Roozendaal. Deze kende geen twijfel en schoot raak, 1-1. Van der Weij: “Hierna komt Zuidvogels beter in de wedstrijd en gaan we teveel duels verliezen. We wisten, dat ze gevaarlijk waren met corners en vrije trappen en toch laten we ons te gemakkelijk verrassen”. Zo kon twee minuten na de gelijkmaker de actieve Jaap Jong zomaar op keeper Van der Laan af, nadat hij Buitenpost-verdediger Marco van Leijen simpel in de luren had gelegd. Van der Laan redde prima. Na zevenentwintig minuten had diezelfde Van der Laan overigens een slippertje, na een vrije trap van Promes. Hij liet de bal los, maar kon in tweede instantie opgelucht adem halen. Ook een geweldige knal van diezelfde Promes, maakte Van der Laan uitstekend onschadelijk. Aan de andere kant verdiende Terpstra een corner na een duel met Rutger van de Pol. De corner kwam van Van Leijen en werd door Rob Dijkstra uitstekend diagonaal ingekopt, maar de bal vloog net over. Vlak voor het rustsignaal, werd Terpstra teruggefloten uit buitenspelpositie (?), na een uitstekende pass van Rudmer Loonstra. Dus stond er na vijfenveertig enerverende minuten een gelijke stand op het scorebord, ruststand 1-1.

Scenario van voor rust, herhaalt zich bijna …
“Ik heb in de rust aangegeven dat we konden winnen, wanneer we maar bleven voetballen en ons eigen spel bleven spelen.” Dat Buitenpost inderdaad scherp uit de kleedbox kwam, kwam direct al tot uiting. Rob Dijkstra mocht op een meter of zeventien aanleggen, maar zijn prima uithaal werd door keeper Mol uitstekend tot corner verwerkt. Daarna bleek ook de kracht van de Zuidvogels. Even wat slimmer in de duels om zo weer mogelijkheden te creëren. Zo was er een kopbal van Promes, die keeper Van der Laan naast zag gaan en kon Roozendaal van dichtbij inschieten, maar vond hij Van der Laan uitstekend op zijn weg. Een vrije trap van Michiel Foppen vloog naast, nadat de verschrikkelijk hardwerkende Halbe Mossel Roozendaal onreglementair had afgestopt. Hierna mocht de ietwat ongelukkig spelende Joop Pijnacker naar de kant en kwam Martijn van Roeden hem vervangen. Van Roeden stond nog maar amper binnen de lijnen, toen HSV De Zuidvogels op voorsprong kwamen. Knullig balverlies van Buitenpost-zijde, leverde een snelle counter op voor de Huizer ploeg. Men bracht opnieuw Roozendaal in stelling en hij twijfelde niet. Met een beste knal zorgde hij voor de voorsprong van zijn ploeg, 1-2. Op dat moment had zijn ploeg trouwens ook het betere van het spel. Men vond elkaar makkelijk en was fysiek sterker in de duels. Maar ondanks dat, was Buitenpost niet van plan, zich hier zo maar bij neer te leggen. Wél waren er mogelijkheden voor de Huizer gasten om de voorsprong uit te breiden, maar men ging hier uiterst wild mee om. Zo was er een corner van Promes, welke Roozendaal bereikte. Deze schoot hard voorlangs, waar de bal opnieuw voor de voeten kwam van Promes. Laatstgenoemde schoot erg wild in en ook hoog over. Zoals aangegeven, Buitenpost legde zich niet bij de achterstand neer en kreeg weer meer initiatief. Het leverde een gele kaart op voor Zuidvogel Daryl Yngard, nadat hij door middel van een obstructie een Buitenposter aanval onderbrak.

Blauwkes zorgen opnieuw voor spannend slot
HSV De Zuidvogels kreeg – met nog achttien minuten te gaan – nog een prima mogelijkheid om de score uit te breiden, nadat Buitenposter Marco van Leijen op de rand van het strafschopgebied een overtreding beging. Promes, prima spelend maar erg wild in de afronding, schoot hoog over. Nog geen minuut later sloeg Buitenpost keihard toe. De aanval werd opgezet door Terpstra, uitstekend voortgezet door Loonstra, waarna Terpstra de trekker mocht overhalen; 2-2. Geweldig! Zou het dan tóch nog gaan lukken? Opnieuw kwam er hoop ….. Terpstra mocht na zijn doelpunt naar de kant en voor hem kwam goaltjesdief Rik Weening in het veld. De eerstvolgende mogelijk was echter voor HSV De Zuidvogels. Yngard schoot voorlangs en Roozendaal kwam net te kort. Aanvoerder Ricardo Tat schoot even later nog eens naast en ook te hoog. Hierna kreeg Rob Dijkstra nog een mogelijkheid, maar hij kopte net over uit een corner van Olijve. Met nog zeven minuten te gaan, nam Van der Weij alle risico. Hij wisselde verdediger Van Leijen en bracht een talentvolle A-junior binnen de lijnen, Durk de Haan. De meeste krachten gleden echter langzaam weg. Achterin had HSV De Zuidvogels namelijk in Tim Horsmeier een moeilijk te nemen horde. Fysiek sterk en veel lengte, bleef hij telkens opnieuw uitstekend overeind. Ook de gasten wisselden nogmaals en Jaap Jong mocht moegestreden naar de kant. Voor de laatste minuten kwam voor hem nog Jermain Heldoorn in het veld. Er kwamen echter geen doelpunten meer en zo stond er na het laatste fluitsignaal een 2-2 eindstand op het scorebord. Het betekende, dat de Blauwkes uitgeschakeld waren in de nacompetitie en tegenstander HSV De Zuidvogels nog twee finales mogen spelen tegen Hoofdklasser Flevo Boys uit Emmeloord. Buitenpost kan terugzien op een super seizoen, al overheerste bij trainer Van der Weij, een dag later wel degelijk teleurstelling …

Van der Weij erg ambitieus
“We waren er wél dichtbij!” Tja, en dat was natuurlijk ook zo. Je pakt zeven punten in de nacompetitie, dan ben je in de meeste gevallen winnaar en bereik je de finale … De tegenstander gaf naderhand ook eerlijk toe, dat het het laatste kwartier zo nu en dan wel ´billenknijpen´ was geweest. Verdedigers knalden de bal in de slotfase indien nodig dan ook gewoon blind weg. Zelfs trainer Juan Fernandez Coto, zei na de wedstrijd tegen Van der Weij: ”Mijn complimenten, ik heb tot nu toe nog niet vaak tegen zo´n fitte en enthousiaste ploeg gespeeld”. Prachtig natuurlijk zulke complimenten, maar sprak Van der Weij; “ik kan daar niet zoveel mee, ik koop er namelijk niets voor …….!” Toch kan Van der Weij terugkijken op een fantastisch seizoen. Een vierde stek in de Eerste Klasse E, winnaar van de derde periode en daarnaast in het regionaal KNVB-bekertoernooi de Halve Finale bereikt. Daarin was overigens Staphorst, de latere bekerwinnaar, te sterk (3-0 – AdeH). Door het bereiken van die Halve Finale mag Buitenpost in het seizoen 2017-2018 uitkomen in het Nationaal KNVB-bekertoernooi. En dàt overkomt niet iedereen, dus zeg ik met een hele diepe buiging naar alle spelers en technische staf: “Chapeau, goed gedaan heren en dame!”

Volgende week volgt waarschijnlijk nog een afsluitende training. En dan mag er even worden uitgerust en vakantie worden gevierd, waarna op vrijdag 16 juni het inmiddels traditionele Familiefeest op de agenda staat. Inmiddels is ook bekend geworden, dat op dinsdag 4 juli a.s. SC Heerenveen te gast is op sportpark De Swadde (Jeltingalaan 80, 9285 WL BUITENPOST). Dit ter voorbereiding op het nieuwe seizoen! Meer informatie hierover zult u binnenkort op de website www.vvbuitenpost.nl kunnen vinden. Ik zeg dan ook: EVEN TOT RUST KOMEN EN DAN ….: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Wim de Vries, Danny Boersma, Marco van Leijen (83/Durk de Haan), Aaron Boekhout, Jorrit Terpstra (74/Rik Weening), Joran Olijve, Rob Dijkstra, Rudmer Loonstra, Halbe Mossel, Joop Pijnacker(58/Martijn van Roeden).
Opstelling HSV De Zuidvogels: Frank Mol, Michel de Wit, Tim Horsmeier, Daryl Yngard, Jaap Jong (88/ Jermain Heldoorn), Hidde van Erkel, Ricardo Tat, Michiel Foppen, Rutger van de Pol, Danny Roozendaal, Steve Promes.

Gele kaart: 71. Daryl Yngard (HSV De Zuidvogels)
Scoreverloop: 1. Joran Olijve (1-0), 22. Danny Roozendaal (1-1), 62. Danny Roozendaal (1-2), 73. Jorrit Terpstra (2-2).