Buitenpost – Be Quick D 1

Kampioen Eerste Klasse E naar tweede seizoensnederlaag, Be Quick Dokkum wint met 3-4

BUITENPOST – The match after the match before! Misschien was dit wel de moeilijkste wedstrijd van het jaar. Om je weer op te laden na het kampioensfeest …. Afgelopen zaterdag stond in de Eerste Klasse E de derby Buitenpost – Be Quick Dokkum op het programma. In Dokkum werd voor de winterstop ternauwernood gewonnen en werd het 0-1. Nu, met nog drie wedstrijden te gaan, een wedstrijd die voor de Dokkumers erg belangrijk was om de strijd om directe degradatie te ontlopen. Voor aanvang kwamen hiervoor alle ploegen vanaf plaats vier in de rangschikking nog in aanmerking en dus is de strijd onderin nog ongemeend spannend! Be Quick Dokkum stond voorafgaand aan dit duel voorlaatst, dertiende op de ranglijst, tegen de trotse kampioen Buitenpost. Be Quick Dokkkum- trainer Henk Konings en zijn assistent Simon Regnerus hadden de dug-out flink gevuld, keeper Rutger Atema, Janco Wiersma, Frits Veenema, Gert Jan Koopmans, Boele Terpstra, Jan Jaap de Boer en Marcel Stormer zaten op de reservebank. Buitenpost-trainer René van der Weij en zijn assistent Dorjan Berisha had daar Jorrit Terpstra, Martijn van Roeden, keeper Marvin Heidstra, alsook assistent-trainer Berisha geposteerd. Omstreeks 14.30 uur gaf arbiter B.J. Fikkert uit Hellendoorn het startsein. Zijn assistenten waren de heren R.C. Cadogan en H.A.C. Basstra.

(door Anne de Haan)

In memoriam, Popke Gerrit Hoekstra
Voorafgaand aan deze derby in de Eerste Klasse E, werd een indrukwekkende minuut stilte in acht genomen. Vorige week vrijdag werd afscheid genomen van erelid Popke G. Hoekstra, die na een ziekbed overleed. Popke heeft veel voor de vereniging betekend, was ruim 50 jaar vrijwilliger en tot voor kort nog altijd op sportpark De Swadde aanwezig. Bij VV Buitenpost en in wijde omgeving was hij een bekend gezicht. De tribune langs het hoofdveld werd naar hem vernoemd. Hij werd 76 jaar.

Trotse kampioen begint best goed
Nadat de Pupil van de Week Iris Oldenburger – middenvelder bij Buitenpost MO11-1 – de Dokkumer sluitpost Eelke Kooistra kansloos had gelaten, gaf arbiter Fikkert het startsein. Onder prachtig zomerse omstandigheden met een aangename temperatuur hadden zo ongeveer 300 toeschouwers een plekje langs de zijlijn gevonden. De kampioen begon best aardig. Het positiespel zag er de eerste vijf-, zesentwintig minuten verzorgd uit. De eerste mogelijkheden waren dan ook voor de thuisploeg. Zo was er een mooie actie van aanvaller Rolf Dijk, die prima inschoot. Be Quick Dokkum- keeper Kooistra moest een rebound toestaan, waarna Buitenpost-middenvelder Wim de Vries een corner verdiende. De corner van Dijk werd door captain Berend Jan Schootstra naast gewerkt. Amper een minuut later kwam Rudmer Loonstra koppend net te kort na een prima voorzet van middenvelder Rob Dijkstra. Be Quick Dokkum kon daar eigenlijk niet veel tegenover stellen, echte kansen kregen de Dokkumers niet. Na tien minuten verdiende De Vries via Be Quick Dokkum- verdediger Marcel van der Meulen een corner, die door Dijk werd genomen. Deze kwam uiteindelijk bij Martijn J. Douma terecht, die de bal keurig terug legde voor libero Robin Huisman de Jong. Zijn knal, via de wreef, verdween echter naast. Na een kwartier leek Dijkstra zwaar geblesseerd te raken, nadat hij na een voorzet hard in aanraking kwam met een reclamebord. Nadat zijn elleboog vakkundig door verzorgster Tamara Huitema-Pater werd verbonden kon de blonde middenvelder verder. En terwijl de Buitenposter aanhang een doelpunt verwachtte, kwam Be Quick Dokkum op voorsprong. En dat was niet nodig. Be Quick Dokkum- speler Rudolf Banga kwam door aan de rechterkant en mocht van Buitenpost-verdediger Joost Jesse Visser strak voorzetten. Dokkumer Richard Kempenaar mocht fraai inkoppen, toen Buitenposter Danny Boersma niet scherp genoeg verdedigde. En dat betekende 0-1.

Buitenpost schrikt op na tweede Dokkumer doelpunt
Het eerste deel voor rust had Buitenpost het betere van het spel. De Dokkumer acteurs van het technisch duo Konings en Regnerus kregen de gelegenheid de meeste duels te winnen en leken kortweg scherper. Buitenpost was amper aan de achterstand gewend toen er ook al een tweede Dokkumer doelpunt in het net lag. De voorzet was Aron Beintema, Aldert Hietkamp mocht binnenschieten, 0-2. Buitenpost leek hiervan te schrikken, want binnen vijf minuten was de achterstand verkleind. Dijk rondde vanaf de rechterkant na een prima actie uitstekend af, 1-2. Twee minuten later had de gelijkmaker ook al achter keeper Kooistra kunnen liggen, toen Buitenposter De Vries ontsnapte aan de rechterkant. Hij speelde Van der Meulen, die hierbij zichzelf blesseerde, uitstekend uit en schoot diagonaal in. Zijn fraaie actie had een doelpunt verdiend, maar de bal vloog naast. In de blessuretijd aanbeland, was het opnieuw De Vries die opstoomde. Hij bekroonde zijn spurt met een fraaie voorzet, waarna centrumaanvaller Rudmer Loonstra koppend de gelijkmaker noteerde, 2-2. Aan de andere kant had Be Quick Dokkum vlak voor rust ook nog weer op voorsprong kunnen komen uit een corner van Hietkamp. Kempenaar miste echter voor open doel. Ruststand derhalve, 2-2.

Buitenpost opnieuw op achterstand
Beide teams kwamen ongewijzigd uit de kleedbox. De thuisploeg met uitstekende bedoelingen, want na een minuut had Dijk al moeten scoren na een voorzet van verdediger Aaron Boekhout. Dijk miste, omdat hij niet goed anticipeerde. Ook een tweetal Buitenposter corners konden niet tot doelpunt worden gekroond. Hoofdrollen waren er eerst voor Schootstra en daarna voor Dijk. Be Quick Dokkum reageerde wel heel ad rem, want een Dokkumer corner werd prompt door captain Folkert van Dongera binnen gekopt, 2-3. Na een nieuwe poging van Schootstra, na voorbereidend werk van Boekhout en Dijkstra, redde keeper Kooistra prima en ook Buitenpost-keeper Kevin van der Meulen moest alles uit de kast halen om een vierde Dokkumer doelpunt te voorkomen. Buitenpost-trainer René van der Weij greep in en haalde Rolf Dijk en Martijn J. Douma naar de kant. De vervangers waren Martijn van Roeden en Jorrit Terpstra. Laatstgenoemde was weer hersteld na een vervelende knieblessure (binnenband – AdeH).

Kampioen te gemakzuchtig, na gelijkmaker toch nog verlies
Tien minuten na de wisselingen viel de gelijkmaker. Loonstra’s actie was vanaf links, waarna hij de bal prima voor Terpstra klaar legde. Deze twijfelde niet en bracht zijn Blauwkes weer op gelijke hoogte, 3-3. Een prima doelpunt! Bij Be Quick mocht hierna Tjalling de Boer naar de kant. Zijn vervanger heette Janco Wiersma. Be Quick Dokkum gaf nog eens gas en na enige miscommunicatie in de Buitenposter defensie mocht Banga zijn Be Quick weer op voorsprong zetten, 3-4. Het technisch brein aan Dokkumer zijde, Henk Konings, bracht – binnen vijf minuten – nog twee verse krachten binnen de lijnen. Banga en Kempenaar mochten naar de kant ten faveure van Frits Veenema en Gert Jan Koopmans. Buitenpost probeerde het hierna nog wel. Een voorzet van Van Roeden werd door Dijkstra ingeschoten, maar keeper Kooistra redde. Voor Be Quick Dokkum kopte invaller Veenema nog naast, voordat arbiter Fikkert de wedstrijd beëindigde. Eindstand 3-4.

Zondagmorgen met Van der Weij
“Het was vandaag niet goed genoeg. We speelden iets anders met het oog op het nieuwe seizoen, maar geven de doelpunten veel te makkelijk weg. Het was vandaag geen 100% en dat was wel nodig tegen een tegenstander die nog niet zeker van handhaving is. We wilden heel graag, onze fouten moeten eruit. Zeker volgend seizoen in de Hoofdklasse! Het moet zakelijker, het is bij ons nog te frivool. Het rendement moet omhoog! Uiteraard ben ik niet blij met deze nederlaag, maar het kampioenschap vergoedt veel, héél veel zelfs. We hebben het hele seizoen met z’n allen goed en hard gewerkt. Het klopt, dat ik altijd wil winnen, maar je moet ook een keer tevreden zijn.” En daar sluit ik mij bij aan, op naar volgende week wanneer PKC ’83 de gastheer is!

Voor de volgende competitieronde, wedstrijd 25, gaan de Blauwkes dus op bezoek bij de Peizer Kring Combinatie 1983, kortweg: PKC’83. Een altijd lastige tegenstander, waarmee het in ‘de derde helft’ heel gezellig kan zijn. Het adres van het sportpark luidt: De Kring 100, 9727 AZ  GRONINGEN. Ik zeg: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Aaron Boekhout, Danny Boersma, Robin Huisman de Jong, Joost Jesse Visser, Rob Dijkstra, Martijn J. Douma (62/Jorrit Terpstra), Berend Jan Schootstra, Rolf Dijk (62/Martijn van Roeden), Rudmer Loonstra, Wim de Vries.
Opstelling Be Quick Dokkum: Eelke Kooistra, Aron Beintema, Koen Blom, Ynte Koopal, Marcel van der Meulen, Tjalling de Boer (72/Janco Wiersma), Rudolf Banga (80/ Frits Veenema), Piet Raap, Aldert Hietkamp, Folkert van Dongera, Richard Kempenaar (85/Gert Jan Koopmans).

Aantal toeschouwers: 297
Scoreverloop: 26. Richard Kempenaar (0-1), 29. Aldert Hietkamp (0-2), 34. Rolf Dijk (1-2), 45. Rudmer Loonstra (2-2), 52. Folkert van Dongera (2-3), 72. Jorrit Terpstra (3-3), 76. Rudolf Banga (3-4).

• Wedstrijd: MASV - Buitenpost
  • Datum: 06-04-2024
  • Aanvang: 18:00