Buitenpost – Blauw Wit ’34 1

Buitenpost verslaat Blauw Wit ’34 met maar liefst 6-1

BUITENPOST – Afgelopen zaterdag stond het eerste competitieduel in de Eerste Klasse E op het programma. Omstreeks 14.40 uur werd er afgetrapt op de prachtige groene grasmat op het hoofdveld van sportpark De Swadde in Buitenpost, waar Buitenpost uitkwam tegen Blauw Wit ’34 uit Leeuwarden. Op de bank bij Buitenpost zaten naast reservekeeper Marvin Heidstra, ook aanvaller Rik Weening, middenvelder Durk de Haan en verdediger Joost Jesse Visser. Daarnaast ontbrak Jorrit Terpstra door een knieblessure. Bij de Blauw Wit ‘34 zaten reservekeeper Albert Ruitenberg, Gert Jan Spindelaar, Joni Gregoria en Marc Drijver op de reservebank. De algehele leiding was vanmiddag in handen van arbiter de heer W. Smit uit Nunspeet en hij werd geassisteerd door de heren V. Haarnack en M. van der Veen.

(door Anne de Haan)

Buitenpost over- óf ongeconcentreerd?
De wedstrijd – gespeeld op de mooie grasmat van het Buitenposter hoofdveld – begon tien minuten later, nadat de wedstrijd ervoor enige vertraging had opgelopen. Het deerde Pupil van de Week Jelmer Monsma niet. Hij rondde zijn shoot-out prima af. Daaraan vooraf was er trouwens een prachtige sfeeractie door jeugdleden van de thuisclub. Met vlagen en toeters en veel Buitenposter blauw- en witte rook mocht hij samen met het arbitraal trio en de twee teams het speelveld als eerste betreden. Een prachtig gezicht! Bij Buitenpost was men nog niet bij de les. ¨We begonnen slap, ongeconcentreerd, of misschien was het wel overgeconcentreerd. Gelukkig pakte Kevin twee belangrijke ballen en daarna namen we de leiding over en waren we in de eerste helft heer en meester¨, zo verwoordde trainer René van der Weij het een dag later. Buitenpost-keeper Kevin van der Meulen moest inderdaad al in de tweede minuut tweemaal handelend optreden. De eerste poging werd door de sluitpost weg gestompt, de tweede was voor Leeuwarder Stefan Kempenaar die wederom werd gered door Van der Meulen. Daarna pakten de Buitenposter acteurs het uitstekend op. Een geweldige aanval via Martijn van Roeden, Rob Dijkstra en Rudmer Loonstra, werd door laatstgenoemde weer afgeleverd bij de eerste. Van Roeden haalde verwoestend uit, waarna de bal via de onderkant van de lat in het net belandde, 1-0. Vijf minuten later was het alweer raak. Uit een corner van Joran Olijve, die in de basis mocht beginnen, kopte spits Loonstra vanachter de lange Liwadder libero Jaap Oostra, prima binnen. Zo stond er dus na tien minuten 2-0 op het scorebord. En er kwamen nog meer mogelijkheden, die beter uitgespeeld hadden kunnen worden. Zo leverde een voorzet van Rolf Dijk slechts een corner op, nadat Blauw Wit ´34-speler Leo Spindelaar niks anders kon dan de bal over de eigen achterlijn werken. Diezelfde Dijk legde na ruim een kwartier de bal klaar voor Olijve, maar zijn knal ontbeerde de juiste richting. Een mooie actie van aanvoerder en rots in de branding Berend Jan Schootstra leverde opnieuw via Leo Spindelaar een corner op, waarna de volley van Dijk een half metertje over vloog.

Buitenpost blijft bovenliggende partij
Optisch leken de gasten – onder leiding van trainer Bert Hollander en zijn assistent Max Houttuin – wat beter in de wedstrijd te komen. De realiteit was echter, dat het eigenlijk tot aan de rust geen enkele gevaarlijke situatie voor het Buitenposter doel afdwong. Misschien liet Buitenpost de teugels enigszins vieren, mogelijkheden voor meer goals kwamen er nog wel. Zo werd een kansrijke aanval met een hoofdrol voor Schootstra door Blauw Wit ´34-verdediger Oostra tot corner verwerkt en leverde ook een vrije trap na een overtreding van diezelfde Oostra geen doelpunt op. Ook het slot van een uitstekende aanval via Van Roeden en Dijkstra, leverde helaas niets op. Dijkstra leverde de bal af bij Olijve, maar zijn knal werd knap gered door keeper Kevin Wilpstra. Ook aan de andere kant liet de andere Kevin (Van der Meulen -AdeH), zien dat hij aanwezig was. Een kopballetje werd door hem stijlvol onschadelijk gemaakt. Met nog zes minuten te gaan, had een kopbal van Dijk meer verdiend. Weer stond van Roeden aan de basis. Hij leverde een prima voorzet af, die door Dijk diagonaal voor de Leeuwarder goal langs werd gekopt. Vlak voor rust moest de Leeuwarder sluitpost zich nogmaals strekken. Een mooie aanval met hoofdrollen voor Van Roeden en Dijkstra, eindigde bij Olijve die de trekker overhaalde. Keeper Wilpstra redde echter knap. Zo werden er in de eerste helft geen mogelijkheden meer verzilverd, zag ook trainer Van der Weij. “Gezien het veldoverwicht, had het voor rust misschien wel 4-0, of zelfs 5-0 moeten staan. Dan is de wedstrijd over ….´´ Ruststand derhalve slechts 2-0.

Trainer Hollander grijpt in, resultaat blijft uit
Het zal geen gezellig samenzijn zijn geweest bij de Leeuwarders in de kleedbox. Trainer Hollander greep dan ook rigoureus in en bracht twee verse krachten binnen de lijnen. Zo bleven Leo Spindelaar en Daniël Santhuizen achter en kwamen Joni Gregoria en Marc Drijver hen vervangen. En weer leken de Blauwkes de juiste scherpte enigszins kwijt te zijn. Zo schoot Blauw Wit ´34-speler Arjen Boonstra in vrije positie en voor open doel hoog over. Er kwam nog een mogelijkheid nadat Dijk via de Leeuwarder aanvaller Wiebe Bakker een corner kreeg. Olijve passte de bal op ongeveer twintig meter van de goal waar libero Robin Huisman de Jong in kwam lopen. Zijn knal verdween echter naast. Het leek een beetje wachten op een tegengoal en die zou er komen ook. En weer kwam er zomaar een mogelijkheid voor Arjen Boonstra, hij verscheen alleen voor keeper Van der Meulen en faalde dit keer niet, 2-1. Hierna leek Buitenpost echter wakker geschud, want vier minuten later werd het onderling verschil al weer vergroot. Van Roeden mocht vanaf de rechterkant opstomen en zette voor op maatje Dijk. Deze schoot knap raak, 3-1. Het verschil werd nu gemaakt, want amper twee minuten erna werd er wederom gescoord. En opnieuw door de thuisclub. Loonstra was de aangever, Van Roeden de schutter, 4-1. Blauw Wit ´34 stelde er slechts een puntertje van Kayin Kleefstra tegenover, maar de Buitenposter sluitpost redde prima.

Buitenpost legt Blauw Wit ´34 over de knie
Na bijna zeventig minuten wisselde Van der Weij namens Buitenpost. Schootstra en De Vries mochten naar de kant, Durk de Haan en Joost Jesse Visser waren de nieuwkomers. De aanvoerdersband ging evenals vorige week naar Aaron Boekhout en de aanvalsdrift werd opnieuw ingezet. Opnieuw was Loonstra de aangever, maar Van Roeden raakte het speeltuig niet goed en schoot over. De honger naar doelpunten was nog niet gestild, al werd Buitenpost geholpen door de gasten. Loonstra draaide knap bij zijn tegenstander Tim van Dijk weg, maar ging ook over de knie binnen de beruchte lijnen. ¨Strafschop¨, oordeelde arbiter Smit en toonde Van Dijk een gele kaart. Huisman de Jong schoot koel raak, 5-1. Hierna mocht Olijve gaan rusten en kwam Rik Weening hem vervangen. Bij de Leeuwarders ging verdediger en aanvoerder Jaap Oostra en kwam Gert Jan Spindelaar. De wedstrijd was echter al gespeeld en het geloof bij de gasten al lang verdwenen. Liwadder Wiebe Bakker illustreerde zijn onmacht en mocht niet mopperen, dat arbiter Smit hem spaarde en de gele kaart op zak hield, na een overtreding op Loonstra. Met nog tien minuten te gaan schoot Arjen Boonstra naast, maar meer dan een corner leverde het hem niet op. Het slotakkoord was voor Buitenpost. Een schot van invaller Visser werd geblokt en een poging van een andere invaller, De Haan, werd door keeper Wilpstra onschadelijk gemaakt. Ook een kopbal van de derde Buitenposter invaller – Weening – na een voorzet van Visser, werd door de keeper gered. Vijf minuten voor het einde viel het zesde en laatste doelpunt voor de Blauwhemden. Van Roeden gaf de voorzet, De Haan de assist aan Dijk, die met een uitstekende actie zijn tweede van de middag binnen knalde en voor Buitenpost de zesde, 6-1. Arbiter Smit trok hierna geen tijd meer bij en maakte aan het lijden van Blauw Wit ’34 een einde, eindstand 6-1.

Van der Weij realistisch, tevreden en trots op vrijwilligers
“De tweede helft was eigenlijk een kopie van de eerste. We beginnen slap en dan maken ze wel 2-1. Je ziet het aankomen. Teveel willen aanvallen en de organisatie lichtelijk verliezen. Dat mag ons niet gebeuren. Gelukkig maken we vlot 3-1 en 4-1. Dan is de wedstrijd gespeeld, maar blijven we altijd gevaarlijk. We hebben snelheid, scorend vermogen en individuele kwaliteiten en dan mag je niet verslappen in zo’n wedstrijd. Maar achteraf met een 6-1 overwinning mag je niet ontevreden zijn, een mooie start zo!” En dus werd er naderhand niet geklaagd en kon Van der Weij als blije Buitenpost-trainer terug naar zijn woonplaats Leeuwarden …. De Buitenpost-trainer had verder nog een groot compliment voor de vaste vrijwilligersgroep (de freedsploech – AdeH), die iedere vrijdag aan het werk zijn op het Buitenposter sportpark. De grasmat lag er werkelijk weer uitstekend verzorgd en gemaaid bij, en daar is de oefenmeester maar wat blij mee. Prachtig toch?

Volgende week de tweede ronde in de competitie. Dan gaat Buitenpost op bezoek in Haren, de thuisbasis van VV Gorecht (Scharlakenlaan 28, 9751 HD -> voor navigatie: Doctor E.H. Ebelsweg invoeren!). De wedstrijd op sportpark De Koepel begint om 15.00 uur. Gorecht won de eerste wedstrijd uit in Winsum met 3-5. Van onderschatting mag dus geen sprake zijn … Ik zeg daarom ook: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries (60/Joost Jesse Visser), Robin Huisman de Jong, Danny Boersma, Aaron Boekhout, Berend Jan Schootstra, Rob Dijkstra, Rolf Dijk, Joran Olijve (72/Rik Weening), Rudmer Loonstra, Martijn van Roeden.
Opstelling Blauw Wit ‘34: Kevin Wilpstra, Arjen Boonstra, Jaap Oostra (74/Gert Jan Spindelaar), Leo Spindelaar (46/Marc Drijver), Tim van Dijk, Wiebe Bakker, Kayin Kleefstra, Stefan Kempenaar, Daniel Santhuizen (46/Joni Gregoria), Floris Boonstra, Bob Scheepers.

Aantal toeschouwers: 289
Gele kaart: Tim van Dijk (Blauw Wit ’34).

Scoreverloop: 4. Martijn van Roeden (1-0), 10. Rudmer Loonstra (2-0), 58. Arjen Boonstra (2-1), 62. Rolf Dijk (3-1), 64. Martijn van Roeden (4-1), 71. Robin Huisman de Jong (5-1), 86. Rolf Dijk (6-1).

• Wedstrijd: Buitenpost - AZSV
  • Datum: 04-05-2024
  • Aanvang: 14:30