Buitenpost – d’ Olde Veste’54 1

Buitenpost in tweede helft ruim langs d’ Olde Veste ’54, 5-1

BUITENPOST – Afgelopen zaterdag stond het zesde duel op het programma in de Eerste Klasse E. Buitenpost ontving d’ Olde Veste ’54 uit Steenwijk. Opnieuw een mooie thuiswedstrijd tegen een team, waartegen Buitenpost het voorgaande jaren eigenlijk altijd moeilijk had. Vandaag een affiche tussen de nummer twee en de nummer zes van de ranglijst. Gastheer Buitenpost kende tot nu een uitstekende start en vergaarde elf punten uit vijf duels. De tegenstander uit Steenwijk kende een ietwat wisselvallige start en had zeven punten gesprokkeld, evenals de thuisploeg uit vijf duels. Op de bank bij Buitenpost zaten naast reservekeeper Marvin Heidstra, ook Rik Weening, Durk de Haan, Chiel de Jong en Martijn Douma. Jorrit Terpstra ontbrak nog door een knieblessure (binnenband) en Rob Dijkstra moet aan een gebroken pink worden geholpen, welke hij in de uitwedstrijd in Balk opliep. Bij d’ Olde Veste ’54 zaten naast keeper Ramon Korterink, ook Nick Kuiper, Justin Torn en Jorick Nils van der Galiën in de dug-out. Omstreeks 14.30 uur werd afgetrapt op het hoofdveld van sportpark De Swadde. De wedstrijd stond onder leiding van arbiter G. Gils uit Winschoten, en zijn assistenten de heren K.G. Jousma en P. de Jong.

(door Anne de Haan)

Pittige herfstwind op Buitenposter sportpark
Arbiter Gils startte de wedstrijd na de shoot-out van Pupil van de Week Jens Thompson (JO11-3). Hij omspeelde nog een extra tegenstander in de Steenwijker defensie, voordat hij keeper Tom Holleboom kansloos liet. Daarna ontspon zich een leuke wedstrijd voor de Buitenpost-aanhang en ook voor het neutrale publiek. Vanaf het begin was Buitenpost de bovenliggende partij. En dat tegen een ploeg, die doorgaans bij de topploegen behoort in de Eerste Klasse E. Het was – zeker voor de rust – niet altijd goed, daar waaide het eenvoudig weg ook veel te hard voor. De eerste mogelijkheid was voor ´d Olde Veste ´54. Dit overigens na een slippertje van Buitenpost-keeper Kevin van der Meulen, die ver van zijn goal vandaan meeverdedigde. Hij verslikte zich en leed balverlies. Gelukkig voor Buitenpost leverde het geen achterstand op, want de Steenwijkers profiteerden niet. Tarik Bourakba kopte zwak in, waarna de Buitenposter defensie voor opluchting kon zorgen. Hierna nam Buitenpost het heft in handen, om dat eigenlijk de gehele wedstrijd niet meer weg te geven. Aanvaller Martijn van Roeden was in de beginfase wat ongelukkig in de eindpass, anders hadden de Steenwijkers al snel tegen een achterstand aangekeken. Een prima poging van verdediger Wim de Vries kon maar ternauwernood worden gered ten koste van een corner. De corner van Rolf Dijk zeilde voor de goal langs van sluitpost Holleboom. Ook toen Buitenposter Rudmer Loonstra even later voor de Steenwijker keeper opdook, kon Holleboom maar net een achterstand voorkomen. In het eigen strafschopgebied was De Vries even later uitstekend bij de les, toen hij de actieve Mark Homme van der Veen van d´ Olde Veste ´54 doorgang belette, na een prima voorzet van Patrick de Vente. Zo golfde het spel in de beginfase op en neer, zonder dat de ploeg uit Steenwijk echter gevaarlijk werd. De Buitenposter defensie gaf zo goed als niets weg. Ook toen verdediger Bas Flobbe mee opstoomde, was Buitenpost-verdediger Aaron Boekhout alert ten koste van een corner. De corner van Van der Veen leverde voor Buitenpost geen problemen op.

Buitenpost krijgt voorsprong in schoot geworpen
Buitenpost was zoals al aangegeven, de bovenliggende partij. De gewenste voorsprong kreeg het notabene van een ervaren verdediger van ´d Olde Veste ´54, Bas Flobbe. Een uitstekende aanvallende actie van Buitenpost-verdediger Aaron Boekhout beoordeelde Flobbe niet slim, waarna Boekhout – wél heel slim – voor Flobbe langs kruiste. Hierbij ging Boekhout onderuit, waarna arbiter Gils ook geen andere beoordeling kon hebben dan een strafschop toe te kennen. Daarnaast kreeg Flobbe de gele kaart. De strafschop werd hierna onberispelijk raak geschoten door Robin Huisman de Jong, 1-0. Maar net na de voorsprong kreeg ook Buitenposter Van Roeden een gele kaart, toen hij in een reactie bij een vrije trap even de bal wegtikte. Hierna waren er tot aan de rust alleen nog maar mogelijkheden voor de thuisploeg. Eerst werd Dijk nog afgestopt door de assistent-arbiter, toen hij vrije doorgang had naar de Steenwijker veste. Met nog ruim vijf minuten te gaan, kreeg Buitenpost een vrije trap, nadat Berend Jan Schootstra de doorgang was belet door Kevin de Vries. De vrije trap was een klusje voor Huisman de Jong, maar zijn prachtige knal kon door d´ Olde Veste ´54-keeper Holleboom met de vuisten worden weg gestompt. Ook een corner van Dijk belandde op de vuisten van de Steenwijker sluitpost. Zo mochten beide teams gaan rusten, bij een voorsprong voor de thuisploeg, 1-0.

Hielke en Sietse – de broers uit de beroemde Kameleonboeken – vergroten voorsprong
Na de rust was er eerst nog weer een momentje voor de Buitenposter goal. Ook deze keer profiteerde d’ Olde Veste ’54 niet. Keeper Van der Meulen raakte geblesseerd, lag op de grond en Nick Spijker – namens de Steenwijkers – schoot te gehaast over. Hierna waren de Blauwhemden weer bij de les. Eerst liep aanvoerder Schootstra nog tegen een gele kaart aan, waarna Buitenpost de gashendel weer opentrok. Van Roeden ontsnapte over links aan zijn directe bewaker en kon alleen op keeper Holleboom af. Hij koos voor de korte hoek, maar Holleboom redde prima. Tien minuten na rust mocht Van der Veen voor de Steenwijkers nog iets terugdoen, maar zijn vrije trap verdween voor de Buitenposter goal langs – buiten bereik van zijn ploegmakkers – naast. Daarna was het Buitenpost, Buitenpost en nog eens Buitenpost. Eerst werd een mooie aanval, waar Dijk ontsnapte, nog teruggefloten door arbiter Gils, omdat zijn assistent buitenspel had geconstateerd. In de achtenvijftigste minuut was het wél raak. Van Roeden en Dijk – inmiddels omgedoopt tot de broers Hielke en Sietse uit de beroemde Kameleonboeken – zorgden voor het tweede doelpunt. Van Roeden (Hielke – AdeH) gaf gas over de linker flank, bediende ‘broer’ Dijk (Sietse – AdeH), die met veel effect raak schoot; 2-0. Amper twee minuten later ontbeerde spits Rudmer Loonstra enig geluk. Een mooie voorzet van Van Roeden en een mooi overstapje van Dijk, maar Loonstra’s poging vloog net naast. In de volgende Buitenposter aanval, kwam verdediger Boekhout weer mee op en werd uiteindelijk onreglementair afgestopt door collega-verdediger Flobbe. Voor Flobbe was het meteen duidelijk, het betekende zijn tweede gele kaart en dus een rode, welke hij ook zonder protest aanvaarde.

Wisselingen deren Blauwkes niet, d’ Olde Veste ’54 naar slachtbank
De trainers Leo Blom en Jan Derk Brandsma van d’ Olde Veste ’54 grepen hierna in. De Vente mocht naar de kant en Justin Torn kwam hem vervangen. Het hielp niet, want drie minuten later stonden opnieuw de Kameleon-broers in de spotlights. Van Roeden stuitte nog op keeper Holleboom, maar broer Dijk was present voor de rebound: 3-0. Beide ploegen vonden het hierna tijd voor een dubbele wissel. Bij de gasten moesten Tarik Bourakba en Pim ter Voorde het veld ruimen ten faveure van Nick Kuiper en Jorick Nils van der Galiën en bij de thuisploeg mochten aanvoerder Schootstra en spits Loonstra naar de kant. Hun vervangers heetten Martijn Douma en Rik Weening. Buitenpost schrok hier blijkbaar heel even van …., want ineens stond het 3-1. ‘D Olde Veste ’54 werd hierbij geholpen door Buitenposter Wim de Vries die heel ongelukkig de bal in eigen goals schoot. Keeper Van der Meulen was uit zijn doel, waarna De Vries met een ongelukkige hoge bal, zijn eigen keeper passeerde, 3-1. Sneu voor De Vries, die overigens terug kon kijken op een prima wedstrijd. Hierna pakte de ploeg van trainer René van der Weij de draad weer op en zeven minuten later vergrootte Joran Olijve de voorsprong al weer. De assist kwam van Van Roeden, Olijve schoot zeer beheerst raak: 4-1. Prima doelpunt! Met nog zeven minuten te gaan deed ook invaller Weening nog van zich spreken. Hij mocht alleen door en oog in oog met keeper Holleboom tikte hij het vijfde Buitenposter doelpunt binnen, 5-1. Na deze vijfde treffer mocht (‘Hielke’ – AdeH) Van Roeden naar de kant, Chiel de Jong kwam hem vervangen. De wedstrijd was echter gespeeld, al kwamen er nog wel enkele mogelijkheden. Er werd echter niet meer gescoord, zodat er een ruime overwinning voor Buitenpost op het scorebord stond. Eindstand 5-1.

Van der Weij analyseert:
“Een mooie prestatie tegen een topteam in de Eerste Klasse. Al hadden we voor rust de wedstrijd al moeten beslissen. Na de rust speelden we bij vlagen heel erg goed met wederom uitstekende goals. Het team groeit, ondanks dat we vandaag ook Rob Dijkstra misten. Wim (de Vries – AdeH) heeft dat uitstekend ingevuld en ook Rik maakt als invaller een mooie goal. Zo zie je maar, dat we iedereen nodig hebben. Ik ben erg blij met de hele selectie!” En dat is – een week na de topper tegen Drachtster Boys – wederom een groot compliment voor Buitenpost. De selectie lijkt een prima geheel te zijn, zowel in, als buiten het veld. Zo kwamen de hierboven genoemde Kameleon-broers in overall en op klompen voor de wedstrijd op het Buitenposter sportpark aan ……. Het tekent de sfeer binnen de selectie. Wanneer dit samenvalt met de voetbalkwaliteiten, dan kan het absoluut een prachtig seizoen worden. Waar het eindigt? We wachten het af!

Volgende week, d.d. 04 november a.s., volgt wedstrijd nummer zeven in de competitie. Dan gaat Buitenpost op bezoek in Leek, waar VEV ’67 de volgende tegenstander is. De wedstrijd op sportpark Oostindie (De Knip 2, 9351 XZ LEEK) begint om 15.00 uur. De Leeksters staan op een dertiende, voorlaatste positie op de ranglijst. Trainer Van der Weij zal de heren vast weer op scherp zetten. Dus ook voor komende zaterdag zeg ik: KOMT ALLEN naar Leek! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries, Danny Boersma, Robin Huisman de Jong, Aaron Boekhout, Joran Olijve, Berend Jan Schootstra (69/Martijn Douma), Joost Jesse Visser, Rolf Dijk, Rudmer Loonstra (69/Rik Weening), Martijn van Roeden (83/Chiel de Jong).
Opstelling d’ Olde Veste ‘54: Tom Holleboom, Bas Flobbe, Kevin de Vries, Erwin van Luik, Nick Spijker, Sjorick Bootsma, Patrick de Vente (62/Justin Torn), Pim ter Voorde (67/Jorick Nils van der Galiën), Tarik Bourakba (67/Nick Kuiper), Mark Homme van der Veen, Gerald Kloeten.

Aantal toeschouwers: 214
Gele kaart: Martijn van Roeden en Berend Jan Schootstra (Buitenpost).
Rode kaart: 61. Bas Flobbe (2x geel – d’ Olde Veste ‘54)

Scoreverloop: 35. Robin Huisman de Jong (1-0), 58. Rolf Dijk (2-0), 65. Rolf Dijk (3-0), 71. E.d. Wim de Vries (3-1), 78. Joran Olijve (4-1), 83. Rik Weening (5-1).