Buitenpost – Gorecht 1

Buitenpost na uitstekende start met hakken over de sloot, 2-1

BUITENPOST – Na de thuiswedstrijd tegen Drachtster Boys en de uitwedstrijd bij Oranje Nassau, sierde afgelopen zaterdag opnieuw een mooie wedstrijd het affiche. Buitenpost ontving op het eigen sportpark De Swadde in Buitenpost het Harense Gorecht. De trotse koploper thuis tegen de nummer drie van de ranglijst in de Eerste Klasse E. Daarnaast een strijd op een echt grasveld, waar voetbal voor is bedoeld! Bij de Grunnegers had trainer Bert Vos drie reserves op de bank geposteerd: Sjoerd Hoekstra, Remmert van Stempvoort, Bob Poorta en keeper Jelmer Kiewiet. Buitenpost-trainer René van der Weij had gekozen voor Wim de Vries, Durk de Haan, Martijn J. Douma, Halbe Elsenga en keeper Marvin Heidstra. Omstreeks 14.30 uur gaf arbiter J.A. de Vries het startsein, nadat Pupil van de Week Freerk van der Heide (JO10-1, AdeH) middels een shoot-out de Gorecht-keeper kansloos had gelaten. Het arbitrale trio werd gecompleteerd door de assistenten, de heren M. Dijkstra en G.J. ten Pas.

(door Anne de Haan)

Start koploper Buitenpost wederom prima
Prachtig weer, een heerlijk zonnetje gecombineerd met een aangename temperatuur. Voeg daarbij een voetballende tegenstander en er zijn genoeg ingrediënten voor een heerlijke pot voetbal! Al in de derde minuut probeerde aanvoerder Berend Jan Schootstra het goede voorbeeld te geven, maar zijn poging vloog te gehaast naast én hoog over het doel van Gorecht-keeper Willem Bouwkamp. Amper een minuut later leverde een uitstekende pass van middenvelder Rob Dijkstra op spits Rik Weening helaas slechts een corner op. Deze eerste corner leverde geen gevaar op, de tweede corner wél! Het scorebord gaf de achtste minuut aan, verdediger Joost Jesse Visser slingerde de bal uitstekend voor de goal waar Rob Dijkstra prima raak kopte, 1-0. Je kunt uiteraard als koploper niet mooier beginnen. Direct alle goede bedoelingen en het plan van aanpak van de tegenstander van tafel geveegd, wat wil je nog meer? Nou, de mannen van trainer Van der Weij hielden het gas erop, want ze wilden meer afstand nemen. Gorecht-keeper Bouwkamp was echter zo nu en dan een hinderlijke sta in de weg. Zo stuitte Dijkstra op de Harense goalie en leverde het slechts een corner op. Na ruim een kwartier werd de voorsprong terecht verdubbeld. Het was uiteindelijk Rolf Dijk, die vanaf rechts uitstekend naar binnenkwam en na drie man gepasseerd te hebben even zo fraai binnenschoot, 2-0. Een geweldig doelpunt!

Buitenpost vergeet score te vergroten
De Blauwkes zaten op rozen, er werd uitstekend gespeeld en het wachten was op meer doelpunten om zo de wedstrijd in het slot te gooien. Een derde doelpunt zou toch wel de genadeklap voor Gorecht betekenen. En die zo gewenste derde treffer bleef uit, mogelijkheden kwamen er nog wel. Na bijna een half uur leverde libero Robin Huisman de Jong weer eens een van zijn befaamde passes af, nu op de stropdas van spits Rudmer Loonstra. Deze passte prima op Martijn van Roeden, maar zijn poging leverde opnieuw slechts een corner op. De corner was ongevaarlijk, zij het, dat Gorecht gevaarlijk counterde. De bal kwam uiteindelijk bij de topscorer van de Eerste Klasse E terecht, Robin Zuidema. Hij haalde hard uit, maar zijn knal ontbeerde de juiste richting en vloog voor het doel van keeper Van der Meulen langs. Voor rust kreeg Buitenpost nog mogelijkheden via Weening – die op keeper Bouwkamp stuitte – en een hele mooie voor Dijk, na een geweldige assist van Dijkstra. Dijk schoot echter te gehaast naast. Toen Weening ruim vijf minuten voor rust onderuit werd gehaald mocht Huisman de Jong de vrije trap verzilveren, maar zijn schot werd van richting veranderd en kwam voor de voeten van Schootstra terecht. Zijn knal was loeihard, maar werd geblokt in de Gorecht-defensie. Zo nam bij Buitenpost de scherpte wat af en kreeg Gorecht met nog zo’n vijf minuten te gaan, een mogelijkheid middels een vrije trap. Gelukkig was keeper Van der Meulen alert en kon hij de vrije trap van Lloyd Jackson onschadelijk maken. Zo was de ruststand na ruim een kwartier al bereikt, 2-0.

Gorecht pakt het initiatief
Terwijl in de eerste helft al spelers warmliepen, kwam de eerste wissel van Gorecht in de rust. Trainer Vos liet Hein van Marrum in de kleedbox achter, Sjoerd Hoekstra mocht de Groningers van meer aanvalsdrift voorzien. En die opzet zou slagen, naarmate trainer Vos wisselde en zo meer druk naar voren bracht. Zo kwam na een minuut of acht Bob Poorta in het veld voor Roy Dobbinga en na een kwartier mocht ook aanvaller Frank van der Veen naar de kant ten faveure van de evaren Remmert van Stempvoort. Bij Buitenpost mocht Van Roeden naar de kant en kwam Wim de Vries binnen de lijnen. Bij Gorecht was inmiddels een gevoel ontstaan dat er nog wat te halen viel. Zo probeerde aanvoerder Thijs Hekman het van afstand, maar het kon Buitenpost-sluitpost Van der Meulen niet verontrusten. Het eerste Buitenpost-gevaar ontstond pas na bijna vijfentwintig minuten in de tweede helft. Weening passte op Dijkstra en zijn voorzet belandde bij Loonstra. Na Loonstra’s poging, restte slechts een corner, via keeper Bouwkamp. De corner van Van Dijk kon de Harense defensie niet verontrusten. De Buitenposter scherpte van voor de rust, was echter ver te zoeken. Het initiatief was voor Gorecht.

Gorecht-invaller Poorta zorgt voor spannend slot
Het Harens verzet – dat Gorecht heette – kwam nog meer tot uiting, nadat invaller Poorta twee keer de gelegenheid kreeg raak te knallen. De eerste poging kon Buitenpost-keeper Van der Meulen nog uitstekend redden ten koste van een rebound, maar op de tweede knal moest hij het antwoord schuldig blijven. Van der Meulen werd overigens dit maal niet gesteund door zijn verdediging, want Poorta kreeg alle gelegenheid om de aansluitingstreffer binnen te schieten, 2-1. Het slot werd spannend. Gorecht rook bloed en viel aan waar het kon. Buitenpost moest noodgedwongen wisselen, nadat verdediger Visser met een enkelblessure naar de kant moest. Durk de Haan kwam hem vervangen. Ook voor de koploper kwamen er nog kansen. Zo verdiende Weening een vrije trap, die door Huisman de Jong diagonaal werd ingeschoten. De bal vloog ook over, de man met de fluwelen trap had zijn vizier niet op scherp staan. Diezelfde Huisman de Jong kreeg even later nog een mogelijkheid, nadat aanvoerder Schootstra door Rick Bruns was neergehaald. Het schot van Huisman de Jong smoorde in de Gorecht-defensie. Vlak voor tijd kroop Buitenpost nog door het oog van de naald, toen Jackson een rebound kreeg na een ouderwetse scrimage in het Buitenposter strafschopgebied. De volley van Jackson onteerde de juiste richting en vloog naast. Hierna moest invaller De Haan het veld ook alweer geblesseerd verlaten, Martijn J. Douma kwam de ongelukkige speler vervangen. Toen arbiter De Vries zo goed als van plan was de wedstrijd te beëindigen, kreeg schutter Zuidema nog een levensgrote kans. Via de hand van Buitenpost-sluitpost Van der Meulen, de paal en een verdediger op de doellijn, verdween de bal naast het doel en dus kon de koploper opnieuw drie punten aan het totaal toevoegen; eindstand 2-1.

Zondagmorgen met Van der Weij …
“En dat is wat je graag wilt zien”, zei Van der Weij een dag later. “Gevaarlijk en gevarieerd aanvallen en kansen creëren! Bij rust moet je gewoon met 5-0 voorstaan. Het waren 100% kansen. Vlak voor rust geven we een kans weg en je merkt dat de scherpte dan wat weg ebt. In de tweede helft konden we ons niet herpakken en wordt Gorecht gevaarlijker. Gelukkig stond Kevin (van der Meulen – AdeH) goed te keepen, anders wordt het al veel eerder spannend. Daarnaast verzuimden wij de beslissende 3-1 te maken en mochten van geluk spreken, dat die laatste bal van Gorecht, via de hand van Kevin, binnenkant paal en het hoofd van een speler die op de doellijn stond nog naast rolt. Misschien is dat het geluk dat een koploper soms kan hebben!” Daarnaast bleek trouwens dat naaste concurrent Drachtster Boys thuis verloor van d’ Olde Veste ’54 met 1-2 en is de Buitenposter voorsprong inmiddels gegroeid tot tien punten. Maar laten we niet te voorbarig zijn, want volgende week gaat Buitenpost op bezoek in Winsum, bij de gelijknamige hoofdmacht. En Winsum is – meestal – altijd lastig. Aanvaller Rolf Dijk gaf nog aan: “Eerst de blik op Winsum en weer hoge eisen aan ons zelf stellen!” Ik kan daar alleen maar op antwoorden: “Zo is het en dàt horen wij graag!”

Volgende week wacht competitieronde 22 en gaat Buitenpost dus op bezoek in Winsum. De wedstrijd op zaterdag d.d. 14 april 2018 op sportpark Schouwerzijlsterweg begint om 14.30 uur (Schouwerzijlsterweg 7A, 9951 TG  WINSUM). Ik zeg: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Joost Jesse Visser (76/Durk de Haan, 89/Martijn J. Douma), Danny Boersma, Robin Huisman de Jong, Aaron Boekhout, Berend Jan Schootstra, Rob Dijkstra, Rolf Dijk, Rik Weening, Rudmer Loonstra, Martijn van Roeden (60/Wim de Vries).
Opstelling Gorecht: Willem Bouwkamp, Robbert Oosterhuis, Rik van der Hem, Thijs Hekman, Rick Bruns, Hein van Marrum (46/Sjoerd Hoekstra), Roy Dobbinga (53/Bob Poorta), Twan Boersma, Robin Zuidema, Lloyd Jackson, Frank van der Veen (60/Remmert van Stempvoort).