Buitenpost – Groningen 1

Kampioen Buitenpost en VV Groningen sluiten af met remise, 1-1

BUITENPOST – Op een zonovergoten sportpark De Swadde sloten de kampioen van de Eerste Klasse E en de winnaar van de derde periode VV Groningen het seizoen 2017/ 2018 af. Het was warm en de grasmat kurkdroog. Vlak voor de winterstop troffen beide teams elkaar in Groningen, onder hele andere omstandigheden. In december was het guur; koud, harde wind en dikke buien met natte sneeuw. De Friezen lieten de Grunnegers geen kans. De uitslag was niet eens geflatteerd, 0-7. Voor de winterstop stond VV Groningen stijf onderaan, nu – na een uitstekende opmars – op een achtste plek op de ranglijst. Echter nog niet in veilige haven. Zoals jullie (waarschijnlijk  – AdeH) bekend, is het voor nacompetitie en directe degradatie al enkele weken ongekend spannend. Tot voor kort kwamen alle ploegen vanaf plek vier van de ranglijst hiervoor nog in aanmerking. De selectie van trainer Gert Haak, namens VV Groningen, snakte naar het einde, de mannen waren verre van fit. Op de bank zaten vandaag Wesley Walstra, Gregory Daalman, Jack Snell en keeper Abdelkarim Said Khajjouf. Voor de mannen van trainer René van der Weij is na het behalen van de titel bij Zeerobben in Harlingen enkele weken geleden de druk eraf. In de dug-out zaten Wim de Vries, jeugdspeler Halbe Elsenga, keeper Marvin Heidstra, alsook assistent-trainer Dorjan Berisha. Het arbitrale trio bestond vandaag uit arbiter B.F. Pleiter uit Groningen en zijn assistenten waren de heren E. Koning en J. Swart.

(door Anne de Haan)

Promovendus onder druk

Voor dat arbiter Pleiter omstreeks 15,00 uur deze middag voor het eerst op zijn fluitje blies, had de Pupil van de Week Menno Veenstra – verdediger bij Buitenpost JO10-1 – de Grunneger sluitpost Ivan Landlust feilloos gepasseerd. Sommige toeschouwers zochten deze middag een plekje in de schaduw langs de bosschages of op de PGH-tribune. Er waren (aldus een deskundige van het Bureau van Statistiek – AdeH) zo rond de tweehonderd supporters op het slotstuk afgekomen. De Groningers startten fel en zochten de aanval. Zo dook de snelle en technisch zeer vaardige Virgil Muller zomaar voor keeper Kevin van der Meulen op, maar de sluitpost voorkwam met een puike redding een achterstand voor de thuisclub. Amper een minuut later, toen een Buitenposter aanval was afgeketst, was het voor VV Groningen- captain Danny Harms al einde wedstrijd. Hij verstapte zich, zonder tegenstander en bal in de buurt, lelijk en moest al in de zevende minuut met een enkelblessure het strijdperk verlaten. Wesley Walstra kwam hem vervangen, die dat overigens prima deed. De andere acteurs maakten tijdens de blessurebehandeling door Buitenpost-verzorgster Tamara Huitema-Pater van de gelegenheid gebruik en lesten ondertussen hun dorst. Blijkbaar hadden de Groningers in de beginperiode het minst last van de warme omstandigheden en het keiharde en droge veld. Zo moest Buitenpost-verdediger Danny Boersma handelend optreden ten koste van een vrije trap toen aanvaller Tim van der Molen dreigde te ontsnappen. De vrije trap werd door de Groningen-middenvelder Jasper Ludema hard voor de goal langs voorgegeven, waarna de bal niet goed kon worden ingekopt door een Grunneger aanvaller. Het leverde verder geen gevaar op. Tussendoor waren er wel plaagstootjes van de thuisploeg, maar te miniem om te vermelden. VV Groningen was in het eerste half uur nogmaals levensgevaarlijk. Opnieuw was het Muller, die met een fantastische voetbeweging Buitenpost-verdediger Danny Boersma achter zich liet. Zijn voortzetting was echter minder, want hij schoot uiteindelijk voorlangs.

Buitenpost komt op voorsprong
Het rendement van de kampioen qua echte doelkansen was groot. Na een half uur mocht Buitenpost-verdediger Joost Jesse Visser zo maar opstomen. Zijn actie was uitstekend en zijn voorzet zowaar nóg mooier! Spits Rudmer Loonstra hoefde slechts in te koppen en via de keeper en de lat, plofte de bal achter de doellijn binnen; 1-0. En daar schrokken de Groningers van. Een minuut later probeerde Rob Dijkstra het eens van afstand, maar keeper Landlust kende geen problemen. Aan de andere kant kreeg Tim Rosema een rebound na een klutssituatie in het Buitenposter strafschopgebied, maar zijn poging werd geblokt voordat er enig gevaar kon ontstaan. Vlak voor het rustsignaal van de onopvallend acterende arbiter, gaf Groningen-speler Curvin Selassa nog onbedoeld een corner weg, maar ook deze leverde verder geen gevaar op voor het doel van de grote Grunneger doelman Landlust. Ruststand derhalve, 1-0.

Geen wisselingen in de rust aan beide zijden
Beide teams kwamen ongewijzigd uit de kleedbox. De Grunnegers met snode plannen, want na vier minuten was het wederom Muller, die via keeper Van der Meulen en de lat over schoot. Buitenpost zat na de voorsprong beter in de wedstrijd. Tegenstander VV Groningen kraakte inmiddels aan alle kanten, maar bleven dapper overeind. Zo schoot Buitenpost-captain Berend Jan Schootstra over, na een assist van Martijn van Roeden. Aan de andere kant moest keeper Van der Meulen ingrijpen na een poging van Van der Molen, de Buitenposter sluitpost faalde niet en redde fantastisch. Toen na bijna twintig minuten na rust een schot van Buitenposter Rolf Dijk smoorde in de Groninger defensie, leken de batterijen aan beide zijden langzaamaan leeg te raken. Het kurkdroge veld, de temperatuur, de felle zon en een lang seizoen eisten in de laatste competitiewedstrijd hun tol. Buitenpost-trainer Van der Weij bracht een verse kracht in de persoon van Wim de Vries binnen de lijnen. Martijn van Roeden mocht, in voorlopig zijn laatste wedstrijd voor Buitenpost, met een staande ovatie naar de kant. De blonde aanvaller studeert in Groningen en komt volgend seizoen uit voor PKC’83.

VV Groningen krijgt waar het voor kwam en maakt gelijk
Nadat ook Rik Weening naar de kant mocht ten faveure van good-old Dorjan Berisha, werden de mouwen nogmaals opgestroopt. Geheel tegen de verhouding in echter, viel het doelpunt aan de andere kant. Aanvaller Giovanni Salvo was de schutter, keeper Van der Meulen was kansloos, 1-1, Met nog een kwartier te gaan wisselde trainer Haak vlak achter elkaar nog tweemaal. Bij de Groningers waren er inmiddels meerdere spelers die op hun tandvlees nog even door moesten. Eerst mocht Jackie Venema naar de kant voor Jack Snell en twee minuten later mocht ook Aksanti Kalswe strompelend naar de kant. Voor hem kwam Gregory Daalman binnen de lijnen. De krachten vloeiden verder, vooral de Groningers snakten naar het eind, maar knokten dapper door om een gelijkspel over de streep te zetten. De overwinning leek toch naar de kampioen te gaan, toen Buitenpost-middenvelder Dijkstra spits Loonstra vrij voor de goal zette. Loonstra’s vizier stond niet scherp genoeg meer, hij schoot via de buitenkant van de paal naast. In de slotfase probeerde captain Schootstra het nogmaals, maar zijn poging ontbeerde voldoende kracht. Gescoord werd er niet meer, toen arbiter Pleiter de wedstrijd beëindigde, gingen de handen bij de Groningers omhoog. Handhaving was veilig gesteld en er lonkt een toetje dat nacompetitie heet. Niet voor degradatie, maar voor eventuele promotie! Eindstand 1-1.

Zondagmorgen met Van der Weij
“We wilden allemaal écht goed afsluiten. Het dramatische veld, de warmte, en een tegenstander die een punt nodig had, waren omstandigheden waardoor dat niet gelukt is. Met de kans voor Rudmer (Loonstra – AdeH) had het nog gekund. Na het behalen van de titel bleek het moeilijk om de echte focus weer te vinden. Toch mogen we, nee moeten we, vooral blij en trots zijn op onze prestaties. Kampioen van de Eerste Klasse E, geweldig toch? Natuurlijk ben ik teleurgesteld over de laatste drie wedstrijden, maar iedere keer wanneer ik bij vrouw en kinderen thuiskom en naar de stand kijk, dan kan ik heel snel relativeren en krijg ik wel weer een grote glimlach op mijn gezicht. We zijn wél gewoon kampioen geworden, dat hebben we toch maar even met z’n allen geflikt! Ik ga in de vakantie eens rustig nadenken over het te volgen strijdplan in het nieuwe seizoen. Er worden wél andere ingrediënten gevraagd volgend seizoen. Aan de andere kant: we zijn kampioen geworden met een prima speelwijze, het paste helemaal bij ons. We zullen het zien!”

Inmiddels is bekend geworden, dat Folkert van Dongera van Be Quick Dokkum volgend seizoen bij de Blauwkes speelt. Hij was er aanvoerder en is een veelzijdige middenvelder met veel diepgang en scorend vermogen. Daarnaast is hij kopsterk.
Voor verdere activiteiten (o.a. de Blauwke-familiedag – AdeH) en voorbereiding op het nieuwe seizoen op een hoger niveau kunnen jullie de website raadplegen! Ik zeg alvast: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Aaron Boekhout, Danny Boersma, Robin Huisman de Jong, Joost Jesse Visser, Rob Dijkstra, Berend Jan Schootstra, Martijn van Roeden (66/Wim de Vries), Rudmer Loonstra, Rik Weening (73/Dorjan Berisha), Rolf Dijk.
Opstelling VV Groningen: Ivan Landlust, Nordin Philipsen, Danny Harms (12/Wesley Walstra), Jackie Venema (77/Jack Snell), Jasper Ludema, Curvin Selassa, Tim van der Molen, Tim Rosema, Virgil Muller, Aksanti Kalswe (79/Gregory Daalman), Giovanni Salvo.
Aantal toeschouwers: 197
Scoreverloop: 31. Rudmer Loonstra (1-0), 75. Giovanni Salvo (1-1).

Foto’s van Hans Zwamborn, ook op www.kiepie.nl

 

Overig nieuws
Bekijk al het nieuws uit het archief »
Sponsoren
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor