Buitenpost JO19-2 – Opende JO19-1d

Buitenpost JO19-2 morele winnaar na doelpuntrijk gelijkspel

Het seizoen is inmiddels al een tijdje op gang, en het ging Buitenpost JO19-2 nog niet voor de wind. Na een onnodige uitschakeling in de bekerpoule, volgde een al even lastige competitiestart: er werd gestart met onnodig puntverlies tegen Grijpskerk (3-3). De week erop speelden we in Houtigehage tegen een zeer fysiek sterk SJO SVH/TFS JO19-1, na een uur stond er een keiharde 5-0 op het scorebord, maar op miraculeuze wijze werd er nog teruggeknokt tot 5-4. Daarna volgde een terecht verlies tegen de aanstaande kampioen TLC JO19-1 (5-2). Toch was het spel tijdens deze drie wedstrijden van een behoorlijk niveau, alleen stonden we steeds aan de verkeerde kant van de score. Na een enorme zeperd tegen Be Quick Dokkum JO19-2 (1-4), gingen we dan eindelijk punten pakken. De Wilper Boys JO19-1 en Marum JO19-2 werden met respectievelijk 14-2 en 7-0 huiswaarts gezonden. De uitslagen gecombineerd met het spel bood perspectief.
Vandaag moesten we het dan laten zien tegen het hoog geklasseerde Opende JO19-1, een ploeg die tot dusver één keer gelijk speelde en verder alles won. We waren dus gewaarschuwd. Op deze vroege zaterdagmorgen ontbraken Noer Hussain (enkelblessure) en Lars Vellinga (familieweekend). Zij werden met verve vervangen door Wiepke Jan Terpstra en Rudmer Banga uit B2 (waarvoor dank).

Er leek zich een mooie gelijkopgaande wedstrijd te ontspannen, beide ploegen wilden van achter uit opbouwen. Na een minuut of 10 spelen stond de Peender spits opeens vrij voor Blauwkes-doelman Richard Zwaagstra: 0-1. Gezien het spelbeeld niet terecht, maar de feiten waren keihard. Buitenpost ging echter niet bij de pakken neer zitten en antwoordde meteen. Het was Daniël Postma die na een mooie actie alleen voor de doelman kwam, helaas voor Postma had deze een knappe redding in huis en werd het niet 1-1. Nog geen twee minuten later was het al 0-2. Een foute inspeelpass werd onderschept en de spits schoot van twintig meter prachtig raak, Zwaagstra was kansloos. Opende rook bloed en maakte vrijwel meteen ook 0-3. Wederom niet kordaat ingrijpen achterin gaf de nummer 10 van Opende de kans om uit te halen. Met een prachtige stift leek hij de wedstrijd al na 20 minuten beslist te hebben: 0-3. Na dit moment kakte Buitenpost even in en leek het rijp voor de slacht. Goed verdedigend werk van de backs Romano Roskammer en Rienk Schootstra en het centrum bestaand uit Siebrand Fokkema en gelegenheidsvoorstopper Daan Zorgdrager zorgde ervoor dat Opende niet nog verder uitliep. Ook doelman Zwaagstra had nog enkele puike reddingen in huis. Toch was het na 40 minuten 0-4 en leek het echt voorbij. (met nadruk op leek: blijf lezen!!) Een groot misverstand achterin maakte het wel heel eenvoudig voor de spits. De verslagenheid en het ongeloof waren groot, want we waren vandaag immers zo voortvarend gestart en ongelooflijk gemotiveerd. 40 minuten gespeeld en al 0-4 achter, wat moest dat nou worden? Buitenpost toonde veerkracht door nog voor rust 1-4 te maken. Een vrije trap op de middenlijn werd door Postma van links naar rechts gecrosst naar Thom Lourens, deze nam de bal perfect aan en trok hem strak voor. Nummer 10 Jorrit Hansma had een geweldige loopactie in huis om aan de aandacht van zijn mandekker te ontsnappen en kon binnen tikken: 1-4. Kon het dan toch nog? 1-4 was in ieder geval de ruststand, en met zo’n doelpunt vlak voor het rustsignaal ga je toch net even wat lekkerder naar binnen. Het was een slopende eerste helft geweest, met veel strijd en (soms) goed voetbal. Toch stonden we ruim achter, konden we dit nog omdraaien?

Tijdens de rust bleek dat de groep ongelooflijk gemotiveerd was en dat men er nog altijd in geloofde. Dit werd ook meteen na het beginsignaal van de tweede helft duidelijk gemaakt. Binnen 10 seconden had Daniel Postma de 2-4 op zijn schoen, maar wederom vond hij de keeper op zijn weg. De kansen bleven komen, maar hij wilde maar niet goed vallen. Buitenpost zat er vol op en drukte Opende terug tot aan eigen zestien. Zodra Opende dreigde uit te breken waren er meteen twee verdedigers die er op klapten en direct de bal terugveroverden. Verdedigend was het kunst-en vliegwerk. Beuken, tackelen en sliden, het was allemaal aanwezig in overvloede. Buitenpost straalde uit dat men er vol voor wilde gaan, en dat deed het ook. Na 55 minuten was daar een verre inworp van de ingevallen Wiepke Jan Terpstra op Thom Lourens. Lourens draaide goed weg bij zijn man en schoot met zijn linker niet overtuigend in. Toch had de doelman dusdanig veel moeite dat hij een rebound moest toestaan. Op precies de goede plek stond Sieger Wilson Fokkema om alsnog de 2-4 aan te tekenen. De bal werd meteen uit het netje gehaald en weer richting de middenlijn gesprint. Kans na kans, maar hij wilde maar weer niet vallen… Uit een spaarzame counter tekende Opende toch weer voor 2-5. Hetzij enigszins gelukkig, maar die tellen ook. Het leek over en uit voor Buitenpost. Met nog 20 minuten op de klok een achterstand van drie doelpunten… Wat hierna gebeurde is met geen pen te beschrijven. In minuut 76 was het raak. Rudmer Banga kwam goed in de bal, draaide prachtig open en stuurde Daniel Postma diep. Postma passeerde twee man en ramde kiezelhard raak: 3-5. Kon het dan nog? Buitenpost ging alles of niets spelen: Hansma schoof door naar de spits en absolute uitblinker Daan Zorgdrager ging op het middenveld spelen. Aanvoerder Niels Wiersma pepte zijn mannen nog een keer op en dat had effect. Na 79 minuten kreeg Buitenpost een vrije trap op zo’n 25 meter van het doel. Een domme overtreding van Opende bood Buitenpost deze kans. Het is helemaal een domme overtreding vanuit Opende-perspectief als je je realiseert dat Buitenpost beschikt over het linkerbeen van Daniel Postma, die dit seizoen al 6 keer raak schoot uit een vrije trap. En ook nu was het weer raak: 4-5! Een welbekende zwabberbal was de keeper te machtig en sloeg tegen de touwen! Met nog 10 minuten + blessuretijd te gaan kon het nog steeds! De wedstrijd begon zijn tol te eisen, Zorgdrager en Fokkema kregen kramp maar moesten op hun tanden bijten en doorgaan. Als gevolg van de vermoeidheid kreeg Opende ook weer kansjes. Na 88 minuten kroop Buitenpost door het oog van de naald. Twee aanvallers kwamen op keeper Zwaagstra af. Balletje breed, open doel, over. Zwaagstra haalde als een malle de bal uit het vangnet en trapte uit. Er was nog maar weinig tijd om er een puntje uit te slepen. Na 91 minuten werd Hansma diepgestuurd door Wiersma, Hansma schudde twee man af en haalde uit…. Hij raakt de bal echter compleet verkeerd waardoor de kans verkeken lijkt. Lourens liep echter goed mee en tikte al vallend met een hakje de 5-5 binnen!!! Het feest was compleet. De spelers, de fans, de leiding, de tegenstander: iedereen werd gek! Na 93 minuten floot de goed leidende scheidsrechter van der Veen af en stortte iedereen ter aarde. Opende omdat ze teleurgesteld waren, Buitenpost omdat ze alles hadden gegeven.

Het was een geweldige slijtageslag. Buitenpost vocht letterlijk voor elke bal. Overal lag iemand voor om te blokken. Wij als leiding hebben genoten van de geleverde strijd. Compliment voor iedereen, alle 13 spelers hebben vandaag A L L E S gegeven. Hier kunnen we verder mee!

• Wedstrijd: MASV - Buitenpost
  • Datum: 06-04-2024
  • Aanvang: 18:00