Buitenpost – Noordscheschut 1

Buitenpost stelt teleur en houdt slechts punt over, 1-1

BUITENPOST – Afgelopen zaterdag het derde duel in de Eerste Klasse E gespeeld, Buitenpost – Noordscheschut sierde het affiche. Gastheer Buitenpost kende een flitsende start en won zijn eerste twee duels, de Drentse gasten hadden uit beide voorgaande duels slechts een punt behaald. Dan weet je vooraf, dat de tegenstander gebrand zal zijn om de eerste overwinning over de streep te trekken. En hoe maakt dan niet zoveel uit. Omstreeks 14.30 uur werd afgetrapt op het Buitenposter hoofdveld van sportpark De Swadde. Op de bank bij Buitenpost zaten naast reservekeeper Marvin Heidstra, ook middenvelder Durk de Haan, verdediger Wim de Vries en aanvaller Rik Weening. Jorrit Terpstra ontbrak nog steeds door een knieblessure. Bij Noordscheschut zaten Aron Boer, Gio Maulany en Jeffrey Koster op de bank. Het arbitraal trio van de middag bestond uit arbiter de heer E.M. van der Hoek uit Assen en zijn assistenten de heren R.C. Cadogan en J. Wesseling.

(door Anne de Haan)

Voorafgaand aan het duel was er een minuut stilte voor oud-voorzitter Henk Verver. Hij was na een kort ziekbed in zijn woonplaats Groningen overleden. Nadat pupil van de week Elaine de Vries haar shoot-out feilloos had binnengeschoten, gaf arbiter Van der Hoek het startsignaal. En wederom was Pluvius van de partij. Regen, regen en nog eens regen. Het verschil met vorige week in Haren (Gorecht – Buitenpost 1-4) was, dat het zo nu en dan een paar minuten droog was! Toch had consul Henk Kuiper het hoofdveld van sportpark De Swadde terecht akkoord bevonden en kon er worden afgetrapt.

Noordscheschut toont gedrevenheid
En dat deed de thuisploeg met alle goede bedoelingen. Zo was er na bijna vijf minuten een mooie solo van aanvoerder Berend Jan Schootstra, die uiteindelijk uitmondde in een corner. De corner van Joran Olijve werd afgelegd op libero Robin Huisman de Jong, die zijn knal geblokt zag worden. Een voorzet van Martijn van Roeden werd enkele minuten later door Olijve over gepegeld. Daarna volgde eerst een prachtige pass van verdediger Danny Boersma op Schootstra en daarna een subtiel steekballetje van Schootstra op Rudmer Loonstra. Door de gladde grasmat kreeg de bal iets teveel snelheid en kon Noordscheschut-keeper Wiebe Zinger verder gevaar voorkomen. En toen kwam de dertiende minuut, die Buitenpost de gehele wedstrijd zou achtervolgen. Boersma greep niet in en Buitenpost-keeper Kevin van der Meulen zag er ook niet goed uit. Noordscheschut-aanvaller Lauren Lanning profiteerde: 0-1. En – zo leek het aan de zijlijn – Buitenpost dacht, dat het wel goed zou komen. Een voorzet van Van Roeden werd door Rolf Dijk met de hak naast getikt en aan de andere kant mochten de Blauwhemden zich na ruim een kwartier gelukkig rekenen dat een slippertje van Huisman de Jong niet werd afgestraft door Noordscheschut-middenvelder Nick Koster. Na de Drentse voorsprong hoefden de gasten natuurlijk ook niet zo nodig aan te vallen. De nadruk lag op verdedigen en men voerde dat uitstekend uit. Buitenpost had er deze middag geen goed antwoord op. “Ons spel was niet goed vandaag, we maakten vaak verkeerde keuzes en we hadden het lastig om onze spitsen te bereiken. Dit kwam ook door Noordscheschut, dat prima stond te verdedigen,” aldus Buitenpost-trainer René van der Weij een dag later. Arbiter Van der Hoek leek het allemaal zo nu en dan ook even kwijt te zijn. Zo kreeg schutter Lanning geel, waar Koster de boosdoener was na een overtreding op Buitenpost-captain Schootstra (- AdeH).

Buitenpost zoekt, maar vind (nog) niet
Buitenpost probeerde het wel, maar stuitte keer op keer op de stug verdedigende Drenten. Daarnaast had de thuisploeg ook zeker de pech, dat Noordscheschut-keeper Wiebe Zinger vandaag een (hinderlijke) sta-in-de-weg was. Hij verkeerde in uitstekende vorm. Nadat arbiter Van der Hoek eerst nog een zuivere overtreding op Schootstra wegwuifde, mocht Buitenpost-libero Huisman de Jong mee opstomen. Uiteindelijk mocht hij met zijn linker been aanleggen, maar keeper Zinger redde prima ten koste van een corner. Even later werd een voorzet van Van Roeden geblokt en mocht Olijve aanleggen. Zijn poging verdween naast, zodat Zinger niet in actie hoefde te komen. Zo drong Buitenpost wel aan, maar was het zoeken naar een opening in de Drentse defensie. En die defensie hield stand in de eerste helft. Ook een vrije trap – na een overtreding van Noordscheschut-verdediger Robert Benjamins op Buitenpost-aanvaller Rolf Dijk – van Huisman de Jong leverde voor de ploeg van trainer Van der Weij niet het gewenste resultaat. De bal vloog een half metertje over de kruising van de Drentse sluitpost. En dus kwam er voor Buitenpost een vervelende ruststand op het scorebord, 0-1.

Noordscheschut meer en meer met rug tegen de muur
Zoals al eerder aangegeven, Buitenpost was de bovenliggende partij. Dat bleek zeker in de tweede helft, toen de Drentse opponent slechts sporadisch in het Buitenposter strafschopgebied opdook. De sfeer in het veld – en ook op de tribune (AdeH) – werd wat grimmiger. In het veld lieten enkele tegenstanders zien echter slecht te kunnen toneelspelen. De Asser arbiter had er wel wat meer tegen mogen optreden. In sommige duels werd er hevig geschreeuwd, maar na het fluitsignaal van de arbiter bleek men totaal geen last te hebben en hoefde de Eerste Hulp niet te verschijnen. Vlak na rust probeerde Schootstra het van afstand, maar richtte hij te hoog. Na een overtreding van Noordscheschut-verdediger Benjamins op Schootstra, had ook Huisman de Jong zijn vizier niet scherp gesteld. Hij schoot vijf minuten na rust vanaf een meter of vijfentwintig hoog over. Weer vijf minuten later incasseerde Huisman de Jong een gele prent, nadat hij een tegenaanval middels een lichte overtreding onderbrak. Nadat bij de afhandeling van deze overtreding Noordscheschut-aanvaller Danny Kiekebelt verbaal bleef tegensputteren verdween ook hij – geheel terecht – in het boekje van arbiter Van der Hoek. Ondanks de Drentse voorsprong illustreerde de volgende gele kaart – nu voor Arend Schonewille – wel een beetje de onmacht. Schonewille presteerde het om na een fluitsignaal van de arbiter de bal nog eens extra weg te schieten. Met nog een half uur te gaan begon het ‘verhaal Zinger’. De Noordscheschut-keeper groeide uit tot de Drentse uitblinker en zijn ploeggenoten mochten trots op hem zijn. Een vrije trap van Dijk werd door middenvelder Rob Dijkstra goed ingekopt, maar Zinger redde uitstekend. In de contra-attack kreeg verdediger Boersma geel toen hij Noordscheschut-aanvaller Kiekebelt de doorgang belette. Hierna greep trainer Van der Weij in en mocht Van Roeden naar de kant ten faveure van Durk de Haan en een paar minuten later mocht ook Boersma gaan rusten. Wim de Vries was zijn vervanger.

Buitenpost op de valreep naar gelijk spel
Met nog een kwartier te gaan werd de Drentse voorsprong bijna door eigen verdediger Roy Hooijer te niet gedaan maar zijn inzet verdween ternauwernood naast zijn eigen goal. Dit nadat keeper Zinger onder een voorzet van Buitenpost-verdediger Aaron Boekhout door ging en Hooijer een aanvaller in zijn rug wist. Zo was het billenknijpen voor de gasten, maar bleef het voor de thuisploeg ook oppassen voor een snelle counter. Toen Noordscheschut toevallig nog eens counterde was Buitenpost-keeper Van der Meulen alert voordat de opgelopen schade kon worden vergroot. Ook trainer André Mulder wisselde hierna. Schonewille, hevig op zoek naar een tweede gele kaart, werd waarschijnlijk uit voorzorg naar de kant gehaald. Aron Boer heette zijn vervanger. Na een overtreding van Benjamins op Buitenposter Loonstra, werd een vrije trap van Huisman de Jong geblokt en gaf diezelfde Benjamins even later met het hoofd nog een corner weg, voordat verder gevaar ontstond. Een prima actie van Dijk, leverde even later slechts een doeltrap op. Met nog zes minuten te gaan, mocht ook verdediger Boekhout naar de kant. Aanvaller Rik Weening kwam in het veld om zo nog voor extra druk op Noordscheschut-keeper Zinger te zorgen. De kletsnatte mouwen werden nogmaals opgestroopt en Buitenpost-keeper Van der Meulen wachtte al op het sein van trainer Van der Weij om mee naar voren te gaan. Eerst was er nog een poging van Schootstra, die na een klutssituatie in het vijandig strafschopgebied hoog over schoot. Hierna kreeg keeper Zinger nog een gele kaart wegens tijdrekken, waarna het scorebord negentig minuten aangaf. Met andere woorden: de extra tijd was ingezet. Middenvelder Dijkstra zette voor en Loonstra leek de gelijkmaker eindelijk binnen te werken. Met een uiterste inspanning redde Noordscheschut-keeper Zinger werkelijk geweldig, maar wel ten koste van een corner. En deze laatste corner werd Noordscheschut fataal. Zijn collega-keeper Van der Meulen maakte ‘oorlog’ er ontstond een klutssituatie, waarna de bal voor de voeten van spits Loonstra belandde. Hij haalde uit en via de Drentse verdediger Benjamins verdween de bal over de lijn, 1-1. Even was er zelfs nog hoop op meer voor de thuisploeg, maar de tijd was te gering. Arbiter Van der Hoek maakte aan de regenachtige voorstelling een einde, eindstand 1-1.

Van der Weij reëel in zijn analyse
“Het is aan ons om die muur te breken. Dat is gister niet goed gelukt. Daarbij komt dan nog, dat keeper Zinger fantastisch stond te keepen. Hij heeft zeker drie doelpunten voorkomen. We hebben er alles aangedaan. Ook door de wisselspelers in te brengen, vol op de aanval. Gelukkig valt dan de gelijkmaker nog, het was zeker loon naar werken. Terecht, daar kan – ook Noordscheschut – zich waarschijnlijk wel in vinden. We waren niet geweldig, maar wel de gehele wedstrijd beter. Noordscheschut was voor een punt gekomen en dat is hun gelukt.” Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen Balk, daarna volgt Drachtster Boys uit. Geen tijd om de kop te laten hangen. Hard werken en de kop d’r voor!

Volgende week, d.d. 14 oktober a.s., de vierde ronde in de competitie. Dan gaat Buitenpost op bezoek in Balk, waar de plaatselijke hoofdmacht de gastheer is. De wedstrijd op Voetbalcomplex De Wilgen (Westein 45, 8561 CA BALK) begint om 14.30 uur. Balk bezet de tiende plek op de ranglijst en heeft drie punten. Er werd verloren bij Zeerobben (2-1, AdeH), gewonnen tegen Groningen (3-1, AdeH) en verloren bij PKC’83 (4-0, AdeH). Door het gelijke spel tegen Noordscheschut heeft Buitenpost de koppositie af moeten staan aan Drachtster Boys en nieuwkomer Zeerobben. Een wijze les is, dat een tegenstander nooit onderschat mag worden en je vanaf minuut één uiterst geconcentreerd en gedreven dient te zijn! Tóch zeg ik, óók nu weer: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Danny Boersma (70/Wim de Vries), Joost Jesse Visser, Berend Schootstra, Joran Olijve, Rudmer Loonstra, Rob Dijkstra, Martijn van Roeden (66/Durk de Haan), Aaron Boekhout (84/Rik Weening), Rolf Dijk, Robin Huisman de Jong.
Opstelling Noordscheschut: Wiebe Zinger, Robert Benjamins, Kevin van Dalen, Dennis Hooijer, Roy Hooijer, Danny Kiekebelt, Nick Koster, Jos Kroezen, Lauren Lanning, Arend Schonewille (78/Aron Boer), Rick Veldman.

Aantal toeschouwers: 174
Gele kaart: Robin Huisman de Jong en Danny Boersma (Buitenpost), Danny Kiekebelt, Arend Schonewille en Wiebe Zinger (Noordscheschut).

Scoreverloop: 13. Lauren Lanning (0-1), 93. Rudmer Loonstra (1-1).

• Wedstrijd: Heino - Buitenpost
  • Datum: 21-04-2024
  • Aanvang: 14:00