Buitenpost – Oranje Nassau 1

Buitenpost stuurt Oranje Nassau zonder punten naar huis, 1-0

BUITENPOST – Wedstrijd nummer acht stond op het programma van afgelopen zaterdag: Buitenpost – Oranje Nassau sierde het affiche in de Eerste Klasse E. Fans van beide ploegen weten van de eerdere confrontaties in de Eerste Klasse, dat het altijd spannende wedstrijden zijn met vaak een gering kwaliteitsverschil. De score wil in Buitenpost nog wel eens wat afwijken in het thuisvoordeel ….. Dit keer speelde het duel zich af op het Buitenposter kunstgras. De hevige regenval ’s ochtends kon het hoofdveld niet meer aan. Jammer, vonden ook de Grunnegers, maar het was niet anders. De Blauwkes waren dus vandaag gastheer op sportpark De Swadde van de hoofdmacht van de Christelijke Voetbal Vereniging Oranje Nassau. Een strijd tussen de nummers twee en vijf van de ranglijst met een verschil van drie punten. Beide ploegen hadden een overwinning nodig, Buitenpost om in het spoor van koploper Drachtster Boys te blijven en tegenstander Oranje Nassau om bij de top aan te haken. Mooie ingrediënten voor deze onderlinge strijd! In de dug-out bij Buitenpost zaten naast reservekeeper Marvin Heidstra, Wim de Vries, Jorrit Terpstra, Rik Weening en Durk de Haan. Rob Dijkstra en Berend Jan Schootstra startten na blessureperikelen weer in de basis. Bij Oranje Nassau zaten naast keeper Niels Stenekes, ook Ruud Grol, Ali Hussein Al Jaffar en Michel Koopman op de bank. Omstreeks 14.30 uur werd er afgetrapt, de wedstrijd stond onder leiding van arbiter Nick Wenneker uit Vorden (22 jaar) en zijn assistenten de heren Robert Kunst uit Nijmegen en Martijn T. de Leest uit Deventer.

(door Anne de Haan)

Buitenpost begint voortvarend
Na het eerste fluitsignaal van arbiter Wenneker, gaf Pupil van de Week Lennart Kleefsman (JO11-2) het goede voorbeeld. Hij liet keeper Erwin Heidekamp van Oranje Nassau kansloos. Na deze prima start ontspon zich best een aardig duel waarin beide teams lieten zien bij de top van deze Eerste Klasse E te behoren. Beider defensies hielden de deuren gesloten en gaven – ondanks de aankomst van de Goedheiligman – weinig tot geen mogelijkheden cadeau. De wind deed daar overigens ook geen goed aan, in combinatie met de snelle ondergrond. Zo merkte een supporter op, dat het meeste gevaar vanmiddag wel eens uit dode spelmomenten zou kunnen komen. En deze vriendelijke meneer zou daar nog gelijk in krijgen ook. Zo kwamen in de beginfase de mogelijkheden door een vrije trap van Buitenposter Rolf Dijk, die slechts een corner opleverde. Uit een nieuwe corner kreeg Joran Olijve een mogelijkheid, maar zijn poeier werd door keeper Heidekamp onschadelijk gemaakt. Aan de andere kant creëerde Groninger Joël Wagenaar een mogelijkheid na een onmogelijke bal van achteruit. Het Buitenposter slot op de deur, Robin Huisman de Jong, redde prima voordat er meer gevaar kon worden gesticht.

Stadjers pakken initiatief, defensies blijven prima overeind
Buitenpost-keeper Kevin van der Meulen moest ook aan de bak. Hij redde na een poging van Erolind Derguti ten koste van een corner. Na de tweede corner van diezelfde Derguti kopte Wassenaar prima in, maar de kopbal smoorde in de Friese defensie. En dat waren eigenlijk de eerste vijfentwintig minuten. In het volgende kwartier was er eigenlijk geen echte kans of mogelijkheid te noteren. Er was nog een poging van de actieve Derguti, die de juiste richting ontbeerde en een voorzet aan de andere kant van Dijk, kon door de Grunneger defensie eenvoudig worden verijdeld. Vlak voor de thee leek de thuisploeg op weg naar een voorsprong, maar een uitstekende combinatie tussen captain Schootstra en middenvelder Dijkstra leverde slechts een corner op. Zo had het Oranje Nassau van oud Buitenpost-trainer Patrick Zwart het laatste half uur wat meer initiatief. Veel leverde dat overigens niet op, want beide defensies en sluitposten hadden hun zaakjes prima op orde en bleven eenvoudig overeind. Ruststand tussen beide kemphanen derhalve, 0-0.

Het vuur wordt aangestookt ….
Na de warme thee brachten beide coaches nog geen wijzigingen in hun teams aan. Het doel van Oranje Nassau was gelijk duidelijk. De Grunnegers gaven meteen gas en Melle Kuipers zette gevaarlijk voor. Buitenpost-keeper Kevin van der Meulen was echter alert en onderschepte de voorzet, voordat verder gevaar kon worden gesticht. Een volgende poging van Rhobin Brander namens Oranje Nassau vloog enkele minuten later over. Hierna kwam er wat meer actie …. Na een protestactie van Derguti bij arbiter Wenneker, was de baas op het veld onverbiddelijk. Het betekende geel voor de Grunneger en gelijk ook wat meer gif in de wedstrijd. Buitenpost-captain Schootstra was even later de volgende die over de schreef ging. Ook voor hem betekende het een gele kaart. Toen even later Rudmer Loonstra op avontuur ging, kwam de Buitenpost-aanhang overeind. Na goed doorzetten leverde het slechts een corner op, die verder zonder gevolgen bleef. Toen aan de andere kant Derguti een corner mocht nemen, kwam de afgeslagen bal voor de voeten van Wagenaar, die naast schoot. Ook enkele mogelijkheden van de 19-jarige Ruendel Martina leverden geen doelpunt op, met name door prima ingrijpen van keeper Van der Meulen (2x) en captain Schootstra.

Vrije trap Huisman de Jong bezorgt Blauwkes de zege
Hierna greep Buitenpost-trainer René van der Weij in. Spits Loonstra mocht naar de kant en Jorrit Terpstra was zijn vervanger. Voor de Blauwhemden telde eigenlijk alleen maar de winst tegen hun oud-trainer Zwart. Maar zijn ploeg liet zich niet gemakkelijk kloppen vandaag. Verdediger Melle Kuipers ontving een gele kaart, nadat hij Dijk met handen en voeten afstopte. De vrije trap van Joran Olijve leverde via keeper Heidekamp een corner op. Diezelfde Olijve kreeg een rebound na de corner van Dijk, maar hij had het vizier niet op scherp gesteld. Toen even later Dijk ten val werd gebracht net buiten het strafschopgebied mocht Buitenpost een vrije trap nemen. Huisman de Jong haalde de trekker over. Op schitterende wijze knalde hij de bal via de vingertoppen van keeper Heidekamp vloog de bal in de kruising, 1-0. En dat vroeg natuurlijk om een reactie van trainer Zwart van Oranje Nassau. Beide teams hadden gezien de klassering immers maar één opdracht en dat was: winnen! Zwart stuurde zijn wissels uit de dug-out voor de warming-up. Olijve was de volgende naam, welke in het boekje van arbiter Wenneker verdween, na het onderbreken van een aanval van Oranje Nassau. Met nog ruim tien minuten te gaan werd een prima vrije trap van Olijve doorgekopt door maatje Terpstra, waarna Dijk net te kort kwam om de bal binnen te werken. De bal verdween langs de verkeerde kant van de paal, naast. Voor Oranje Nassau schoot Brander na een corner nog hoog over, waarna trainer Zwart in enkele minuten zijn wissels inbracht. Brander, Blaauw en Van der Meulen mochten gaan douchen, respectievelijk Ali Hussein Al Jaffar, Ruud Grol en Michel Koopman waren hun vervangers. Bij Buitenpost mocht Olijve gaan rusten en kwam Wim de Vries voor hem in het veld. In de laatste minuten moest zowel de Buitenposter defensie als de laatste linie bij de Groningers nog alert zijn, maar Oranje Nassau was verslagen. De Buitenposters kregen nog een geweldige mogelijkheid via captain Schootstra, maar keeper Heidekamp tikte zijn uitstekende knal prima over de lat. Het vergrootten van de score zou misschien ook wat te veel van het goede zijn geweest. Eindstand 1-0 in Buitenposter voordeel.

Van der Weij analyseert
“Ik ben uiteraard zeer blij met de overwinning tegen een sterke tegenstander. Oranje Nassau is niet goed gestart, maar hebben – ook zichtbaar – het team nu op de rails staan. Beide teams waren erg aan elkaar gewaagd. De defensies stonden goed en waren sterk. Daarom waren er niet veel kansen voor beide partijen. Door een fantastische vrije trap scoren we en krijgen daarna wat meer ruimte door de risico’s, welke zij nemen. Een extra doelpunt was echter niet terecht geweest, wanneer je na de verhoudingen kijkt in het veld”, was Van der Weij een dag later heel reëel. “We hebben ons in ieder geval gerevancheerd na de wedstrijd tegen VEV ’67 in Leek (4-1 verlies – AdeH). Daarnaast werd er gelijk gespeeld thuis tegen Noordscheschut. Als je naar de ranglijst kijkt, mag ons dat dus niet gebeuren. Laat dat duidelijk zijn!” En daar heb ik helemaal-nul-niks-noppes aan toe te voegen!

Volgende week, d.d. 25 november a.s., volgt wedstrijd nummer 9. Een echte streekderby staat op het programma: Be Quick Dokkum– Buitenpost. Aanvang 15.00 uur op sportpark ’t Tolhùs, in Dokkum (Tolhuispark 3, 9103 SN  DOKKUM) begint om 15.00 uur. Ik zeg: KOMT ALLEN naar Dokkum! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Danny Boersma, Joost Jesse Visser, Berend Jan Schootstra, Joran Olijve (85/Wim de Vries), Rudmer Loonstra(68/Jorrit Terpstra), Rob Dijkstra, Martijn van Roeden, Aaron Boekhout, Rolf Dijk, Robin Huisman de Jong.
Opstelling Oranje Nassau: Erwin Heidekamp, Melle Kuipers, Daan Wijma, Joshua Ottens, Thijs van der Meulen (81/Koopman), Joël Wagenaar, Erolind Derguti, Ruendel Martina, Rhobin Brander (80/Ali Hussein Al Jaffar), Max Blaauw (83/Ruud Grol), Erwin Pompstra.

Aantal toeschouwers: 195
Gele kaart: Erolind Derguti en Melle Kuipers (Oranje Nassau),  Berend Jan Schootstra en Joran Olijve (Buitenpost).
Scoreverloop: 73. Huisman de Jong (1-0).

Foto’s van Hans Zwamborn, ook op www.kiepie.nl

 

Overig nieuws
Bekijk al het nieuws uit het archief »
Volgende wedstrijd
 • Wedstrijd: Heino - Buitenpost
 • Datum: 21-04-2024
 • Aanvang: 14:00
Sponsoren
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor