Noordscheschut 1 – Buitenpost

Buitenpost ontsnapt bij agressief Noordscheschut en wint verdiend, 2-3

NOORDSCHESCHUT – Afgelopen zaterdag ging koploper Buitenpost op bezoek in het Drentse Noordscheschut. In de Eerste Klasse E was de plaatselijke hoofdmacht de gastheer op sportpark Meulenwieke. Met een heerlijk winterzonnetje erbij kon er weer eens worden aangetreden op een mooie natuurlijke grasmat. De Drenten doen het dit jaar prima en stonden vooraf op een mooie vijfde stek in de rangschikking. Van Noordscheschut is inmiddels bekend, dat van onderschatting nooit sprake mag zijn. Met een hoge dosis inzet word met enige agressie het randje opgezocht, de arbiter van dienst bepaalt daarbij hoe ver men mag gaan. Bij de thuisclub waren Rijnald Vos, Rick Veldman, Lauren Lannning en keeper Roy Boertien de verse krachten. De dug-out van Buitenpost werd door Wim de Vries, Jorrit Terpstra, Durk de Haan en keeper Marvin Heidstra bevolkt. Joran Olijve was nog steeds niet van de partij door een hinderlijke bot-blessure in zijn voet. Omstreeks 14.30 uur werd er – na een minuut stilte en een shoot-out van de pupil van de Week – afgetrapt. De leidsman van vanmiddag heette de heer G.J. Beltman en hij werd geassisteerd door de heren H. Maat en T. van Heerde.

(door Anne de Haan)

Opnieuw Buitenposter doelpunt in beginfase
Na het eerste fluitsignaal ontspon zich een mooi gevecht. Buitenpost, dat technisch en verzorgd voetballend absoluut de bovenliggende partij was, met daartegenover thuisploeg Noordscheschut, dat met veel karakter en inzet de grens van het toelaatbare opzocht. Buitenpost leek daar vooral in de defensie in de beginfase even aan te moeten wennen. Schade bleef echter uit, zo schoot Noordscheschut-aanvaller Arend Schonewille hoog over, nadat Buitenposter Danny Boersma een persoonlijk duel verloor. Hierna waren De Blauwkes beter bij les en werd de aanval gezocht. Na dertien minuten was het raak. Middenvelder Dijkstra stond aan de basis, hij passte prima naar de mee opgekomen verdediger Joost Jesse Visser. Zijn strakke voorzet werd door Rudmer Loonstra uitstekend afgerond, 0-1. Een prima aanval! Thuisclub-keeper Wiebe Zinger was compleet kansloos. Buitenpost leek door te willen drukken en zo snel als mogelijk de voorsprong te willen vergroten. Noordscheschut wenste daaraan niet mee te werken. Het leverde verdediger Kevin van Dalen een gele kaart van arbiter Beltman op, nadat hij Dijkstra onderuit haalde. Thuisclub Noordscheschut kwam er zo nu en dan gevaarlijk uit. Met snelheid en fysieke kracht kwam er zo nu en dan een mogelijkheid. Zo kopte verdediger Ton Kamping over en hoefde Buitenpost-keeper Van der Meulen niet in actie te komen. Ook Buitenposter Rolf Dijk kreeg geel, nadat hij een overtreding beging jegens Noordscheschut-aanvaller Schonewille. Toen even later Buitenpost-aanvaller Martijn van Roeden alleen door mocht op keeper Zinger af, kreeg Dijk de rebound. Zijn vizier stond niet op scherp, hij schoot over. De volgende mogelijkheid was Weening. Eerst was er een mooie assist van diezelfde Weening op Loonstra, maar keeper Zinger redde. Wederom moest Zinger een rebound toestaan, die door Weening hoog over werd geschoten.

Rode kaart voor Schutter keeper Wiebe Zinger
Ook Buitenpost-keeper Van der Meulen was bij de les. Hij moest handelend optreden toen Noordscheschut-middenvelder Kroezen van dichtbij inschoot. Van der Meulen redde uitstekend. Met nog een minuut of acht te gaan, passte Weening prima op Dijk. Dijk legde de bal panklaar, maar ook het vizier van captain Berend Jan Schootstra stond niet juist afgesteld. Ook hij schoot over. Zo vlak voor rust brak er nog een drukke tijd aan voor arbiter Beltman. Eerst kreeg Noordscheschut-middenvelder Melvin Mol geel, na een overtreding op Boersma. Daarna, op slag van rust, kon de arbiter niks anders dan rood tonen. Martijn van Roeden was doorgebroken en werd door Noordscheschut-keeper Zinger onderuit gehaald. Zinger kon voortijdig naar de kant en trainer André Mulder moest dus noodgedwongen reservekeeper Roy Boertien inbrengen. Aanvaller Schonewille werd geslachtofferd en mocht gaan douchen. Zo werd de eerste helft afgesloten met tien Drentse acteurs tegen elf Friezen. Ruststand 0-1.

Tweede doelpunt Buitenpost nog geen beslissing …
Na de thee scoorde aanvaller Loonstra opnieuw. Menig aanhanger had de kantine amper verlaten toen Noordscheschut-speler Danny Bouwman in de defensie over de bal heen trapte en Loonstra opnieuw uiterst koel afrondde, 0-2. De tweede helft kon voor Buitenpost niet mooier beginnen! De eerste gele prent na rust was voor Noordscheschut. Verdediger Ton Kamping was de dader, Dijk het slachtoffer. De vrije trap werd genomen door Buitenpost-libero Robin Huisman de Jong, die de bal in het Drentse strafschopgebied slingerde. Dijkstra kopte over. Hierna greep trainer Van der Weij in. Captain Berend Jan Schootstra moest aangeslagen naar de kant, Wim de Vries was zijn vervanger. De thuisclub stroopte de mouwen op en langzamerhand kwam men terug in de wedstrijd. En dat had Buitenpost volledig aan zichzelf te danken. Arbiter Beltman gaf nog geel aan Danny Kiekebelt, waarna voor Buitenpost Martijn van Roeden naar de kant mocht en Jorrit Terpstra binnen de lijnen kwam. Een corner van Visser werd door Boersma naast gekopt, waarna ook Weening – overigens geheel onnodig – tegen een gele kaart aanliep. Toen Noordscheschut door Bouwman na een prima combinatie met Van Dalen de aansluitingstreffer binnen knalde, ging de Drentse aanhang nog eens achter de ploeg staan. Zou er na de 1-2 nog meer te halen vallen?

Hectische slotfase, Rob Dijkstra de gevierde man
Buitenpost leek totaal de weg kwijt en de thuisploeg voelde dat er meer mogelijk was. Na de wisselingen in het elftal leek de koploper enigszins de weg kwijt. Zo erg, dat ook de gelijkmaker nog viel. Er leek een overtreding op verdediger Aaron Boekhout te worden gemaakt, maar de arbiter – die trouwens goed floot en prima staande bleef – liet doorgaan. De bal belandde op de lat en leek uiteindelijk door Nick Koster te worden binnen gefrommeld, 2-2. Zo zie je maar weer, dat een overtalsituatie niet altijd voordelig uitpakt. Buitenpost-trainer Van der Weij haalde zijn libero naar de kant en bracht Durk de Haan in het veld. “Alles of niets,” zo sprak Van der Weij een dag later. Vijf minuten voor het einde zorgde Dijkstra voor grote opluchting in het Buitenposter kamp, toen hij uit een corner van Visser fantastisch raak kopte, 2-3. Noordscheschut-trainer Mulder haalde verdediger Kamping naar de kant en Rijnald Vos kwam hem vervangen. De wedstrijd leek gespeeld, zeker toen Kiekebelt tegen zijn tweede gele kaart aanliep na een overtreding op Visser. Kiekebelt kon vertrekken en hiermee de wedstrijd gespeeld. Voor Buitenpost kreeg ook Terpstra nog – onnodig – geel, waarna arbiter Beltman het genoeg vond. Eindstand 2-3.

Zondagmorgen met Van der Weij …
“We doen het onszelf aan,” aldus Van der Weij. “De eerste helft spelen we best goed en creëeren voldoende kansen, maar gister was de afwerking van een matig niveau. We hebben veel te weinig gescoord en dat mogen we onszelf aanrekenen. Wanneer het in de tweede helft 0-2 wordt tegen tien man, dan denk je dat het wel goed zit. We laten het na de wedstrijd zakelijk uit te spelen en 0-3 te maken. Tegenstander Noordscheschut bleef er hierdoor in geloven, en stroopte de mouwen nog eens extra op. Wanneer men dit iedere week kan brengen, dan struikelen hier nog veel tegenstanders! Na de gelijkmaker, toen het echt even een heksenketel was, heb ik gegokt. Robin (Huisman de Jong – AdeH) eraf en Durk (de Haan – AdeH) erbij. Gelukkig valt de winnende nog, want dat was wél terecht!”

De volgende competitieronde is over bijna 3 weken, op zaterdag d.d. 10 maart 2018. Dan ontvangt Buitenpost in zijn zeventiende duel VEV ’67 uit het Grunneger Leek op het eigen sportpark De Swadde. Het duel begint om 14.30 uur (Jeltingalaan 80, 9285 WL  BUITENPOST). Ik zeg: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Noordscheschut: Wiebe Zinger, Dennis Hooijer, Ton Kamping (87/Rijnald Vos), Kevin van Dalen, Roy Hooijer, Danny Bouwman, Jos Kroezen, Melvin Mol, Danny Kiekenbelt, Nick Koster, Arend Schonewille (44/Roy Boertien).
Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Aaron Boekhout, Robin Huisman de Jong (80/Durk de Haan), Danny Boersma, Joost Jesse Visser, Berend Jan Schootstra (52/Wim de Vries), Rob Dijkstra, Rudmer Loonstra, Martijn van Roeden (60/Jorrit Terpstra), Rik Weening, Rolf Dijk.

Aantal toeschouwers: 217
Gele kaart: Kevin van Dalen, Melvin Mol, Ton Kamping (Noordscheschut), Rolf Dijk, Rik Weening, Jorrit Terpstra (Buitenpost).
Rode kaart: 44. Wiebe Zinger (Noordscheschut), 86. Danny Kiekebelt (2x geel, Noordscheschut)
Scoreverloop: 13. Rudmer Loonstra (0-1), 47. Loonstra (0-2), 66. Danny Bouwman (1-2), 72. Nick Koster (2-2), 85. Rob Dijkstra (2-3).

• Wedstrijd: Heino - Buitenpost
  • Datum: 21-04-2024
  • Aanvang: 14:00