Omlandia 1 – Buitenpost 1

Buitenpost toont karakter en buigt 2-0 achterstand om in 2-3 zege

TEN BOER – Afgelopen zaterdag stond in de Eerste Klasse E de wedstrijd Omlandia – Buitenpost op het programma en dus waren selectie, staf en even later ook de supportersschare afgereisd naar het Grunneger Ten Boer. Vol verwachting ook, nadat het Emmer Drenthina vorige week met een 5-1 nederlaag naar huis werd gestuurd. Gastheer Omlandia kreeg een zeperd te verwerken en verloor bij mede degradatie- kandidaat VEV’67 met 3-0. Daarnaast hadden de Blauwhemden – die vandaag overigens in het rood acteerden – de thuiswedstrijd voor de winterstop kinderlijk weggegeven. Na een 2-0 voorsprong, werd in de tweede helft alsnog verloren, 2-3. Bij Buitenpost ontbrak– naast Pieter Henstra (knieblessure) en Marco van Leijen (buikspierblessure) – ook Wim de Vries. Hij is geschorst. Daarentegen keerde Aaron Boekhout na een buitenlandse stage weer terug en mocht in de basisopstelling beginnen. Op de bank zaten naast tweede keeper Ricky Miedema ook de aanvallers Joop Pijnacker, Joran Olijve en Rik Weening. De algehele leiding van vanmiddag was in handen van arbiter J. de Jong uit Groningen en hij werd daarbij geassisteerd door de heren A.J. Oosterhuis van VV Omlandia en J. de Haan, namens VV Buitenpost.

(door Anne de Haan)

Omlandia kent uitstekende start
De eerste regendruppen waren al gevallen, toen arbiter De Jong de wedstrijd in gang zette. En dat zou er niet beter op worden. Bij de thuisclub zijn de punten het meest nodig om handhaving te bewerkstelligen. Dat liet de ploeg van trainer Freddy Strating het eerste half uur ook daadwerkelijk zien. Agressief in de duels en bij tijd en wijle absoluut goed voetballend. Dat had Buitenpost-trainer René van der Weij ook gezien, sprak hij een dag later. “Ik vond ons in de eerste twintig minuten te veel duels verliezen en we konden de bal voorin moeilijk vasthouden.” En daar profiteerde Omlandia misschien wel optimaal van. Na een minuut of zeven moest Halbe Mossel al aan de noodrem trekken, toen hij de rappe en behendige Omlandia-aanvaller Cees van der Wolde ‘onreglementair’ afstopte. Een minuut later lag de bal al in het mandje. Verdediger Danny Boersma leed balverlies, greep niet adequaat in en zag topschutter Jeroen Haan in tweede instantie profiteren, 1-0. Een droomscenario voor de Ten Boersters en Buitenpost had er geen goed antwoord op. Na een kwartier profiteerde Omlandia daar nogmaals van. Overigens ging daar een uitstekende, supersnelle aanval aan vooraf. Routinier Dennis Loer zette de aanval op, bereikte spits Haan, die op zijn beurt Cees van der Wolde de gelegenheid gaf raak te knallen, 2-0. En daar schrok de Buitenpost-aanhang toch wel even van. Het Omlandia-trio Dennis Loer, Jeroen Haan en Cees van der Wolde bezorgde Buitenpost de nodige kopzorgen. Gaandeweg herstelde Buitenpost zich echter en kwam het beter in de wedstrijd. Zo verdiende de actieve Martijn van Roeden na uitstekend doorzetten een corner, toen Omlandia-middenvelder Henk van der Wolde de bal over zijn eigen doel kopte.

Aansluitingstreffer Buitenpost vlak voor rust
Na een overtreding van Omlandia-verdediger Jurry de Boer, kreeg Buitenpost uit de vrije trap een corner. Simon Schreiber belastte zich met deze klus en middenvelder Rob Dijkstra volleerde een half metertje over het doel van keeper Willem Bouwkamp. Na ruim een half uur had Buitenpost de aansluitingstreffer moeten maken. Een prachtige aanval via Rob Dijkstra en Rudmer Loonstra, bracht Martijn van Roeden in stelling. Keeper Bouwkamp stond niet meer in de goal, maar twee verdedigers in het schootsveld waren te veel van het goede. Zijn schot verdween naast. Het was inmiddels ook harder begonnen te regenen. Na vierendertig minuten wisselde trainer Van der Weij. Vanwege eerder genoemde redenen – het verliezen van persoonlijke duels en vroegtijdig balverlies voorin – werd verdediger Chiel de Jong naar de kant gehaald en kwam Rik Weening binnen de lijnen. Buitenpost toonde meer lef in de duels, gaf meer druk naar voren en moest zo nu en dan ook een counter toestaan. Zo kreeg Schreiber geel, nadat hij Loer vasthield in de counter. Twee minuten later kreeg ook goalgetter Haan een gele kaart van arbiter De Jong, nadat hij Terpstra onderuit haalde. Nadat arbiter De Jong zijn administratie op orde had toog Buitenpost opnieuw ten aanval. Zo stuitte Van Roeden nogmaals op keeper Bouwkamp, die uitstekend zijn goal verkleinde. Tóch kwam er nog een treffer vóór rust. Nadat Omlandia-verdediger Jeroen Scholma een overtreding had begaan (obstructie -AdeH), mocht Berend Jan Schootstra een vrije trap nemen. Hij bediende Rudmer Loonstra, die knap raak kopte, 1-2. Dat werd ook de ruststand.

Gelijkmaker snel op het scorebord
Na de thee kwam spits Joop Pijnacker binnen de lijnen voor Simon Schreiber. Het speelveld was door hoosbui in de rust inmiddels kletsnat en daardoor ook spekglad geworden. “Na de wisselingen in het veld waren we een stuk dreigender en was ook de aansluiting beter verzorgd. Omlandia kwam er vooral na rust niet meer uit. In de rust heb ik de jongens ook voor gehouden, dat we hier niet gingen verliezen. Scherpte en geloof in eigen kunnen hebben ons er door gesleept!” Daarnaast mocht Buitenpost trouwens niet mopperen, dat aanvaller Cees van der Wolde wel heel nonchalant was na een voorzet van Scholma. In vrije positie voerde hij een kermisact uit, waar rust en controle hem in een uitstekende scoringspositie hadden gebracht. Nu restte slechts een doeltrap. Intussen kreeg middenvelder Martin Oudman geel van arbiter De Jong en ging Buitenpost op jacht naar de gelijkmaker. En die kwam snel. Al zes minuten na de rust stond de gelijkmaker op het scorebord. De pass was van Loonstra, de actie – het kappen en passeren – was van invaller Weening, waarna hij heel koel raak schoot, 2-2. Drie minuten later had Omlandia het nodige geluk, toen Pijnacker nogmaals Weening bediende en zijn actie met de nodige geluk kon worden afgestopt. Omlandia-trainer Strating wisselde nogmaals en bracht Ivar Nijboer binnen de lijnen voor Yunis el Baroudi. Naast echte regen, regende het nu ook kansen. Zo kwam Pijnacker net te kort op een voorzet van Dijkstra. Aan de andere kant kreeg Omlandia na een corner bijna een mogelijkheid na twijfelend ingrijpen van Buitenpost-keeper Robert van der Laan. Nauwelijks een minuut later, moest keeper Bouwkamp volop aan de bak. Hij redde uitstekend op een kopbal van Loonstra, na een prima voorzet van Dijkstra. Omlandiaan Haan schoot – wéér een minuut later – voorlangs, over en incasseerde Halbe Mossel een gele kaart.

Blauwkes winnen op karakter
Het spel golfde dus op en neer, ook in de stromende regen. Buitenpost wisselde nogmaals en Terpstra mocht naar de kant ten faveure van Joran Olijve. Zo werd het slotoffensief ingezet, op zoek naar de winnende treffer. Met nog een kwartier te gaan, schoot Berend Jan Schootstra te gehaast en hoog over. Gelukkig stond het vizier van spits Haan ook niet op scherp, een voorzet van de topschutter mislukte hopeloos. Haan had zijn middag niet, ondanks zijn openingsdoelpunt. Dat was overigens ook een compliment aan de Buitenposter defensie. Invaller Weening – topschutter in de dop – leek voor Buitenpost het bevrijdende derde doelpunt te maken. Hij omspeelde keeper Bouwkamp en leek binnen te schieten, maar routinier Jan Oosterbeek kon redden ten koste van een corner. De corner van Olijve werd door Loonstra ingekopt, maar kon door de Omlandia-defensie geblokt en weggewerkt worden. Een poging van invaller Olijve vloog net naast. Nadat Omlandia nogmaals had gewisseld – Fabio Marongiu kwam en Cees van der Wolde ging – stroopte Buitenpost nogmaals de mouwen op. Een knal van Loonstra kon maar amper worden gered door Bouwkamp, nadat de bal onderweg nog door enkele verdedigers van richting was veranderd. Er restte een corner die door Olijve werd genomen. De bal belandde op de kruin van Dijkstra en deze kopte diagonaal binnen, 2-3. Dat het met de onderlinge sfeer wel goed zit, bleek bij deze bevrijdende treffer. De ontlading bij de buikschuivende Buitenposters was groot, wat eindigde in een grote ´kluwen´ van Blauwkes. Prachtig en voor de Buitenposter aanhang geweldig om te zien! Omlandia-trainer Strating wisselde nogmaals – Ruben Doornkamp kwam en Jurry de Boer ging – maar wist ook, dat het doek inmiddels was gevallen. De prima leidende arbiter De Jong veegde het regenwater nogmaals uit zijn gezicht en floot hierna voor het einde, eindstand 2-3.

“Karakter en geloof in eigen kunnen betaald zich vandaag uit”
En zo werd er na het eindsignaal in de kleedbox nogmaals een klein feestje gevierd. Het tekent de onderlinge sfeer in de groep. “In de rust hebben we de boel opnieuw op scherp gezet. De jongens moeten – samen met de onmisbare wil om te winnen – meer geloof hebben in eigen kunnen. Volgende week komt HZVV uit Hoogeveen op bezoek. Maar óók van de koploper kunnen we winnen. Wanneer we er maar in geloven!” aldus trainer Van der Weij. En ik, ik kan daar alleen maar aan toevoegen: “ZO IS HET!”

Zaterdag 08 april a.s. speelt Buitenpost dus thuis tegen de trotse koploper HZVV uit Hoogeveen. In Hoogeveen werd met 2-0 verloren, tijd dus voor revanche! Daarnaast doet Buitenpost nog mee in de strijd om de derde periodetitel …… Dat lijkt mij dus voor volgende week ook weer een geweldige uitdaging voor de selectie van de trainers René van der Weij en Dorjan Berisha! De wedstrijd op sportpark De Swadde in Buitenpost begint om 14.30 uur! (Jeltingalaan 80, 9285 WL). Ik zeg wederom: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Omlandia: Willem Bouwkamp, Jurry de Boer (89/Ruben Doornkamp), B. Zwart, Martin Oudman, Jeroen Scholma, Henk van der Wolde, Yunis el Baroudi (57/Ivar Nijboer), Jan Oosterbeek, Jeroen Haan, Dennis Loer, Cees van der Wolde (83/Fabio Marongiu).
Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Danny Boersma, Halbe Mossel, Aaron Boekhout, Berend Jan Schootstra, Jorrit Terpstra (71/Joran Olijve), Simon S. Schreiber (46/Joop Pijnacker), Rob Dijkstra, Martijn van Roeden, Rudmer Loonstra, Chiel de Jong (34/Rik Weening).

Gele kaart: Simon S. Schreiber (Buitenpost), Jeroen Haan (Omlandia), Martin Oudman (Omlandia), Halbe Mossel (Buitenpost)
Scoreverloop: 8. Jeroen Haan (1-0), 15. Cees van der Wolde (2-0), 44. Rudmer Loonstra (2-1), 51. Rik Weening (2-2), 89. Rob Dijkstra (2-3)

• Wedstrijd: Heino - Buitenpost
  • Datum: 21-04-2024
  • Aanvang: 14:00