Oranje Nassau 1 – Buitenpost

Buitenpost degelijk naar verdiende zege bij Oranje Nassau, 0-2!

GRONINGEN – Afgelopen zaterdag stond er opnieuw een mooie wedstrijd op het programma. Buitenpost was te gast op sportpark Coendersborg in Groningen, waar Oranje Nassau de tegenstander was. En hoe de stand ook is, het zijn meestal spannende wedstrijden, dat gaf ook het programmaboekje al aan. Oranje Nassau stond vooraf vierde, Buitenpost nog steeds de trotse koploper in de Eerste Klasse E. Bij de Groningers had oud Buitenposttrainer Patrick Zwart drie wissels in de dug-out, Zeb Tjie-A-Njiem, Michel Koopman en Erwin Pomstra. Buitenpost-trainer René van der Weij had achtereenvolgens Wim de Vries, Rik Weening, debutant Halbe Elsenga en keeper Marvin Heidstra op de bank geposteerd. Omstreeks 15.00 uur werd er afgetrapt. De arbiter van dienst heette vanmiddag de heer J. Vredevoogd uit Roden. Zijn assistenten waren de heren H.A.C. Basstra eveneens uit Roden en W. Renkema uit Drogeham.

(door Anne de Haan)

Buitenpost prima van start
Onder een voorzichtig voorjaarszonnetje werd er afgetrapt op een hobbelige, maar prima bespeelbare grasmat. Wél leverde dat zo nu en dan veelvuldig balverlies op aan beide zijden, maar het eindresultaat werd er absoluut niet door beïnvloed. In de eerste minuut had Buitenpost de score al kunnen – en misschien wel moèten? – openen. Een mooie assist van Jorrit Terpstra werd door Rolf Dijk echter voorlangs geknald. Er volgde een periode van aftasten en ook inschatten van elkaars vorm van de dag. Het volgende noemenswaardige feit was voor het Buitenposter doel. Aanvoerder Berend Jan Schootstra kon ternauwernood redden ten koste van een corner, voordat de grootste schutter aan Grunneger zijde, Rhobin Brander, gevaarlijk kon worden. Met negentien doelpunten heeft hij tot nog toe de meeste doelpunten gemaakt in de Eerste Klasse E. De corner die volgde, werd overigens door Oranje Nassau-verdediger Ruud Grol te hoog en ook naast gekopt. Na bijna twintig minuten werd Dijk door zijn tegenstander Joshua Ottens ‘onreglementair ten val gebracht’, waarna Robin Huisman de Jong zich belastte met de toegekende vrije trap. Keeper Thorhold Souilljee redde echter prima. Na een snelle omschakeling in de Buitenposter defensie, werd Jorrit Terpstra door Max Blaauw naar de grond gehaald, wat Blaauw terecht een gele kaart opleverde. Een poging van afstand van de vrijstaande Robert Pomstra leverde geen gevaar op, hij schoot ver naast.

Buitenpost komt verdiend op voorsprong
Precies na een half uur was het raak. Buitenpost kwam –  ook gezien het wedstrijdbeeld – verdiend op voorsprong. Verdediger Joost Jesse Visser mocht over de rechterkant opstomen en met een prima actie schoot hij vanaf de zijkant diagonaal in, waar keeper Souilljee verslagen was en verdediger Thijs Gerlofs een doelpunt niet meer kon voorkomen, 0-1. “Ik vond ons goed beginnen”, sprak Van der Weij naderhand, “tegen een tegenstander, die tegen ons eigenlijk altijd goed speelt. Een terechte 0-1 ook, mooie aanval via de zijkant!” Het zag er dan ook naar uit, dat Buitenpost voor rust de stand wel zou vergroten, maar niets was minder waar … Zo smoorde een actie van Rudmer Loonstra in de Groningse defensie, na een werkelijk fantastische pass van Huisman de Jong. En nadat Loonstra onderuit was gehaald, mocht diezelfde Huisman de Jong een vrije trap nemen. De Buitenposter aanvallers schatten de prachtige trap van de libero niet goed in en de bal verdween voorlangs. Zo was het allemaal net niet, het laatste beetje venijn ontbrak. Martijn van Roeden schoot vlak voor rust net naast, nadat maatje Dijk de bal prima terugtrok na een uitstekende actie aan de rechterkant. Ook een mooie aanval over de linker kant met Aaron Boekhout in een hoofdrol, bracht uiteindelijk Terpstra aan de bal. Na een prima actie van Terpstra leverde het helaas vlak voor rust slechts een corner op. Gescoord werd er niet meer, ruststand derhalve 0-1.

Beide teams ongewijzigd
Na de welverdiende rust en de ongetwijfeld warme thee kwamen beide teams ongewijzigd de kleedbox weer uit. Oranje Nassau-trainer Patrick Zwart had zijn spelers waarschijnlijk in de rust vurig toegesproken, want de eerste twintig minuten stond Buitenpost zowaar enigszins onder druk. De Grunnegers gaven wat gas bij en gingen meer alles of niets spelen. De Blauwkes werden teruggedrongen, zonder dat Oranje Nassau trouwens echte grote kansen afdwong. Nadat direct na rust na een assist van Buitenposter Terpstra, Dijk door kon op keeper Souilljee, leverde ook de corner niks op. Buitenpost wisselde en trainer Van der Weij en assistent Berisha brachten Rik Weening in het veld voor Martijn van Roeden. Direct ook werd Oranje Nassau enigszins gevaarlijk toen Joël Wagenaar zomaar mocht uithalen. Buitenpost-keeper Kevin van der Meulen wenste vandaag echter niet te capituleren en had de bal in tweede instantie klemvast. Hierna werd de Groninger druk al wat minder en Buitenpost ging langzamerhand weer op zoek naar meer. Met nog ruim twintig minuten te gaan, bracht ook Oranje Nassau een verse kracht binnen de lijnen. Max Blaauw mocht naar de kant ten faveure van Michel Koopman.

Verdediger Wim de Vries valt als aanvaller prima in
Eerst kregen Oranje Nassau nog twee mogelijkheden. Goalgetter Rhobin Brander werd in de rug gesprongen door verdediger Danny Boersma, waarna Erolind Derguti mocht aanleggen. De hard ingeschoten vrije trap smoorde echter in de prima opgestelde muur. Toen enkele minuten later Oranje Nassau-speler Daan Wijma van dichtbij mocht binnenschieten stond Buitenpost-sluitpost Van der Meulen prima opgesteld. Hij redde uitstekend, maar ook bleek er buitenspel te zijn geconstateerd. Gezien de geringe protesten zal dat dus een terechte beslissing zijn geweest. Met nog zestien minuten te gaan wisselden beide ploegen nogmaals. Bij Oranje Nassau mocht Joël Wagenaar naar de kant en voor hem kwam Zeb Tjie-A-Njiem in het veld. Bij Buitenpost mocht Terpstra gaan en kwam verdediger Wim de Vries, die dus nu een meer aanvallende rol diende te vertolken. Vanaf het middenveld bijna als rechtsbuiten acteren, een rol die De Vries prima kan invullen. Oranje Nassau spartelde nog wat tegen, dat leverde invaller Tjie-A-Njiem overigens nog terecht een gele kaart op. Hij kegelde captain Berend Jan Schootstra onderuit. Gelukkig bleef een blessure uit. Tien minuten voor tijd ontsnapte Dijk aan de rechter kant. Hij gaf prima voor, waar De Vries kon inkoppen. Misschien had hij de bal nog beter kunnen aannemen, maar zijn kopbal kon worden gered door keeper Souilljee. Aan de andere kant schoot Derguti nog naast en voorkwam De Vries nog met een prima actie verder gevaar door een voorzet van Ottens te redden ten koste van een corner. De corner leverde geen gevaar op. Het verzet van Oranje Nassau leek echter te zijn gebroken. De wedstrijd leek te zijn gespeeld, zeker nadat Buitenpost aan alle onzekerheid een einde maakte. Er ging een fantastische pass van Huisman de Jong aan vooraf die Dijk bereikte. Dijk twijfelde niet, kapte naar binnen en haalde fantastisch uit, 0-2. Dijk mocht meteen naar de kant en een flink applaus in ontvangst nemen. Voor hem kwam Halbe Elsenga in het veld. Een debutant die nog enkele minuten mocht proeven aan het grote werk. De wedstrijd was echter beslist, eindstand 0-2.

Zondagmorgen met Van der Weij
“Misschien vond de aanhang het verrassend om Wim (de Vries – AdeH) als rechtsbuiten in te laten vallen. Ik niet, ik weet dat hij dat prima kan met zijn snelheid en ook felheid. Dat pakte erg goed uit, mooi voor hem! Hij traint erg goed en speelt weinig. Hij is teleurgesteld en dat begrijp ik helemaal. Voor hem is het even slikken, want onze verdediging staat als een huis, we geven eigenlijk heel weinig weg. Er zit voor hem niks anders op, om even op zijn kans te wachten. Hij heeft in ieder geval laten zien, dat hij gretig is en viel erg goed in!” Tja, en daar heeft De Vries helaas mee te maken. Het team staat en dan voert de trainer het liefst geen wijzigingen door in zijn defensie. Daarom dus nu een invalbeurt in de voorhoede en ook die rol ligt De Vries wel. Weer een nieuwe optie voor hem! Tóch hoeft hij niet te wanhopen, want er is al vaker gebleken dat ieder lid van de A-selectie gedurende een seizoen zeker nodig is. Daarbij heeft hij zijn trainer al laten zien, dat hij het aankan! Van der Weij keek ook weer even vooruit. De resultaten van de concurrentie waren voor de koploper weer uitstekend te noemen. Tóch waakt hij voor te veel euforie. “De focus blijft om iedere week te blijven winnen. We willen stabiliteit laten zien. En ik kan niet anders zeggen: dat hebben ze tot aan gisteren goed gedaan! Van week tot week bekijken, volgende week wacht Gorecht!”

Volgende week wacht competitieronde 21 en ontvangt Buitenpost opnieuw een lastige tegenstander. Zaterdag d.d. 07 april 2018 ontvangt Buitenpost het Grunneger Gorecht op sportpark De Swadde. Het topduel tussen de nummers één en drie begint om 14.30 uur (Jeltingalaan 80, 9285 WL  BUITENPOST). Ik zeg: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Oranje Nassau: Thorhold Souilljee, Joshua Ottens, Thijs Gerlofs, Ruud Grol, Daan Wijma, Thijs van der Meulen, Robert Pomstra, Joël Wagenaar (74/Zeb Tjie-A-Njiem), Max Blaauw (67/Michel Koopman), Rhobin Brander, Erolind Derguti.
Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Joost Jesse Visser, Danny Boersma, Robin Huisman de Jong, Aaron Boekhout, Berend Jan Schootstra, Jorrit Terpstra (74/Wim de Vries), Rob Dijkstra, Rolf Dijk (88/Halbe Elsenga), Rudmer Loonstra, Martijn van Roeden (57/Rik Weening).