VEV’67 1 – Buitenpost 1

Grote zege voor Buitenpost in Leek, 0-6

Buitenpost, onder leiding van trainers René van der Weij en Dorjan Berisha, ging afgelopen zaterdag op bezoek bij de Christelijke Voetbal Vereniging Vlug en Vaardig – kortweg VEV’67, op sportpark Oostindie in Leek. Gezien de voetbalgeschiedenis tussen beide teams, kunnen de vaste Buitenpost-supporters niets anders over de Leeksters zeggen dan dat ze eigenlijk “altijd lastig” zijn. Zoals ook Van der Weij een dag later verwoorde: “VEV’67 staat voor strijd en inzet en is altijd een lastig te bespelen ploeg gebleken.” Waarschijnlijk – tenminste dat denk bijna zeker te weten – zijn de uitslagen uit het verleden in het voordeel van de Leeksters. VEV’67, onder leiding van de ervaren trainer Luitzen Nijboer, heeft het tot nog toe lastig dit seizoen en staan op een tiende plek met zeventien punten. Buitenpost wil graag nog wat stijgen op de ranglijst en bezetten een vijfde positie op de ranglijst met 21 punten. Bij Buitenpost ontbraken Rik Weening (geblesseerd) en Simon Schreiber (vakantie). Daarnaast was ook routinier Pieter Henstra niet in de wedstrijdselectie opgenomen. Na droeve familieomstandigheden en knieklachten is hij op de weg terug. Op de reservebank zaten naast tweede keeper Rickie Miedema, ook Joop Pijnacker, Aaron Boekhout en debutant Martijn J. Douma. De algehele leiding was vandaag in handen van de heer Bert Volders uit Bedum en hij werd daarbij geassisteerd door de heren G. Meijer en D. Caglak.

(door Anne de Haan)

Buitenpost neemt initiatief
“Vanaf het begin waren we beter, maar we maakten de verkeerde keuzes in de opbouw, ook door goed druk zetten van VEV’67”, aldus Buitenpost-trainer Van der Weij. “Onze kansen lagen achter hun verdediging. Met onze snelheid deden we dat bij vlagen goed. Eigenlijk moet het bij rust 0-3 staan. We hebben slechts één mogelijkheid weggegeven, maar onze keeper Robert van der Laan redde uitstekend.” En zo was het eigenlijk ook. Na een kwartier kwam Rob Dijkstra aan de rechterkant goed door, zette voor en Rudmer Loonstra schoot naast. Buitenpost deelde de lakens uit, was ook vanaf het begin beter dan de Leeksters. Na ruim twintig minuten hadden de Blauwhemden dan ook op voorsprong moeten komen toen aanvaller Martijn van Roeden voor VEV’67-keeper Klaas Kleiker op dook. Kleiker moest een rebound toestaan, maar die werd hoog over geschoten door diezelfde Van Roeden. Even later was er een poging van aanvaller Rudmer Loonstra. Zijn poging mistte richting en kracht, zodat keeper Kleiker eenvoudig kon redden.

Leeksters hebben geen antwoord
Misschien was het wel tekenend voor de wedstrijd, maar de eerste mogelijkheid ontstond eigenlijk door een ‘grabbelpartij’ van Buitenpost-keeper Van der Laan. VEV’67 profiteerde er niet van, zodat Buitenpost redelijk eenvoudig uit kon verdedigen. Toen even later Leekster Arjan Veenstra een overtreding beging op Jorrit Terpstra, mocht Buitenpost een vrije trap nemen. Joran Olijve mocht aanleggen, maar stichtte geen gevaar. Toen na vijfendertig minuten diezelfde Veenstra lichtelijk in de rug werd gelopen binnen de beruchte lijnen, hielden sommige Buitenposters even de adem in. Arbiter Volders, die overigens een uitstekende wedstrijd floot, was ter plekke en zag er terecht geen strafschop in. Een minuut later mocht VEV’67 een corner nemen, toen een voorzet van Veenstra via Buitenposter Berend Jan Schootstra over de achterlijn verdween. Jeffrey Visser nam de corner, waarna Leekster Rense Dijk de bal voorlangs volleerde. Even was er iets van druk van de kant van VEV’67, maar of de juiste eindpass ontbrak of de pogingen voor het doel mislukten volledig. Zo probeerde Veenstra het maar eens van een meter of vijfendertig, maar hij raakte de bal volledig verkeerd, zodat de bal ver naast het Buitenposter doel verdween. De Leeksters mochten dus even denken dat ze wat beter in de wedstrijd kwamen, maar lang duurde dit niet. Met nog een minuut of zeven voor de rust te gaan, stroopte Buitenpost de mouwen nog maar eens op en gaf wat gas bij. Zo was er een voorzet van Jorrit Terpstra die bij Van Roeden belandde. Van Roeden legde af op Rob Dijkstra die hierbij lichtjes uit balans werd gebracht. Arbiter Volders zag ook hier – terecht – geen strafschop in. Toen even later Van Roeden wederom alleen voor keeper Kleiker opdook, probeerde hij met een prachtige lob de kleine Leekster keeper te verschalken, maar zijn mooie poging was net te hoog en verdween over het doel. Tóch kwam Buitenpost geheel verdiend nog voor de thee op voorsprong. Eigenlijk nog onverwacht ook. Joran Olijve mocht vanaf ongeveer vijfendertig meter ongehinderd aanleggen en hij deed dit voortreffelijk. Zijn loeiharde ‘dwarrelknal’ verdween in de kruising, keeper Kleiker had geen antwoord, 0-1. Vlak voor rust moest Buitenpost-keeper Van der Laan zich nog eens strekken, maar hij hield zijn doel schoon. Ruststand derhalve zeer terecht, 0-1!

Goed doelpunt Terpstra breekpunt in de wedstrijd
Na rust moest Van der Weij al snel een wissel toepassen. Olijve moest met een pijnlijke knie naar de kant en Joop Pijnacker maakte zijn opwachting. Buitenpost ging door. Een afstandsschot van Van Roeden vloog over en een volley van Pijnacker ging naast. Aan de andere kant legde VEV’67-spits Rense Dijk de bal knap klaar, waarna Jeffrey Visser hoog over schoot. Leekster Wessel van der Galiën moest aangeslagen naar de kant, waarna trainer Nijboer Cedric Eeuwema binnen de lijnen bracht. Eerst moest Buitenpost-keeper Van der Laan nog eens handelend optreden, waarna Buitenpost keihard toesloeg. Rudmer Loonstra stuurde prachtig Jorrit Terpstra weg, deze lobte prachtig de 0-2 binnen, wederom een prachtig doelpunt. Buitenpost leek zowaar binnen enkele minuten de voorsprong te vergroten toen Loonstra via de onderkant van de lat 0-3 binnenschoot. De bal was geheel achter de doellijn, maar scheidsrechter Volders en zijn assistent zagen er geen doelpunt in. Met nog ruim een kwartier op de klok, kwam dat derde doelpunt tóch. Pijnacker werd op rechts weggestuurd en gaf uitstekend voor, waar rechtsback Wim de Vries uitstekend was doorgelopen. De Vries bedacht zich niet en schoot buiten bereik van keeper Kleiker 0-3 binnen.

Debuut Martijn Douma in eindfase
Beide trainers wisselden nogmaals. Bij Buitenpost mocht Jorrit Terpstra naar de kant, zijn vervanger was een debutant, Martijn Douma mocht zijn opwachting maken. Bij de Leeksters ging Thijs Tjoelker naar de kant en kwam Edwin Cazemier in het veld. Spits Dijk schoot nog voorlangs voor VEV’67, waarna Buitenpost nogmaals toesloeg. Middenvelder Dijkstra ontsnapte op volle snelheid aan de rechterkant en rondde uitstekend af, 0-4. En nog was de koek niet op voor de Buitenposters. Uit een voorzet van Dijkstra werd door Pijnacker binnengekopt, 0-5 en in de extra tijd mocht de hardwerkende Van Roeden uiteindelijk ook zijn verdiende doelpunt meepikken. De voorzet kwam van Pijnacker, waarna Van Roeden 0-6 tegen de touwen knalde. Hierna vond arbiter Volders het genoeg en floot voor het einde. De arbiter, dat mag gezegd worden, viel op door een uitstekende wedstrijd. Hij greep in waar het nodig was en had geen kaarten nodig om de acteurs de baas te blijven. Dus niet alleen voor de Blauwkes, maar ook voor arbiter Volders: Chapeau! Eindstand 0-6.

“Fantastische start na winterperiode voor Buitenpost”
“In de rust hebben we de puntjes op de i gezet en aangegeven, waar we de winst konden behalen. Na de goeie goal van Jorrit Terpstra kon je zien dat er iets knapte in de Leekster koppies”, aldus Van der Weij. VEV’67 geloofde niet meer in een goed resultaat, de ruimtes werden groot en daar profiteerde Buitenpost uitstekend van. “Ik ben erg blij met de doelpunten, de fitheid en ook met de spelvreugde. Meestal zie je na een 0-3 voorsprong, dat de rem er op gaat, bij ons ging nogmaals het gas erop.” Een uitstekende start dus na de winterperiode voor De Blauwkes!

Zaterdag 04 februari a.s. ontvangt Buitenpost Drachtster Boys. De uitwedstrijd in het Drachtster Bos werd met maar liefst 4-1 verloren. Tóch heeft Drachtster Boys slechts drie punten meer vergaard en hebben de Blauwkes de derde plaats op de ranglijst in het zicht. We zullen het zien volgende week, opnieuw een mooie uitdaging! De wedstrijd op sportpark De Swadde begint om 14.30 uur! (Jeltingalaan 80, 9285 WL). Ik zeg: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling VEV’67: Klaas Kleiker, Thijs Tjoelker (79/Erwin Cazemier), Rick Schuring, Wessel van der Galiën (58/Cedric Eeuwema), Joachim Wiegman, Jacob Tjoelker, Jeffrey Visser, Koert Thalen, Rense Dijk, Arjan Veenstra, Gerhard van den Berg.
Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Danny Boersma, Halbe Mossel, Marco van Leijen, Wim de Vries, Berend Jan Schootstra, Jorrit Terpstra (78/Martijn J. Douma), Rob Dijkstra, Joran Olijve (50/Joop Pijnacker), Rudmer Loonstra, Martijn van Roeden.

Scoreverloop: 36. Joran Olijve (0-1), 65. Jorrit Terpstra (0-2), 74. Wim de Vries (0-3), 84. Rob Dijkstra (0-4), 89. Joop Pijnacker (0-5), 92. Martijn van Roeden (0-6).

• Wedstrijd: MASV - Buitenpost
  • Datum: 06-04-2024
  • Aanvang: 18:00