vv Winsum 1 – Buitenpost

Koploper Buitenpost ontsnapt in Winsum, 1-2

WINSUM (Gr.) – Het wordt zo langzamerhand een beetje eentonig. Opnieuw stond er vandaag een interessante wedstrijd op het programma voor de trotse koploper in de Eerste Klasse E. Buitenpost was te gast op sportpark Schouwerzijlsterweg in Winsum, waar de gelijknamige fusieclub de gastheer was. Voor 1 juli 2016 werd aangetreden tegen de hoofdmacht van zaterdagvereniging Voetballen Is Bij Ons Aangenaam (kortweg: VIBOA – AdeH). Sinds genoemde datum is de club gefuseerd met zondagvereniging VV Hunsingo. Aan de kwaliteit van de plaatselijke hoofdmacht is trouwens niks veranderd. Voor Buitenpost is het tot nog toe altijd een lastige klus gebleken. Ook dit seizoen presteert de ploeg van trainer Robert Bos goed en bivakkeert het op de vierde stek van de ranglijst. Bij Winsum werd de dug-out bevolkt door Rick Schaaphok, Bello José, Marcel Pannekoek en reservekeeper Gaby Hemsens. Buitenpost-trainer René van der Weij had gekozen voor Joran Olijve, Martijn J. Douma, (assistent-trainer) Dorjan Berisha en keeper Marvin Heidstra. Omstreeks 14.30 uur gaf arbiter Raymond Meilink uit Enter (Ov.) het startsein. Zijn assistenten waren de heren E.W. Smit en S. Degirmenci.

(door Anne de Haan)

Buitenpost opnieuw vroeg op voorsprong in open duel
Een aangename temperatuur, met voornamelijk bewolkt weer. Prima omstandigheden voor een mooi gevecht tussen Grunn’ en Fryslân. En die strijd ontbrandde al redelijk snel. Vanaf minuut één kwamen er mogelijkheden, voor de koploper de meeste. Maar ook voor gastheer Winsum lagen er kansen. De eerste was voor Buitenpost. Aanvaller Rolf Dijk vond maatje Rudmer Loonstra, maar via een verdediger restte een corner. Het leverde verder geen gevaar op. Ook Winsum liet zich niet onbetuigd. De gevaarlijke Rogier Krohne zette voor, Thomas Kauw mistte uiteindelijk op een haar na. De volgende mogelijkheid leverde wél direct een doelpunt op. De pass kwam van Dijk, waarna Martijn van Roeden en Rik Weening vrij voor Winsum-keeper Cedric Tillema opdoken. Van Roeden liet het aan Weening over en die schoot onberispelijk binnen, 0-1. De honger leek nog niet gestild. Zo verdiende middenvelder Rob Dijkstra op pure wilskracht een corner, na uitstekend doorjagen op Winsum-verdediger Steffen Vader. Vader, tevens aanvoerder, gaf in het nauw gedreven makkelijk een corner weg. De corner van Dijk leverde opnieuw geen gevaar op. Na bijna een kwartier kregen de Blauwkes een vrije trap, nadat Weening onderuit getrokken werd. Robin Huisman de Jong belastte zich met dit klusje en zette uitstekend voor. Loonstra kopte prima diagonaal in, maar had zijn vizier niet scherp gesteld. Hij kopte naast. Aan de andere kant, voor de Grunnegers, was het even later wél raak. Het was uiteindelijk Winsum-speler Bauke Hoekstra die raak knalde, na enkele hachelijke situaties voor het doel van Buitenpost-keeper Kevin van der Meulen. Daarvoor kon Van der Meulen nog uitstekend redden ten koste van de rebound, die hij Bauke Hoekstra moest toestaan; 1-1. En zo moest de koploper weer opnieuw op zoek naar de gewenste voorsprong. Buitenpost trok opnieuw ten aanval. Winsum-verdediger Heinze Andringa haalde Dijk naar de grond, maar de vrije trap bracht geen angst in het Winsumer strafschopgebied. Dijk, die prima in vorm lijkt te zijn voor de laatste wedstrijden, bediende even later na een geweldige actie opnieuw Loonstra, maar nu kopte hij over. Een aanval met hoofdrollen voor Dijk, Weening en eindstation Van Roeden, kon via keeper Tillema worden weggewerkt door de Grunneger defensie.

Legio mogelijkheden, tóch geen doelpunten meer voor de rust
Na ruim vijfentwintig minuten, had arbiter Meilink óf rechtstreeks óf zijn assistent moeten optreden, nadat Van Roeden het aan de stok kreeg met Winsumer Thomas Kauw. Na een onderling duel bleef Kauw even vervelend doen, maar arbiter en assistent leken het allemaal niet waar te nemen. Van Roeden toonde zich het meest verstandig. Hij zag dat Winsum eerst nog gevaarlijk werd, maar de aanval werd in tweede instantie uitstekend onschadelijk gemaakt door keeper Van der Meulen. Het spel – zoals jullie wellicht zelf ook hebben opgemerkt – golfde op en neer, want gelijk aan de andere kant gaf Buitenposter Weening prima voor, waarna Loonstra opnieuw naast kopte. Het zat Loonstra niet mee. Het was hem trouwens te prijzen, dat hij zichzelf wél telkens in scoringspositie bracht. Helaas voor het in grote getale opgekomen publiek, waaronder vele Buitenposters, ontbrak de scherpte in de voorhoede. Er volgden – aan beide zijden – nog meer mogelijkheden. Zo was opnieuw Loonstra even later het eindstation, na een mooie aanval die hijzelf opzette. Via Dijkstra en dus opnieuw Loonstra, restte er slechts een corner. Dijkstra schoot nog gehaast over, waarna Winsum weer aan de beurt was. Na een corner, een ouderwetse scrimmage, en een voorzet waar twee tot drie Winsumer net te kort kwamen, vloog de bal uiteindelijk voorlangs. Nadat ook pogingen van Buitenpost – middels Dijkstra, Weening en opnieuw Dijkstra – geen succes opleverden, vloog ondertussen een volley van Winsumer Thomas Kauw over. Zo eindigde de eerste helft met een gelijke stand, slechts twee doelpunten en vele, vele mogelijkheden. De meeste voor koploper Buitenpost. Ruststand 1-1.

Tweede helft start pittig
De koffie en andere versnaperingen in de kantine smaakten uitstekend. Wat de kantinejuffrouw in de thee had gedaan voor de spelers werd echter niet duidelijk. In de eerste twintig minuten vielen er meer kaarten dan mogelijkheden te noteren. Zo verdween eerst Winsumer Flaviou Nzita Fatima in het boekje van de arbiter. Hij ‘was het in woord en gebaar’ niet eens met arbiter Meilink, waarna een gele prent volgde. Enkele minuten later, trok Buitenposter Danny Boersma aan de rem toen de snelle en behendige Wouter Bloem dreigde te ontsnappen. Geel, zo oordeelde de arbiter. Tussendoor werd er ook nog gevoetbald. Een voorzet van Dijkstra werd door Dijk ineens ingeschoten, maar ook naast en een tiental meters te hoog. Een mooie aanval via Wim de Vries, Van Roeden, opnieuw De Vries en Van Roeden, leverde na tussenkomst van Kauw opnieuw slechts een corner op. Hierna was arbiter Meilink weer aan zet, want eerst kreeg Winsumer Bloem geel na het wegtrappen van de bal en amper een minuut later nam ook Buitenposter Aaron Boekhout een gele prent in ontvangst, nadat hij Winsumer Tim Hoff ‘onreglementair ten val bracht’. Genoemde kaarten vielen te billijken. De volgende gele kaart echter totaal niet. Arbiter Meilink merkte een en ander blijkbaar niet juist op, toen Dijk wilde uithalen. Winsumer Roy Streppel sprong voor de uithaal, waarna Dijk geel kreeg. Onbegrijpelijk en eigenlijk best wel tekenend voor de eerste vijfentwintig minuten na de verkwikkende thee. Deze pittige en onrustige periode van de arbiter na rust werd door de Winsumer-trainer afgesloten met een dubbele wissel. Hof en Hoekstra mochten naar de kant en de routiniers Rick Schaaphok en Marcel Pannekoek kwamen hen vervangen.

Buitenpost pakt volle winst in slotminuten
Nadat de arbiter zijn administratie allemaal op orde had, kreeg Dijkstra een mogelijkheid, na een assist van Weening. Dijkstra moest echter met zijn ‘chocoladebeen’ uithalen en de bal verdween hoog over. Buitenpost mocht – met nog een ruim een kwartier te gaan – echter niet klagen, dat de assistent-arbiter goed bij de les was. Na enige hectiek in het Buitenposter strafschopgebied schoot – volgens de auteur – in een mêlee van spelers uiteindelijk invaller Schaaphok via keeper Van der Meulen raak. Er was echter buitenspel geconstateerd, waarna het Grunneger feestje niet doorging. Gezien het geringe protest zal de assistent-arbiter absoluut gelijk hebben gehad! Ook toen er nog ruim tien minuten waren te gaan, ontging het de arbiter blijkbaar, dat na een vrije trap van Huisman de Jong, Loonstra in het strafschopgebied ‘zeker niet volgens de regels’ onderuit ging. Arbiter Meilink wuifde een en ander gedecideerd weg. Twee minuten later leek Van Roeden de koploper dan toch op voorsprong te zetten. Na een uitstekende actie van Dijk aan de rechterkant, waarbij hij op de achterlijn zijn tegenstander Heinze Andringa in de luren legde, zette hij uitstekend voor. Van Roeden kwam echter net verkeerd uit, waardoor hij de bal op een haar na mistte. De stand bleef dus gelijk. Trainer Van der Weij greep in. Van Roeden mocht naar de kant en good old Dorjan Berisha kwam binnen de lijnen. De assistent-trainer en rechterhand van trainer Van der Weij kwam in het veld om als aanspeelpunt te fungeren en om meer balvastheid voorin te krijgen. Enkele minuten later mocht ook schutter Weening naar de kant ten faveure van Joran Olijve. Olijve stond amper binnen de lijnen, toen hij aan de basis stond van een fantastisch doelpunt. Met een geniepig balletje bereikte hij Dijk. Dijk deed daarna alles met zoveel frivoliteit en snelheid, dat de Winsumer defensie eigenlijk slechts kon toekijken. Opnieuw zette hij in het strafschopgebied verdediger Andringa te kijk, waarna hij uit een moeilijke hoek fantastisch binnen schoot, 1-2. De ontlading was groot, het feestje werd dan ook met een deel van de Buitenposter aanhang gevierd. Dijk kreeg ook meteen een publiekswissel, Martijn J. Douma was zijn vervanger en mocht zo nog meedelen in de dolle feestvreugde. Grunneger verdediger Hans Zwakenberg liet zich daarna nog even gaan, door op een schandalige manier in te komen, maar gelukkig zag invaller Olijve zijn actie aankomen. Olijve sprong op, en Zwakenberg gleed hem – inclusief cornervlag – op volle snelheid onderuit. Zwakenberg mocht niet klagen dat zijn optreden slechts met geel werd bestraft door arbiter Meilink. Misschien paste een rode prent ook niet in het gehele schouwspel, maar het gaf wel de frustratie weer. Arbiter Meilink floot voor het einde en zo trok koploper Buitenpost opnieuw drie punten over de streep. Eindstand 1-2!

Sfeer in Winsumer kantine uitstekend
Het zoet der overwinning werd nadien ook nog even gevierd in de Winsumer kantine. De sfeer – aldus een Winsumer bron – was uitstekend! Nadien werd nog meegedeeld, dat rond de honderd Buitenpost-aanhangers de weg naar sportpark Schouwerzijlsterweg hadden gevonden. Het zullen er volgende week in Harlingen vast nog meer worden, tóch? Het zal de sfeer en uiteraard de beleving bij de spelers alleen maar verhogen! Prachtig!

Zondagmorgen met Van der Weij
“Ze zeggen wel eens, dat dit de mooiste overwinningen zijn. Zó voelde dat ook wel, eerlijk gezegd”, aldus trainer René van der Weij. “Voor rust was het een open wedstrijd en had het zomaar 3-6 kunnen staan, qua kansen. Kevin (van der Meulen – AdeH) pakt er twee geweldig en wij misten de scherpte voorin. In de tweede helft hebben we Dorjan (Berisha – AdeH) ingebracht, om meer balvastheid te krijgen. Dit deed hij prima. Hij traint elke donderdag mee omdat het wat krapper wordt binnen de selectie. Dan moet je in oplossingen denken en niet zeuren. Daarom dus Dorjan! Na rust krijgen we eigenlijk maar een echte kans tegen, die Kevin goed pakt. Winsum bleef lastig en gevaarlijk met die snelle Bloem (Wouter – AdeH).”

Volgende week wacht competitieronde 23 en gaat Buitenpost op bezoek in Harlingen, waar de tegenstander Zeerobben heet. De wedstrijd op zaterdag d.d. 21 april 2018 op het Oostersportpark begint om 15.00 uur (Achlumerdijk 6, 886 AJ  HARLINGEN). Ik zeg: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Winsum: Cedric Tillema, Heinze Andringa, Hans Zwakenberg, Steffen Vader, Flaviou Nzita Fatima, Thomas Kauw, Roy Streppel, Tim Hoff (69/Rick Schaaphok), Wouter Bloem (69/Marcel Pannekoek), Bauke Hoekstra, Rogier Krohne.
Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries, Danny Boersma, Robin Huisman de Jong, Aaron Boekhout, Berend Jan Schootstra, Rob Dijkstra, Rolf Dijk (91/Martijn J. Douma), Rik Weening (89/Joran Olijve), Rudmer Loonstra, Martijn van Roeden (86/Dorjan Berisha).
Aantal toeschouwers: 341
Gele kaart: Flaviou Nzita Fatima (Winsum), Danny Boersma (Buitenpost), Wouter Bloem (Winsum), Aaron Boekhout (Buitenpost), Rolf Dijk (Buitenpost), Hans Zwakenberg (Winsum)
Scoreverloop: 5. Rik Weening (0-1), 17. Bauke Hoekstra (1-1), 90. Rolf Dijk (1-2)

Foto’s van Hans Zwamborn, ook op www.kiepie.nl

Overig nieuws
Bekijk al het nieuws uit het archief »
Volgende wedstrijd
 • Wedstrijd: Heino - Buitenpost
 • Datum: 21-04-2024
 • Aanvang: 14:00
Sponsoren
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor