vv Winsum JO17-1 – Buitenpost JO17-1

vv Buitenpost JO17-1 promoveert naar de 4e divisie!

Vandaag was het zover: de finale voor promotie naar de 4e divisie. Waar vorige week nog werd bericht dat de wedstrijd op neutraal terrein zou worden gespeeld, had de KNVB zich zelf in de war gebracht met tegenstrijdige berichten. We togen al vroeg in de ochtend richting Winsum, waar om 10.30 uur zou worden afgetrapt tegen de plaatselijke vv.  In vergelijking met vorige week was David Kazimier terug van een vervelende oorontsteking, Winne van Dam ontbrak nog steeds door de gevolgen van een zware knieblessure.  Ook werden we vandaag weer aangevuld uit JO15-1 door Harmen Symen Elsenga, Ruben van der Heide en doelman Hessel Turkstra. Zij vergezelden vandaag Wilbert Postma en Mees Hoekstra op de reservebank.

Onder toezien van ongelooflijk veel supporters, misschien nog wel meer ‘Blauwkes’ dan groen-witten, betraden de spelers om stipt 10.30 uur het biljartlaken van sportpark Schouwerzijlsterweg. Een groot compliment naar de vv Winsum voor het magnifieke veld, iets wat op dit tijdstip in het seizoen nog wel eens anders wil zijn. De Blauwkes-supporters hadden de beschikking over enkele confettikanonnen en blauwe rookbommen, wat een prachtige entourage creëerde.

Nadat de speaker ook de basisopstellingen had voorgelezen, kon er dan eindelijk gestart worden. Buitenpost leek totaal geen last te hebben van zenuwen, want vanaf minuut 1 was het spelbeeld duidelijk: Buitenpost de bal, Winsum zakte terug en gokte op de omschakeling. Dat kan zolang het 0-0 staat, maar die tussenstand verdween al snel van het scorebord. Na een dikke 3 minuten zette Bernd Douma zijn hoofd tegen een corner van aanvoerder Willem de Boer, de keeper was kansloos: 0-1. Een droomstart voor Buitenpost, die werkelijk furieus uit de startblokken kwamen, precies als van te voren afgesproken.

Nog geen 5 minuten later had het zomaar 0-2 kunnen zijn, toen diezelfde  Douma weer zijn hoofd tegen een corner van de Boer zette, maar dit keer schampte zijn kopbal de lat. Winsum kroop, niet voor de laatste keer deze eerste helft, door het oog van de naald. In die eerste helft voetbalde Buitenpost een stuk makkelijker dan de tegenstander, en had de laatste linie alles onder controle, waardoor de tegenstander geen uitgespeelde kans wist te creëren. Na een kwartier spelen was daar de volgende kans voor Buitenpost. Na goed doorzetten op de rechterflank kwam Mark van der Meer vrij voor de keeper, maar vanuit een lastige hoek schoot hij  nipt voorlangs. Even later was het weer van der Meer, dit keer met een afstandsschot, welke fantastisch uit de kruising werd geranseld door de Winsumer doelman. De enige gele kaart van de wedstrijd was voor een centrale verdediger van Winsum, die Mike Visser onderuitkegelde.  De uitstekend leidende leidsman Wolthof kon niet anders dan een gele kaart tonen, en deed dat dan ook. Vlak voor rust was daar het laatste moment van Buitenpost; een schitterende aanval over rechts leverde een gevaarlijke voorzet op, waar Visser goed voor zijn man kwam, maar hij prikte de bal net naast het doel. Uit de tegenaanval deelde Winsum hun eerste speldenprikje uit, Wolter Klaas Laanstra maakte een overtreding, en de aanvoerder van Winsum mocht aanleggen voor een vrije trap op een kansrijke plek. Het schot was hard, maar kon doelman Eelze Spinder niet verontrusten: klemvast en meteen rust.

Na rust ging Winsum toch iets meer voetballen en probeerde wat meer druk vooruit te zetten, de centrale verdediger met een gele kaart op zak was inmiddels gewisseld. Dit leek meteen succes te hebben, want Winsum kreeg al snel hun grootste kans van de wedstrijd. Een corner werd niet goed weggewerkt en kon opnieuw worden ingebracht. De aanvoerder dook volledig vrij op bij de tweede paal. Hij kopte de bal over Spinder, maar gelukkig op de lat. De rebound werd jammerlijk gemist door een andere aanvaller. Dit was het teken voor Buitenpost om een tandje bij te schakelen en het middenveld weer in handen te krijgen. Na 55 minuten was David Kazimier volledig leeggespeeld na zijn langdurige ziekte, en hij werd vervangen door Mees Hoekstra, waardoor Jorn Jongsma een linie terugzakte. Hoekstra zou een belangrijke rol gaan spelen in deze wedstrijd.

Na weer een grote kans voor Van Der Meer, die wederom nipt voorlangs schoot, kreeg Buitenpost in minuut 63 dé uitgelezen kans om op 0-2 te komen. Een voorzet van Hoekstra werd overduidelijk met de hand gepareerd: strafschop. Na al de benutte penalty’s van De Boer dit jaar, leek dit een zekere 0-2 te worden. Sommige spelers juichten al voor de penalty was genomen, maar tevergeefs. De prima keeper van Winsum stopte de strafschop en zo bleef de spanning erin. Na dit moment was het tijd voor de tweede wissel. Winsum moest gaan komen en dus ook meer ruimte weggeven. Buitenpost anticipeerde hierop door de pijlsnelle Ruben van der Heide in te brengen voor Jongsma, waardoor Visser nu een linie terug schoof.

Enkele minuten later was daar toch de 0-2 en leek het gespeeld. Een diepe bal van De Boer op Hoekstra. Iedereen verwachtte dat de bal niet te halen zou zijn, inclusief de keeper, want die stond al ver naast zijn doel om de bal daar te kunnen opvangen. Dit was echter buiten Hoekstra gerekend. Hij rende als enige fanatiek door en kon de bal dus nog wel halen! Met een subtiele voetbeweging tikte hij het leer richting het lege doel. Paal…. Hoekstra gaf echter weer niet op, was het meest attent en tikte zijn eigen rebound binnen: 0-2!!!! Alles wat Buitenpost was ontplofte, dit mocht men niet meer weggeven. Dit doelpunt toont de ware aard van dit team in dit seizoen: nooit opgeven, altijd in jezelf geloven, en altijd doorgaan! Niemand geloofde dat Hoekstra de bal zou halen, maar hij redde het, door gewoon vol door te gaan. Dat maakt dit team zo bijzonder.

Na de 0-2 was het ook tijd voor de derde en vierde wissel. De niet geheel frisse Wolter Klaas Laanstra werd vervangen door Wilbert Postma, die daarna werkelijk elk duel van zijn directe tegenstander won. Ook Visser mocht het speltoneel verlaten, en hij werd vervangen door Harmen Symen Elsenga.

De laatste 10 minuten waren er weinig noemenswaardige momenten, totdat in de derde minuut van de blessuretijd de aanvoerder van Winsum pardoes de bal heel knap van heel ver binnen schoot: 1-2. Zou het dan toch nog spannend worden?

Het antwoord is nee, want 10 seconden later floot de scheidsrechter voor de laatste keer. Buitenpost heeft het lange seizoen bekroond met een promotie naar de 4e divisie!! Een prestatie van formaat, 3 finales op rij werden allemaal gewonnen. Dan ben je gewoon de terechte winnaar van de nacompetitie.

Na een aantal foto’s en heel erg veel felicitaties van het publiek was het tijd voor een klein feestje in de kleedkamer. Dit werd ’s avonds nog dunnetjes over gedaan in de vorm van een teambarbecue. Ik heb maar een woord voor dit seizoen: geweldig!!