Zeerobben 1 – Buitenpost

Buitenpost historisch, na 1-6 zege bij Zeerobben de terechte kampioen!

HARLINGEN – En toen was het zover! De kampioenswedstrijd in de Eerste Klasse E, Zeerobben – Buitenpost sierde het affiche. Bij winst schreef Buitenpost opnieuw geschiedenis, het zou promotie naar de Hoofdklasse betekenen. Trainer René van der Weij en zijn mannen waren dan met nog drie wedstrijden te gaan en tien punten voorsprong niet meer in te halen voor naaste concurrent Drachtster Boys. Afgelopen zaterdag waren de Blauwkes te gast op het Oostersportpark in Harlingen. Voor de winterstop werd er in Buitenpost gelijk gespeeld. Tegen tien ‘ouwe seunen’, die begrijpelijkerwijs de bus parkeerden, kon er geen gaatje in de defensie worden gecreëerd en eindigde de wedstrijd zoals deze was begonnen, 0-0. Nu dus de kampioenswedstrijd. De ‘ouwe seunen’ op plaats zes in de rangschikking tegen de Blauwkes, de trotse koploper. Bij de Harlingers zaten Frank ten Hoeve, Armando Zwart, Frank Pietersma en keeper Theo Nota in de dug-out. Buitenpost-trainer René van der Weij had daar Joost Jesse Visser, Joran Olijve, Martijn J. Douma, routinier Pieter Henstra en keeper Marvin Heidstra geposteerd. Omstreeks 15.00 uur gaf arbiter F. Assink uit Hengelo het startsein. Zijn assistenten waren de heren H. van der Bij en J.G.P.M. Engbers.

(door Anne de Haan)

Ietwat gespannen begin
Nadat de Pupil van de Week Jelse de Wijs – Zeerobben JO11-5 – de Buitenposter sluitpost Kevin van der Meulen kansloos had gelaten, gaf arbiter Assink het startsein. Prachtig zonnige omstandigheden met een frisse zeewind en een aangename temperatuur. Voeg daarbij twee voetbalploegen, die beide willen aanvallen en je krijgt een leuk schouwspel. Tóch? Nou …., het begin was niet slecht. Ook niet goed, er leek sprake te zijn van enige spanning. Overigens niet alleen in het veld, het in grote getale opgekomen publiek leek er ook wat last van te hebben. Er heerste een wat gelaten sfeer, waar overigens een deel van de Buitenpost-aanhang absoluut geen last van leek te hebben. Zo merkte een Buitenposter veehandelaar (woonachtig in Kollum – AdeH) na de eerste minuut met de nodige humor op: “Wy binne folle better!”. De eerste vijfentwintig minuten kabbelden dan ook relatief rustig voorbij. Wel waren er aan beide zijden mogelijkheden, zonder dat er echt gevaar ontstond. Zo werd een corner van Rolf Dijk – die door Rik Weening was verdiend – koppend maar net gemist door captain Berend Jan Schootstra en durfde de arbiter geen strafschop te geven, nadat Dijk ten val werd gebracht. Er restte een corner van Weening, het schot van Rudmer Loonstra werd gesmoord in de Zeerobben-defensie. Zeerobben wilden zich niet zomaar naar de slachtbank laten leiden, en deelden ook enkele plaagstootjes uit. Zo schoot middenvelder Dylan Drent voorlangs en schoot de snelle en behendige aanvaller Higor da Silva in het zijnet. Een corner van Drent werd door verdediger Godert Attema te hoog en ook naast gekopt. Na bijna vijfentwintig minuten was Buitenpost-keeper Van der Meulen alert en redde prima op een poging van Drent, na prima voorbereidend werk van Da Silva. Een Buitenposter corner, die was verdiend door Dijk, leverde geen problemen op voor de ervaren Zeerobben-sluitpost Jakob de Vries. In de tegenstoot, kreeg de Harlingers een vrije trap, die door Buitenposter sluitpost Van der Meulen onschadelijk kon worden gemaakt.

Koploper schakelt tandje bij na achterstand
Na ruim vijfentwintig minuten, liet de thuisploeg van trainer Arjen Postma, de koploper schrikken. Drent dook – na een uitstekende, verre uittrap van keeper De Vries – zomaar voor keeper Van der Meulen op en met een uitstekende lob bracht hij Zeerobben op voorsprong, 1-0. Daarna was het net of Buitenpost door een wesp werd gestoken. De Blauwkes – vandaag in het rood – stroopten de mouwen op en gaven extra gas bij. Martijn van Roeden stoomde amper een minuut later op over de rechterkant en gaf de bal prima terug op de inkomende Rob Dijkstra. Zijn uithaal was Zeerobben-keeper De Vries te machtig, 1-1. Deze supersnelle gelijkmaker werkte blijkbaar als een rode lap op een stier, want binnen twee minuten stond de koploper al op voorsprong. Van Roeden bereikte Weening en na goed doorzetten, kappen, frommelen, passeren en nogmaals kappen, schoof hij de bal op zij, waar Loonstra klaar stond om af te drukken, 1-2. Maar de honger bleek nog niet gestild, want een moment later was het opnieuw raak. En hoe! De uiteindelijke assist was van Van Roeden, uitblinker Dijk schoot vanaf een meter of twintig fantastisch raak, onbereikbaar voor sluitpost De Vries, via de binnenkant van de paal. Geweldig, 1-3! Deze derde treffer werd uitbundig, samen met enkele supporters, gevierd. En dat mocht ook, het arbitrale trio onder leiding van de heer F. Assink, voelde een en ander perfect aan. Zo was de koploper vanaf de achterstand heer en meester op het veld en had tegenstander Zeerobben niet zoveel meer in te brengen. Er volgden nog een tweetal Buitenposter corners, maar gescoord werd er niet meer. Ruststand derhalve, 1-3.

Buitenpost op koers richting Hoofdklasse
Nadat de ploegen de thee hadden genuttigd en de vele supporters de kelen hadden gesmeerd, bleek bij de thuisclub te zijn gewisseld. Verdediger Godert Attema was in de kleedbox achter gebleven, Frank ten Hoeve heette zijn vervanger. Zijn inbreng moest tot meer Harlinger druk naar voren leiden om zo de ‘ouwe seunen’ in de defensie te ontlasten. Dat ging de eerste twintig minuten na rust best aardig, doelpunten bleven uit. Dat was ook niet zo vreemd, want de koploper lag met de 1-3 voorsprong immers op titelkoers naar de Hoofdklasse! Tot aan minuut vijfenzestig was er voor beide goals dan ook geen sprake van grote paniek. Wel was er een poging van Zeerobben-middenvelder Marcel Visser, maar hij schoot van afstand hoog over. Met nog een half uur te gaan, mocht Van Roeden naar de kant en kwam Joost Jesse Visser hem vervangen. Visser kwam als middenvelder in het veld en was direct dreigend. Zeerobben-speler Pim Bleichrodt onderschatte dit niet en beging – heel handig – een overtreding tegen Visser, waarna vanaf de rechterkant van het strafschopgebied een vrije trap mocht worden genomen. Libero Robin Huisman de Jong liet het ditmaal over aan uitblinker Dijk, die iets te hoog en naast schoot.

Buitenpost stelt titel veilig, Zeerobben naar ruime nederlaag
Het gaspedaal werd nog eens ingetrapt en Buitenposter Dijk werd aan de rechter kant weggestuurd. Hij kapte naar binnen en haalde geweldig uit en buiten bereik van de Zeerobben-sluitpost sloeg de bal tegen de touwen; 1-4. Een beauty! Dijk gooide hiermee de wedstrijd in het slot, het Harlinger geloof in een goede afloop was nu wel definitief verdwenen. Dijkstra, de maker van de gelijkmaker, mocht naar de kant en middenvelder Martijn J. Douma kwam voor hem in het veld. Zeerobben probeerde het nogmaals van afstand middels Dylan Drent, maar zijn schot werd in de Buitenposter defensie gesmoord. Bij de Harlingers werd ook Yander Zandbergen gewisseld, voor hem kwam Armando Zwart. Enkele minuten later mocht bij Buitenpost Weening naar de kant. Joran Olijve kwam hem aflossen en was evenals vorige week direct belangrijk. Was het tegen Winsum met een subliem pasje op maatje Dijk die de winnende produceerde, nu mocht hij over de rechterkant opstomen en een sublieme voorzet afgeven. Dijk hoefde ‘slechts’ binnen te tikken, 1-5. Zeerobben-trainer Postma bracht zijn laatste wissel. Aanvaller Abdul Boundati ging naar de kant en voor hem kwam Frank Pietersma in het veld. Buitenpost-captain Schootstra nog hoog over, waarna ook Zeerobben nog een keer ten aanval trok. Drent was de aangever en ook Da Silva was erbij betrokken. Gescoord werd er niet. Dat deed de terechte kampioen in de Eerste Klasse E nog wel een keer. Olijve deed het perfect, hij hield in omdat hij buitenspel stond, waarna invaller Visser door mocht en met een harde knal het zesde Buitenpost-doelpunt op het scorebord bracht, 1-6. Hierna mocht het feest beginnen, eindstand maar liefst 1-6!

Sfeeracties met confetti, vlaggen en veel vuurwerk: schitterend!
Vooraf was de beleving bij de supporters al prachtig. Twee touringcars met supporters waren naar Harlingen afgereisd. Daarnaast hadden velen het Oostersportpark in de havenstad met eigen vervoer gevonden. Rond de vierhonderd Buitenposters – of waren het er meer? – zorgden samen voor een prima sfeer. Vooraf al vuurwerk, gepaard gaand met vlaggen, slingers en confetti. Na het laatste fluitsignaal ging het allemaal echt los. De selectie ging op een open bus door het dorp, waarna de hoofdrolspelers op het eigen sportpark De Swadde wederom met veel supporters, rookbommen en vuurwerk werden ontvangen. Het feest barstte los. En het bleef nog lang onrustig …

Zondagmorgen met Van der Weij
“Absoluut verdiend en écht een prestatie van het collectief”, sprak succestrainer René van der Weij. “Afgelopen week probeer je de spanning weg te halen. We hebben de hele week lekker met plezier getraind. Misschien was onze start gisteren toch iets onbewust. Wie zal het zeggen? Die 1-0 achterstand was misschien wel even goed voor ons en het team. We hebben de wedstrijd daarna binnen tien minuten geweldig naar onze hand gezet en eigenlijk is de wedstrijd bij rust al gespeeld.”
Na de treffer van Zeerobben was Buitenpost inderdaad heer en meester en de wijze waarop dat werd recht gezet was bij tijd en wijle subliem! Van der Weij: “De kwaliteit kwam weer bovendrijven. Ik ben verschrikkelijk trots op die gasten. Al een heel jaar werken we samen – hand in hand (!) – naar een doel. We hebben na de eerste periode niks meer verloren en slechts één keer gelijk gespeeld! De spelers zijn ook goed met teleurstellingen en hun rol om gegaan. Teleurstellingen horen erbij, maar het team moet altijd voorop staan! Daarom zijn we als team kampioen geworden!” En Van der Weij mag daar geheel terecht supertrots op zijn. “Opnieuw een prijs na een topjaar vorig seizoen. Toen werd nacompetitie gespeeld met geweldige duels tegen uitstekende tegenstanders. Daarnaast werd er deelgenomen aan het Nationale KNVB-bekertoernooi, maar ik moet heel eerlijk zeggen, dit kampioenschap smaakt wel heel erg lekker hoor! Na de traditionele douche voor de trainer, zag Van der Weij, dat zijn telefoon zowat ontplofte. Iedereen gunt het ons!” Ik kan dan ook alleen maar zeggen: dàt over deze titel dan ook geen misverstand bestaat. Geheel op eigen kracht – met de hele selectie en staf, de vereniging, bestuur, supporters en sponsoren: CHAPEAU, petje af!

De volgende competitieronde, wedstrijd 24, is thuis op het eigen sportpark. Zaterdag 12 mei a.s. ontvangt Buitenpost dan Be Quick Dokkum op sportpark de Swadde. Aanvang 14.30 uur (Jeltingalaan 80, 9285 WL  BUITENPOST). Ik zeg: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Zeerobben: Jacob de Vries, Godert Attema (46/Frank ten Hoeve), Brent de Groot, Pim Bleichrodt, Albert Beuker, Dylan Drent, Marcel Visser, Abdul Boundati (84/Frank Pietersma), Yander Zandbergen (77/Armando Zwart), Higor da Silva, Pieter Westra.
Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries, Danny Boersma, Robin Huisman de Jong, Aaron Boekhout, Berend Jan Schootstra, Rob Dijkstra (71/Martijn J. Douma), Rik Weening (78/Joran Olijve), Rudmer Loonstra, Rolf Dijk, Martijn van Roeden (61/Joost Jesse Visser).

Aantal toeschouwers: 681
Gele kaart: —
Rode kaart: –
Scoreverloop: 28. Dylan Drent (1-0), 29. Rob Dijkstra (1-1), 31. Rudmer Loonstra (1-2), 32. Rolf Dijk (1-3), 65, Dijk (1-4), 80. Dijk (1-5),  89. Joost Jesse Visser (1-6).

Foto’s van Hans Zwamborn, ook op www.kiepie.nl

 

Overig nieuws
Bekijk al het nieuws uit het archief »
Sponsoren
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor