Zuidhorn 1 – Buitenpost

Benauwde zege voor Buitenpost in Zuidhorn, 1-2

Zuidhorn– Afgelopen zaterdag stond het tweede duel in de Noordelijke Districtsbeker van de KNVB op het programma. Om 15.00 uur werd er afgetrapt op het kunstgras van het Johan Smitpark in Zuidhorn, waar Buitenpost uitkwam tegen de plaatselijke hoofdmacht. Op de bank bij Buitenpost zaten naast reservekeeper Richard Zwaagstra, ook de aanvallers Martijn van Roeden en Rudmer Loonstra en verdediger Wim de Vries. Bij de Grunnegers waren keeper Lars Strisenau, Daan Kocken, Martijn Smit en Niels Pera buiten de basis gehouden. De eerste wedstrijd van Zuidhorn werd gewonnen in en tegen Roden (0-2, AdeH), die van Buitenpost thuis tegen SC Veenwouden werd eveneens winnend afgesloten (3-0, AdeH). Buitenpost uitkomend in de Eerste Klasse E, was vandaag dus te gast bij Zuidhorn, dat weer zal uitkomen in de Tweede Klasse J. De algehele leiding was vanmiddag in handen van arbiter de heer A. Walters uit Oude Pekela en hij werd geassisteerd door een meneer van VV Zuidhorn en J. de Haan van VV Buitenpost.

(door Anne de Haan)

Zuidhorn maakt het Buitenpost erg lastig ….
Er werd op kunstgras gespeeld vandaag. Het Zuidhorner hoofdveld – met natuurlijke groene grasmat – was blijkbaar niet bespeelbaar na de overvloedige regenval in de afgelopen week. Arbiter Walters gaf het startsein en eigenlijk gaf Buitenpost vanaf de eerste minuut niet thuis. Daar was trainer René van der Weij een dag later ook heel duidelijk in. “De uitvoering was matig, we zaten vanaf minuut één niet in de wedstrijd.” Dat werd in de vijfde minuut door het Zuidhorn – onder leiding van trainer Kees Bouma – pijnlijk duidelijk gemaakt. Buitenpost-verdediger Danny Boersma verslikte zich, verspeelde de bal aan Zuidhorn-middenvelder Jos Schultinga, die geen pardon kende en Buitenpost-keeper Kevin van der Meulen liet vissen, 1-0. En dan komt heel pijnlijk aan het licht, dat je als Eerste Klasser ook tegen een ploeg die op een lager niveau acteert – overigens met alle respect – dus wel scherp aan de wedstrijd moet beginnen. Want al snel was aan de zijlijn duidelijk, dat Buitenpost een lastige middag tegemoet ging …. De juiste overtuiging ontbrak bij Buitenpost. Misschien – onbewust? – sprake van onderschatting? Toch kreeg Buitenpost mogelijkheden. Zo schoot verdediger Joost Jesse Visser hoog over en kopte Boersma naast uit een corner van Joran Olijve. Een poging van Jorrit Terpstra smoorde in de verdediging van Zuidhorn en een rebound van middenvelder Rob Dijkstra vloog een metertje naast.

Buitenpost vlak voor rust op gelijke hoogte
Buitenpost liep dus achter de feiten aan. Mogelijkheden waren er genoeg. Maar een pittig verdedigend Zuidhorn met zo nu en dan wat theaterspel van Zuidhorner Gideon Kooistra en later ook Aart Sikkema, zorgden ervoor dat er zo nu en dan een prikkelende sfeer ontstond. Zelfs buiten het veld was het even ‘prikkelend’, zo ondervond ook een oud-Buitenpostkeeper …. Buitenpost ging op jacht naar de gelijkmaker, na bijna een half uur was Olijve er dichtbij, maar zijn knal van afstand werd door keeper Groothof over de lat getikt. Ook een verrassende poging van Visser vanaf de zijlijn, waar een voorzet werd verwacht, kon maar net door Groothof tot corner worden verwerkt. Na ruim veertig minuten kreeg Buitenposter Dijkstra geel, toen hij een tegenstander ‘onheus bejegende’ … Op slag van rust vond aanvaller Rolf Dijk het genoeg. Met een prima individuele actie schoot hij diagonaal – via keeper Groothof – knap binnen, 1-1. Na de aftrap vond arbiter Walters het genoeg en maakte hij een eind aan de eerste helft. Ruststand 1-1.

Buitenpost op voorsprong
Van der Weij moet de heren in de rust niet erg vrolijk hebben toegesproken …. Hij greep in, slachtofferde spits Weening en verdediger Boersma en bracht Martijn van Roeden en Wim de Vries in het veld. En of het nu aan de wisselingen lag of aan de toespraak van trainer Van der Weij in de rust, feit was, dat er meer variatie in het aanvalsspel kwam. Al na negen minuten na rust kwam Buitenpost op voorsprong na een uitstekende aanval. De aanval werd opgezet door Olijve en hij mocht na een prachtige boogbal van Terpstra afronden. Met een prachtige lob verschalkte hij keeper Groothof, 1-2. Hierna wisselde ook Zuidhorn. Robin van der Steege mocht naar de kant, Daan Kocken kwam hem vervangen. In diezelfde minuut was Buitenpost-verdediger en invaller De Vries ietwat nonchalant, wat een mogelijkheid voor Zuidhorn-spits Joop Jacobs opleverde. Zijn lob over keeper Van der Meulen was te hoog en ook naast het Buitenposter doel. Met nog een half uur te gaan, leek Van Roeden de bevrijdende 1-3 op het scorebord te brengen, maar zijn kopbal werd met een ultieme poging door Zuidhorn-keeper Groothof over de lat getild. Er ging een prima aanval aan vooraf met Dijkstra en Terpstra in de hoofdrol.

Buitenpost trekt voorsprong over de streep
Beide teams wisselden nogmaals. Bij Zuidhorn mocht Kevin van der Kooij onder de douche en voor hem kwam Martijn Smit. Voor Buitenpost kwam Rudmer Loonstra in het veld en mocht Dijkstra naar de kant. Er kwamen nog wel wat mogelijkheden, maar de wedstrijd leek gespeeld. Zo kopte Dijk nog over na een voorzet van Van Roeden en schoot aan de andere kant Wouter de Boer van afstand over na een corner van doelpuntenmaker Schultinga. Ook Olijve schoot nog over, na prima voorbereidend werk van Aaron Boekhout. In de slotfase mocht bij Zuidhorn Aart Sikkema nog naar de kant en kwam Niels Pera (Pera Pera, AdeH) hem vervangen. Gescoord werd er echter niet meer, zodat arbiter Walters de wedstrijd beëindigde met een 1-2 eindstand.

Van der Weij berustend
“Niet iedere wedstrijd kun je winnen met mooi voetbal, dat bleek gisteren. We hebben moeten knokken voor een goed resultaat. De winst was vandaag het belangrijkste!” En zo werd deze tweede poulewedstrijd in de KNVB-districtsbeker tóch met een positief eindresultaat afgesloten en werd de zaterdag door de Buitenposter selectie afgesloten met een hapje en een drankje.

De volgende wedstrijd in de poule van de KNVB- districtsbeker is volgende week zaterdag. Dan speelt Buitenpost thuis tegen Zondag Tweede Klasser Roden. De wedstrijd op sportpark De Swadde (Jeltingalaan 80, 9285 WL) in Buitenpost begint om 17.00 uur! Ik zeg tóch weer: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Zuidhorn: Marcel Groothof, Robin van der Steege (57/Daan Kocken), Ruben Kooistra, Gideon Kooistra, Wouter de Boer, Jordi Schuiling, Jos Schultinga, Kevin van der Kooij (64/Martijn Smit), Joop Jacobs, Thijs Zwarteveen, Aart Sikkema (83/Niels Pera).
Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Joost Jesse Visser, Danny Boersma (46/Wim de Vries), Robin Huisman de Jong, Aaron Boekhout, Jorrit Terpstra, Berend Jan Schootstra, Rob Dijkstra (64/Rudmer Loonstra), Rolf Dijk, Joran Olijve, Rik Weening (46/ Martijn van Roeden).

Aantal toeschouwers: 106
Gele kaart: Rob Dijkstra (Buitenpost).
Scoreverloop: 5. Jos Schultinga (1-0), 45. Rolf Dijk (1-1), 54. Joran Olijve (1-2).

• Wedstrijd: MASV - Buitenpost
  • Datum: 06-04-2024
  • Aanvang: 18:00