Blauw Wit ’34 1 – Buitenpost

Buitenpost pakt winst én koppositie in Eerste Klasse E

LEEUWARDEN – Na een uitstekend weekend vorige week (Blauwkes winnen thuis van Winsum, 2-0 en koploper Drachtster Boys verliest thuis van VEV ’67 met 0-3 – AdeH), wachtte er in de Culturele Hoofdstad Leeuwarden een lastige klus. Blauw Wit ’34 heette de gastheer deze middag. In de seizoenouverture blonken de Liwwadders niet uit en had Buitenpost al een goede vorm te pakken. Het resulteerde in een ruime 6-1 overwinning. Eind november vorig jaar mochten de twee kemphanen het tegen elkaar opnemen in het bekertoernooi. De Blauwkes gingen eigenlijk vrij kansloos ten onder, 3-0. En dus hadden de Buitenposters iets recht te zetten. Zo voelde dat ook voor de mannen uit Buitenpost onder leiding van Liwwadder René van der Weij. Bij thuisclub Blauw Wit ’34 zaten Menno de Jong, Geart Hiemstra, Justy Yared, Mark Prins en Ramon de Jong op de bank. Bij Buitenpost werd de dug-out bevolkt door reservekeeper Marvin Heidstra, Durk de Haan, Martijn J. Douma en Chiel de Jong. Omstreeks 14.30 uur werd er afgetrapt op het kunstgras van sportpark Wiarda. De wedstrijd stond onder leiding van arbiter J. Vredevoogd en zijn assistenten de heren E.J. Veenstra en G. Meijer.

(door Anne de Haan)

Friese derby kent aardig begin
Na de shoot-out van de Leeuwarder Pupil van de Wedstrijd, ontspon zich een redelijk duel. Beide ploegen vielen aan, daar waar de mogelijkheden lagen. Zo was het in minuut één een Leeuwarder aanvaller die naast schoot. Buitenpost-keeper Kevin van der Meulen hoefde niet in te grijpen. Aan de andere kant was het Buitenposter Rudmer Loonstra die maar net over kopte uit een corner van Joost Jesse Visser. Toch leek Buitenpost na een kwartier op voorsprong te komen, toen diezelfde Visser prima passte op Rolf Dijk. Dijk bediende maatje Rob Dijkstra, die via de vingertoppen van keeper Kevin Wilpstra maar net over schoot. De corner van Visser op Dijk, werd door Dijk klaargelegd voor de inkomende Robin Huisman de Jong, die uitstekend uithaalde. Zijn knal belandde echter buiten de palen. Ook een voorzet van Martijn van Roeden op Loonstra, werd door Loonstra een metertje naast gewerkt. Zo waren er in de eerste twintig minuten nogal wat mogelijkheden voor de Buitenposters. Oók Dijk demonstreerde dat even later, toen hij uit een voorzet van Loonstra de bal via de buitenkant van de paal naast schoot. Blauw Wit ´34 kreeg de volgende mogelijkheid, toen Joni Gregoria na een slippertje van Buitenposter Aaron Boekhout ruim naast schoot.

Blauw Wit ´34 tegen verhouding in op voorsprong
Nadat Dijk voor Buitenpost nog voorlangs schoot na een mooie assist van Dijkstra, was het aan de andere kant zo maar ineens wél raak. Balverlies op het Buitenposter middenveld leidde het tegendoelpunt in, waarna Berend Jan Schootstra net te kort kwam om het foutje nog te kunnen herstellen. Wiebe Bakker rondde bekwaam af en zette zijn Blauw Wit ´34 op voorsprong, 1-0. Gezien de mogelijkheden voor de Buitenposter gasten geheel tegen de verhouding in. Maar uiteraard zal de ervaren Blauw Wit ´34- trainer Bert Hollander daar compleet maling aan hebben gehad. Buitenpost leek slechts kort aangeslagen, want de mouwen werden nogmaals opgestroopt en de aanval opnieuw ingezet. Eerst stuitte Van Roeden nog op keeper Wilpstra, waarna – even later – spits Rik Weening er als de kippen bij was. Een geweldige voorzet van Van Roeden viel over keeper Wilpstra zo tussen de lange Blauw Wit ´34 verdediger Jaap Oostra en Weening in. Beide heren beroerden de bal, Weening was de juichende winnaar, 1-1. Buitenpost voelde dat er meer mogelijk was en wilde een voorsprong. Zo knalde Huisman de Jong een vrije trap via keeper Wilpstra net over, nadat Weening was neergehaald. Aan de andere kant greep Boekhout uitstekend in ten koste van een corner, nadat ex-prof Bob Schepers aan de linker kant ontsnapte. De Liwwadder corner leverde geen problemen op voor Buitenpost-keeper Van der Meulen. Diezelfde Van der Meulen redde even later uitstekend, nadat hij zich tot het uiterste moest strekken om een schot van Blauw Wit ’34-speler Dion Rooze onschadelijk te maken. Op slag van rust kreeg Buitenposter Weening nog een gele kaart van arbiter Vredevoogd, nadat hij Bob Schepers ‘onreglementair ten val’ bracht. Hierna vond de leidsman het genoeg geweest en stuurde hij de acteurs naar de kleedbox voor een warme kop thee. Ruststand derhalve 1-1.

Ook na de thee mogelijkheden voor Buitenpost
Beide trainers stuurden hun teams ongewijzigd het veld weer in. Buitenpost pakte gelijk de draad weer op en zocht opnieuw de aanval. Dijk schoot echter via een verdediger naast, waarna Buitenpost een tweetal corners mocht nemen via verdediger Visser. De tweede corner werd door Loonstra goed ingekopt, maar net voor de doellijn door een Leeuwarder verdediger gekeerd. Een corner van Dijk op Huisman de Jong werd door laatstgenoemde over geschoten. Aan de andere kant was het Blauw Wit ’34, dat een vrije trap mocht nemen vanaf de linker kant. Schutter Bakker schoot diagonaal in, maar ook hoog over de goal van Van der Meulen. “Zo speelden we best aardig, maar beloonden we onszelf niet. Voor rust creëerden we een drietal kansen die erin moeten. Ook na de thee kwamen daar nog een viertal bij”, aldus de Buitenpost-trainer Van der Weij. Zo zag hij even later dat Loonstra op keeper Wilpstra stuitte, na een prima passje van Dijk. Met nog een half uur te gaan kreeg Buitenpost-captain Berend Jan Schootstra een gele kaart van arbiter Vredevoogd, nadat hij Bakker onjuist afstopte. De vrije trap leverde verder geen gevaar op, waarna verdediger Visser aan de andere kant van afstand naast schoot. Zo tikte de klok door, maar viel er geen voorsprong te noteren.

Venijn zit in de staart
Met nog ruim twintig minuten te gaan wisselden beide trainers. Buitenpost-trainer Van der Weij bracht Durk de Haan voor Loonstra en Blauw Wit ´34- trainer Hollander haalde Gregoria en Van Dijk naar de kant voor Mark Prins en Justy Yared. Buitenpost gaf nogmaals gas, het was duidelijk dat een gelijkspel voor de mannen van Van der Weij niet zomaar werd geaccepteerd. Eerst wuifde de arbiter twee overtredingen weg op Buitenposter Weening, waarvan de laatste binnen de beruchte lijnen plaatsvond. “Geen overtreding“, aldus de leidsman en dus bleef de stand gelijk. Met nog vijf minuten te gaan stond invaller De Haan aan de basis van de zo gewenste voorsprong. Hij bereikte Huisman de Jong, die op zijn beurt Van Roeden schitterend in stelling bracht. Van Roeden twijfelde niet en knalde Buitenpost op voorsprong, 1-2. Een prachtige aanval, die ook met grootse ontlading werd gevierd! Het werd zelfs nog erger voor de Leeuwarders, want Weening werd nog weggestuurd en was voor keeper Wilpstra – net als de temperatuur – uiterst koel, 1-3. Er werd hierna door beide trainers nog gewisseld. Zo mocht bij de thuisclub Floris Boonstra moegestreden naar de kant ten faveure van Geart Hiemstra en bij Buitenpost kwamen Chiel de Jong en Martijn J. Douma voor Van Roeden en Dijkstra. Gescoord werd er niet meer, de uitslag was gezien de gecreëerde mogelijkheden wel terecht. Eindstand 1-3.

Van der Weij naderhand
“We belonen onszelf te weinig. Hun keeper (Kevin Wilpstra – AdeH) was goed, maar we moeten meer ‘killen’, de wedstrijd eerder op slot zetten. Na vijfenzeventig minuten ben ik van systeem veranderd. We wilden écht winnen vandaag. Ik heb Huisman de Jong naar het middenveld doorgeschoven en Van Roeden naast Weening in de spits, zodat we voorin één op één kwamen met veel snelheid. Vijf minuten later was het 1-2”, sprak Van der Weij een dag later zeer tevreden. “We hebben een paar prima aanvallen op de mat gelegd. Rolf (Dijk – AdeH) was erg actief, maar het rendement moet omhoog. Toch ben ik al met al erg tevreden. Ik vond het ook een overwinning van de verdediging. Deze stond stabiel, we konden gisteren op hun leunen en hebben bijna geen kans weggegeven. We spreken vaak over onze aanvallers, omdat we vaak scoren, maar middenveld, verdediging en keeper zijn, zoals gisteren, óók erg belangrijk. Doordat de stand lang 1-1 bleef, bleef Blauw Wit ’34 erin geloven, dat is absoluut een compliment voor de tegenstander!”

De volgende competitieronde is zaterdag d.d. 10 februari 2018. Dan ontvangt Buitenpost in zijn veertiende duel Balk, dat al weer jaren onder leiding staat van oud-trainer Dick Sangers. Het duel op sportpark De Swadde begint om 14.30 uur (Jeltingalaan 80, 9285 WL  BUITENPOST). Ik zeg: TOT ZIENS, KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Blauw Wit ´34: Kevin Wilpstra, Gert-Jan Spindelaar, Jaap Oostra, Tim van Dijk (68/Justy Yared), Joni Gregoria (68/Mark Prins), Wiebe Bakker, Marc Drijver, Dion Rooze, Daniël Sandhuizen, Floris Boonstra (89/Geart Hiemstra), Bob Scheepers.
Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Aaron Boekhout, Robin Huisman de Jong, Danny Boersma, Joost Jesse Visser, Rudmer Loonstra (60/Durk de Haan), Rob Dijkstra (89/Martijn J. Douma), Berend Jan Schootstra, Rolf Dijk, Martijn van Roeden (89/Chiel de Jong), Rik Weening.

Aantal toeschouwers: 295
Gele kaart: Rik Weening en Berend Jan Schootstra (Buitenpost).
Scoreverloop: 28. Wiebe Bakker (1-0), 33. Rik Weening (1-1), 86. Martijn van Roeden (1-2), 89. Rik Weening (1-3).

Foto’s van Hans Zwamborn, ook op www.kiepie.nl

 

Overig nieuws
Bekijk al het nieuws uit het archief »
Volgende wedstrijd
 • Wedstrijd: Heino - Buitenpost
 • Datum: 21-04-2024
 • Aanvang: 14:00
Sponsoren
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor