Buitenpost 1 – Drachtster Boys 1

Wedstrijd met twee gezichten levert puntendeling op, eindstand 2-2

Afgelopen zaterdag stond er in de Eerste Klasse E de wedstrijd Buitenpost – Drachtster Boys op het programma. Een mooi affiche! Onder leiding van de trainers René van der Weij en Dorjan Berisha, wil de selectie zo graag de strijd aangaan om de bovenste plaatsen. De Blauwkes stonden vooraf slechts drie punten achter op rivaal Drachtster Boys. De uitwedstrijd in het Drachtster Bos ging enigszins geflatteerd verloren met 4-1. Bij Buitenpost ontbrak Joran Olijve, die vorige week in Leek een knieblessure opliep. Daarentegen keerden Rik Weening en Simon Schreiber weer terug in de wedstrijdselectie. Routinier Pieter Henstra is, zoals bekend, op de weg terug. Op de reservebank zaten naast tweede keeper Rickie Miedema, Simon Schreiber, Rik Weening en Aaron Boekhout. De algehele leiding was vandaag in handen van de heer Robert W. de Wit uit Groningen en hij werd daarbij geassisteerd door de heren J. Wenting en J. Hindriks.

(door Anne de Haan)

Buitenpost prima van start
“We begonnen goed, zaten lekker in de wedstrijd en maken na een kleine tien minuten een fantastische goal. Het is niet makkelijk om zo vanuit de loop binnen te schieten. Rudmer (Loonstra – AdeH) deed dat geweldig.”. Vanaf het begin ontspon zich een interessante wedstrijd, niet altijd even goed, maar doordat beide ploegen meedraaien in de top van de Eerste Klasse en ook in de strijd om de tweede periodetitel, niet minder spannend. De thuisploeg, vooraf duidelijk de underdog, deed dat als team geweldig. Bij tijd en wijle wordt er uitstekend gespeeld en daarbij geeft het achterin weinig échte mogelijkheden weg. Verdedigend staat het prima. Het verschil met de sterkste ploegen uit zich vaak in details en die waren ook vandaag van doorslaggevend belang. Zonder trouwens Drachtster Boys te kort te doen, want de Drachtster beschikken over één van de best voetballende selecties in deze Eerste Klasse E. Zo was er na bijna een half uur een mooie kopbal van de ijverige en behendige middenvelder Aziz Geyik. Zijn kopbal werd echter uitstekend geblokt in de Buitenposter verdediging Tóch, wist trainer Van der Weij, lagen er mogelijkheden. Van der Weij had zijn huiswerk goed gedaan. Wanneer de Drachtsters onder druk komen, worden er vooral in de defensie nog wel eens foutjes gemaakt, had hij opgemerkt.

Rode kaart thuisploeg een breekpunt
Buitenpost kreeg door het uitblijven van echte mogelijkheden voor Drachtster Boys ook na de voorsprong mogelijkheden om de aanval te zoeken. Zo kon keeper Richard Strijker van Drachtster Boys ternauwernood redden, toen een voorzet van Berend Jan Schootstra door middenvelder Willem Jan Talsma bijna achter zijn eigen keeper werd getikt. Dat de eerste gele kaart aan Drachtster kant viel, zei wat betreft de aspiraties van de thuisclub genoeg. Verdediger Richard Hamstra verdween als eerste in het boekje van arbiter De Wit na een harde actie in een duel met Joop Pijnacker. Volgens enkele Buitenposter supporters was het overduidelijk natrappen van Hamstra, maar de overigens uitstekend leidende arbiter De Wit zag er slechts een gele kaart in. Aan de andere kant was het opnieuw Geyik, die afgestopt moest worden. Zijn schot werd heel goed verdedigd door Schootstra, die goed bij de les was. Met nog bijna tien minuten te gaan, veranderde de wedstrijd. Van der Weij: ¨Dààr moeten we slimmer in worden. We mogen ons niet meer zo laten verrassen. Danny (Boersma – AdeH) stond op gelijke hoogte in plaats van àchter Halbe (Mossel – AdeH), waardoor hij niet meer kon corrigeren.¨ Boersma kon hierna de doorgebroken Drachtster Geyik slechts afstoppen door hem onderuit te halen, waarna arbiter De Wit terecht de rode kaart trok. De toegekende vrije trap van aanvoerder Saïd Hassan leverde, gelukkig voor de Blauwhemden, geen gevaar op. Buitenpost-keeper Robert van der Laan was hierna nog alert bij een poging van aanvaller Kevin Bakels en een vrije trap van ploeggenoot Geyik werd door de Buitenposter defensie uitstekend geblokt. Het laatste hoogtepunt voor het rustsignaal was voor de thuisclub, het was er één met een gouden randje. Met een geweldige pass stuurde Schootstra aanvaller Martijn van Roeden weg. Van Roeden, die langzamerhand zijn vorm weer terug krijgt, deed hierna alles goed. Met een fantastische volley diagonaal in de linker bovenhoek, klopte hij Drachtster Boys-keeper Strijker en nam Buitenpost zowaar brutaal een 2-0 voorsprong. Ruststand derhalve 2-0!

Dubbele wissel Drachtster Boys in de rust
Drachtster Boys trainer Marius Hendriks bracht in de rust twee verse krachten in het veld. Mergim Hana en Sander Postma bleven in de kleedbox achter en Joël Wagenaar en Rob Schokker waren de vervangers. Ook bij Buitenpost werd gewisseld. Van der Weij haalde Jorrit Terpstra naar de kant en verdediger Aaron Boekhout was zijn vervanger. “In de rust heb ik gekozen om Jorrit er uit te halen. Ik verwachtte een fysieke strijd en vond, dat we diepte nodig hadden. Jorrit speelde goed net als de laatste weken, maar speelt vaak ´in de bal´. Vandaar mijn keuze voor Aaron, om zo het middenveld in balans te houden”, aldus Van der Weij. En die fysieke strijd kwam er. De thuisploeg kwam onder druk te staan, maar weerde zich kranig. Drachtster Boys had zo nu en dan problemen met de ontstane ruimtes in het veld en wist soms geen raad met de vrijheid. Een kopballetje van invaller Schokker werd eenvoudig gered door Van der Laan en een poging van Bakels ging hoog over. Ook een volgende poging, na kort kappen en draaien van wederom Schokker, kon door de Buitenposter sluitpost simpel worden verwerkt. Tóch kwam er een Drachtster doelpunt. En nog onverwacht ook. Een vrije trap van Mark Huizinga werd door Buitenpost-keeper Van der Laan niet goed beoordeeld en al grabbelend verdween de bal over de doellijn, 2-1. En deze aansluitingstreffer viel, voor iedereen die Buitenpost lief heeft, wat te vroeg. De Drachtster begonnen er weer in te geloven. Ze voerden de druk op en kregen meer overwicht. Bij de Blauwkes mocht Joop Pijnacker naar de kant en Simon Schreiber kwam hem vervangen. Schreiber was nog maar net binnen de lijnen toen Drachtster Boys de stand gelijk trok. Aanvaller Kevin Bakels schoot uit een voorzet snoeihard via de onderkant van de lat raak. Keeper Van der Laan had geen kans, 2-2.

Buitenposter tiental morele winnaar
Met nog ruim vijfentwintig minuten te gaan zagen enkele Buitenposters de bui al hangen en vreesden ook nog voor een derde Drachtster doelpunt. De mannen van Van der Weij en Berisha weigerden echter om de handdoek in de ring te gooien. Ook met z’n tienen werden de mouwen nogmaals omhoog gestroopt en er werd geknokt voor elke meter. Met Berend Jan Schootstra en de kleine ‘stofzuiger’ Halbe Mossel voorop in de strijd. Hun tomeloze inzet was tegen enkele ‘grote reuzen’ van Drachtster Boys geweldig om te zien. Er was nog een gele kaart voor Drachtster Willem Jan Talsma na een harde charge op Rudmer Loonstra, waarna invaller Schokker in kansrijke positie overkopte. Aanvaller en maker van het fantastische tweede doelpunt, Martijn van Roeden, mocht naar de kant en Rik Weening kwam binnen de lijnen. Ook de volgende kaart van arbiter De Wit was voor een Drachtster, toen Zeb Tjie a Nijem Buitenposter Schootstra ‘onreglementair’ afstopte. Zo had Drachtster Boys wel een overwicht, maar creëerde het te weinig echte mogelijkheden. Een schot van aanvoerder Hassan werd, wijfelend, door Van der Laan gered en kopte Schokker over. Overigens had arbiter De Wit een overtreding geconstateerd op Buitenposter Mossel. Drachtster Boys-trainer Hendriks wisselde nogmaals toen Talsma voor de tweede keer al schreeuwend om een wissel vroeg. Uiteindelijk werd Talsma moegestreden en aangeslagen uit zijn lijden verlost en kwam Marco Haijtema hem vervangen. Keeper Van der Laan kon een kopbal van aanvaller Bakels onschadelijk maken en verdediger Marco van Leijen kopte nog een bal van de doellijn, toen Van der Laan al geklopt was. Dit was eigenlijk de grootste mogelijkheid die de Drachtsters hadden op een overwinning. In de slotfase kreeg Schootstra nog geel en verdween een vrije trap van Geyik nog naast. Buitenpost wenste niet te capituleren en de tien Blauwhemden vochten als leeuwen. Het kreeg zelfs ook nog een mogelijkheid op de overwinning, maar invaller Weening kon met kunst- en vliegwerk door de defensie van Drachtster Boys worden afgestopt, na een mooie pass van invaller Schreiber. Arbiter De Wit, die terug kon kijken op ijzersterk optreden, vloot hierna voor het einde, eindstand 2-2.

“Compliment voor thuisploeg van trainer Van der Weij!”
“Ik heb na de wedstrijd de jongens een groot compliment gegeven. Wanneer je bijna een uur met tien man tegen een topploeg in de Eerste Klasse toch nog een punt over de streep trekt, dan je doe je het gewoon heel erg goed. Na het eindsignaal lagen er zes spelers van Drachtster Boys uitgeteld op het veld, het zegt genoeg over het karakter en de fitheid van mijn spelers. Als team zijn we zelfs teleurgesteld, dat we niet hebben gewonnen. Men baalt van het gelijke spel ….. Maar we blijven jagen op de derde plek op de ranglijst!” Dus met veel vertrouwen op naar volgende week!

Zaterdag 11 februari a.s. ontvangt Buitenpost het Burgumer BCV. De uitwedstrijd in op sportpark Het Koningsland werd met 1-2 gewonnen. De Burgumers staan twaalfde op de ranglijst, Buitenpost vijfde. Tóch geeft dit geen garanties op een goed eindresultaat in deze onderlinge derbystrijd! De wedstrijd op sportpark De Swadde begint om 14.30 uur! (Jeltingalaan 80, 9285 WL). Ik zeg: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Danny Boersma, Halbe Mossel, Marco van Leijen, Wim de Vries, Berend Jan Schootstra, Joop Pijnacker (62/Simon Schreiber), Jorrit Terpstra (46/Aaron Boekhout), Rudmer Loonstra, Rob Dijkstra, Martijn van Roeden (72/Rik Weening).
Opstelling Drachtster Boys: Richard Strijker, Richard Hamstra, Paul Bergtop, Mark Huizinga, Saïd Hassan, Mergim Hana (46/Rob Schokker), Willem Jan Talsma (Marco Haijtema), Aziz Geyik, Zeb Tjie a Nijem, Kevin Bakels, Sander Postma (46/Joël Wagenaar).

Scoreverloop: 9. Rudmer Loonstra (1-0), 43. Martijn van Roeden (2-0), 59. Mark Huizinga (2-1), 65. Kevin Bakels (2-2).
Gele kaart: Richard Hamstra (Drachtster Boys), Willem Jan Talsma (Drachtster Boys), Zeb Tjie a Nijem (Drachtster Boys), Berend Jan Schootstra (Buitenpost).
Rode kaart: Danny Boersma (Buitenpost)

Foto’s zijn van Hans Zwamborn, zie óók www.kiepie.nl!

Overig nieuws
Bekijk al het nieuws uit het archief »
Sponsoren
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor