Buitenpost 1 – Drenthina 1

Buitenpost veel sterker dan Drenthina, 5-1

Afgelopen zaterdag stond in de Eerste Klasse E voor Buitenpost een thuiswedstrijd op het programma. Tegenstander was hekkensluiter Drenthina uit Emmen. Zoals ook het programmaboekje al aangaf, stokte de motor de afgelopen weken enigszins. Het publiek kreeg geen goed voetbal voorgeschoteld en dus vond er afgelopen week ‘een goed gesprek’ plaats en werd er nadien gretig getraind. Bij de thuisclub ontbrak – naast Aaron Boekhout (studie) en Pieter Henstra (knieblessure) – ook Marco van Leijen. Hij hield aan de wedstrijd vorige week in Winsum (1-0 nederlaag) een buikspierblessure over. Daarentegen keerde ‘mannetjesputter’ Halbe Mossel na een schorsing weer terug in de basisopstelling. Voor Buitenpost dus een belangrijk duel vandaag voor de eindfase van het voetbalseizoen. Valt er nog wat te halen in de competitie, de KNVB-beker óf op beide fronten? De gasten uit Emmen, Drenthina, lijkt inmiddels zeker van degradatie naar de Tweede Klasse. Op de bank zaten naast tweede keeper Ricky Miedema ook de aanvallers Joop Pijnacker, Joran Olijve en Rik Weening. De arbiter van vandaag heette de heer R. Wijma uit Oosterwolde (Frl.) en hij werd daarbij geassisteerd door de heren Gerry Suelmann van VV Drenthina en Joop de Haan van VV Buitenpost.

(door Anne de Haan)

Buitenpost begint gretig
De mannen van trainer René van der Weij en assistent Dorjan Berisha hadden de boodschap goed begrepen. Met fris en aanvallend voetbal werd gretig de aanval gezocht. “We wilden scherp beginnen en proberen snel te scoren. Toen Martijn (Van Roeden – AdeH) die kans mistte in de derde minuut dacht ik heel even: Het zal toch niet ….?”, aldus de Buitenposter trainer. “Gelukkig zag ik een Buitenpost, wat wilde winnen. Prima!” Na het eerste fluitsignaal kreeg Martijn van Roeden al heel snel een prima mogelijkheid, maar hij kreeg een mooi steekpassje niet goed onder controle. Na ruim vijf minuten probeerde Berend Jan Schootstra het eens van afstand, maar zijn prima knal vloog een half metertje over het doel van Drenthina-keeper Yannick Berends. De vroege voorsprong kwam er, Buitenpost werd daarbij uitstekend geholpen door Drenthina-verdediger Stefan Holties, die Rudmer Loonstra onderuit trapte. Strafschop, besliste arbiter Wijma gedecideerd. De straf werd door Berend Jan Schootstra voltrokken, hij schoot genadeloos raak en liet keeper Berends geheel kansloos, 1-0. De voorsprong was terecht, het was na tien minuten wel duidelijk, dat Drenthina – met alle respect – een maatje te klein was. Voetballend was Buitenpost absoluut de betere en het wachten was op meer doelpunten. Buitenpost denderde door en leek ook een tweede penalty te krijgen. Arbiter Wijma gaf echter luidkeels aan, dat het “géén opzet” was en liet doorgaan toen een voorzet van Rudmer Loonstra na prima doorzetten van Jorrit Terpstra, met de hand werd beroerd. De acteurs in het veld hadden geen protest en konden prima leven met de arbitrale beslissing. Na ruim achttien minuten kwam die grotere voorsprong er op magistrale wijze. Drenthina verdediger Ruben Kemperink duwde Loonstra omver en zo mocht Buitenpost een vrije trap nemen. Jorrit Terpstra haalde de trekker over en knalde vanaf een meter of zeventien, achttien de bal diagonaal in de kruising. Keeper Berends zat er nog wel aan met zijn handjes, maar de bal had zo’n snelheid, dat deze ongewijzigd koers hield, 2-0. Een fantastisch doelpunt!

Wedstrijd voor rust reeds beslist
Een kleine twintig minuten gespeeld en een 2-0 voorsprong op het scorebord, wat wil je dan nog meer als Buitenpost-supporter …. Ja, inderdaad. Meer doelpunten! Die kwamen er, al had Drenthina ook zomaar tegen kunnen scoren. Toen middenvelder Silvan Reinders een vrije trap verdiende, na een overtreding van Buitenpost-verdediger Chiel de Jong, knalde Thom Alders hard op de lat. De thuisclub schrok er niet van, want twee minuten later lag ook het derde doelpunt al in het mandje. Middenvelder Rob Dijkstra bediende Simon Schreiber, waarna aanvaller Van Roeden koel binnen schoot, 3-0. “We maken binnen het half uur al 3-0 en dan weet je, dat de overwinning eigenlijk al binnen is”, zag ook trainer Van der Weij. Het bleef echter bij drie doelpunten voor rust, al mocht Terpstra nog tweemaal aanleggen. Na een half uur schoot hij een vrije trap in de muur, na een overtreding op Loonstra en vlak voor rust produceerde hij een ‘afzwaaier’, die zelfs de achterlijn niet zou halen. Het bleef bij een 3-0 ruststand, met een subliem tweede doelpunt van diezelfde Jorrit Terpstra.

Buitenpost na wissel even de draad kwijt
Ook na de thee denderde Buitenpost door. Dat wil zeggen, in de eerste tien minuten. “In de rust heb ik dan ook scherpte en gretigheid gepredikt en – uiteraard – meer doelpunten”. Zo kwam er een mogelijkheid voor Dijkstra, die keeper Berends eenvoudig kon redden en mislukte een schot van Schreiber jammerlijk. Na geweldig voorbereidend werk van Dijkstra, kwam Loonstra een teenlengte te kort om in te tikken en even later overkwam dit ook Van Roeden. Na een geweldige combinatie tussen Schreiber en Schootstra, gaf Schreiber knap voor. Zo gezegd, Van Roeden was een fractie te laat. Hierna wisselde Van der Weij een verdediger voor een spits. Ook omdat Chiel de Jong in de rust had aangegeven dat hij lichte hamstringklachten had. Onder het motto “géén risico”, kwam dus een extra aanvaller – Rik Weening – binnen de lijnen. Hierna leken de Blauwkes even de weg kwijt. “We werden nonchalant en lieten de bal niet snel genoeg gaan. Daardoor kwamen we meer in de duels en daar wist Drenthina wel raad mee.” Buitenpost was de organisatie even kwijt en de Drentse gasten uit Emmen kregen enkele mogelijkheden. Eerst was er nog wel een prima aanval met verdediger Wim de Vries en aanvaller van Roeden in de hoofdrol, maar De Vries schoot naast. Oók Drenthina-trainer Gerry Benes wisselde en bracht Matthijs Brink voor Silvan Reinders. Het leek direct al zijn vruchten af te werpen, maar middenvelder Thom Alders knalde, geheel vrijstaand, over. Tóch kwam er een tegendoelpunt. Emmenaar Mark Lubberts was verantwoordelijk toen er bij Buitenpost niet ad rem werd ingegrepen, 3-1.

Thuisploeg herpakt zich tijdig
Drenthina wisselde nogmaals. Max Alders mocht naar de kant, Remon Otter heette zijn vervanger. Intussen was ook Wim de Vries even niet bij les …. Hij kreeg na een onnodige handsbal een gele kaart van arbiter Wijma. Bij Buitenpost mocht hierna ook Van Roeden naar de kant. Joop Pijnacker kwam hem vervangen. De wisselingen speelden Buitenpost misschien wel in de kaart. Er was even tijd voor ‘werkoverleg’, toen Drenthina nogmaals wisselde. Stefan Holties mocht gaan douchen, Tom Brinks kwam voor hem in het veld. Er was nog een hachelijk moment voor Buitenpost, maar arbiter Wijma had buitenspel geconstateerd, toen invaller Remon Otter 3-2 scoorde. Het dus ging dit feestje niet door. De blauwhemden leken hierdoor wel weer bij de les, want invaller Rik Weening leek aan de andere kant te scoren. Zijn poging vloog via keeper Berends naast en zo mocht Schreiber een corner nemen. Schootstra kopte de bal door, en Weening was er vlak voor de doellijn als de kippen bij, 4-1. Hierna ging verdediger De Vries nogmaals in de fout. Hij kreeg voor ‘een te hoog geheven been’ zijn tweede gele kaart, dus automatisch rood en kon inrukken. De wedstrijd was echter gespeeld, al kwam er nog wel een doelpunt. Na een prima pass van invaller Pijnacker, mocht Weening ook zijn tweede doelpunt meepikken, 5-1. Dit was tevens de eindstand.

“Goed antwoord na de nederlaag vorige week”
Zo had het goede gesprek aan het begin van de week een goede uitwerking, al kende de wedstrijd vandaag ook een mindere periode in de tweede helft. Trainer Van der Weij hoeft – waarschijnlijk – zijn mannen niet te motiveren voor de wedstrijd van zaterdag aanstaande in Ten Boer. Omlandia ging er in de thuiswedstrijd brutaal met de punten van door! (2-3 – AdeH) Daar heeft Buitenpost dus nog een appeltje mee te schillen. Met de instelling moet het dus volgende week wel goed zitten, tóch?

Zaterdag 01 april a.s. speelt Buitenpost uit tegen Omlandia in Ten Boer. Bij Omlandia staat de eerdere assistent-trainer Freddy Strating van trainer René van der Weij aan het roer. De Grunnegers hebben inmiddels tweeëntwintig punten vergaard, waaronder drie uit de thuiswedstrijd in Buitenpost ….. En dàt was dus de bedoeling niet! Een goede reden om uitstekend gemotiveerd aan de aftrap te verschijnen, dacht ik zo! De wedstrijd op het sportpark in Ten Boer begint om 14.30 uur! (Sportlaan 4, 9791 LX). Ik zeg nog steeds: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Wim de Vries, Danny Boersma, Halbe Mossel, Berend Jan Schootstra, Jorrit Terpstra, Simon S. Schreiber, Rob Dijkstra, Martijn van Roeden (73. Joran Olijve), Rudmer Loonstra (62. Joop Pijnacker), Chiel de Jong (55. Rik Weening).
Opstelling Drenthina: Yannick Berends, Ruben Kemperink, Bas Boersma, Niek Haan, Thom Alders, Roland Koops, Mark Lubberts, Stefan Holties (75. Tom Brinks), Rick van Heuvelen, Silvan Reinders (57. Matthijs Brink), Max Alders (68. Remon Otter).

Gele kaart: –
Rode kaart: Wim de Vries (2x geel)

Scoreverloop: 9. Berend Jan Schootstra (1-0), 18, Jorrit Terpstra (2-0), 26. Martijn van Roeden (3-0), 62. Mark Lubberts (3-1), 82. Rik Weening (4-1), 86. Rik Weening (5-1)

• Wedstrijd: MASV - Buitenpost
  • Datum: 06-04-2024
  • Aanvang: 18:00