Buitenpost – DUNO D

Buitenpost één helft op Hoofdklasse-niveau; Duno D. wint terecht met 2-5

BUITENPOST – Op het eigen sportpark De Swadde mocht Buitenpost zijn eerste wedstrijd in de Hoofdklasse B beginnen. Na het schitterende kampioensjaar in de Eerste Klasse E, dus nu een nieuwe uitdaging. Een historische dag! Een heerlijk zonnetje en een lekkere temperatuur waren vooraf goede ingrediënten voor een mooie voetbalwedstrijd. Tegenstander heette vanmiddag Duno uit het Gelderse Doorwerth. Ook zij debuteren dit jaar op een hoger podium, men werd vorig jaar met overmacht kampioen in de Eerste Klasse C. Na de heuse hittegolf kon er gelukkig worden afgetrapt op het hoofdveld, op een heerlijke natuurlijke grasmat. Vrijwilligers hadden er voor gezorgd het speelveld tijdig speelklaar te krijgen. Bij de selectie van Duno D., onder leiding van trainer Lodewijk de Kruif, ontbraken door blessures Hans Cooke, Carlos dos Santos en Jesse Korn en waren ook Sam van der Veer en Roy Talsma afwezig. Bij Buitenpost daarentegen ontbraken Joost Jesse Visser (lies), nieuwkomer Folkert van Dongera (knie) en Durk de Haan (hamstring) door blessures op het appel en was Joran Olijve nog met vakantie. Het arbitrale trio bestond vandaag uit arbiter de heer Bart F. Pleiter uit Groningen en zijn assistenten waren de heren Johnny van Eijden en Kylian G. Jousma.

(door Anne de Haan)

Interessant duel voor beide debutanten
Arbiter Pleiter had vandaag de eer het ‘debutantenbal’ te openen, uiteraard nadat de Buitenposter Pupil van de Week Gerben Kazimier (JO11-1) op Duno-keeper Patrick ter Mate af mocht stormen. Hij faalde oog in oog met de Doorwerther sluitpost niet en ronde zijn shoot-out doeltreffend af. Hierna ontspon zich een duel, waarbij door beide teams – daar waar mogelijk – de aanval werd gezocht. Zo schoot Duno-verdediger Ted Heijckmann hoog over, nadat hij een vrije trap mocht nemen. De thuisploeg antwoordde direct middels een prachtige crosspass van aanvoerder Berend-Jan Schootstra op Rob Dijkstra. Dijkstra schoot via Duno-verdediger (en ex-Feyenoorder – AdeH) Civard Sprockel over. Na twaalf minuten schreeuwden enkele Gelderlanders om een strafschop, nadat de snelle aanvaller Christan Gandu binnen de beruchte lijnen onderuit ging. Arbiter Pleiter was ter plaatse en constateerde echter geen misdaden. De leidsman constateerde enkele minuten later wél een overtreding toen Buitenpost-verdediger Aaron Boekhout Heijckmann onderuit haalde. Heijckmann vond het nodig hard te schreeuwen, waarna arbiter Pleiter Boekhout de gele kaart toonde. Buitenpost groeide in de wedstrijd en – zo zag ook trainer René van der Weij – “we gaven weinig echte kansen weg, de organisatie hadden we goed staan”. Daarnaast waren de Blauwkes offensief zeer doeltreffend. Dat resulteerde na twintig minuten in een voorsprong, toen Jorrit Terpstra uithaalde. Schootstra onderschepte de bal, waarna in een druk strafschopgebied spits Rudmer Loonstra kon binnen tikken, 1-0. Duno antwoordde in de persoon van Bart van Brakel (o.a. ex-NEC, -SC Cambuur). Hij schoot amper een minuut later gevaarlijk voorlangs.

Buitenpost vergroot voorsprong
Ex-prof Van Brakel was uiterst actief. Zo schoot hij na bijna een half uur gevaarlijk in, maar ontbeerde zijn knal de juiste richting. De thuisploeg deed echter uitstekend mee en kwam zo nu en dan gevaarlijk opzetten. Zo was Duno-sluitpost Ter Mate uiterst alert, toen hij een voorzet van Buitenposter Terpstra prima onderschepte voordat Loonstra gevaarlijk kon worden. Toch werd de score even later uitgebreid. Een corner – van de overigens verder onzichtbare Rolf Dijk – werd in een mêlee van spelers onbedoeld door verdediger Danny Boersma teruggekaatst op captain Schootstra die zich niet bedacht. Uit een moeilijke hoek, knalde hij loeihard in het dak van het doel raak, 2-0. Een wonderschoon doelpunt! Na dit doelpunt keek men elkaar aan bij Duno en leek de organisatie even weg. Duno-middenvelder Ryan Bouwmeester ontsnapte even later aan een rode kaart, toen hij de van LAC Frisia overgekomen verdediger/ middenvelder Jelmer Vos van achteren onderuit kegelde. Bouwmeester kreeg slechts een gele kaart en mocht hierover zeker niet klagen. Buitenpost ging door, maar Duno-keeper Ter Mate bleek een solide sluitpost. Ter Mate ranselde een vrije trap van libero Robin Huisman de Jong uitstekend uit zijn doel. Daarna was er nog geel voor Buitenposter Schootstra, die Duno-aanvaller Gandu ‘onreglementair ten val bracht’. Op slag van rust was de thuisploeg nog dicht bij een derde doelpunt. Loonstra’s lob uit een moeilijke hoek over keeper Ter Mate was fantastisch, helaas voor de Buitenposters was Van Brakel uitstekend doorgelopen en was hij ter plaatse om een volgende tegentreffer te voorkomen. Zo bleef het verschil twee doelpunten in het voordeel van Buitenpost, ruststand 2-0.

‘Gouden wissel’ aan Doorwerther zijde
En toen werd alles anders. Trainer De Kruif van Duno liet ex-prof Dominique Kivuvu achter in de kleedbox en bracht middenvelder Anass Aamri voor hem in het veld. Hij viel vooral op door zijn uitstekend voetballend vermogen. Een lust voor het oog. Daarnaast moest Buitenpost-trainer Van der Weij noodgedwongen wisselen, toen bleek dat zijn aanvoerder Schootstra niet verder kon. Voor rust was er al een blessurebehandeling geweest, en vier minuten na rust bleek hij de strijd te moeten staken. Hierna was Buitenpost de greep op het middenveld kwijt. Aamri en maatje Shapoul Ali bleken na de thee ware kwelgeesten voor de Buitenposters. Zes minuten na rust lag de aansluitingstreffer al achter Buitenpost-keeper Kevin van der Meulen. Aamri was de schutter toen hij de bal voor de voeten kreeg na een kopbal van Renzo van Duren die nog gekeerd werd door de Buitenposter sluitpost. Hij moest daarna buigen voor de inzet van invaller Aamri, 1-2. Een minuut later schoot Terpstra zijn keeper te hulp toen hij op de doellijn redde. Maar Duno was ontketend, zo schoot Ali van dichtbij over, voordat vijf minuten later de gelijkmaker al op het scorebord stond. Verdediger Renzo van Duren was de schutter, 2-2. Het was Duno wat de toon aangaf en bij Buitenpost haperde het. Van der Weij gaf zondagochtend dan ook aan: “We kregen daarna een andere wedstrijd, er verdween een stukje cement uit ons elftal. Die jongen die er bij hun inkwam (Anass Aamri – AdeH) kon verschrikkelijk goed voetballen, maar ik wil dan jongens zien die opstaan. Jongens die zeggen: tot hier en niet verder. Dat is niet gebeurd”, concludeerde hij koeltjes. Drie minuten na de gelijkmaker stonden de Doorwerthers al op voorsprong. Verdediger Wim de Vries haalde aanvaller Joey Godée neer in het strafschopgebied. Arbiter Pleiter kon niks anders dan een strafschop geven, Aamri was de schutter, 2-3. Buitenpost was een speelbal geworden van tegenstander Duno. Na wederom een minuut of drie lag ook de vierde Gelderse treffer in het net. Shapoul Ali haalde de trekker over, 2-4. En nog was de Gelderse koek niet op. Na een geweldige pass van Aamri zorgde vriend Ali met een flinke knal voor 2-5. En eerlijk is eerlijk, het was niet eens geflatteerd. De thuisploeg stond bij tijd en wijle aan de grond genageld.

Wedstrijd gespeeld al voor de slotfase
Na zijn tweede doelpunt mocht Ali naar de kant. Hij werd vervangen door ex-prof Kevin Sissing (o.a. ex- De Graafschap – AdeH). De wedstrijd was echter gespeeld, al had de uitslag ook nog hoger kunnen uitvallen. Zo knalde Godée nog op de vuisten van Van der Meulen, die met enkele knappe reddingen vandaag meerdere doelpunten voorkwam. Ook verdediger en routinier Purrel Fränkel mocht naar de kant, voor hem kwam ex-prof Jochem Jansen in het veld. Hij speelde o.a. Voor De Graafschap en FC Oss. Een kwartier voor het einde probeerde Dijkstra het nog eens namens de thuisploeg, maar zijn schoot vloog via Heijckmann naast. De corner die volgde, leverde niks op. Buitenpost-trainer Van der Weij wisselde Dijk en Terpstra en bracht Halbe Elsenga en Martijn J. Douma nog binnen de lijnen. Ook zij mochten hun debuut nog maken in de Hoofdklasse B. Op zich prachtig, maar door de show van Duno bleef er waarschijnlijk een kater. Duno-middenvelder Bouwmeester probeerde het nog van afstand, maar keeper Van der Meulen behoede Buitenpost voor een grotere nederlaag. Zo ging het debuut van Buitenpost verloren, eindstand 2-5 in het voordeel van Duno uit Doorwerth.

Zondagmorgen met Van der Weij
“We houden vast aan de eerste helft. Die was voor ons meer dan prima, goed in de organisatie en we gaven weinig kansen weg. Wanneer het vandaag meezit, komen we zelfs vlak voor rust nog op 3-0 door Rudmer (Loonstra – AdeH). Tsja, dit is ook voetbal. We moeten er van leren en gaan deze week weer lekker trainen met z’n allen. De koppen bij elkaar en doorrrr!”

Volgende week wacht de eerste uitwedstrijd. Op sportpark Het Noorderslag is Staphorst de tegenstander (Parallelweg 27, 9751 AT  STAPHORST). Ik zeg alvast: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries, Danny Boersma, Robin Huisman de Jong, Aaron Boekhout, Berend Jan Schootstra (49. Rik Weening), Rob Dijkstra, Jelmer Vos, Jorrit Terpstra (77. Martijn J. Douma), Rudmer Loonstra, Rolf Dijk (77. Halbe Elsenga).
Opstelling Duno Doorwerth: Patrick ter Mate, Ted Heijckmann, Civard Sprockel, Renzo van Duren, Purrel Fränkel (72. Jochem Jansen), Dominique Kivuvu (46, Anass Aamri), Ryan Bouwmeester, Bart van Brakel, Christan Gandu, Shapoul Ali (69. Kevin Sissing), Joey Godée.

Aantal toeschouwers: 276
Gele kaart: Aaron Boekhout (Buitenpost), Ryan Bouwmeester (Duno D.), Berend-Jan Schootstra (Buitenpost)
Scoreverloop: 20. Rudmer Loonstra (1-0), 36. Berend-Jan Schootstra (2-0), 51. Anass Aamri (2-1), 59. Renzo van Duren (2-2), 62. Anass Aamri (2-3), 65. Shapoul Ali (2-4), 68. Shapoul Ali (2-5).

• Wedstrijd: Buitenpost - AZSV
  • Datum: 04-05-2024
  • Aanvang: 14:30