Groningen 1 – Buitenpost

Buitenpost in koud en kil Grunn’ naar grote zege, 1-7

GRONINGEN – Na gevoelig puntverlies vorige week op het eigen sportpark tegen een andere debutant (0-0 tegen Zeerobben uit Harlingen – AdeH) stond de wedstrijd in en tegen Groningen op het programma. Nu dus de elfde speelronde in de Eerste Klasse E in een kil en koud Groningen op het kunstgras van sportpark Het Noorden. Het betekende een strijd tussen de rode lantaarndrager Groningen en Buitenpost, die al maanden op een tweede stek bivakkeert. Bij de thuisclub zaten naast tweede keeper Abdelkarim Saïd Khajjouf, ook Nordin Philipsen, Jeroen Buurke en Jackie Venema. Bij de gasten werd de dug-out bevolkt door tweede keeper Marvin Heidstra, Jorrit Terpstra, Berend Jan Schootstra en Joost Jesse Visser. Omstreeks 14.30 uur werd er afgetrapt, de wedstrijd stond onder leiding van arbiter H. Noppers uit Meppel en zijn assistenten de heren H. van der Bij en R.C. Cadogan.

(door Anne de Haan)

Buitenpost goed van start in regenachtig Groningen
Na het eerste fluitsignaal was eigenlijk ook binnen tien minuten voor de kenners wel duidelijk, dat er een behoorlijk kwaliteitsverschil was tussen beide teams. Daarnaast probeerde de thuisclub vooruit te voetballen en was het de ploeg van trainer Geert Haak te prijzen ‘dat het de bus niet parkeerde’. Met andere woorden: Groningen beperkte zich absoluut niet tot alleen maar verdedigen. En daar valt natuurlijk wat van te zeggen, wanneer je tegen een goed voetballende ploeg speelt en de punten hard nodig hebt … De Buitenposters togen dan ook gelijk ten aanval en had in de vijfde minuut de score al moeten openen. Na een prima actie en dito voorzet vanaf de rechterkant van Martijn van Roeden en een schot van Rolf Dijk, vloog de bal via Groningen-keeper Steven de Haan naast. Enkele minuten later was het wel raak. Rob Dijkstra legde de bal prima klaar voor Joran Olijve, die uitstekend binnenschoot, 0-1. Zoals al aangegeven, probeerde de thuisclub ook aan te vallen. Het leverde in de tiende minuut een corner op, die door Martin Kamstra prima werd genomen. Er waren echter geen collega’s in het vijandelijk doelgebied waar te nemen, zodat er voor Buitenpost geen enkel gevaar ontstond. Inmiddels had een deel van het publiek de kantine en het overdekte balkon al opgezocht, want het was licht begonnen te regenen. Na ruim een kwartier vergrootte Buitenposter Rik Weening de voorsprong, toen hij zwak verdedigen van Groningen-verdediger Aksanti Kalswe uitstekend afstrafte en prima raak schoot, 0-2. Zo nu en dan kwam er voor de thuisclub ook een mogelijkheid. Meestal ontstonden ze door gemakzucht, hetzij enig concentratieverlies aan Buitenposter zijde. Zo moest na bijna twintig minuten keeper Kevin van der Meulen reddend optreden, toen Grunneger Tim van der Molen zomaar vrijkwam na een slippertje van Buitenpost-verdediger Aaron Boekhout. In de tegenaanval passte Rudmer Loonstra prima op Olijve, die net naast schoot.

Buitenpost verzuimd voor rust score verder op te voeren
Toch was Buitenpost prima bij de les, zoals ook trainer René van der Weij naderhand aangaf. “Vanaf minuut één heb ik een scherp en gretig Buitenpost gezien.” Jammer was, dat men voor de rust al een grotere afstand had kunnen nemen. Overigens stond Groningen-keeper Steven de Haan (geen familie van de auteur – AdeH …!) zo nu en dan hinderlijk in de weg om de score te vergroten. Zo redde hij uitstekend op een diagonale knal van Weening, zodat een doelpunt uitbleef. Aan de andere kant probeerde Groningen-middenvelder Jasper Ludema het een keer van afstand, maar zijn schot ontbeerde venijn, zodat keeper Van der Meulen eenvoudig kon redden. Voor Buitenpost was Olijve nogmaals gevaarlijk, maar zijn afstandsschot leverde via keeper De Haan slechts een corner op. Ook een prima poging van Dijkstra werd door keeper De Haan uitstekend gered. Vlak voor rust kopte diezelfde Dijkstra nog over uit een corner van Olijve, zodat beide teams zich konden opwarmen aan de warme thee. Ruststand derhalve 0-2.

Het weer verslechtert, score wordt snel opgevoerd
Na enigszins te zijn opgewarmd, bleken er bij Groningen twee man onder de warme douche te zijn achtergebleven. Aksanti Kalswe en Tim van der Molen werden door trainer Haak vervangen door Nordin Philipsen en Jeroen Buurke. Het deerde Buitenpost echter niet, want al na ongeveer drie minuten tilde Rolf Dijk de score naar 0-3. De prima assist was van Olijve. Dat de thuisclub hierna tegen scoorde, 1-3 door invaller Buurke, was eigenlijk alleen maar voor de statistieken. Jammer, dat ‘de nul’ niet gehandhaafd bleef, maar het was niet anders. Het vierde Buitenposter doelpunt was er eentje van grote schoonheid. Libero Robin Huisman de Jong trok mee ten aanval en bereikte Rudmer Loonstra met een subliem boogballetje. Loonstra maakte het voor keeper De Haan op uitstekende wijze af en verschalkte de arme Groningen-sluitpost met een prachte lob, 1-4. Inmiddels verslechterde het weer en was het gaan sneeuwen. Voor de acteurs binnen de lijnen en de aanwezige toeschouwers werd het er niet beter op …. Buitenpost-trainer René van der Weij haalde hierna Loonstra en Van Roeden naar de kant ten faveure van Jorrit Terpstra en Joost Jesse Visser. De aanvalsdrift veranderde er niet door, zo zag ook Groningen-invaller Philipsen. Hij liep tegen een gele kaart op, nadat hij een Buitenposter aanval op het middenveld onderbrak. Het hielp weinig moet hij later hebben geconstateerd, want ook Dijkstra deed op wonderschone wijze een duit in het doelpunten-zakje. Middels een met voorbedachten rade geschoten lob, verschalkte hij Groningen-keeper De Haan en bracht de stand op 1-5.

Verzet gebroken, grotendeels eenrichtingsverkeer
In de hevige natte sneeuwbuien was het Groninger verzet eigenlijk al eerder gebroken, maar was de Buitenpost honger nog niet gestild. En dat sierde de Buitenposter instelling. Zo gaf invaller Jorrit Terpstra prima voor, waarna Dijk prima 1-6 binnenschoot. Huisman de Jong ging ook nog eens op zoek naar een doelpunt, maar keeper De Haan verhinderde dat middels een prima redding. Ook Olijve zag diezelfde Grunneger keeper nog eens redden en na een uitstekende actie van Weening schoot Dijk voorlangs. Een knal van invaller Schootstra, die voor verdediger Danny Boersma in het veld was gekomen, werd nog geblokt in de Groningen-defensie. Maar uiteindelijk werd na een goede actie en voorzet van Dijk, de score nog vergroot door Weening, die prima afrondde, 1-7. Daarna was de koek op. Terpstra liep nog tegen een gele kaart op, toen hij een schaarse Groninger aanval onderbrak en voor Groningen ontving Philipsen zijn tweede gele kaart, nadat hij Buitenposter Schootstra onderuit kegelde. Dat betekende dus automatisch rood, waar arbiter Noppers overigens ook niks anders kon doen. Voor de Groningers mocht hierna middenvelder Kamstra naar de kant, Jackie Venema kwam voor hem nog binnen de lijnen. De wedstrijd was echter gespeeld, Terpstra kopte nog over na een assist van Huisman de Jong, waarna de leidsman de heren onder de warme douche stuurde. Eindstand 1-7.

Van der Weij analyseert
“Een mooie overwinning. We waren gisteren een maatje te groot voor VV Groningen. Zeven doelpunten maken, terwijl we er meer hadden kunnen maken! Soms moet je als trainer gewoon tevreden zijn!”

Volgende week, d.d. 16 december a.s., volgt wedstrijd nummer 12. Buitenpost ontvangt dan de Peizer Kring Combinatie, kortweg PKC ’83. Absoluut een interessante tegenstander in de Eerste Klasse E. Aanvang 14.30 uur op sportpark De Swadde, in Buitenpost (Jeltingalaan 80, 9285 WL  BUITENPOST). Ik zeg: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Groningen: Steven de Haan, Danny Harms, Aksanti Kalswe (46/Nordin Philipsen), Giovanni Salvo, Jasper Ludema, Tim van der Molen (46/Jeroen Buurke), Martin Kamstra (84/Jackie Venema), Virgil Muller, Jaimie Walstra, Martijn Oppewal, Erik Lourens.
Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries, Danny Boersma (70/Berend Jan Schootstra), Robin Huisman de Jong, Aaron Boekhout, Joran Olijve, Rob Dijkstra, Rudmer Loonstra (60/Joost Jesse Visser), Martijn van Roeden (60/Jorrit Terpstra), Rik Weening, Rolf Dijk.

Aantal toeschouwers: 155
Gele kaart: Jorrit Terpstra (Buitenpost).
Rode kaart: Nordin Philipsen (Groningen – 2x geel)
Scoreverloop: 7. Joran Olijve (0-1), 15. Rik Weening (0-2), 48. Rolf Dijk (0-3), 52. Jeroen Buurke (1-3), 55. Rudmer Loonstra (1-4), 65. Rob Dijkstra (1-5), 70. Dijk (1-6), 77. Weening (1-7).

• Wedstrijd: Buitenpost - AZSV
  • Datum: 04-05-2024
  • Aanvang: 14:30