Leeuwarder Zwaluwen 1 – Buitenpost 1

Buitenpost met de nodige moeite langs Leeuwarder Zwaluwen

Buitenpost ging afgelopen zaterdag op bezoek bij Leeuwarder Zwaluwen op sportpark Nylân in de Friese hoofdstad. Na de verschrikkelijk zure thuisnederlaag vorige week tegen Omlandia, stond de wedstrijd tegen de hekkensluiter in de Eerste Klasse E op het programma. De Sweltsjes hadden tot nog toe slechts drie punten behaald, Buitenpost stond na de deceptie vorige week op een achtste stek op de ranglijst met elf punten. Bij Buitenpost zaten Simon Schreiber, Martijn van Roeden, Pieter Henstra en reservekeeper Rickie Miedema op de reservebank. Arbiter vandaag was de heer R.M. Berends uit Assen en hij werd daarbij geassisteerd door twee officiële assistent-scheidsrechters.

(door Anne de Haan)

Vroege voorsprong Buitenpost snel teniet gedaan
Onder een voorzichtig herfstzonnetje werd er afgetrapt op het verpauperde hoofdveld op sportpark Nylân. Van de eens zo roemruchte Liwwadder club is ogenschijnlijk weinig meer over. Tóch heeft Buitenpost op de groene grasmat de afgelopen seizoenen de handen vol aan Leeuwarder Zwaluwen. Dat was, ondanks een veldoverwicht, ook vandaag weer van toepassing. “Vandaag gold echter maar een opdracht en dat was; winst! Hoe, dát was na twee nederlagen niet zo belangrijk. Je tegenstanders kunnen jou wel de best voetballende ploeg noemen, maar wanneer je niet wint, dan heb je daar helemaal niets aan!”, vond ook Buitenpost-trainer – én Leeuwarder – René van der Weij. Vanaf het eerste fluitsignaal werd dan ook de aanval gezocht. Het leidde al in de zesde minuut tot de zo gewenste voorsprong. Nadat de mee opgekomen back Aaron Boekhout enige moeite had de bal onder controle te brengen, kreeg hij alle ruimte om met een geniepig steekpasje Joran Olijve alleen voor Zwaluwen-keeper Niels Kuperus te zetten. Olijve twijfelde geen moment en schoot onberispelijk raak, 0-1. Als je dan zó in het zadel word geholpen, denk je dan als supporter-met-Buitenpost-hart. Dat kan niet beter! Lang genieten van deze voorsprong was er echter niet bij. Amper twee minuten later was de stand weer gelijk getrokken, toen Zwaluwen-aanvoerder Sjorick Bootsma zomaar de gelijkmaker mocht binnenschieten, 1-1. Daaraan voorafgaand kregen de Leeuwarders alle ruimte om vanaf het middenveld een aanval op te zetten en er door de Blauwkes amper werd ingegrepen.

Leidsman niet altijd begrepen
Zo was de stand dus weer gelijk. Buitenpost voelde echter, dat hier vandaag veel meer was te halen. De mogelijkheden kwamen er ook. Zo stuitte Olijve op keeper Kuperus, nadat Rob Dijkstra hem in stelling bracht. Buitenpost dacht na ruim een kwartier een vrije trap te krijgen op de rand van het strafschopgebied, toen spits Rik Weening wel degelijk omver werd geduwd. Arbiter Berends scheen het anders (of juist niet) te hebben gezien. Daar waar een vrije trap toch minimaal op zijn plek was geweest. Buitenpost bleef rustig, reageerde niet en zocht opnieuw de aanval. Zo leverde een duel tussen Buitenposter Dijkstra en Leeuwarder Selwin de Vries een corner op en uit de corner van Marco van Leijen vloog de omhaal van Dijkstra over de Leeuwarder goal. Een poging van Jorrit Terpstra, na een kortgenomen corner, strandde bij keeper Kuperus, die goed gepositioneerd stond. Voor Leeuwarder Zwaluwen mocht verdediger Joost Jesse Visser zomaar aanleggen, maar zijn schot werd uitstekend geblokt, voordat er gevaar uit voortkwam.

Nieuwe voorsprong
Na bijna een half uur verdween Buitenposter Rik Weening in het boekje van arbiter Berends, toen deze blijkbaar schrok van het geschreeuw van Zwaluwen-middenvelder Michael Grendel. Hij gilde als een speenvarken, na een sliding van Weening. Dat Grendel niet door Weening werd geraakt, was arbiter Berends blijkbaar geheel ontgaan. Wel gaf hij Weening een gele kaart. Gelukkig reageerde Weening op de enige juiste manier, hij liet zijn voeten spreken. Na een prima assist van Jorrit Terpstra speelde hij verdediger Thomas Helfferich uitstekend uit en zette hij met een lichte lichaamsschijnbeweging ook keeper Kuperus op het verkeerde been. Hierna knalde hij koeltjes Buitenpost naar een nieuwe voorsprong, 1-2. Ook na dit tweede Buitenposter doelpunt, kwamen er nog mogelijkheden om de score uit te breiden. Zo stuitte Terpstra op keeper Kuperus, na een prima combinatie tussen Wim de Vries en Joop Pijnacker. Uit een voorzet van diezelfde Pijnacker schoot Olijve naast. Vlak voor rust werd Terpstra nog in de mangel genomen tussen twee verdedigers, maar arbiter Berends zag ook hier niks in. Wel was er geel voor Van Leijen, na een overtreding op Zwaluwen-speler Timo Bijma. Toen de arbiter even later een kansrijke aanval van Buitenpost onderbrak, nadat er een overtreding was begaan op Weening, gaf hij slechts geel aan Zwaluwen-verdediger Helfferich. Onbegrijpelijk, wanneer je als aanvallende ploeg in balbezit bent, om dan een aanval af te fluiten. Temeer ook, omdat hij slechts een gele kaart trok. De vrije trap die volgde van Olijve kon keeper Kuperus onschadelijk maken, zodat de rust werd bereikt met een 1-2 voorsprong voor Buitenpost.

Spelpeil daalt, Buitenpost blijft bovenliggend
Aan beide zijden werd in de rust gewisseld. Bij de thuisploeg bleef André Landman in de kleedbox achter. Hij werd vervangen door Ettire Cadeau. Bij Buitenpost bleef Rob Dijkstra uit voorzorg achter, omdat hij toch nog enige hinder ondervond aan zijn vervelende blessure in de knieholte. Voor hem kwam Simon Schreiber binnen de lijnen. De eerstvolgende mogelijkheid na de thee was voor de Leeuwarders. De lange Leeuwarder spits, Sander van Dijk, kopte geheel vrijstaand naast. Buitenpost kreeg hierna grote mogelijkheden via Olijve, Van Roeden en Terpstra, maar het net werd niet gevonden. Hierna kreeg verdediger Helfferich zijn tweede gele kaart en kon dus inrukken, nadat hij een overtreding beging op Schreiber. Wegwezen, oordeelde arbiter Berends geheel terecht. Nadat het begon te regenen, werd het spel er allemaal niet beter op. Buitenpost-trainer Van der Weij bracht invaller Martijn van Roeden voor spits Pijnacker, om zo een nieuwe aanvallende impuls te brengen. Daarnaast kwam er meer ruimte en werd het veld er niet beter op. “Ik vind Martijn daar meer geschikt voor, vandaar mijn keuze om Joop te wisselen.”, aldus Van der Weij.

Regenbui zorgt voor zwaar veld
De regen zorgde inderdaad voor een steeds zwaarder wordend veld en dit kostte aan Leeuwarder zijde de nodige krachten. Buitenpost ging echter door, zo produceerde Schreiber een harde schuiver, maar die ging net naast. Aan de andere kant mocht Visser aanleggen, maar hij schoot over. Buitenpost-verdediger Wim de Vries was licht aangeslagen en mocht moegestreden naar de kant, routinier Pieter Henstra kwam hem vervangen. Leeuwarder Zwaluwen moest steeds verder terug en het wachten was op de beslissende 1-3. Die liet echter op zich wachten. Ook Zwaluwen wisselde nogmaals. Guido Bloemsma kwam in het veld voor Timo Bijma. Na een prachtige steekbal van Terpstra, kon Van Roeden alleen op keeper Kuperus af, maar via de sluitpost vloog de bal naast. Terpstra punterde zelf nog eens naast, waarna Olijve naast poeierde. Bij Zwaluwen mocht ook spits Van Dijk naar de kant. Matias Dijkstra kwam hem vervangen. De wedstrijd was echter gespeeld, gescoord werd er niet meer. Keeper Kuperus redde nogmaals na een schot van Terpstra en voor de Leeuwarders schoot Jaring Waterlood van Doesburg nog tweemaal hoog over. Keeper Van der Laan kon er dan ook niet ongerust van worden. Arbiter Berends gaf Gilian Dijkstra nog een gele kaart en ook Selwin de Vries kreeg nog geel voorgehouden. Dijkstra had hier al eerder naar gesolliciteerd. De stand wijzigde niet meer, Buitenpost won met 1-2.

Alleen winst telde vandaag
Buitenposter Joran Olijve verwoordde dit naderhand heel helder. “Het zal wel een vreselijke wedstrijd zijn geweest, maar wij hebben wél drie punten!” En zo was het. Zijn trainer René van der Weij zag, dat er nogal wat mogelijkheden niet werden benut. ‘’Wanneer het hier 1-5 of 1-6 wordt, kijkt niemand gezien de wedstrijd hier van op. Er lag veel ruimte en dit hadden we veel beter moeten uitspelen. Winnen was vandaag echter het belangrijkste, ik ben dus ondanks een matige wedstrijd een erg tevreden Liwwadder!¨

Volgende week zaterdag staat de thuiswedstrijd tegen Gorecht op het programma. De Grunnegers zijn uitstekend gestart en staan tot nog toe op een uitstekende derde plek op de ranglijst. Opnieuw een mooie uitdaging voor Buitenpost! De wedstrijd begint om 14.30 uur op sportpark De Swadde, (Jeltingalaan 80, 9285 WT). Ik zeg: U KOMT TOCH OOK? FORZA BLAUWKES!

Gele kaart: Rik Weening en Marco van Leijen (Buitenpost), Gilian Dijkstra en Selwin de Vries (Leeuwarder Zwaluwen)
Rode kaart: Thomas Helfferich (2x geel)

Opstelling Leeuwarder Zwaluwen: Niels Kuperus, Joost Jesse Visser, Selwin de Vries, Thomas Helfferich, Gilian Dijkstra, André Landman (46/Ettire Cadeau), Timo Bijma (73/Guido Bloemsma), Michael Grendel, Sander van Dijk (78/Matias Dijkstra), Sjorick Bootsma, Jaring Wouterlood van Doesburg.
Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Wim de Vries (70/Pieter Henstra), Halbe Mossel, Marco van Leijen, Aaron Boekhout, Rob Dijkstra (46/Simon Schreiber), Berend Jan Schootstra, Joran Olijve, Jorrit Terpstra, Rik Weening, Joop Pijnacker (60/Martijn van Roeden).

Scoreverloop: 6. Joran Olijve (0-1), 8. Sjorick Bootsma (1-1), 32. Rik Weening (1-2).

Foto’s zijn van Hans Zwamborn, zie óók www.kiepie.nl!

Overig nieuws
Bekijk al het nieuws uit het archief »
Volgende wedstrijd
 • Wedstrijd: Heino - Buitenpost
 • Datum: 21-04-2024
 • Aanvang: 14:00
Sponsoren
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor