Nieuw Buinen 1 ZO – Buitenpost 1 ZA

Buitenpost naar halve finale beker na sublieme strafschoppenserie

NIEUW BUINEN – Afgelopen zaterdag stond er voor Buitenpost een unieke KNVB-bekerwedstrijd op het programma. Een uitwedstrijd tegen het in de zondag Eerste Klasse F uitkomende Nieuw Buinen in de kwartfinale. Nog nooit kwam Buitenpost zover in het KNVB- bekertoernooi! Iets om van te genieten en tegelijkertijd te kijken of er een plek in de halve finale te bewerkstelligen is. Nieuw Buinen, geen tegenstander, waar je te makkelijk over kan en mag denken. Desondanks waren de verwachtingen hoopvol. Buitenpost-trainer René van der Weij en zijn assistent Dorjan Berisha hebben een nagenoeg fitte selectie tot hun beschikking en bovendien is het zelfvertrouwen groot na de knappe en verdiende overwinning tegen koploper HZVV vorige week in de zaterdag Eerste Klasse E. Bij Buitenpost ontbrak alleen routinier Pieter Henstra (knieblessure). Op de bank zaten naast tweede keeper Ricky Miedema ook de aanvallers Joop Pijnacker, Joran Olijve en Simon Schreiber en verdedigers Wim de Vries en Chiel de Jong. De algehele leiding van vanmiddag was in handen van arbiter P. Lips uit Groningen en hij werd geassisteerd door de heren T. Balta en Y.Q. Heeren.

(door Anne de Haan)

Afwachtend begin
Een harde wind, een slecht en hobbelig veld en uiteraard daarnaast de nodige voorzichtigheid van beide strijdmachten, zorgden voor een afwachtend begin. De strijd wilde maar moeilijk losbarsten. Buitenpost probeerde het spel te maken en gastheer Nieuw Buinen, de ploeg van trainer Gerrit Oosterloo Gzn., met de wind in de rug, keek het allemaal aan en trok zich terug in de verdediging. Na vier minuten kwam Buitenpost-spits Rik Weening op Nieuw Buinen-keeper Brian de Jonge af, waarna beide spelers met een van pijn vertrokken gezicht bleven liggen. Na te zijn opgelapt, konden beide heren gelukkig verder. De volgende mogelijkheid was wederom voor Buitenpost, nadat aanvaller Rudmer Loonstra naar de grond was gewerkt en de Blauwkes een vrije trap mochten nemen. Vanaf ongeveer twintig meter knalde Berend Jan Schootstra te gehaast hoog over. Na ruim een kwartier was er een prima actie van Loonstra, de voorzet derhalve iets te hoog, waardoor middenvelder Jorrit Terpstra niet goed kon inschieten. Het leverde slechts een doeltrap op voor Nieuw Buinen. Aan de andere kant, na bijna twintig minuten (!), kreeg Nieuw Buinen een eerste mogelijkheid. Aanvaller Koen Hateboer, qua lengte bijna twee keer Buitenposter Halbe Mossel, draaide kort en schoot snel, maar Buitenpost-keeper Robert van der Laan stond uitstekend opgesteld en kon eenvoudig redden. Nieuw Buinen kroop zo nu en dan wat meer uit zijn schulp, zo kopte verdediger Nick Berends maar net naast.

Duels wat grimmiger, Buitenpost heeft het initiatief
Nieuw Buinen gooide wat meer kracht in de duels, zag dat het anders door de snellere en technisch vaardige Buitenposters werd overlopen. Zo werd Loonstra onreglementair afgestopt door Robert Hamming, wat een vrije trap opleverde. Buitenposter Marco van Leijen belastte zich met dit klusje, maar het leverde geen openingsdoelpunt op. Een minuut later werd Berend Jan Schootstra onderuit geschoffeld en kreeg Hamming terecht een gele kaart van arbiter Lips. De vrije trap van Van Leijen belandde op de blonde kruin van middenvelder Rob Dijkstra, waarna Nieuw Buinen-keeper De Jonge Dijkstra’s kopbal schitterend tot corner verwerkte. Zo kwamen er ondanks de verdedigende instelling van de gastheer, tóch mogelijkheden voor de Buitenposters. Het tempo lag tot nu echter te laag om de tegenstander kapot te spelen en ook de wind was daar mede debet aan. Daarnaast – en dat moet ook gezegd – had Nieuw Buinen zijn zaakjes verdedigend goed geregeld. Dat zag ook Buitenpost-trainer Van der Weij: “De wind was bepalend en ook het slechte veld maakte goed voetbal bijna onmogelijk. Toch hebben wij het wel geprobeerd en waren voor rust de betere. Helaas konden we niet echt grote kansen creëeren. Nieuw Buinen stond erg goed met vijf man achterin”. Buitenpost gaf zelf overigens nog een uitstekende mogelijkheid aan Nieuw Buinen, toen Van Leijen achterin balverlies leed. Een voorzet van aanvaller Arnoud Bentum zette ‘reus’ Hateboer vrij voor de goal, maar zijn pegel was te hoog. Buitenposter Martijn van Roeden mocht vlak voor rust nog aanleggen, maar zijn schot werd van richting veranderd door de Nieuw Buiner defensie. Aan de andere kant werd een knal van de ervaren Gert Lukens uitstekend geblokt door Buitenposter Schootstra. Ruststand derhalve 0-0.

Buitenposters lijken fitter, Nieuw Buinen geeft niet op
Na de rust werd het spel niet beter. Wél spannender, met name ook, omdat de doelpunten uitbleven. Zo werd tien minuten na rust een schot van Terpstra geblokt nadat Van Roeden het voorbereidende werk had gedaan. De corner leverde niks op. Nieuw Buinen kwam er razend snel uit, het leverde Dijkstra geel op, toen hij een snelle counter onderbrak door een overtreding. Vanuit de toegekende vrije trap schoot Hateboer voorlangs. Nieuw Buinen-keeper De Jonge redde nog uitstekend toen hij een knal van Danny Boersma via zijn vingertoppen over zag gaan. Met nog een half uur te gaan, verscheen Lukens ineens voor keeper Van der Laan, maar de lob van Lukens mislukte totaal. Van der Laan kon simpel redden en voorkwam een achterstand voor Buitenpost. Dat zou overigens onterecht zijn geweest. Buitenpost-trainer Van der Weij wisselde. Halbe Mossel werd vervangen, Wim de Vries kwam hem vervangen. Ook Nieuw Buinen wisselde enkele minuten later, verdediger Frank Schijff mocht naar de kant, Muhittin Saglam kwam in het veld. Door de wisselingen werd het wat onrustiger in het veld. Keeper Van der Laan was alert en kon een schot van Bentum prima redden en in het vijandige strafschopgebied was er ineens onrust, toen een verre ingooi van Terpstra Buitenpost-spits Weening voor de voeten kwam. Waarschijnlijk schrok hij iets, en kon hij zijn voet niet goed onder de bal krijgen. Keeper De Jonge kon eenvoudig redden. Nieuw Buinen wisselde nogmaals, Hamming mocht een warme jas aantrekken, Arne van der Made verving hem. Met nog een kwartier te gaan, kwam bij Buitenpost Simon Schreiber in het veld voor Terpstra.

Nieuw Buinen-keeper houdt zijn team in de wedstrijd
De grote Hateboer liet nog eens een van zijn sterke punten zien en schoot hard en heel snel in. Van der Laan stond goed en kon eenvoudig redden. Hierna liet zijn collega De Jonge zien, waarom hij onder de lat staat. Buitenposter Loonstra kon vrij inschieten, maar De Jonge redde uitstekend. Schootstra kreeg geel na een overtreding op Hateboer, waarna Buitenpost de mouwen nogmaals opstroopte. Na een voorzet van Loonstra, mocht Dijkstra inschieten. Wederom lag De Jonge uitstekend in de weg en ook de rebound van Dijkstra werd fantastisch verwerkt. Toch kwam Buitenpost op voorsprong. Er ging wat een rommelige situatie voor het Nieuw Buiner doel aan vooraf. Invaller Wim de Vries schoot uiteindelijk op de paal en toen de bal wederom voor zijn voeten kwam, knalde hij onverbiddelijk raak, 0-1. Hierna mocht Weening naar de kant en kwam Joran Olijve hem vervangen. Toen de blessuretijd inging, dacht iedereen dat de wedstrijd was beslist, maar kreeg de wedstrijd nog een verrassend einde. Robert Tieks zorgde – voor de Buitenposter aanhang – toch nog voor een kater, toen hij Nieuw Buinen op gelijke hoogte schoot. Arbiter Lips floot hierna voor het einde, eindstand 1-1 en dus beslisten strafschoppen wie de winnaar werd. En daarin was er een overduidelijke winnaar. Buitenpost had aan vier strafschoppen genoeg, ze werden alle onberispelijk binnengeschoten. Aanvoerder Schootstra nam zijn verantwoordelijkheid en bracht de Blauwkes op voorsprong. Van der Laan stopte de knal van Hateboer, waarna Loonstra 0-2 binnenschoot. Berends pegelde hoog over, waarna ook Schreiber zijn hoofd uiterst koel hield, 0-3. Toen Nieuw Buinen via Faraouni op 1-3 kwam, leek het nog even spannend te worden, maar Van Leijen dacht daar duidelijk anders over, toen hij de wedstrijd definitief besliste, 1-4 in de strafschoppenserie.

“Terechte winnaar, tegen een stugge tegenstander”
En dat merkte Van der Weij terecht op. “Het spel was helaas vandaag niet van een fantastisch niveau. Dat was door de harde wind en de slechte grasmat ook niet mogelijk. Het overwicht was er, dat voelde ook de aanhang, die zich vandaag fantastisch hebben laten horen. Geweldig, een hele steun voor ons als team!” Op het veld, in de kleedbox en in de kantine van Nieuw Buinen werd een feestje gevierd. “Het is een grote vriendengroep, geweldig hoe deze zege word gevierd!” De sfeer is dus uitstekend, wie weet wat dit nog op kan leveren voor het slot van de competitie. We wachten het allemaal af!

Zaterdag 22 april a.s. speelt Buitenpost dus uit tegen Gorecht in het Grunneger Haren. Buitenpost doet nog volop mee voor de winst in de derde periode, dus zal er ook bij Gorecht gewonnen moeten worden. Ik kan jullie alleen maar zeggen: IK KIJK ER NAAR UIT, JULLIE OOK?? De wedstrijd op sportpark De Koepel in Groningen begint om 14.30 uur! (Scharlakenlaan 28, 9751 HD HAREN – voor navigatie: Doctor E.H. Ebelsweg!). Ik zeg wederom: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Nieuw Buinen: Brian de Jonge, Frank Schijff (67/Muhittin Saglam), Roan Poelstra, Franck Middelkamp, Nick Berends, Robert Hamming (75/Arne van der Made), Samad Faraouni, Robert Tieks, Arnoud Bentum, Gert Lukens, Koen Hateboer.
Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Danny Boersma, Halbe Mossel (65/Wim de Vries), Marco van Leijen, Aaron Boekhout, Berend Jan Schootstra, Jorrit Terpstra (75/Simon Schreiber), Rob Dijkstra, Rik Weening (86/Joran Olijve), Rudmer Loonstra, Martijn van Roeden.

Gele kaart: Robert Hamming (Nieuw Buinen), Rob Dijkstra (Buitenpost), Berend Jan Schootstra (Buitenpost).

Scoreverloop: 86. Wim de Vries (0-1), 90+3. Robert Tieks
Strafschoppenserie: Berend Jan Schootstra (0-1), Koen Hateboer mist, Rudmer Loonstra (0-2), Nick Berends mist, Simon Schreiber (0-3), Samad Faraouni (1-3), Marco van Leijen (1-4).

Foto’s zijn van Hans Zwamborn, zie óók www.kiepie.nl!

Overig nieuws
Bekijk al het nieuws uit het archief »
Volgende wedstrijd
 • Wedstrijd: Heino - Buitenpost
 • Datum: 21-04-2024
 • Aanvang: 14:00
Sponsoren
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor