Ajax – Buitenpost

Buitenpost verkoopt huid duur tegen Ajax

Buitenpost was zaterdag op Sportcomplex De Toekomst in Amsterdam niet opgewassen tegen Ajax Amateurs. De thuisploeg had een groot veldoverwicht, maar wist relatief weinig kansen te creëren. De Ajacieden scoorden tweemaal. Buitenpost wist uit twee grote mogelijkheden het net niet te vinden. “We hebben onze huid duur verkocht”, aldus Buitenpost-trainer Willem Brouwer.

Bij de Blauwkes was er een basisplaats voor Jorrit Terpstra op het middenveld. Youri Sletering schoof daardoor ten koste van Durk de Haan door naar de linksbackpositie. Edwin Schaafsma nam centraal in de verdediging de plek over van de geschorste Bernd Douma. Mark van der Meer verscheen aan de aftrap waardoor Rik Weening op de bank moest beginnen. Zoals te verwachten was startte Ajax, vorig seizoen spelend in de derde Divisie, sterk. Met veel positiewisselingen en snel combinatievoetbal werd Buitenpost onder druk gezet. Dat leidde in de zesde minuut al tot een doelpunt. Kaj de Jong schoot vanaf rechts diagonaal knap raak. Een streep door de rekening van coach Brouwer die had gehoopt zolang mogelijk de nul vast kunnen te houden. Enkele van zijn spelers leken in de beginfase last te hebben van podiumvrees, lichtelijk geïmponeerd door de ambiance van het sportcomplex, waar Ajax 1 net een training achter de rug had.

Ruimte voor Buitenpost
Na de vroege voorsprong ging Ajax door met flitsende combinaties, die echter strandden in het zestienmetergebied. Buitenpost stond verdedigend goed te spelen. Om onder de druk uit te kunnen voetballen werd veelvuldig de lange bal gehanteerd, zonder al te veel succes. Er lag wel ruimte voor Buitenpost, maar er werd te gehaast en daardoor onzorgvuldig de voorste linie gezocht. Pas tegen het eind van de eerste helft was er een grote kans voor de gasten. Mark van der Meer werd op rechts weggestuurd en haalde uit. Zijn schot werd gepareerd en de bal kwam voor de voeten van Bas Verbree. In kansrijke positie ging zijn doelpoging net over.

Vrij inkoppen
Na de thee veranderde het spelbeeld niet. Een dominant Ajax bleef volop in balbezit zonder echt gevaarlijk te worden. Na ruim tien minuten spelen was er een kopie van de eerste goal. Nu haalde Tristan Buis vanaf rechts doeltreffend uit. Opnieuw een tegenvaller voor Brouwer die drie spelers langs de lijn klaar had staan om in te vallen. Met frisse, aanvallende impulsen was hij van plan te gaan voor een stunt. Tweemaal scoren tegen een sterke tegenstander was ook voor de invallers Rik Weening, Joran Olijve en de van een blessure herstelde Frits Veenema teveel gevraagd. Het laatste kwartier beet Buitenpost meer van zich af, maar was Ajax juist gevaarlijk op de counter. Toch was er weer een grote kans voor de Blauwkes. De ploeg kreeg drie hoekschoppen op rij en uit de laatste mocht Verbree vrij inkoppen. Zijn kopbal kwam precies in handen van de Amsterdammer doelverdediger. Daarna redde Buitenpost-doelman Kevin van der Meulen zijn team een paar keer van een grotere nederlaag. Het bleef bij 2-0.

Niks verwijten
Ajax was een maatje te groot, erkende Brouwer. “Het is een goed voetballende tegenstander met goed positiespel en heel rustig aan de bal. Daar kun je alleen maar hard tegen werken tegenover zetten en dat hebben we gedaan. Ik kan de jongens niks verwijten. Als zij gemakkelijk voetballen betekent het dat wij meer meters moeten maken en dan kom je zelf niet meer aan goede aanvallen toe. Tegenhouden kost veel energie.” Volgende week speelt Buitenpost opnieuw een uitwedstrijd. Dan is Genemuiden, die wisselvallig aan de competitie is begonnen, de tegenstander.

Opstelling Ajax: Virgil Deen, Stany Dankerlui, Dico Koppers, Timo van Roemburg, Serghino Sanches, Akram Chentouf (64. Luuk Slegt), Kaj de Jong (78. Lesley de Sa), Glenn van Zoolingen, Tristan Buis (88. Dennis Trefilov), Jip Bartels (78. Jay van Ooijen), Keina Yamaguchi
Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries (67. Robin Huisman de Jong), Edwin Schaafsma, Mark Huizinga, Youri Sletering (46. Durk de Haan), Bas Verbree, David Kazimier, Jorrit Terpstra (58. Joran Olijve), Rolf Dijk (58. Frits Veenema), Sam Wormmeester, Mark van der Meer (58. Rik Weening)

Scoreverloop: 7. 1-0 Kaj de Jong, 57. Tristan Buis 2-0
Gele kaart: Akram Chentour (Ajax Amateurs)

Verslag: PL
Foto’s: Orange Pictures

 

Overig nieuws
Bekijk al het nieuws uit het archief »
Volgende wedstrijd
 • Wedstrijd: Buitenpost - TVC '28
 • Datum: 25-05-2024
 • Aanvang: 18:00
Sponsoren
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor