Buitenpost 1 – Omlandia 1

Buitenpost verliest na 2-0 voorsprong

Buitenpost ontving afgelopen zaterdag de hoofdmacht van VV Omlandia uit het Grunneger Ten Boer. Na de bekerwinst vorige week bij Friese Boys in Kollumerzwaag, stond er – met alle respect – weer een wedstrijd van ander kaliber op het affiche. Omlandia, dit jaar onder leiding van Freddy Strating die vorig seizoen nog assistent was bij Buitenpost, kent een uitstekende seizoensstart en stond vooraf op een 5e plaats. Buitenpost bezette een zesde plaats met het zelfde aantal punten, maar het doelsaldo van de Omlandianen was echter net iets beter. Bij Buitenpost ontbrak middenvelder Rob Dijkstra (spierblessure) en zaten Danny Boersma, Rudmer Loonstra, Rik Weening en reservekeeper Rickie Miedema op de reservebank. Arbiter vandaag was de heer R.W. de Wit uit Groningen en hij werd daarbij geassisteerd door de heren G. Meijer en J. Wesseling.

(door Anne de Haan)

Buitenpost op de nieuwe grasmat
Buitenpost was eigenlijk vanaf de eerste minuut gelijk goed gewaarschuwd. Want toen had Walid Barhouss Omlandia ook zomaar op voorsprong kunnen brengen, maar zijn schot mislukte en vloog voorlangs. Aan de andere kant kreeg Buitenpost een corner en mocht Joran Olijve de bal in het strafschopgebied brengen. Omlandia-keeper Willem Bouwkamp kon stompend redden. Een begin dus met een hoog tempo, want in de vijfde minuut mocht ook Omlandiaan Martin Oudman aanleggen, maar Buitenpost-keeper Robert van der Laan redde prima. Na dertien minuten werd een snoeiharde knal van Joran Olijve uitstekend gered door keeper Bouwkamp. Er werd goed gevoetbald door Buitenpost op de prachtige nieuwe grasmat van het hoofdveld. Omlandia deed mee, maar had in de eerste helft eigenlijk weinig te vertellen. Na drieëntwintig minuten verdween Aaron Boekhout in het boekje van arbiter De Wit, die hem terecht de gele kaart toonde na ‘het ongeoorloofd ten val brengen van zijn tegenstander’. Een ietwat domme overtreding gezien de positie op het veld.

Thuisploeg heer en meester
Na bijna een half uur leek Buitenpost op voorsprong te komen. Bij een scrimage voor de goal van Omlandia-keeper Bouwkamp kon echter geen van de Buitenpost-aanvallers het beslissende tikje geven of er zat wel een been tussen van een Omlandia-verdediger. Voor iedereen was het wachten op een doelpunt van de thuisploeg, want op het veld was men heer en meester en had Omlandia weinig in te brengen. De huisfotograaf (www.kiepie.nl) viel zelfs van zijn klapstoeltje, waarschijnlijk omdat Buitenpost de score maar niet opende. Zo verdiende een geweldige actie van Simon Schreiber aan de zijlijn een doelpunt, maar het schot van Joran Olijve wat volgde, vloog net over. Vlak voor rust mocht Buitenposter Marco van Leijen nog een corner nemen, wat hij uitstekend deed. Zijn trap belandde bij spits Joop Pijnacker, die zowaar nog fraaier binnen kopte, 1-0. Een geweldige goal en een terechte voorsprong, waarmee ook de rust werd bereikt.

Buitenpost zoekt en vindt tweede doelpunt
Omlandia-trainer Freddy Strating veranderde na rust de strategie. Kees van de Wolde ging naar de kant en Bert Zwart heette zijn vervanger. Daarnaast schoof routinier Dennis Loer door van de verdediging naar de aanval. Oók na de thee in de rust, ging Buitenpost door waar het was geëindigd. Opnieuw werd de aanval gezocht en aanvoerder Ruben Boekhout had na vier minuten zijn ploeg al op een bevrijdende voorsprong kunnen zetten. Alleen voor keeper Bouwkamp, kwam Bouwkamp als winnaar uit de strijd. Tóch zou het gewenste tweede doelpunt er al redelijk snel komen, nadat er een overtreding werd begaan op Simon Schreiber. Het was geen zware overtreding, maar arbiter De Wit had prima gezien dat Schreiber wél uit balans was gebracht. Dus oordeelde de leidsman: strafschop! Joran Olijve belastte zich met dit klusje en schoot onberispelijk binnen, 2-0. Trainer Strating greep hierna opnieuw in, waarna ook Henk van de Wolde naar de kant mocht ten faveure van Mitchell van Kalsbeek. Met nog een half uur te gaan, scoorde Omlandia zowaar. Helemaal uit het niets, door eigen verdedigingsfouten, scoorde Omlandia-spits Jeroen Haan ineens, zodat het weer aansluiting had: 2-1. Gezien het spelbeeld tot nu toe, was er echter nog geen vuiltje aan de lucht, als was het nu natuurlijk wel opletten.

Thuisploeg stapelt fout op fout waardoor wedstrijd kantelt
Buitenpost leek aangeslagen, en er zouden nog meer persoonlijke fouten worden gemaakt. Iets wat geheel onnodig was. Buitenpost-trainer René van der Weij zou naderhand ook verklaren, dat hij “nog nooit eerder zoiets had meegemaakt.” Het leek onrustiger te worden, terwijl de Blauwke-defensie normaliter weinig fouten toestaat. Zoals aangegeven, was de lepe Dennis Loer naar voren gestuurd en hier had Buitenpost het lastig mee. De supersnelle en behendige Loer bezorgde Buitenpost de nodige problemen. Zo had, met nog twintig minuten te gaan, Loer van dichtbij ook 2-2 kunnen maken. Berend Jan Schootstra lette echter goed op en kon het schot uitstekend blokken. Bij de thuisploeg werd Pijnacker naar de kant gehaald en kwam Rudmer Loonstra binnen de lijnen. Ook aan de zijlijn voelde het publiek aan, dat er wat was veranderd. Een zekere angst was blijkbaar voelbaar. Tóch kwamen er eerst nog mogelijkheden om de voorsprong te vergroten. Een prima actie van Schreiber leverde slechts een corner op en ook een uitstekende combinatie tussen Olijve, Loonstra en wederom Olijve, leverde een zelfde resultaat op. Aan de andere kant onderschepte Buitenpost-keeper Van der Laan een voorzet van Loer, voordat spits Haan kon worden bereikt. Bij Buitenpost kwam hierna Rik Weening binnen de lijnen voor Jorrit Terpstra.

Druiven zuur voor Buitenpost
Met nog een minuut of tien te gaan mocht Omlandia een vrije trap nemen, maar spits Haan schoot naast. Ook Omlandia wisselde met nog ruim 5 minuten te gaan nogmaals. Fabio Marongiu ging naar de kant en Klaas Swiersema kwam binnen de lijnen. Jammer voor de thuisploeg, want koud in het veld bracht hij zijn team weer op gelijke hoogte, 2-2. Het Buitenposter publiek vreesde terecht voor nog een tegendoelpunt. Zo schoot Omlandia via Jan Oosterbeek naast en schoot Dennis Loer over. Hierna kreeg Buitenpost nog een grote mogelijkheid, die om zeep werd geholpen door Schootstra. Hij had af moeten leggen op de roepende Schreiber, maar Schootstra knalde over. Uit een voorzet van Wim de Vries kopte invaller Weening maar net over, waarna Omlandia weer ten aanval trok. En weer was daar het goudhaantje Jeroen Haan. In blessuretijd profiteerde hij wederom van zwak verdedigen, zonder in te grijpen: 2-3. En zo waren de druiven zuur voor Buitenpost. Arbiter De Wit floot af, waarna Omlandiaan Martin Oudman zich op een wel heel vervelende manier manifesteerde. Hij zocht Olijve op en probeerde hem uit de tent te lokken. Schootstra schoot Olijve te hulp en duwde richting Oudman. Arbiter De Wit zag één en ander aan en beoordeelde de situatie uitstekend. Beide heren kregen een gele prent, waarna de kleedkamer werd opgezocht. Eindstand 2-3.

Ruben Boekhout vanaf heden vertrokken
Zoals vorige week aan uw reporter gemeld, was aanvoerder Ruben Boekhout dus nog niet vertrokken. Dat gaat vanaf heden nu wel écht gebeuren. Hij heeft een baan in Zwitserland aangenomen. Ook hij kon echter vandaag in het laatste half uur geen potten meer breken, zag ook trainer Van der Weij. “Ik ben er flink ziek van, dat mag je best weten. Wat een teleurstelling!”, verwoorde hij zijn gevoelens een dag later. “Het eerste uur goed voetballen, heel dominant kansen creëren en eigenlijk niks weggeven. Je komt geheel terecht 2-0 voor en hebt ook zeker mogelijkheden gehad op meer doelpunten. Het eerste doelpunt van Omlandia komt uit de lucht vallen, door individuele fouten en zo wordt het helaas ook 2-3. Na de 2-1, moet je eigenlijk nog op 3-1 komen. Die valt – hoe vervelend ook – niet. Dat een wedstrijd zó kan kantelen, ik heb dat nooit eerder meegemaakt. Het geeft maar aan, dat ook bij een 2-0 voorsprong, de wedstrijd nog niet gespeeld is. Na HZVV zegt ook Omlandia dat Buitenpost de best spelende tegenstander is, die ze zijn tegengekomen, maar daar koop ik natuurlijk niks voor. Winnen en punten pakken, dát is wat we graag willen!” Middenvelder Rob Dijkstra ontbrak vandaag nog door een verrekking bij de aanhechting van een spier in de knieholte. “Een lastige plek, waarmee je niets moet forceren. Rustig aan doen is dus de remedie, maar dat is verrekte lastig”, aldus Dijkstra.

Volgende week zaterdag staat de uitwedstrijd op sportpark Nylân in Leeuwarden tegen Leeuwarder Zwaluwen op het programma. De ‘Liwadders’ kennen een moeilijke start en staan tot nog toe onderaan in de Eerste Klasse E. Tóch mag dàt zeker niet worden onderschat! Deze wedstrijd begint om 14.30 uur (Middelzeelaan 18A, 8931 AK). Ik zeg: KOMT ALLEN, FORZA BLAUWKES!

Gele kaart: Aaron Boekhout en Berend Jan Schootstra (Buitenpost), Martin Oudman (Omlandia)
Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Wim de Vries, Ruben Boekhout, Marco van Leijen, Aaron Boekhout, Halbe Mossel, Joran Olijve, Jorrit Terpstra (76/Rik Weening), Berend Jan Schootstra, Simon S. Schreiber, Joop Pijnacker (66/Rudmer Loonstra).
Opstelling Omlandia: Willem Bouwkamp, Kees van de Wolde (46/Bert Zwart), René Hovenkamp, Martin Oudman, Fabio Marongiu (80/Klaas Swiersema), Walid Berhouss, Ynis el Baroudi, Jan Oosterbeek, Jeroen Haan, Dennis Loer, Henk van der Wolde (58/Mitchell van Kalsbeek).

Scoreverloop: 39. Joop Pijnacker (1-0), 53. Joran Olijve (2-0), 60. Jeroen Haan (2-1), 85. Klaas Swiersema (2-2), 92. Jeroen Haan (2-3).

• Wedstrijd: Heino - Buitenpost
  • Datum: 21-04-2024
  • Aanvang: 14:00