Buitenpost 1 – VEV’67 1

Buitenpost wint verdiend van VEV’67: 3-2

Afgelopen zaterdag stond de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen op het programma. VEV ’67 uit Leek, onder leiding van trainer Luitzen Nijboer, heette de gastheer. Zoals ongetwijfeld bekend, kende Buitenpost een makkelijke eerste bekerronde, waarin de Blauwkes uiterst productief waren. Er moet eerlijkheidshalve wél worden vermeld, dat er weinig tegenstand was en dus de blauwhemden eigenlijk niet werden getest. De tegenstander van vandaag heette VEV’67 uit Leek. Altijd lastig, blijkt uit het verleden. De Leeksters werden na een jaartje Tweede Klasse gelijk weer kampioen en keerden dus weer terug in de Eerste Klasse E. Bij de thuisploeg bevolkten Jorrit Terpstra, Halbe Mossel, Rudmer Loonstra en reservekeeper Marvin Heidstra de reservebank. Arbiter deze middag was de heer L.H.R. Veldhuizen uit Joure. Deze werd geassisteerd door de heren W. Renkema uit Drogeham en W.J.M. van Delden uit Leeuwarden.

(door Anne de Haan)

Lastig begin voor thuisploeg
Na het eerste fluitsignaal van arbiter Veldhuizen was al snel duidelijk dat trainer Nijboer voor een felle aanpak had gekozen. Buitenpost werd fel op de huid gezeten en ook in de duels ging men fysiek de strijd aan. In de eerste twintig minuten hadden de mannen van trainer Van der Weij en assistent Dorjan Berisha het daar lastig mee. Na dertien minuten spelen, resulteerde een en ander dan ook in een brutale voorsprong voor VEV’67, door een doelpunt van de behendige Jeffrey Visser, die vrije doorgang kreeg in de twijfelende achterhoede van Buitenpost. Men stond erbij en keek erna, maar deed niets. Visser kende geen genade en schoot zijn team op voorsprong, 0-1.

Buitenpost tijdig bij de les
De Blauwkes leken even geschrokken, maar pakten langzamerhand het initiatief. Eerst was er nog een knal van afstand door Leekster Koert Thalen, maar Buitenpost-keeper Robert van der Laan kon redden. Hierna was men in de voorhoede en op het middenveld van Buitenpost wat alerter en ging de thuisploeg op zoek naar de gelijkmaker. Zo was er eerst een mogelijkheid voor Rik Weening, die alleen op VEV’67-keeper Klaas Kleiker af ging. Kleiker kon redden, maar stond een rebound toe aan Joran Olijve. Olijve handelde snel, maar moest toezien hoe Leekster Jacob Tjoelker op de doellijn koppend een doelpunt kon voorkomen. Tóch kwam Buitenpost snel op gelijke hoogte. De grillige aanvaller Simon Schreiber werd op rechts weggestuurd en knalde diagonaal de gelijkmaker in de touwen. Een geweldige goal, 1-1!

Gevaarlijk
Het bleek het startsein tot meer, want de thuisploeg leek nog binnen het halfuur al op voorsprong te komen. Een vrije trap van Olijve vloog echter net naast, zodat de gelijke stand gehandhaafd bleef. Het werd wat grimmiger in het veld, doordat Buitenpost zich ook fysiek liet gelden. Het leverde een klein opstootje op, waarvoor Buitenposter Olijve en Leekster Tjoelker terecht een gele kaart kregen van arbiter Veldhuizen. VEV’67 liet zo nu en dan zien zeer gevaarlijk te kunnen zijn en dus was het zeker opletten voor de thuisploeg. Zo kopte Arjan Veenstra maar net naast. Na zijn kopbal zag hij pas dat hij gevaarlijk vrij stond voor keeper Van der Laan. Op slag van rust liet Buitenpost-aanvaller Rik Weening zien hoe het wél moest. In het strafschopgebied kapte hij op sublieme wijze zijn tegenstander uit en schoot onberispelijk raak, 2-1. Gelukkig maar, want zijn maatje Schreiber stond eigenlijk veel beter gepositioneerd. Weening had echter geen mooier tijdstip kunnen uitkiezen, want luttele seconden later stuurde arbiter Veldhuizen de ‘kemphanen’ naar de kleedbox. Ruststand derhalve 2-1.

Prachtige aanval
De warme thee had de Blauwkes blijkbaar goed gedaan. Veel scherper en alerter in de duels en nauwkeuriger in de passing dan in de eerste fase van de wedstrijd. Al was men daar trouwens ook voor de rust al mee begonnen. Het leverde veel mogelijkheden op, iets waar trainer Van der Weij van kan genieten. Zo belandde de bal na een uitstekende actie van middenvelder Rob Dijkstra bij Joop Pijnacker, maar Pijnacker had zijn vizier te hoog afgesteld. Een geweldige steekpass van diezelfde Pijnacker, leverde vrije doorgang op voor Olijve en oog in oog met keeper Kleiker bleef hij uiterst koel en rondde hij met nog een ruim half uur te gaan uitstekend af, 3-1. Een prachtige aanval!

Ongelukkige actie keeper Kleiker levert blessure op
Hierna denderde de trein die Buitenpost heette door. Alleen vergat men zichzelf te belonen en het laatste station over te slaan. Eerst werd er nog gewisseld. Trainer Van der Weij haalde aanvaller Weening naar de kant, nieuweling Rudmer Loonstra was zijn vervanger. Ondertussen was VEV’67-keeper Kleiker geblesseerd geraakt, nadat hij ietwat ongecontroleerd een duel aanging. Kleiker probeerde het duel te vervolgen, maar moest na enkele minuten toch opgeven. De jeugdige Ivo de Groot, achttien jaar, kwam hem vervangen en deed dit absoluut niet slecht. Ook Joachim Wiegman mocht bij de Leeksters naar de kant en hij werd vervangen door Marwin van Wijk. Ook bij Buitenpost werd gewisseld. Olijve ging naar de kant en Halbe Mossel heette zijn vervanger. Mossel was nog maar net binnen de lijnen, toen de achterstand door VEV’67 werd verkleind. Een afgeslagen voorzet werd opnieuw voor het Buitenposter doel gebracht door Koert Thalen. Daar was opnieuw de kleine Jeffrey Visser, die uitstekend diagonaal binnenkopte, 3-2.

Overwinning niet meer in gevaar in eindfase
Buitenpost leek echter niet te zijn geschrokken van het tweede tegendoelpunt. Men hield de controle en bleef ook de nodige kansen creëeren. Helaas beloonde het zichzelf niet en bleven kansen voor Pijnacker, Mossel en nogmaals Mossel onbenut. Stuk voor stuk hadden deze mogelijkheden meer verdiend. Er gingen namelijk prima aanvallen aan vooraf, met onder andere Dijkstra en Pijnacker in de hoofdrol. Daarnaast bleef het dus wél oppassen voor de thuisploeg, want VEV’67 had al tweemaal laten zien keihard toe te kunnen slaan. Gelukkig voor Buitenpost gebeurde dat niet meer. Er waren nog kansen voor Pijnacker (lob over), Schreiber (stuitte op keeper De Groot) en een kopbal van opnieuw Pijnacker die overvloog. Hierna mocht Pijnacker gaan rusten en kwam Jorrit Terpstra nog binnen de lijnen. De wedstrijd was echter gespeeld. Arbiter Veldhuizen gaf nog een gele kaart aan Berend Jan Schootstra van Buitenpost en ook Leekster Rense Dijk kreeg nog een gele prent, waarna Veldhuizen het prima vond en de wedstrijd beëindigde, eindstand 3-2.

Van der Weij tevreden
“We vergeten ons zelf vandaag te belonen, want we hebben vanmiddag zeker acht mogelijkheden gecreëerd. Verder hebben we weinig weggegeven en stond de verdediging als een huis. Ik ben dus zeer tevreden en we gaan met een uitstekend gevoel richting volgende week zaterdag, wanneer Drachtster Boys de tegenstander is!” Aldus Buitenpost-trainer Van der Weij. “We hebben er zin in en denken er klaar voor te zijn!”
De tweede wedstrijd van de competitie is dus volgende week zaterdag. Drachtster Boys 1 is dan de gastheer op het sportpark Drachtster Bos in Drachten (Postlaan 5, 9205 WT). De wedstrijd begint om 14.30 uur. KOMT ALLEN!

Gele kaart: Olijve (Buitenpost), Schootstra, (Buitenpost), Tjoelker (VEV’67), Dijk (VEV’67).
Opstelling Buitenpost: Van der Laan, De Vries, Schootstra, Van Leijen, A. Boekhout, R. Boekhout, Weening (71/Loonstra), Schreiber, Olijve (71/Mossel), Dijkstra, Pijnacker (84/Terpstra).
Opstelling VEV’67: Kleiker (68/De Groot), Van der Galiën, Schuring, Elderman, Wiegman (68/Van Wijk), Tjoelker, Visser, Thalen, Dijk, Veenstra, Van den Berg.

Scoreverloop: 13. J. Visser (0-1), 23. S. Schreiber (1-1), 44. R. Weening (2-1), 59. J. Olijve (3-1), 73. J. Visser (3-2).

Foto’s zijn van Hans Zwamborn, zie óók www.kiepie.nl!

Overig nieuws
Bekijk al het nieuws uit het archief »
Sponsoren
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor