Buitenpost 1 – Winsum 1

Buitenpost en Winsum naar remise, 1-1

Buitenpost ontving afgelopen zaterdag Winsum op het eigen sportpark De Swadde. Fusieclub Winsum, ontstaan uit V.V. Hunsingo en VIBOA, stond vooraf op een negende stek op de ranglijst, de Blauwkes nog altijd keurig op een gedeelde vierde plaats. De Buitenposter reservebank bestond vandaag uit verdediger Wim de Vries en de aanvallers Martijn van Roeden en Rudmer Loonstra. Reservekeeper was Ricky Miedema. Arbiter de heer M. Vos uit Warnsveld had vandaag de algehele leiding en hij werd daarbij geassisteerd door de heren F. de Haan en K.G. Jousma.

(door Anne de Haan)

Prima start Blauwkes
Nadat de leidsman het startsein had gegeven, toog Buitenpost direct ten strijde. Met prima combinatievoetbal van achteruit, werd daar waar mogelijk de aanval gezocht. Voor tegenstander Winsum was het daarnaast erg lastig, omdat de Blauwkes ook veelvuldig van positie wisselden. De eerste mogelijkheid ontstond echter na een foutje van Winsum-keeper Germen Bouwman. Zijn doeltrap mislukte, waarna Buitenpost-spits Rick Weening vrije doorgang had. Weening speelde de bal echter te ver voor hem uit, waarna Bouwman zijn missertje kon herstellen. Na bijna een kwartier moest Winsumer Steffen Vader het veld al verlaten, nadat hij geblesseerd was geraakt aan zijn bovenbeen. Hij werd vervangen door David Goguadze. Diezelfde invaller Goguadze kreeg even later vrije doorgang, na een slippertje in de Buitenposter defensie. Keeper Robert van der Laan zag de bal echter naast gaan. Aan de andere kant had een uitstekende actie van Buitenpost-middenvelder Rob Dijkstra absoluut beter lot verdiend. Zijn pass belandde bij spits Joop Pijnacker, maar het hakje van Pijnacker werd niet begrepen door collega-spits Rik Weening.

Winsum komt niet in het spel voor
Net als vorige week kreeg het publiek voor de thee zo nu en dan enkele prachtige combinaties te zien. Jammer genoeg kwam dit ook vandaag niet in de score tot uiting. Eerst was er trouwens nog een Winsumer aanval. Aanvaller Maikel Hoormann had ineens zomaar doorgang naar het doel van keeper Van der Laan, maar Buitenposter Berend Jan Schootstra was uitstekend bij de les en kon met een prima actie redden. Het laatste kwartier voor de rust was echter volledig voor de thuisploeg, die op zoek gingen naar een voorsprong. Een geweldige knal van Joran Olijve leverde slechts een corner op en uit de corner van verdediger Marco van Leijen was ook de rebound voor Olijve. Wederom een loeihard schot van Olijve, bezorgde Winsum-keeper Bouwman problemen, maar in een mêlee van spelers kon hij knap redden. Toch moest hij even later capituleren. Een fantastische voorzet van Van Leijen werd door spits Weening evenzo mooi afgerond. Hij schoot ineens, tegendraads, Buitenpost op voorsprong, 1-0. Een geweldige goal en hiermee ook een terechte voorsprong. Vlak voor rust was er nog een scrimage in het strafschopgebied van Winsum, maar keeper Bouwman was het eindstation. Winsumer Tom Dijkman probeerde het nog van afstand, maar hij produceerde slechts een enorme afzwaaier, waarna arbiter Vos het tijd vond voor de thee. Ruststand derhalve 1-0, in het voordeel van de thuisploeg.

Buitenpost raakt na rust initiatief kwijt en Winsum scoort
Trainer Van der Weij van Buitenpost moest in de rust noodgedwongen wisselen. Na een kopduel in de eerste helft kwam Berend Jan Schootstra vervelend op z’n rug terecht. In de rust werd het allemaal nogal stijfjes, waarna hij de strijd moest staken. Wim de Vries kwam hem vervangen. En of het nu aan het ontbreken van Schootstra lag, maar Buitenpost begon heel anders aan de tweede helft. Het initiatief lag zomaar bij de Winsumers. Vlak na rust profiteerde Winsum bijna van enige nonchalance bij Buitenpost, zo leek het, maar de kopbal van Hoormann vloog net naast. Er kwam ook wat meer agressie bij, inherent aan de verhoogde druk op de Buitenposter defensie en het verloren initiatief. Het doelpunt van Winsum viel nog enigszins uit de lucht, maar Wouter Bloem profiteerde optimaal van malaise in de achterhoede en schoot de gelijkmaker achter Van der Laan. Mossel kreeg nog een gele kaart van arbiter Vos, toen hij in woord en gebaar protesteerde, omdat hij vond dat er een overtreding was gemaakt. De arbiter was echter resoluut en wees naar de middenstip, 1-1. Trainer Robert Bos van Winsum moest wederom wisselen, toen ook invaller Goguadze geblesseerd naar de kant moest. Marcel Pannekoek, de routinier die terugkeerde van een langdurige blessure, was zijn vervanger.

Buitenpost houdt slechts een punt over
Met nog een half uur te gaan, werd het spel er – overigens aan beide kanten – niet beter op. De vermoeidheid werd nu ook merkbaar, wat resulteerde in krampverschijnselen bij de tegenstander. Voor Buitenpost het moment om nog eens gas te geven. Pijnacker stuitte nog eens op de Winsumer sluitpost, Bouwman, en Wouter Bloem vergreep zich aan Aaron Boekhout, wat hem een gele kaart opleverde. Pijnacker kopte de vrije trap in, maar Bouwman stond op de juiste plaats. Na een assist van de jongste Boekhout, Aaron, schoot de oudste, Ruben, naast. Buitenpost-trainer Van der Weij wisselde hierna spits Rik Weening en Rudmer Loonstra kwam voor hem binnen de lijnen. Na een overtreding op Pijnacker, mocht Van Leijen aanleggen, maar zijn knal werd in de Winsumer defensie gesmoord. Na een duel tussen Buitenpost-keeper Van der Laan en Winsum-spits Bloem, vloog de bal naast en leverde het gelukkig voor Buitenpost slechts een doeltrap op. In de slotfase kreeg Aaron Boekhout nog geel toen hij een voorzet in het doel sloeg. Daarna kwam Martijn van Roeden nog binnen de lijnen. Hij verving Pijnacker, maar kon de wedstrijd niet meer doen kantelen. Zo bleef er slechts een schamel punt over voor de Blauwkes; eindstand 1-1.

Van der Weij: “Goals hebben we nodig”
“Jammer, maar ook vandaag hadden we voor rust al afstand moeten nemen. We hebben goals nodig. Het kost ons nu al vier punten, want ook tegen Balk waren we de bovenliggende partij. Het spel stemt me wél tevreden. We zijn nu inmiddels zover dat tegenstanders hier voor een punt komen en dat is voor ons natuurlijk wel een prima verdienste. Wij moeten zorgen om die muur te doorbreken en dat gaat ongetwijfeld goedkomen!” aldus Van der Weij.
Volgende week zaterdag reist Buitenpost naar Hoogeveen af, waar HZVV de gastheer is op sportpark Bentinckspark (Sportveldenweg 3, 7902 NX). De wedstrijd begint – LET OP – om 15.00 uur. Supporters kunnen zich opgeven voor de busreis! In verband met wegwerkzaamheden is het misschien wijsheid om de route via Groningen te nemen. Ik zeg: KOMT ALLEN!

Gele kaart: Halbe Mossel (Buitenpost), Wouter Bloem (Winsum), Aaron Boekhout (Buitenpost), Hans Zwakenberg (Winsum)
Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Aaron Boekhout, Halbe Mossel, Ruben Boekhout, Marco van Leijen, Berend Jan Schootstra (46/Wim de Vries), Joran Olijve, Simon Schreiber, Rik Weening (68/Rudmer Loonstra), Rob Dijkstra, Joop Pijnacker (80/Martijn van Roeden).
Opstelling Winsum: Germen Bouwman, Thomas Kauw, Steffen Vader (14/David Goguadze, 55/Marcel Pannekoek), Hans Zwakenberg, Heinze Andringa, Niels van Dalen, Roy Streppel, Stan Buikema, Wouter Bloem, Tom Dijkman, Maikel Hoormann.

Scoreverloop: 36. Rik Weening (1-0), 54. Wouter Bloem (1-1).

• Wedstrijd: Heino - Buitenpost
  • Datum: 21-04-2024
  • Aanvang: 14:00