Drachtster Boys 1 – Buitenpost

Topper in Eerste Klasse E onbeslist, Drachtster Boys -Buitenpost 2-2

DRACHTEN – Alweer het vijfde duel stond op het programma in de Eerste Klasse E. Drachtster Boys nam het thuis op tegen Buitenpost: Een topaffiche tussen de koploper en de nummer twee in de rangschikking. Gastheer Drachtster Boys kende tot nu een uitstekende start en verspeelde in de vorige duels nog geen punten. Buitenpost keek tegen Noordscheschut lang tegen een achterstand aan, maar verdiende op de valreep nog een gelijkspel. De achterstand op Drachtster Boys was vooraf dus twee punten. Op de bank bij Buitenpost zaten naast reservekeeper Marvin Heidstra, ook Wim de Vries, Rik Weening, Durk de Haan, Chiel de Jong en Martijn Douma. Jorrit Terpstra ontbrak nog steeds door een knieblessure, centrumspits Rudmer Loonstra was weer hersteld. Bij Drachtster Boys zaten Mergim Hana, Sicco Bouwer, Aziz Geyik, Stefan Bolt en Emile Peters op de bank. Omstreeks 14.40 uur werd afgetrapt op het hoofdveld van sportpark Drachtster Bos. Het arbitraal trio van de middag bestond uit arbiter mevrouw M. Deuring uit Groningen en de assistenten de heren H.F.A. de Vries en M. Brouwer.

(door Anne de Haan)

Buitenpost prima uit de startblokken
De wedstrijd begon met een droevig bericht. Afgelopen week overleed Sjoerd de Jong. De Jong was bij VV Buitenpost voorheen actief als speler, scheidsrechter en ook als trainer en elftalleider. Daarnaast was hij vader van vierde elftalspeler Martijn en van selectiespeler Chiel. Na een indrukwekkende minuut stilte gaf arbiter Marije Deuring hierna het startsein. De eerste wapenfeiten waren voor de thuisploeg. Zo werd een corner door Buitenpost-keeper Kevin van der Meulen over de lat gewerkt en schoot Drachtster Boys-speler Saïd Hassan over na een assist van Kevin Bakels. Een volgende poging van Hassan kon door keeper Van der Meulen worden gered. Na een aarzelend begin van Buitenpost, kwam men gaandeweg beter in de wedstrijd. Zo was er na ruim tien minuten een mooie pass van aanvaller Rolf Dijk op de mee opgekomen verdediger Joost Jesse Visser. Zijn voorzet belandde bij Joran Olijve die ineens uithaalde. Zijn poging mislukte en de bal vloog naast. Drachtster Boys had misschien optisch een overwicht, al leidde dat niet tot uitgespeelde mogelijkheden. Ook bij Buitenpost ontbrak het aan de juiste eindpass om de aanvallers in stelling te brengen. Beide defensies hadden dat zeker in de eerste helft prima voor elkaar. Arbiter Deuring had alles prima onder controle en gaf net na de voorsprong de Drachtster Hassan terecht een gele kaart, na een ‘te late sliding’ op Buitenpost-verdediger Aaron Boekhout. Boekhout was overigens al getooid met een bondage om zijn hoofd, nadat hij in een duel een hoofdwond opliep. Drachtster Boys probeerde met lange ballen zo snel mogelijk de spitsen te bereiken en daarna de middenvelders aan te laten sluiten. Buitenpost daarentegen probeerde van achter uit te voetballen en zo over de flanken de spitsen in stelling te brengen. Een mooie assist van Martijn van Roeden belandde bij Dijk, die een listig steekballetje net iets te hard over de achterlijn zag gaan, buiten bereik van spits Rudmer Loonstra. De tegenaanval leverde een corner op, die voor Buitenpost een achterstand opleverde. Buitenpost-keeper Van der Meulen leek meer met de spelers in het strafschopgebied bezig te zijn, dan de bal. Toen de bal al onderweg was, zette Van der Meulen eerst nog een tegenstander opzij, waarna de bal over hem heen de goal binnenzeilde, 1-0. Zoals al eerder dit seizoen, een moment waaruit natuurlijk nooit een tegengoal mag vallen, zo erkende ook trainer René van der Weij een dag later. “Er zijn afspraken gemaakt, hoe we onder andere bij corners gaan staan. We moeten daar komende week maar eens over praten.”

Buitenpost dringt aan
Zoals al aangegeven, Buitenpost nam gaandeweg de wedstrijd meer het initiatief. Zo kon Drachtster Boys-verdediger Richard Hamstra ternauwernood een voorzet voorkomen ten koste van een corner. Deze corner van Olijve werd teruggelegd op Robin Huisman de Jong, die zijn schot in de Drachtster defensie geblokt zag worden. Een prima pasje van Van Roeden op Boekhout was net te kort om spits Loonstra te bereiken, zodat er na het eerste half uur nog een 1-0 stand op het scorebord stond. De thuisploeg werd wel meer en meer naar achteren gedrukt en probeerde middels fysiek geweld het spel van de Blauwkes te ontregelen. Zo werkte Drachtster Bakels in de omschakeling Buitenposter Visser naar de grond, waarna arbiter Deuring slechts een vrije trap gaf. Een gele kaart was zeker op zijn plaats geweest. De vrije trap van Huisman de Jong werd geblokt, waarna Olijve de rebound over schoot. Met nog tien minuten in de eerste helft te gaan, belandde een voorzet van Drachtster Boys-verdediger Hamstra op het hoofd van diezelfde Bakels, maar zijn vizier stond niet erg scherp afgesteld. Zijn kopbal was te hoog, maar vloog ook enkele meters naast. Vlak voor rust ontving Bakels dan eindelijk geel, nadat hij Buitenpost-captain Berend Jan Schootstra onderuit kegelde. Drachtster Boys-keeper Richard Strijker moest nog handelend optreden, maar de ruststand stond vast. Het scorebord gaf 1-0 aan, in het voordeel van de Drachtsters.

Buitenpost op zoek naar gelijkmaker
In de rust wisselde Drachtster Boys-trainer Hans van der Ploeg. Jan Stoker bleef in de box achter, Aziz Geyik kwam voor hem binnen de lijnen. Bij Buitenpost was er geen directe aanleiding om te wisselen, dezelfde elf spelers kwamen uit de kleedbox. Van der Weij een dag later: “Ik zag in de rust, dat we er goed op stonden. De koppies stonden goed en de heren dachten allemaal: dit gaan we omdraaien”. Zo werden in de rust de mouwen dus verder opgestroopt en de messen geslepen. De eerste poging kwam van Drachtster Boys, het schot van Hassan kon eenvoudig worden gered door Van der Meulen. De gelijkmaker die Buitenpost zocht, werd sneller dan gedacht gevonden. Al na zeven minuten in de tweede helft middels een fantastische aanval. Boekhout bediende Olijve, die Van Roeden prachtig wegstuurde. Van Roeden ging op volle snelheid op keeper Strijker af en twijfelde niet, 1-1. Een prima aanval met een evenzo mooie afronding. Door de gelijkmaker werd het ook allemaal wat grimmiger in het veld. De koploper kreeg het moeilijker en Buitenpost voelde, dat er meer te halen was. Toch kreeg ook Drachtster Boys zo nu en dan een mogelijkheid. Zo was er een vrije trap van Huizinga, die door keeper Van der Meulen werd gered. Hierna had Hassan zijn tweede gele kaart moeten ontvangen na het vasthouden van Olijve, maar blijkbaar ontging het arbiter Deuring en haar assistent. Na een kwartier kreeg Buitenposter Loonstra nog een prima mogelijkheid. Na een pass van Dijkstra op Dijk, kon laatstgenoemde Loonstra bereiken, die voor de goal op het lichaam van keeper Strijker schoot. Hierna wisselde Drachtster Boys nogmaals. Harvey Bishop moest geblesseerd naar de kant, Mergim Hana was zijn vervanger. Buitenposter Dijkstra liep vlak na de wissel tegen een gele kaart aan, na een overtreding op invaller Hana.

Veel strijd in eindfase ….
Met nog ruim twintig minuten te gaan, wisselde ook Buitenpost-trainer Van der Weij. Spits Loonstra mocht naar de kant en Rik Weening kwam in het veld. Hij was amper binnen de lijnen, toen Drachtster Boys opnieuw aan de leiding kwam. Wederom totaal onnodig trouwens. Na een voorzet van Azziz Geyik achter de Buitenposter defensie mocht Hassan na een loopactie ongehinderd raak koppen, 2-1. Deze voorsprong kwam dus letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen. En dus moest Buitenpost wéér op jacht naar de gelijkmaker. Zo probeerde Schootstra het van afstand, het leverde slechts een corner op. De corner van Dijk belandde uiteindelijk wederom bij Dijk. Zijn prachtige actie nabij de achterlijn, kon hij echter slechts eindigen met een te slap ingeschoten bal die keeper Strijker eenvoudig kon redden. Een mooie actie van Boekhout leverde een corner op, nadat Drachtster Hamstra geen andere uitweg zag. Meer en meer werd de druk nu opgevoerd en de irritaties in en om het veld namen toe. Met nog ruim een kwartier te gaan kwam Buitenpost terecht weer langszij. Dijkstra was na een uitstekende actie de schutter, die via de vingertoppen van Strijker de gelijkmaker binnenschoot, 2-2. Hierna mocht Buitenpost-captain Schootstra moe en aangeslagen naar de kant, na een drietal blessurebehandelingen moest hij de strijd staken. Wim de Vries kwam voor hem in het veld. Bij Drachtster Boys mocht Schokker naar de kant en voor hem kwam Sicco Bouwer. Met nog ruim tien minuten te gaan had middenvelder Hassan het toch voor elkaar. Hij incasseerde zijn tweede gele kaart , die hij eigenlijk al eerder – vóór zijn doelpunt – had moeten ontvangen. Zijn trainer Van der Ploeg wond zich hier nogal over op, maar had absoluut geen reden tot klagen. Na de gelijkmaker en het wegzenden van Hassan, gebeurde er nog van alles op het veld. Eerst probeerde Buitenposter Joost Jesse Visser het van afstand en ook invaller Wim de Vries trok veelvuldig mee ten aanval. Het leverde echter niet het gewenste resultaat. De Drachtster vertraagden het spel en begonnen tijd te rekken, Buitenpost raakte zo nu en dan geïrriteerd. Zo kreeg Dijk nog een gele kaart, toen hij de wedstrijdbal uit de Drachtster dug-out haalde en het aan de stok kreeg met de Drachtster bank. Dat arbiter Deuring geel gaf na overleg met haar assistent, gaf nog wat extra beroering bij het in groten getale opgekomen publiek. Ook de maker van het eerste Drachtster doelpunt – Huizinga – kreeg in de slotfase nog geel van arbiter Deuring. Dat Drachtster Boys-aanvaller Bakels in de slotfase van de wedstrijd zijn tweede gele kaart niet kreeg, was voor het Buitenposter publiek een onbegrijpelijk, maar de arbiter alsook haar assistent zagen het blijkbaar anders. Misschien was het zelfs nog wel een andere kleur waard. Zo eindigde de derby in de Eerste Klasse E onbeslist. Eindstand 2-2.

Van der Weij kan tóch tevreden zijn
“We waren de bovenliggende partij vanmiddag. Dat bleek al ongeveer na een half uur. Drachtster Boys hanteerde veelvuldig de lange bal op hun grote spits. Ik heb eigenlijk nauwelijks een combinatie gezien. Een opportunistische speelwijze om daarna aan te sluiten. Jammer, dat we in de slotfase niet door konden drukken”. Want inderdaad, zo was het ook. Wanneer er vanmiddag een ploeg moest winnen, dan waren dat de Blauwkes van René van der Weij! En dat is een groot compliment!

Volgende week, d.d. 28 oktober a.s., de zesde ronde in de competitie. Dan ontvangt Buitenpost ‘d Olde Veste ’54 uit Steenwijk in Buitenpost. De wedstrijd op sportpark De Swadde (Jeltingalaan 80, 9285 WL BUITENPOST) begint om 14.30 uur. De Steenwijkers staan op de zesde plaats op de ranglijst met zeven punten uit vijf duels. Bekend is, dat ze al enkele jaren een lastige tegenstander voor Buitenpost zijn ……. Dus als ik u/ jullie was dan zou ik aankomende zaterdag naar sportpark De Swadde komen! Ik zeg ook nu: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Drachtster Boys: Richard Strijker, Richard Hamstra, Harvey Bishop (62/Mergim Hana), Mark Huizinga, Saïd Hassan, Ard Veenhof, Jan Stoker (46/Aziz Geyik), Kevin Bakels, Marco Haitjema, Rob Schokker (76/Sicco Bouwer), Thom Zwart.
Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Danny Boersma, Joost Jesse Visser, Berend Jan Schootstra (75/Wim de Vries), Joran Olijve, Rudmer Loonstra (67/Rik Weening), Rob Dijkstra, Martijn van Roeden, Aaron Boekhout, Rolf Dijk, Robin Huisman de Jong.

Aantal toeschouwers: 748
Gele kaart: Kevin Bakels (Drachtster Boys), Rob Dijkstra (Buitenpost), Rolf Dijk (Buitenpost), Marco Haitjema (Drachtster Boys).
Rode kaart: 78. Saïd Hassan (2x geel – Drachtster Boys)

Scoreverloop: 22. Mark Huizinga (1-0), 52. Martijn van Roeden (1-1), 69. Saïd Hassan (2-1), 74. Rob Dijkstra (2-2).

• Wedstrijd: MASV - Buitenpost
  • Datum: 06-04-2024
  • Aanvang: 18:00