Drenthina 1 – Buitenpost 1

Buitenpost zonder te overtuigen naar 0-2 winst

Buitenpost reisde afgelopen zaterdag af naar sportpark De Oude Ros in Emmen. Vorig jaar stond nog de wedstrijd tegen DZOH op het programma, dit seizoen is plaatsgenoot Drenthina de tegenstander. De Emmenaren zijn ten koste van datzelfde DZOH gepromoveerd, na de finale in de nacompetitie te hebben gewonnen. De Drentse ploeg van trainer Gerrie Benes kent een moeizame start en bivakkeert op de elfde stek in de Eerste Klasse E. Buitenpost lijkt de opwaartse lijn gevonden te hebben en staat keurig op een gedeelde vierde plaats. Buitenpost-trainer René van der Weij had vandaag verdediger Wim de Vries op de bank geposteerd, evenals Martijn van Roeden, Jorrit Terpstra, Pieter Henstra en reservekeeper Ricky Miedema. Arbiter deze middag was de heer R. Meilink uit Enter, geassisteerd door de heren R. Zweverink en M.J.H.G. Reuvekamp. Voordat arbiter Meilink de wedstrijd begon, werd aanvoerder Bas Boersma van Drenthina gehuldigd voor zijn trouwe dienst. Er waren mooie woorden van de speaker en ook van de voorzitter voor Boersma, die inmiddels aan zijn 13e seizoen is begonnen en zijn 300e wedstrijd speelde. De bloemen waren dus zeker verdiend!

(door Anne de Haan)

Direct de aanval
Vanaf de start werden de Buitenposter aspiraties duidelijk. Direct werd de aanval gezocht en al in de derde minuut werd de score geopend. Een prachtige aanval met Joop Pijnacker, Joran Olijve en wederom Pijnacker en Olijve, door laatstgenoemde keurig afgerond, 0-1. Een droomstart, waarmee alle goede bedoelingen van de Emmenaren direct de grond in werden geboord. Tóch deden de Blauwhemden veel te weinig met de geboden ruimte. Vooral voor de rust was er zo nu en dan prima combinatievoetbal te zien, maar in de eindfase – vooral in het vijandige strafschopgebied – was Buitenpost veel te makkelijk en niet consequent genoeg.

Legio mogelijkheden onbenut gelaten
Voor de thee kreeg het publiek zo nu en dan enkele prachtige combinaties te zien. Jammer genoeg kwam dit niet in de score tot uiting. Zo was er na een kwartier een prima aanval met hoofdrollen voor Rob Dijkstra, Rik Weening en wederom Dijkstra, maar Drenthina-keeper Yannick Berends bracht redding. Even later werd Simon Schreiber teruggefloten na een mooie pass van Ruben Boekhout, omdat de assistent-arbiter buitenspel had geconstateerd. De volgende mogelijkheid was wederom voor Dijkstra, maar hij had zijn vizier te hoog afgesteld nadat Weening de bal voor hem had klaargelegd. Veel druk dus op de Drenthina-goal, maar keeper Berends bleef alert. Ook schoten van Olijve, Pijnacker en Schreiber werden door hem onschadelijk gemaakt. Vlak voor rust schoot Pijnacker nog over, na een assist van Marco van Leijen en na prima voorbereidend werk van Schreiber, schoot Olijve net naast. De eerste helft werd door arbiter Meilink afgesloten, nadat een mooie aanval via Pijnacker, Weening, Olijve, door Weening net naast werd gewerkt. Ruststand 0-1.

Buitenpost door het oog van de naald
Ook na rust waren de meeste mogelijkheden voor Buitenpost, de ploeg van trainer René van der Weij. Toch kroop zijn team ruim vijf minuten na de thee door het oog van de naald en had het ook zomaar 1-1 kunnen staan. Na een scrimmage in het Buitenposter strafschopgebied was het meer geluk dan wijsheid dat keeper Robert van der Laan als overwinnaar uit de strijd kwam. Aan de andere kant stuitte Pijnacker wederom op Drenthina-keeper Berends en vloog een volley van Halbe Mossel maar net over, na een korte corner van Van Leijen. Hierna wisselde Buitenpost en mochten met nog een half uur te gaan Weening en Schreiber naar de kant. De vervangers waren Martijn van Roeden en Jorrit Terpstra. Een minuut later was het wél raak. Berend Jan Schootstra was prima mee doorgeschoven en stuitte in eerste instantie nog op keeper Berends. Zijn tweede poging, was echter onberispelijk raak, 0-2. Ook Drenthina-trainer Gerrie Benes wisselde hierna. Max Alders mocht gaan douchen en zijn vervanger heette Judes Kanga.

Buitenpost trekt punten over de streep
Een actie van Pijnacker in het Emmer strafschopgebied strandde wederom bij keeper Berends en leverde slechts een corner op. De volgende mogelijkheid had beter lot verdiend. Invaller Van Roeden legde prima af op Schootstra, maar zijn poging mislukte jammerlijk. Beide trainers besloten hierna nog te wisselen. Eerst mocht Emmenaar Sam Spaans naar de kant. Silvan Reinders was zijn vervanger. Bij de Blauwkes wisselde trainer Van der Weij Rob Dijkstra voor Wim de Vries en mocht bij Drenthina ook Tom Brinks naar de kant voor Bart Veenstra. Voor Drenthina probeerde Thom Alders het hierna maar eens van afstand, maar Van der Laan kon eenvoudig redden. In de tegenaanval kwam er weer een uitstekende mogelijkheid voor Buitenpost, toen Van Roeden prima de diepte werd ingestuurd. Van Roeden legde de bal prima breed voor Terpstra, maar zijn schot spatte op de paal uiteen. Een poging van Schootstra vloog nog naast en toen Van Roeden er nogmaals op rechts vandoor was, kreeg Olijve nog een mogelijkheid. Zijn poging vloog over. Terpstra schoot hierna nog in het zijnet, waarna arbiter Meilink een einde aan de wedstrijd maakte. Eindstand derhalve 0-2.

Van der Weij mist killers instinct
“Eigenlijk hadden we vandaag minstens vier of vijf doelpunten meer moeten maken. Het écht willen scoren, de bal door het net willen schieten, mistte ik vandaag. De mogelijkheden waren er wél naar”, aldus trainer René van der Weij. Aan de zijlijn werd voor aanvang nog verrassend gesproken over de keuze van Pijnacker en Weening samen in de basisopstelling, maar Van der Weij kon dit naderhand uitstekend onderbouwen. “Ik wilde volle bak druk zetten en op de aanval spelen. Vandaar Joop en Rik samen in de basisopstelling, wat mijns inziens ook prima samen kan. Het ging vandaag ten koste van verdediger Wim de Vries, maar dat kan volgende week zomaar weer anders zijn. Helaas zijn we vandaag niet dodelijk genoeg, tóch wanhopen we niet. Het veldspel is over het algemeen prima voor elkaar en de verdediging staat goed.”
Volgende week zaterdag ontvangt Buitenpost Winsum op het eigen sportpark De Swadde (Jeltingalaan 80, 9285 WT). De wedstrijd begint – zoals u natuurlijk bekend – om 14.30 uur. KOMT ALLEN!

Gele kaart: –
Opstelling Drenthina: Yannick Berends, Jasper Hofstede, Bas Boersma, Niek Haan, Kees Plaatje, Thom Alders, Roland Koops, Tom Brinks (74/Bart Veenstra), Ali Arslan, Sam Spaans (73/Silvan Reinders), Max Alders (63/Judes Kanga).
Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Aaron Boekhout, Halbe Mossel, Ruben Boekhout, Marco van Leijen, Berend Jan Schootstra, Joran Olijve, Simon Schreiber (61/Jorrit Terpstra), Rik Weening (61/Martijn van Roeden), Rob Dijkstra (74/Wim de Vries), Joop Pijnacker.

Scoreverloop: 3. Joran Olijve (0-1), 62. Berend Jan Schootstra (0-2).

• Wedstrijd: MASV - Buitenpost
  • Datum: 06-04-2024
  • Aanvang: 18:00