Gorecht 1 – Buitenpost

Buitenpost wint opnieuw, Gorecht met 1-4 opzij gezet

HAREN – Afgelopen zaterdag het tweede duel in de Eerste Klasse E gespeeld, Gorecht – Buitenpost stond op het affiche. Vooraf een interessant duel, beide teams waren nog zonder puntverlies. De Harenaars wonnen in en van Winsum (3-5), de Buitenposters versloegen thuis Blauw Wit ´34 (6-1). En winnen van een gerenommeerde Eerste Klasser als Winsum, doe je niet zomaar … Dus was Buitenpost gewaarschuwd. Omstreeks 15.00 uur werd er afgetrapt op de mooie groene grasmat op het hoofdveld van sportpark De Koepel in Haren. Op de bank bij Buitenpost zaten naast reservekeeper Marvin Heidstra ook verdediger Wim de Vries, aanvaller Rik Weening en middenvelder Durk de Haan. Daarnaast ontbrak Jorrit Terpstra nog steeds door een hinderlijke knieblessure. Bij Gorecht zaten reservekeeper Jari Lemmen, Max Martoredjo, Harmen Meijering en Frank van der Veen op de reservebank. De algehele leiding was vanmiddag in handen van arbiter de heer R. Weiland uit Menaldum en hij werd geassisteerd door de heren E.F. Zuidema van VV Gorecht en J. de Haan namens VV Buitenpost.

(door Anne de Haan)

Buitenpost over- óf ongeconcentreerd?
Volgens het wedstrijdsecretariaat in Haren waren de eerste regendruppen rond een uur of elf gevallen en daarna was het nog niet weer droog geweest. “Maar ons hoofdveld ligt er uitstekend bij!”, werd er vol trots achteraan gezegd. En daar was niks van gelogen. “Een uitstekende grasmat”, zag ook Buitenpost-trainer René van der Weij. “Door de regen werd de mat nog sneller – ook natter natuurlijk – maar nog steeds prima bespeelbaar!” Ondanks de weersomstandigheden (geheel op het conto van Pluvius zou supporter Gerrit Rottiné kunnen hebben gezegd … – AdeH) werd het een prima duel, zeker van de kant van Buitenpost. “Vanaf het eerste fluitsignaal hebben we de aanval gezocht met goed combinatievoetbal, al werd in de opbouw voor de rust nog wel eens een verkeerde keuze gemaakt”. In de tweede minuut mocht libero(!) Robin Huisman de Jong al aanleggen, maar zijn poging vloog over de goal van Gorecht-keeper Willem Bouwkamp. Een uitstekende actie van captain Berend Jan Schootstra leverde slechts een corner op, waar geen gevaarlijke situatie uit ontstond. Na bijna een kwartier deed Gorecht wat terug. Ze voetbalden zeker in het begin overigens prima mee. Het was Gorecht-middenvelder Nick Janzen die het van een metertje of twintig maar eens probeerde. Geheel vrijgelaten schoot hij diagonaal in, maar de bal vloog voor de goal langs van Buitenpost-keeper Kevin van der Meulen. Gorecht had de pech dat Buitenpost vanmiddag een uitstekende wedstrijd afleverde en eigenlijk daardoor de gehele middag de onderliggende partij was. Dat illustreerde na bijna twintig minuten een overtreding op het middenveld van Jos Lamain op Buitenpost-middenvelder Joran Olijve. Geheel niet nodig, maar het tekende de Grunneger onmacht. Even later probeerde Gorecht-spelmaker Lloyd Jackson het maar eens van afstand, maar het leverde slechts een corner op.

Buitenpost op zoek naar doelpunt
Onder aanvoering van Schootstra en Huisman de Jong werd een tandje bij geschakeld. Het tempo ging omhoog en de Blauwhemden – vandaag in het rood – gingen op zoek naar een voorsprong. Aanvaller Martijn van Roeden kwam goed door op rechts en verdiende een corner. De corner van Rolf Dijk werd teruggelegd op Huisman de Jong, wiens schot werd geblokt. Olijve kreeg de rebound, maar zijn harde, strakke knal vloog voorlangs naast. Na ruim een half uur kwam Van Roeden opstomen en met twee verdedigers tegenover hem, haalde hij het meest maximale uit zijn actie. Een corner was het resultaat die door Rolf Dijk werd genomen. Schootstra kopte door, waarna Rob Dijkstra er als de kippen bij was en de Blauwkes knap op voorsprong kopte, 0-1. Hierna was het even rommelig in de Buitenposter defensie. Zo was er een schot van Gorecht-captain Remmert van Stempvoort dat gelukkigerwijs smoorde in de defensie, zodat vervolgschade uitbleef. Vlak voor rust doemde Gorecht-aanvaller Robin Zuidema zomaar op voor de Buitenpost-sluitpost, maar Van der Meulen hield het hoofd koel en redde uitstekend ten koste van een corner. De corner leverde geen gevaar meer op, zodat arbiter Weiland de heren acteurs naar de hete thee stuurde. Ruststand derhalve 0-1.

Buitenpost-trein komt op stoom
Nadat de heren in de rust even konden bijtanken, zag men, dat het ook bij de start van de tweede helft nog steeds regende. De Friezen gingen daar het beste mee om en voelden zich – zo leek het – als een vis in het vele (regen-) water. Zo was er na vijf minuten al een volgende mogelijkheid. Na een prima actie van Dijk, mocht Olijve een corner nemen. Uiteindelijk belandde de bal bij Dijkstra, maar ietwat uit balans kon hij met een kunstig uitgevoerd hakje geen gevaar meer stichten. Gorecht wilde wel, maar kon tegen een sterk spelend Buitenpost weinig meer uitrichten. Aanvoerder Van Stempvoort kreeg na een overtreding op Buitenpost-verdediger Joost Jesse Visser een gele kaart van arbiter Weiland. Het was ook een opeenstapeling van overtredingen, waar de arbiter wel tegen op moest treden. Keer op keer ook werden Buitenposter aanvallen afgebroken door een vlagsignaal van assistent-arbiter Zuidema, waar de eigen aanhang het op zijn zachtst gezegd niet helemaal mee eens was. Maar arbiter Weiland gaf hem het voordeel van de twijfel en nam zijn signaal over. Buitenpost liet hierop de voetjes spreken en schakelde nogmaals. Zo was er – met nog een half uur te gaan – een prachtige pass van Dijkstra op Van Roeden. Laatstgenoemde passte op Olijve, maar zijn poging werd prima onschadelijk gemaakt door keeper Bouwkamp.

Buitenpost-aanhang geniet
Na de actie van keeper Bouwkamp probeerde Gorecht-verdediger Rik van der Hem het maar een keer van afstand, maar keeper Van der Meulen was alert. Hierna greep Gorecht-trainer Bert Vos in en haalde Lloyd Jackson naar de kant ten faveure van Frank van der Veen. Deze wisseling bracht niet het gewenste resultaat, temeer ook omdat drie minuten later aanvoerder Van Stempvoort wederom in de fout ging. Bij een snelle Buitenposter omschakeling haalde hij Loonstra van achteren onderuit en arbiter Weiland kon na zijn fluitsignaal ook niks anders dan de Gorecht-captain zijn tweede gele kaart tonen. En dat betekende dus automatisch een rode kaart. Trainer Van der Weij een dag later: “Ik heb genoten in de tweede helft. Hoe wij de numerieke meerderheid uitspeelden, elke keer de vrije man vonden, vooruit speelden en kansen afdwongen was echt goed. Vaak krijg je het nog lastig tegen een man minder, maar gisteren totaal niet.” Werden er eerst nog twee mogelijkheden onbenut gelaten door onder andere Loonstra, de derde mogelijkheid was onberispelijk raak. Schootstra gaf af op Dijkstra en hij bereikte Van Roeden. Zijn harde strakke voorzet werd – zonder de bal eerst aan te nemen – rechtstreeks door Loonstra binnen geknald, 0-2. Een fantastische aanval met een even zo mooie afronding, prachtig! Voor Gorecht schoot Janzen nog hoog over, voordat de Buitenpost-trein weer doorging. Er kwamen zoveel mogelijkheden, dat het schrijfgerei moest worden vervangen … Met nog een kwartier op de klok schoot Dijk – na een assist van Dijkstra – via keeper Bouwkamp in het zijnet en werd even later een schot van Huisman de Jong geblokt en een schot van Dijk tot corner verwerkt. Hierna liep Huisman de Jong nog tegen een gele kaart op na het onderbreken van een tegenaanval en kreeg een minuut later ook Zuidema een gele prent voor een zelfde vergrijp. Weer een minuut later gaf Van Roeden uitstekend voor, bereikte Loonstra zijn maatje Dijkstra, die met een sublieme actie voor het derde Buitenposter doelpunt zorgde, 0-3. Hierna mocht captain Schootstra naar de kant en kwam verdediger Wim de Vries binnen de lijnen. Hierdoor schoof Visser een linie naar voren. Dijkstra dwong hierna keeper Bouwkamp nog eens tot het weggeven van een corner, waarna ook Gorecht nogmaals wisselde. Sjoerd Hoekstra mocht gaan rusten en Harmen Meijering kwam hem vervangen. Vijf minuten voor tijd tekende Dijkstra ook voor zijn derde doelpunt. Uit een corner van Olijve kopte hij uitstekend binnen, 0-4. Olijve probeerde het nog een keer van afstand, voordat het slot voor de gastheer was. Door concentratieverlies mocht Zuidema zomaar de spreekwoordelijke eer redden. Alleen voor Buitenpost-sluitpost Van der Meulen faalde hij niet, 1-4. Hierna vond arbiter Weiland het genoeg geweest en blies voor het einde. Buitenpost won opnieuw, nu zoals net aangegeven, met 1-4.

Van der Weij zeer tevreden
“We hebben uitstekend gepresteerd, ik ben zeer tevreden. Gorecht is echt een goede ploeg hoor, die gaan nog veel punten pakken!¨ Van der Weij heeft inderdaad ook niks te klagen, alleen Jorrit Terpstra kampt nog met een knieblessure, de rest van zijn selectie is fit. Op naar de derde wedstrijd!

Volgende week, d.d. 07 oktober a.s., de derde ronde in de competitie. Dan ontvangt Buitenpost het Drentse Noordscheschut. De wedstrijd op sportpark De Swadde (Jeltingalaan 80, 9285 WL BUITENPOST) begint om 14.30 uur. Noordscheschut speelde zijn eerste wedstrijd gelijk tegen PKC ´83 en verloor van Winsum. Ook nu weer is het zaak uiterst geconcentreerd te zijn … Ik zeg wederom: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Gorecht: Willem Bouwkamp, Robbert Oosterhuis, Rik van der Hem, Thijs Hekman, Jorrit Jansen, Sjoerd Hoekstra (83/Harmen Meijering), Nick Janzen, Robin Zuidema, Lloyd Jackson (61/Frank van der Veen), Remmert van Stempvoort, Jos Lemain.
Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Joost Jesse Visser, Robin Huisman de Jong, Danny Boersma, Aaron Boekhout, Berend Jan Schootstra (81/Wim de Vries), Rob Dijkstra, Rolf Dijk, Joran Olijve, Rudmer Loonstra, Martijn van Roeden.

Gele kaart: Robin Huisman de Jong (Buitenpost), Robin Zuidema (Gorecht)
Rode kaart: 64. Remmert van Stempvoort (2x geel)

Scoreverloop: 34. Rob Dijkstra (0-1), 70. Rudmer Loonstra (0-2), 79. Rob Dijkstra (0-3), 85. Rob Dijkstra (0-4), 89. Robin Zuidema (1-4).

Foto’s van Hans Zwamborn, ook op www.kiepie.nl

Overig nieuws
Bekijk al het nieuws uit het archief »
Volgende wedstrijd
 • Wedstrijd: Buitenpost - TVC '28
 • Datum: 25-05-2024
 • Aanvang: 18:00
Sponsoren
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor
 • Sponsor