Leeuwarder Zwaluwen JO17-1 – Buitenpost JO17-1

Buitenpost JO17-1 verliest koppositie

Op deze regenachtige zaterdagochtend werd er afgereisd naar Leeuwarden voor de topper tegen nummer twee Leeuwarder Zwaluwen JO17-1. Dit moet wel in perspectief geplaatst worden, want Buitenpost had één punt meer maar ook één wedstrijd meer gespeeld. Niet alleen de koppositie stond op het spel, maar de winnaar zou ook de periodetitel pakken.

Op het slechte kunstgrasveld op sportpark Nylân werd er net na klokslag tien uur afgetrapt door de ‘Blauwkes’. Er ontspon zich een mooie en vooral spannende pot voetbal, met meer strijd dan goed voetbal. Bij Buitenpost droop de motivatie er vanaf. Toch speelde het spel zich vooral af op het middenveld, waar veel mooie duels werden uitgevochten. Noemenswaardige kansen waren er niet geweest totdat Willem de Boer in de zeventiende minuut Mike Visser vond op de linkerkant. Mike passeerde twee man en waagde eens een poging van afstand. De keeper stond op het verkeerde been en de bal sloeg tegen de touwen: 0-1. Voor Buitenpost was dit toch het teken om de spanning wat los te laten en wat beter in het spel te komen. Het bleef echter wel uitkijken voor de vlijmscherpe counters van de tegenpartij, maar onze achterhoede had hun zaakjes zeer goed op orde. Toen de zeer gevaarlijke linksbuiten toch een keer doorbrak was doelman Eelze Spinder op zijn post en redde knap. Zo bleef de voorsprong intact. Na een halfuur spelen was het eerste van de vele akkefietjes daar. Mark van der Meer kreeg het aan de stok met een tegenstander nadat deze het nodig vond om Mark finaal tegen een hek aan te duwen. Na het opstootje trok de jonge scheidsrechtster terecht tweemaal geel. Niet lang hierna trok een middenvelder van Zwaluwen keihard aan de noodrem tegen diezelfde Mark van der Meer, en ook hij kreeg een meer dan terechte gele kaart. Zo liep de teller in 5 minuten op van nul naar drie. Kaart nummer vier volgde al snel, en was voor de doelman van Zwaluwen, nadat hij buiten zijn 16-meter de bal in zijn handen pakte. Hij mocht echter niet klagen, want de andere kleur kaart was meer van toepassing geweest.

Na die ene grote kans van Zwaluwen waren het enkel wat speldenprikjes over en weer, totdat in minuut 38 Jacco Kazemier volledig vrij voor de keeper opdook. Jacco had de 0-2 op zijn schoen, maar de keeper verkleinde zijn doel goed. De rebound van David Kazimier werd uit het doel getikt, maar wonder boven wonder leverde dit geen corner op. Na een klein foutje achterin bij Buitenpost moest Bernd Douma aan de noodrem trekken en incasseerde terecht een gele kaart. De vrije trap die volgde leverde echter geen gevaar op. Toch vijf gele kaarten in een tot dan toe verder zeer sportieve wedstrijd. Zodoende werd er gerust met 0-1. Een tussenstand waar Zwaluwen gezien de kans van Kazemier niet over mocht klagen. In de rust werd geopperd scherp te blijven, strijd te blijven leveren en die punten over de streep te trekken. Er werd nog gewaarschuwd voor datgene wat uitkwam: een snelle tegengoal.
De verwachting was dat Zwaluwen zou gaan stormen, en dat deden ze. Buitenpost begon echter sterk en creëerde meteen een goede kans via Mark van der Meer, maar die schoot nipt voorlangs. In de tegenaanval was het raak. Door een onoplettendheidje achterin ontsnapte een diepgaande middenvelder, hij passeerde Spinder en schoot binnen in het lege doel: 1-1.  Nog geen twee minuten later was het weer raak. Na een snel genomen inworp door Zwaluwen keken drie blauwe verdedigers elkaar aan, maar niemand greep in. De razendsnelle linksbuiten ontsnapte voor de eerste keer aan zijn ijzersterk spelende mandekker Wolter Klaas Laanstra en schoof de bal onder onze doelman door: 2-1. In drie minuten gingen we van 0-1 naar 2-1. Zuur, maar keihard.

Dit was voor ons het teken toch weer het tempo te verhogen. Zwaluwen beperkte zich deze fase tot verdedigen en hoopte op een snelle uitbraak. David Kazimier moest zich hierna geblesseerd laten vervangen, invaller Winne van Dam vulde zijn taken echter prima in. Niet veel langer was het ook einde wedstrijd voor Mike Visser, wederom door een blessure. Er werd wat geschoven en Mees Hoekstra nam de linksbuitenpositie over. De gifbeker moest echter helemaal leeg, want vijf minuten later bleek ook Wolter Klaas Laanstra niet verder te kunnen. Constant moeten schuiven in een elftal is niet ideaal, maar het deerde Buitenpost vandaag niet. Wilbert Postma nam de positie in de defensie over.

Na een mooie dieptebal op de pijlsnelle van Dam, werd deze al dan niet onregelmentair gestuit: penalty in minuut 68. Specialist Willem de Boer miste natuurlijk niet: 2-2. Gezien het spelbeeld absoluut terecht, maar we wilden meer! Het laatste kwartier was echter zeer rommelig. Vele gele kaarten ontsierden de wedstrijd echter, en het spel lag hierdoor ook veelvuldig stil. Misschien wel te vaak. Zwaluwen had hun aantal kaarten inmiddels uitgebreid naar zes.
Een gevaarlijke counter in minuut 71 werd door Binne Zaagemans fantastisch tot corner verwerkt. Buitenpost stond niet snel genoeg in de organisatie en deze corner werd bij de eerste paal over de niet meer fitte Spinder heen gekopt: 3-2. Hierna werd het alles of niets. Achterin een-op-een en voorin wat extra kopkracht. Een aantal mooie kansen werd echter niet benut. Ook toen Mark van der Meer de doelman voorbij speelde en duidelijk bij de benen werd gegrepen, ging de bal niet op de stip. Dit had echter wel gemoeten, zo vond ook de coach van de tegenpartij. Dan was het waarschijnlijk 3-3 en het tweede geel voor de doelman.. Maar ja, ‘als’ telt niet in het voetbal. Zwaluwen voelde de druk en rekte zeer slim de nodige tijd met slimme overtredingen en ‘blessures’. Zo ook in minuut 79. Een speler van Zwaluwen ging naar de grond na een hard maar fair duel. Bernd Douma besefte ook dat er weinig tijd was en sommeerde  de speler om op te staan. Dit was kennelijk genoeg om een tweede gele kaart te krijgen en dus te moeten gaan douchen. Met 10 man een achterstand wegwerken bleek helaas niet mogelijk. Men probeerde het, maar het mocht niet baten. Extra zuur dat er nog een counter doeltreffend werd afgerond waardoor het dus ook nog 4-2 werd. Na 88 minuten, 9 gele kaarten en 6 doelpunten was daar het eindsignaal. Buitenpost heeft gevochten voor wat ze waard waren, maar het zat vandaag op meerdere vlakken gewoon niet mee. Koppies omhoog, en over twee weken tegen GAVC onszelf herstellen!

• Wedstrijd: Heino - Buitenpost
  • Datum: 21-04-2024
  • Aanvang: 14:00