SDC Putten – Buitenpost

Buitenpost handhaaft zich knap in de hoofdklasse

VV Buitenpost kan zich opmaken voor nog een seizoen in de hoofdklasse. Zaterdag werd gelijkgespeeld in en tegen SDC Putten (1-1). Hiermee eindigt het team met 29 punten op een knappe twaalfde plek op de ranglijst. Vooraf werd Buitenpost gezien als degradatiekandidaat nummer 1, maar na de laatste competitiewedstrijd laten de Blauwkes vier ploegen onder zich en ontlopen ze zo nacompetitie. Deze topprestatie werd door zowel spelers als staf uitbundig gevierd. “Het voelt als een kampioenschap”, verwoordde trainer René van der Weij de stemming. Buitenpost sluit het seizoen af met een oefenwedstrijd tegen SC Heerenveen, zaterdag 29 juni om 19.00 uur op De Swadde.

Puzzelen
De handhaving in hoofdklasse B is vooral te danken aan een goede reeks voor de winterstop waarin veel punten werden gepakt. In het tweede seizoenshelft kwamen er schorsingen en blessures bij dragende spelers waardoor Van der Weij vaak moest puzzelen uit de krappe selectie, bovendien raakte de energie op bij het elftal. Het voetballen op hoger niveau eiste zijn tol. De laatste vier wedstrijden werden allemaal verloren. Maar omdat de concurrentie ook niet wist te winnen, bleef Buitenpost steeds boven de nacompetitiestreep staan.

Snelste doelpunt
Vooraf dacht Buitenpost minimaal één punt nodig te hebben om promotie-degradatie te kunnen ontlopen. De Blauwkes waren in ieder geval goed gemotiveerd door een uitspraak van Putten-trainer Michael van den Berg op hun website: “Wij moeten nu winnen om Buitenpost nacompetitie te geven, dan gaan ze misschien uit de hoofdklasse. Twee uur en een kwartier rijden is veel te ver weg voor een potje voetballen.’’ Misschien was Buitenpost overgeconcentreerd want na 10 seconden was het al 1-0. Een verre bal vanaf de aftrap viel tussen twee Buitenposter verdedigers in. Jurian van den Brink was attent en scoorde het snelste doelpunt in de hoofdklasse B.

Verdiende gelijkmaker
De hoofden van de Blauwkes gingen na deze domper snel omhoog en het team begon goed te voetballen en ook kansen te creëren. “Het klinkt misschien raar, maar de achterstand deed ons wel goed. We moesten en knokten ons in de wedstrijd. We wonnen de slag op het middenveld en creëerden drie grote kansen”, aldus de Buitenpost-coach. Na twintig minuten spelen schoot Robin Huisman de Jong een vrije trap net over. Even later was Rudmer Loonstra dichtbij de verdiende gelijkmaker. Zijn schot belandde echter op de paal. Direct daarop kreeg de Buitenposter spits nog een grote kans, maar zijn kopbal op aangeven van Halbe Elsenga ging net naast. Ook Putten deed iets terug, maar ook de poging van de thuisclub ging naast. Daarop was er een grote kans voor Rolf Dijk op aangeven van Rob Dijkstra. Hij mikte te hoog met zijn hoofd. In blessuretijd van de eerste helft het dan toch raak. Dijkstra rondde een mooie aanval af. Hij kapte zijn tegenstander uit en schoot de bal in de hoek.

Voorsprong in de lucht
Buitenpost kwam daarna goed uit de kleedkamer. De spelers gingen op jacht naar de voorsprong die in de lucht hing, maar vonden steeds keeper van Putten op de weg. Van der Weij: “We zijn doorgegaan met het drukzetten en zijn niet achteruit gaan lopen.” Vervolgens daalde het niveau van de wedstrijd. “Putten hoefde en kon niet meer en wij waren tevreden met 1-1, ook gezien de gunstige tussenstanden op de andere velden.” De Blauwkes dachten nog een keer te scoren, maar een doelpunt van Dijk werd afgekeurd wegens buitenspel. Na het laatste fluitsignaal was de vreugde binnen en buiten het veld groot. “We hebben het op eigen kracht gehaald. Ik ben supertrots op de jongens”, aldus Van der Weij. Op de laatste competitiedag passeerde Excelsior ’31 Sparta Nijkerk op de ranglijst in hoofdklasse B en werd zo kampioen. SVZW en WHC degraderen rechtstreeks. CSV Apeldoorn en Deto Twenterand spelen nacompetitie.

Terugblik en dankwoord Van der Weij
De scheidende Buitenpost-coach blikt met een goed gevoel terug op het seizoen en zijn periode bij de club. “Wat een mooi en leerzaam jaar. Van vorig jaar veel winnen naar nu als team goed staan en meer moeten verdedigen. We hebben geleerd, zijn beter geworden en hebben een prima eerste seizoenshelft gedraaid. Na de winter kregen we met schorsingen en blessures te maken in onze kleine selectie. Soms was het echt puzzelen om het op te lossen, maar we hebben nooit lopen zeuren, daar win je niks mee. Hoe moeilijk het soms ook was op trainingen met 10 fitte spelers. Ik ben trots op de club en op de spelers die weer hoofdklasse mogen spelen. Het team heeft gewonnen dat was onze kracht voor en na de tijd, ook al verloren we, waren we 1. Ik wil iedereen waar ik mee heb gewerkt spelers, oud-spelers, vrijwilligers en supporters, mijn staf: Jochum, Joop, Tamara, Allert, en Konrad onze wedstrijdanalist die fantastisch werk heeft afgeleverd, bedanken voor zes prachtige leerzame en mooie jaren waarin ik mij heb kunnen ontwikkelen als trainer en naar een prachtige club toe ga, SC Genemuiden. Met name Dorjan, een clubman pur sang met een blauwwit hart, wil ik bedanken. Hij was ontzettend belangrijk voor mij door al zijn inbreng dit jaar op en naast het veld. Ook onze voorzitter Paul wil ik bedanken. Hij stond altijd achter ons en voor ons klaar! Geweldige voorzitter voor onze club. Hoogtepunten waren er genoeg, van de KNVB-beker spelen tot kampioen worden, van nu handhaving in de hoofdklasse tot het werken met de vriendengroep. Het is super dat Jasper en Wietse het stokje overnemen in de hoofdklasse. We gaan elkaar weer zien volgend seizoen dat was de doelstelling en die is gehaald.”

Opstelling SDC Putten: Martin van Barneveld, Thomas Amende, Iwan Bos (Benjamin Huisman), Kees Pluim, Jurian van den Brink, Rob Knul (70. Kevin van de Vlag), Rick van den Brink, Vincent ter Burg, Wouter de Bruin (55. Rob Buter), Martijn Duits, Jefta van den Broek
Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries, Jelmer Vos, Joost Jesse Visser, Berend Schootstra (65. Durk de Haan), Rudmer Loonstra (56. Rik Weening), Rob Dijkstra, Aaron Boekhout, Halbe Elsenga (75. Joran Olijve), Rolf Dijk, Robin Huisman de Jong

Scoreverloop: 1. Jurian van den Brink 1-0, 45+1. Rob Dijkstra 1-1
Gele kaart: Joran Olijve (Buitenpost)
Toeschouwers: 250

Foto’s zijn van Hans Zwamborn, kijk ook op www.kiepie.nl.

Overig nieuws
Bekijk al het nieuws uit het archief »
Sponsoren
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor