Blauw Wit ’34 1 – Buitenpost 1

Buitenpost wint ruim bij Blauw Wit ’34 en pakt 3e periodetitel

LEEUWARDEN – Een geweldig slot in de Zaterdag Eerste Klasse E. Een programma van de laatste competitieronde, waarin nog van alles op het spel stond. Buitenpost, de laatste weken superfit en in uitstekende vorm, was te gast op sportcomplex Wiarda, de thuisbasis van het gerenommeerde Blauw Wit ’34. Bij winst waren de Blauwhemden zeker van de derde periode. D’ Olde Veste ’54, waarvan vorige week afgetekend werd gewonnen (3-0), ontving Balk, de nummer twee in die derde periode. Balk stond maar een punt achter Buitenpost in die periode, daarnaast moesten de Steenwijkers absoluut winnen om zeker te zijn van een tweede plaats op de ranglijst en zodoende de periode over te nemen van kampioen HZVV. Spanning dus alom! Bij Buitenpost was iedereen, behalve routinier Pieter Henstra (knie), superfit. Op de bank zaten naast tweede keeper Marvin Heidstra, Joop Pijnacker, Jorrit Terpstra, Rik Weening en Simon Schreiber. De algehele leiding van vanmiddag was in handen van arbiter de heer R.M. Berends uit Assen en zijn assistenten waren de heren K.G. Jousma en H.A.C. Basstra.

(door Anne de Haan)

Mooi scenario, vroege voorsprong voor Buitenpost
“’T sit goed yn ‘e kopkes op ’t heden”, zo sprak een supporter vooraf. En die had het uitstekend gezien. De selectie van hoofdtrainer René van der Weij oogt inderdaad superfit en conditioneel ijzersterk. Buitenpost lijkt op het juiste moment te pieken en straalt dat ook al weken uit. In de beker uitstekend gepresteerd en daarin penaltyseries koelbloedig beslist. Het leidde tot de halve finale in de KNVB-beker. Staphorst bleek te sterk (3-0 verlies, AdeH), maar dat was geen schande. Vandaag sputterde Blauw Wit ’34 wel tegen, maar was het eigenlijk niet bij machte echt terug te vechten. Al in de eerste minuut verdiende Buitenpost een corner via Buitenpost-middenvelder Rob Dijkstra, maar leverde de corner niet de gewenste voorsprong. Die voorsprong kwam er wél en eerder dan verwacht. Na zes minuten was er een nieuwe corner van verdediger Marco van Leijen. Het leverde een rebound op voor aanvaller Joran Olijve. Hij twijfelde niet en pegelde uitstekend binnen, 0-1. Na de voorsprong zetten ‘de Liwadders’ wel meer druk, maar tot kansen leidde dat niet. Zo was er na een kwartier een schot van afstand van aanvoerder Ronnie Ganzevoort, maar Buitenpost-keeper Robert van der Laan redde bekwaam. Een knal van aanvaller Wiebe Bakker spatte even later uiteen op de vuisten van diezelfde Van der Laan, maar het bezorgde de Blauwkes – ditmaal in het rood – geen kopzorgen. Aan de andere kant mocht ‘goudhaantje’ Olijve vanaf de linker kant een vrije trap nemen, welke hij prachtig het strafschopgebied in krulde. Daar vond hij de kruin van Berend Jan Schootstra die – achterwaarts – prachtig raak kopte, 0-2. Zo zat Buitenpost al vroeg in een luxe positie, terwijl de wedstrijd nog lang niet ten einde was.

Voorsprong haalt druk van de ketel
En zo voelde dat ook, althans wél bij mij. Aan de zijlijn werd duidelijk, dat ook d’ Olde Veste ’54 op een ruime voorsprong stond tegen Balk, zodat de derde periodetitel steeds dichterbij kwam. De voorsprong leek – gezien de wedstrijd tot nu toe – al onoverbrugbaar voor Blauw Wit ’34. De mannen van trainer Kees Jansen leken daar eenvoudigweg niet toe in staat. Aanvaller Floris Boonstra kopte voor de rust nog over en aan de andere kant kreeg Buitenpost nog een mogelijkheid, na een slippertje van Blauw Wit ’34- verdediger Vetinho Domingos Vemba. Hij verslikte zich en bracht Rob Dijkstra daarmee ongewild in schietpositie. Uit een lastige hoek schoot Dijkstra prima in, maar ook voorlangs het doel van keeper Karsten Waterlander. Arbiter Berends keek het allemaal aan en greep in, wanneer hij het nodig vond. Zo floot hij ook voor het einde van de eerste helft. Buitenpost op periodetitel-koers, ruststand 0-2.

Trainer Van der Weij wisselt verstandig
Na de thee bleef Halbe Mossel aan de kant en kwam Jorrit Terpstra hem vervangen. Verstandig van trainer Van der Weij, die al vooruit keek naar de nacompetitie en geen onnodige gele kaarten meer wilde oplopen. Oók de latere wisselingen in het veld aan Buitenpost-zijde, waren verstandige keuzes. De eerstvolgende mogelijkheid na rust, was ook nu voor Buitenpost. Een prima pass van Terpstra bereikte Olijve, maar zijn schot werd gekraakt door de assistent-trainer, oud-prof en routinier Dennis van der Ree. Keeper Waterlander kon hierdoor eenvoudig redden. Met nog ruim een half uur te gaan mocht ook Berend Jan Schootstra naar de kant. Voor hem kwam nóg een aanvaller, Rik Weening. Na rust was het intussen in het veld ook wat grimmiger geworden. Dat uitgerekend Liwadder Van der Ree hierna binnen twee minuten in zijn afscheidswedstrijd twee gele kaarten incasseerde, mag de speler/assistent-trainer zich absoluut aanrekenen. Hij protesteerde ‘in woord en gebaar’ en arbiter Berends kende bij beide kaarten dan ook geen twijfel. En dus trok hij hierna ook een rood exemplaar. Hierna deed ook Jaap Oostra nog een duit in het zakje en ook hij kreeg geel. Het verstand was nog steeds even zoek bij de thuisclub, want ook aanvoerder Ronnie Ganzevoort ontving een gele kaart na een harde charge op Olijve. Ganzevoort mocht hiermee niet klagen. Even leek de wedstrijd voor de thuisclub in een debacle af te lopen, maar de heren zagen tijdig in, dat dat vanmiddag niet nodig was. Bij Buitenpost mocht hierna Olijve ook naar de kant, hij werd vervangen door Joop Pijnacker.

Blauwkes creëren kans op kans
Tegen tien man was het wachten op meer doelpunten. De mogelijkheden daarvoor kwamen er, maar het was ook heel logisch, dat niet alle mogelijkheden werden afgestraft. Twee minuten na de wissel was het al raak. De uitstekende actie was van invaller Weening, waarna invaller Pijnacker nog ongelukkig mistte. Achter Pijnacker stond echter Van Roeden, die er 0-3 van maakte. Hierna wisselde Blauw Wit ’34-trainer Jansen. Keeper Waterlander werd vervangen door Dennis Dijkstra en Oostra mocht naar de kant voor Dion Rooze. Bij de provinciale hoofdstedelingen was het geloof in een goede afloop al verdwenen, dat bleek ook bij de voorzet van Floris Boonstra. Kayin Kleefstra knalde hoog over. Toen Boonstra – na een pass van de verder onopvallende oud-prof Bob Scheepers – alleen op Buitenpost-keeper Van der Laan af mocht, kwam de sluitpost vrij eenvoudig als winnaar uit de strijd. Aan de andere kant schoot Van Roeden nog naast na een voorzet van Buitenpost-verdediger Aaron Boekhout. Nadat invaller-keeper Dijkstra voor Blauw Wit ’34 nog een poging van afstand van Terpstra onschadelijk had gemaakt, schoot aan de andere kant invaller Rooze hoog over. Voor de Liwadders was de koek op. De laatste tien minuten waren voor de terechte derde periodekampioen. Aanvaller Rudmer Loonstra knalde vanaf de rand van het strafschopgebied maar net over en Weening schoot naast, na een prima assist van Pijnacker. De actie erna, wederom tussen Pijnacker en Weening, was echter wél raak. Weening zorgde voor het laatste tikkie, 0-4. Hierna had Pijnacker nog een mooie mogelijkheid, maar hij voerde zijn actie net iets te lang door. Het deed absoluut niets af aan de overwinning. Bij Blauw Wit ’34 mocht hierna Alban Miftari naar de kant, waarna Dhirin Sewgobind de laatste twee minuten mocht volmaken. Arbiter Berends verloste hierna de Leeuwarders uit hun leiden en floot voor het einde, eindstand 0-4.

“We hebben grote stappen gemaakt dit seizoen”
“Deze periodetitel is een prachtige beloning voor een goed seizoen en een geweldige tweede seizoenshelft. We hebben enorme stappen gemaakt. Méér punten, minder tegengoals en er stond een hecht team. Daarnaast hebben we ook in de KNVB-beker fantastisch gepresteerd. Het leverde deelname voor de landelijke KNVB-beker in het nieuwe seizoen op, GE-WEL-DIG! Daarnaast gewonnen van de topteams in de Eerste Klasse E, dat was ons nog niet gelukt op dit niveau!” En dat is absoluut een groot compliment voor de hoofdtrainer en zijn gehele selectie en – uiteraard – de gehele staf! Super verdiend, zelf gedaan!

Dinsdag a.s. start de nacompetitie en reist Buitenpost af naar Poortugaal, nabij Rotterdam. Dan staat de wedstrijd Oude Maas – Buitenpost op het affiche. De wedstrijd in Poortugaal begint om 19.30 uur! (Albrandswaardseweg 84b, 3172 XC  POORTUGAAL). Ik zeg: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Blauw Wit ‘34: Karsten Waterlander (69/Dennis Dijkstra), Floris Boonstra, Dennis van der Ree, Jaap Oostra (69/Dion Rooze), Vetinho Domingos Vemba, Ronnie Ganzevoort, Joni Greogoria, Kayin Kleefstra, Alban Miftari (88/Dhirin Sewgobind), Wiebe Bakker, Bob Scheepers.
Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Danny Boersma, Halbe Mossel (46/Jorrit Terpstra), Marco van Leijen, Aaron Boekhout, Berend Jan Schootstra (58/Rik Weening), Joran Olijve (62/Joop Pijnacker), Wim de Vries, Rob Dijkstra, Martijn van Roeden, Rudmer Loonstra.

Gele kaart: 60. Jaap Oostra (Blauw Wit ’34), 61. Ronnie Ganzevoort (Blauw Wit ’34)
Rode kaart: 59. Dennis van der Ree (2x geel, Blauw Wit ’34)
Scoreverloop: 7. Joran Olijve (0-1), 24. Berend Jan Schootstra (0-2), 65. Martijn van Roeden (0-3), 86. Rik Weening (0-4).

• Wedstrijd: MASV - Buitenpost
  • Datum: 06-04-2024
  • Aanvang: 18:00