Buitenpost – VEV’67 1

Buitenpost wint met 3-0 van VEV ’67 en pakt tweede periodetitel

BUITENPOST – Afgelopen zaterdag stond voor Buitenposter hoofdmacht in het teken van revanche. Slechts één nederlaag siert de rangschikking van Buitenpost in de Eerste Klasse E tot nu toe. Jawel, tegen Vlug En Vaardig 1967 in Leek (4-1, AdeH). Afgelopen zaterdag ontving de trotse koploper  de Leeksters op het eigen sportpark De Swadde. Na de winterperiode kon er vandaag weer op het hoofdveld worden gespeeld op een nog ietwat bleke grasmat, welke overigens prima bespeelbaar was. De Grunneger gasten van deze middag bivakkeerden vooraf op een twaalfde positie op de ranglijst. Buitenpost – zoals jullie ongetwijfeld bekend en hierboven reeds genoemd – als trotse koploper, een status welke de spelersgroep en technische staf wil behouden tot en met de laatste wedstrijd. Een nobel streven derhalve! Bij VEV ’67 had trainer Luitzen Nijboer Alexander Goos, Erwin Cazemier, Frank Schuring en reservekeeper Pim Wellinghoff op de bank geposteerd. Bij Buitenpost had trainer René van der Weij daar gekozen voor Jorrit Terpstra, Wim de Vries, Martijn J. Douma en keeper Marvin Heidstra. Joran Olijve was nog absent. Omstreeks 14.30 uur werd er na een shoot-out van de pupil van de Week Roan Rispens (Buitenpost JO10-1, AdeH) afgetrapt. De arbiter van dienst vanmiddag was de heer R. Weiland uit Menaldum en hij werd geassisteerd door de heren K.G. Jousma en M. Brouwer.

(door Anne de Haan)

Goede start Blauwkes
Na het eerste startsein van arbiter Weiland gaf Buitenpost gelijk gas, zo zag ook trainer Van der Weij. “Ik vond ons goed starten, zonder trouwens echte kansen te creëren.” En dat had hij juist opgemerkt. Pas in de twaalfde minuut (… – AdeH) was er enige dreiging toen Buitenposter Martijn van Roeden prima doorkwam aan de rechterkant. Van Roeden’s voorzet werd uitstekend onderschept door VEV ’67-keeper Danny Blaauwwiekel, voordat Buitenpost-spits Rudmer Loonstra gevaarlijk kon worden. Aan de andere kant kregen de Leeksters een corner nadat een voorzet van Arjan Veenstra door Buitenposter Joost Jesse Visser werd onderschept. De corner van diezelfde Veenstra werd moeizaam verwerkt door Buitenpost-keeper Kevin van der Meulen, maar de nieuwe corner leverde verder geen gevaar op. Een volgende poging van VEV ’67-aanvaller Hendrik Rozema vloog hoog over. Toen even later Veenstra aan de linker kant ontsnapte en handig een sliding van Buitenposter verdediger Danny Boersma ontweek, hield de Buitenpost-aanhang even de adem in. Het vervolg leverde zelfs geen dreiging op. De Buitenposter defensie kon simpel uitverdedigen. Van der Weij: “Na twintig minuten kwam VEV ’67 beter in de wedstrijd, waarin wij veel de bal hadden en het tempo te laag bleef. Daarnaast vond ik ons in de eerste helft voorin te statisch, waardoor VEV ’67 vrij eenvoudig overeind bleef.” De grootste mogelijkheid kwam er in het eerste half uur voor Van Roeden toen een voorzet van middenvelder Rob Dijkstra via een Leekster verdediger bij hem voor de voeten kwam. Hij moest echter zó snel reageren, dat hij in zijn haast ook net naast schoot.

Noodgedwongen wissel en rode kaart voor VEV ’67
Na een half uur kwam er een kink in de kabel van de ongetwijfeld snode plannen van VEV ’67-trainer Nijboer. Hij moest zijn aanvallende middenvelder Rense Dijk noodgedwongen vervangen door Alexander Goos. Dijk leek een bovenbeenblessure te hebben opgelopen, die hem verhinderde verder te spelen. Daarna was het even zoeken voor de Leeksters en namen de Buitenposters meer en meer het heft in handen in de zoektocht naar een voorsprong. Aanvaller Rik Weening meende een strafschop te verdienen, in een duel met Wessel van der Galiën. Hands volgens Weening, maar de uitstekend fluitende arbiter Weiland wuifde zijn commentaar gedecideerd weg. Met nog een kwartier te gaan mochten de Blauwkes een tweetal corners nemen. De eerste van Rolf Dijk leverde geen gevaar op, de tweede – wederom van Dijk (AdeH) – werd door Dijkstra voorlangs gekopt. Het scorebord gaf inmiddels minuut 41 aan, toen de Grunneger gasten opnieuw een flinke tegenvaller moesten incasseren. Buitenpost-aanvaller Weening ontsnapte en kwam op VEV ’67-keeper Danny Blaauwwiekel af. Weening ’s lob was prima, maar Blaauwwiekel kon Weening een meter buiten de beruchte lijnen niet meer ontwijken. Weening werd getorpedeerd en arbiter Weiland kon hiervoor maar één straf geven: een vrije trap en een rode kaart. Blaauwwiekel moest eraf en trainer Nijboer bracht reservekeeper Pim Wellinghoff in het veld. Aanvaller Marco Soeten werd geslachtofferd voor de wandaden van Blaauwwiekel. Nadat verzorgster Tamara Huitema-Pater Weening weer had opgelapt, mocht Robin Huisman de Jong aanleggen. Zijn vrije trap werd uitstekend uit de bovenhoek geranseld door de nieuwe keeper, invaller Wellinghoff. Zo bleef het dus 0-0. Op slag van rust verdween Buitenpost-aanvaller Dijk nog in het boekje van arbiter Weiland na een overtreding op Jorno Broeders en voorkwam keeper Wellinghoff nog een doelpunt na een corner van Visser, waarna hij de bal in tweede instantie klemvast had. Zo eindigde de eerste helft na een bewogen slotfase zoals hij was begonnen, ruststand 0-0.

Thuisploeg op voorsprong
Na de thee, koffie en diverse frisse versnaperingen kwamen beide teams ongewijzigd uit de kleedbox. Buitenpost getergd en met de mouwen opgestroopt. Libero Huisman de Jong was doorgeschoven, om zo extra druk naar voren te kunnen geven. Dat resulteerde al snel in een poging van aanvoerder Berend Jan Schootstra, maar zijn schot smoorde in de Leekster defensie. Na ruim vijf minuten kwam de thuisploeg wél op voorsprong. Eerst kreeg Buitenpost een vrije trap nadat Schootstra naar de grond werd gewerkt door collega-aanvoerder Robin Elderman. De vrije trap van Huisman de Jong werd afgeslagen en kwam voor de voeten van Dijkstra. Dijkstra kende geen pardon en schoot zijn ploeg op voorsprong, 1-0. En dat was een klap voor de tien man van VEV ’67. Trainer Van der Weij wisselde en haalde Weening naar de kant. Jorrit Terpstra kwam hem vervangen en bracht gelijk nieuw elan. Zijn tegenstander Mats Wolthuis moest binnen een minuut al aan de noodrem trekken, wat hem direct een gele kaart opleverde. Zo moest VEV ’67 meer en meer terug had het bij tijd en wijle handen en voeten nodig. Met nog een half uur te gaan werd Schootstra opnieuw onreglementair afgestopt, nu door Thijs Tjoelker en mocht Huisman de Jong opnieuw een vrije trap nemen. Huisman de Jong paste snel en kort op Dijk, maar in zijn haast produceerde hij slechts een afzwaaier. Nadat de bal weer was veroverd, mocht Terpstra opstomen. Zijn voorzet ketste af, waarna Huisman de Jong de rebound kreeg. Zijn knal werd uitstekend onschadelijk gemaakt door de invallende keeper Wellinghoff.

Buitenpost vergroot voorsprong en houd eigen defensie gesloten
Net toen VEV ’67 weer in de aanval was, was het Buitenpost wat genadeloos toesloeg. Razendsnel belandde de bal vanuit de defensie bij Dijk, die opstoomde. Zijn voorzet kende de juiste snelheid en belandde voor de schoen van Dijkstra. Uiterst koel tikte de blonde middenvelder zijn tweede binnen, 2-0. Een aanval om in te lijsten, prachtig! Wat vooral mooi was om te zien, was de gedrevenheid in de tweede helft. Want na het tweede doelpunt kwam er ook heel snel een derde. Wederom was Dijk hierbij belangrijk. Hij passte op Van Roeden, die prima voorgaf op Loonstra. Loonstra nam de bal uitstekend aan en met een sublieme lichaamsbeweging stond hij geheel vrij om uitstekend af te drukken; 3-0. Hierna was de wedstrijd eigenlijk definitief gespeeld. Er was nog ruim een kwartier te gaan en trainer Van der Weij bracht nog enkele verse krachten binnen de lijnen. Zo mocht Dijk naar de kant voor Wim de Vries en bij VEV ’67 bracht trainer Nijboer Erwin Cazemier voor de moegestreden Hendrik Rozema. Buitenposter Dijkstra kreeg nog een mooie mogelijkheid, maar schoot hoog over na prima terugleggen van Van Roeden, waarna ook captain Schootstra naar de kant mocht ten faveure van Martijn J. Douma. In de achtentachtigste minuut kopte Dijkstra nog naast uit een corner van Visser, waarna de prima leidende arbiter Weiland een eind aan de wedstrijd maakte, eindstand 3-0.

Zondagmorgen met Van der Weij …
“De tactische omzetting door Robin (Huisman de Jong – AdeH) na de rust door te schuiven en met drie man achterop te spelen heeft goed uitgepakt, vond ik. We hoopten natuurlijk snel te scoren, waardoor je meer ruimte zou krijgen. En dat scenario pakte uitstekend uit! Daarna zie je waartoe we in staat zijn, we hebben veel snelheid en combinatievermogen. Ik ben dan ook erg tevreden hoe we in de tweede helft hebben gespeeld. Het was dat de reservekeeper van VEV ’67 (Pim Wellinghoff – AdeH) uitstekend stond te keepen, anders hadden we zo nog een paar gescoord“, aldus Buitenpost-trainer René van der Weij. “Daarnaast mistte VEV ’67 nog een aantal spelers, ze hebben best een goed team. Dat hebben we ook in de uitwedstrijd kunnen ervaren, ze staan absoluut te laag op de ranglijst.” Zo ontbrak inderdaad onder andere Jeffrey Visser, die in eerdere wedstrijden opviel door zijn behendigheid en aanspeelbaarheid. Maar daar maalde Van der Weij uiteraard geen moment om. Bij de selectie van Van der Weij is ook Joran Olijve weer op de weg terug na een lastige voetblessure. “De groep is bijna weer compleet. Mooi voor de eindfase, wat een leuke, spannende en uitdagende periode wordt. We gaan het van week tot week bekijken en zullen spontaniteit en enthousiasme op de mat moeten leggen!”

De volgende competitieronde – wedstrijd nummer 18 alweer, is volgende week. Op zaterdag d.d. 17 maart 2018 gaat Buitenpost op bezoek bij ‘d Olde Veste ’54 in Steenwijk. Het duel begint om 15.00 uur (Parallelweg 11, 8332 JD  STEENWIJK). Ik zeg: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Aaron Boekhout, Robin Huisman de Jong, Danny Boersma, Joost Jesse Visser, Rob Dijkstra, Berend Jan Schootstra (83/Martijn J. Douma),  Martijn van Roeden, Rudmer Loonstra, Rik Weening (55/Jorrit Terpstra), Rolf Dijk (75/Wim de Vries).
Opstelling VEV ’67: Danny Blaauwwiekel, Mats Wolthuis, Robin Elderman, Jorno Broeders, Thijs Tjoelker, Rick Schuring, Marco Soeten (41/Pim Wellinghoff), Rense Dijk (28/Alexander Goos), Hendrik Rozema (76/Erwin Cazemier), Arjan Veenstra, Wessel van der Galiën.

Aantal toeschouwers: 209
Gele kaart: Rolf Dijk (Buitenpost), Mats Wolthuis (VEV ’67).
Rode kaart: 41. Danny Blaauwwiekel (VEV ’67)
Scoreverloop: 51. Rob Dijkstra (1-0), 71. Dijkstra (2-0), 74. Rudmer Loonstra (3-0).

• Wedstrijd: MASV - Buitenpost
  • Datum: 06-04-2024
  • Aanvang: 18:00