Grijpskerk JO19-1 – Buitenpost JO19-2

Buitenpost JO19-2 zet ongeslagen reeks voort

Vandaag stond de belangrijke uitwedstrijd tegen Grijpskerk Jo19-1 op het programma. Het was vandaag aanhaken bij de subtop met een zege, of een roemloze plek in de middenmoot bij puntverlies. Tevens zou dit de laatste wedstrijd zijn voor de winterstop, en die wil je natuurlijk altijd ingaan met een lekker gevoel. We misten vandaag Noer Hussain door ziekte, maar hij werd met verve vervangen door Wouter Miedema.

Bij aankomst op het sportpark in Grijpskerk, kwamen we tot de ontdekking dat we stonden ingepland op kunstgras. Dat was niet de bedoeling, maar gelukkig bood een bijveld uitkomst. De selectie van Grijpskerk was het er duidelijk niet mee eens, en liet dit merken in woord en gebaar. Die frustratie namen ze mee de wedstrijd in, en in eerste instantie leken ze het om te zetten in positieve energie. De eerste wedstrijd tussen beide ploegen in Buitenpost was geëindigd in een 3-3 gelijkspel, op voorhand leek het een zeer gelijkwaardig affiche.

Na een nagenoeg perfecte warming-up startte Buitenpost wel erg stroef, het liep niet zoals gewenst. Er werd onrustig gevoetbald, terwijl dat juist onze kracht zou moeten zijn. Grijpskerk was daarentegen wel nadrukkelijk aanwezig, en klapte er vol op. Buitenpost maakte de fout te veel de fysieke duels aan te gaan, en die werden nagenoeg allemaal verloren. Het was wachten op het eerste tegendoelpunt. Vlak nadat Ruben de Vries (vorige week nog twee keer trefzeker) een grote kans miste, was het aan de andere kant wel raak. Een verdediger werd op felheid afgetroefd en verloor op randje zestien de bal. Voor de linksbuiten een koud kunstje om af te ronden: 1-0. Onnodig, en wéér niet de ‘nul’ gehouden. Het tegendoelpunt was echter wel het teken voor Buitenpost om een tandje bij te schakelen. Via de buitenkanten kwamen we toch regelmatig door. Vaak was het vervolg niet goed, voorzetten of schoten mislukten dikwijls. Buitenspelers Daniël Postma en Thom Lourens gevaarlijk met hun dribbels, de Grijpskerker backs hadden hun handen en voeten nodig om hen af te stoppen. Na een halfuur waren er drie man nodig om Thom te stoppen, en deze werd keihard neergemaaid. De scheids floot voor een overtreding, waar Buitenpost het echter niet mee eens was. Aanvoerder Niels Wiersma had de bal namelijk opgepikt en stond volledig vrij voor de keeper. Gelukkig voor Buitenpost hebben zij een echte specialist. Daniël Postma schoot zoals zo vaak de vrije trap binnen en zo was de stand weer gelijk: 1-1. Hierna was het eenrichtingsverkeer, Grijpskerk heeft vrijwel niets meer gecreëerd en zo beleefde doelman Zwaagstra een rustige middag. Dat Grijpskerk na de 1-1 zijn  beste speler inbracht (deze had zich kennelijk verslapen), veranderde daar niets aan. Hij kon enkele keren het middenveld oversteken, maar de verdediging stond als een huis. Het voetbal hield in het restant niet echt over, en kansen kwamen er ook niet meer. Zodoende werd er met 1-1 gerust.

In de rust werd er gewisseld, Thom Lourens en Jorrit Hansma verlieten het strijdtoneel. Romano Roskammer en Wouter Miedema kwamen binnen de lijnen. Hierdoor kon uitblinker Sieger Wilson Fokkema doorschuiven naar het middenveld, waar hij zijn foutloze eerste helft perfect doorzette naar de tweede. Tijdens de verplichte onderbreking werd er nogal wat besproken, het moest hoe dan ook beter. Vooral aan de bal viel er veel winst te behalen. Iedereen was het er mee eens en vanaf minuut één in de tweede helft ging het gas erop bij Buitenpost. Binnen twee minuten rust was het al 1-2. Een prachtige dieptepass van Siebrand Fokkema op Postma, die zag dat de keeper compleet verkeerd gepositioneerd stond en BOEM: 1-2. Bij deze goal ging het echter mis, Postma verstapte zich en moest geblesseerd van het veld. Hansma, die enkele minuten de vlag gehanteerd had, moest alweer het veld in. Hij zou nog een grote rol spelen in het verdere verloop van deze wedstrijd. De frustratie bij Grijpskerk nam toe, en dit leidde al snel tot een gele kaart voor de thuisploeg. Met 10 tegen 11 deelde Buitenpost de genadeklap uit. Lars Vellinga stuurde Hansma weg, Hansma was net iets eerder bij de bal dan de keeper en tikte binnen: 1-3. Een botsing tussen beiden was echter onvermijdelijk, waarna beiden ook ter aarde stortten. De keeper vond het echter nodig om een gigantische trap na te geven, waar natuurlijk maar één straf op staat: de rode kaart. Het was nu dus 9 tegen 11 en moest Grijpskerk verder met een veldspeler tussen de palen. Het probleem was zoals zo vaak weer het benutten van de kansen. Enkele kansrijke situaties werden vakkundig om zeep geholpen, veelal door het maken van verkeerde keuzes of onoplettendheid zoals buitenspel lopen. Het werd al snel 1-4. Hansma brak door en gaf af op Miedema. Miedema passeerde zijn tegenstander en schoot keurig binnen. Het geloof was bij Grijpskerk hierna helemaal weg, en het was voor Buitenpost nu zaak heel te blijven en professioneel de wedstrijd uit te spelen. Ruben de Vries leek ook nog zijn doelpuntje mee te pikken, door prachtig binnenkant paal binnen te schieten. Helaas had de grensrechter (voor de enige keer deze wedstrijd) ten onrechte zijn vlag in de lucht gestoken. Na precies 45 minuten was daar het eindsignaal en konden de drie punten in de tas mee naar Buitenpost.

Al met al: geen topwedstrijd, maar wel drie punten, en dat is ook wat waard. We staan nu op een mooie 5e plaats, met slechts één punt achterstand op de nummer twee SJO SVH/TFS JO19-1. En laat dat nu net de eerstvolgende tegenstander zijn na de winterstop, op 11 februari in Buitenpost.. De vorige ontmoeting eindigde in een 5-4 zege voor de fysiek sterke ploeg uit Houtigehage. Spektakel gegarandeerd dus! Nu genieten van onze winterstop en voorbereiden op de tweede seizoenshelft waar we nog zeker een sprongetje willen maken op de ranglijst.

• Wedstrijd: Buitenpost - AZSV
  • Datum: 04-05-2024
  • Aanvang: 14:30